De verrassend mooie natuur op Tenerife

Tenerife is toch een kaal eiland met een grote vulkaan? Ja, dat klopt, maar wist je dat er ook een mooie, groene natuur op Tenerife te ontdekken is?

Wanneer je aanvliegt op de luchthaven van (meestal Zuid-) Tenerife, zie je uit de lucht weinig natuur. Een kaal, bergachtig landschap met de vulkaan El Teide in het midden.

Het Zuiden van Tenerife, waar de meeste stranden en hotels zich bevinden, is ook behoorlijk kaal. Maar als je op pad gaat richting het Noorden, dan is er toch heel veel natuurschoon te vinden.

Ik neem je mee op een rondje over het eiland, langs de mooiste plekjes in de natuur van Tenerife. Te weten:

En verder geef ik tips over verzorgde reizen naar de prachtige natuur van Tenerife:

Nationaal park El Teide

Roques de Garcia met El Teide op de achtergrond

Het bekendste stuk natuur op Tenerife is het Nationaal park El Teide rond de El Teide vulkaan. De vulkaan is eigenlijk een verzameling van vulkanen en rotsformaties. Naast de Pico del Teide is er ook nog de Pico Viejo, waarvan de krater nog indrukwekkender is.

Beiden liggen, evenals de mooie rotsformaties Roques de Garcia, in de oude caldera (=krater) van Las Cañadas. Dat was een nog veel hogere vulkaan die hier ooit stond. Na de ontploffing daarvan, ontstond het huidige landschap met meerdere kleine vulkanen.

Je kunt tal van wandelingen rond de El Teide vulkaan maken. Op eigen houtje of samen met een gids die je uitgebreid kan vertellen over het vulkaanlandschap plus de bijzondere vegetatie die je er vindt. En fietsliefhebbers kunnen het bijzondere natuurpark met prachtige uitzichten (ook over de eilanden La Gomera en La Palma) per racefiets of elektrische fiets verkennen.

Terug naar boven>>

Corona Forestal: Tenerife's bossenkroon

Maanlandschap bij Vilaflor in het Corona Forestal natuurpark in het zuiden van Tenerife - Foto: Saul Santos

Een fascinerend stukje natuur op Tenerife vind ik ook het Parque Corona Forestal (=bossenkroon) dat als een soort kroon rond nationaal park El Teide ligt en dat voornamelijk bestaat uit pijnboombossen.

Met een oppervlakte van meer dan 50.000 hectare is dit het grootste beschermde natuurgebied van de Canarische Eilanden.

Het hooggelegen dorp Vilaflor aan de zuidkant van de El Teide vulkaan vormt een prachtige uitvalsbasis om te voet of per mountainbike het Corona Forestal park én nationaal park El Teide te verkennen. Bovendien ligt het plaatsje Vilaflor in de buurt van op een maanlandschap lijkende rotsformaties, die zich eveneens bevinden in het Corona Forestal park: het Paisaje Lunar.

Het noordelijke deel van het Corona Forestal park kun je prachtig verkennen vanuit het koloniale stadje La Orotava.

Terug naar boven>>

Het ravijn van Masca en Teno Rural Park (Noordwest-Tenerife)

Scherpe haarspeldbochten in het Masca ravijn op Tenerife

In het westen van Tenerife bevindt zich een ander bijzonder natuurgebied: het Teno Rural Park. Met als bekendste bezienswaardigheid het ravijn (of de kloof) van Masca.

Masca staat bekend als de schuilplaats van piraten, in wat toen nog een moeilijk bereikbare kloof was. En nog steeds moet je moeite doen om het dorp te bereiken. Want vanaf het gezellige plaatsje Santiago del Teide moet je een smalle, stijle weg met talloze haarspeldbochten afdalen.

Rond Masca kan je de natuur van het Teno Rural Park ontdekken. Beroemd is de prachtige wandeling vanuit het dorp naar het strand. Deze wandelroute is vanaf 2018 bijna 3 jaar dicht geweest, omdat zij te gevaarlijk was voor de vele toeristen op slippers. Sinds 2021 is hij weer open, met vele aanpassingen voor de veiligheid.

Maar andere wandelingen zijn net zo mooi. Bijvoorbeeld die van Santiago del Teide naar Masca.

*Tips*

  • In het bezoekerscentrum van Los Pedregales bij het dorp El Palmar kan je informatie krijgen over diverse andere routes.
  • Het bedrijf Maritima Acantilados organiseert vanuit Los Gigantes groepswandeltochten door het Masca ravijn waarbij je per boot naar het begin van het ravijn vaart. En wil je liever op eigen houtje door het Masca ravijn wandelen, dan kun je via hetzelfde bedrijf een watertaxi vanuit Los Gigantes naar het begin van het Masca ravijn nemen. Dit is sneller dan als je vanuit Los Gigantes met de auto naar het piratendorp rijdt. 

Camino Real wandelexcursie met Nederlandse gids

Bij de Camino Real wandeltocht wandel je samen met een Nederlandstalige gids vanuit het dorp Santiago del Teide in het zuiden van het Teno natuurgebied door een eeuwenoud bos naar uitkijkpunt "Pico de Gala" met uitzicht op het Teno gebergte plus het eiland La Gomera. Vervolgens wandel je verder over oude geitenpaadjes, om uiteindelijk uit te komen bij piratendorp Masca.

Op de terugweg rijdt de bus langs de indrukwekkende kliffen bij Los Gigantes en maak je nog een korte boottocht naar de verborgen Masca baai waar je nog even kunt zwemmen en hopelijk dolfijnen kunt zien.

Een absolute aanrader ook voor als je met kinderen op vakantie naar Tenerife gaat!

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 4 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: dinsdag en vrijdag

Terug naar boven>>

Natuurpark Anaga (Noordoost-Tenerife)

Het bijzondere laurierbos in Natuurpark Anaga

In het uiterste Noorden van Tenerife bevindt zich vervolgens het natuurpark Anaga. Uiteraard weer een bergachtig gebied, met haarspeldbochten en mooie uitzichten over de zee.

Maar het meest bijzonder aan dit natuurgebied zijn de laurierbossen.

Ooit stond het hele Middellandse zeegebied vol met deze bossen, totdat de ijstijden daar een eind aan maakten.

Anaga op Tenerife is één van de weinig plekken waar je de bijzondere bossen nog vindt. En je kijkt je ogen uit als je er in wandelt.

Het zijn vochtige bossen met grillig gevormde bomen, waar veel mos op groeit. Je voelt je er in een andere wereld, ver weg van de drukke toeristische plekken op het eiland.

Tip: Bezoek het bezoekerscentrum en museum bij Cruz del Carmen om meer te weten te komen over dit bijzondere gebied.

Anaga wandelexcursie met Nederlandse gids

Bij deze Anaga wandelexcursie door het noordenoosten van Tenerife maak je eerst een korte stop in Tenerife’s voormalige hoofdstad La Laguna.

Vervolgens maak je een wandeling van ongeveer 5 kilometer door het unieke laurierbos van het Mercedes gebergte.

En op de terugweg rijdt de bus nog door het mooie Anaga gebergte plus langs het populaire Playa de Las Teresitas strand.

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 2 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: maandag

Terug naar boven>>

Lavastromen bij Garachico (Noord-Tenerife)

Natuurlijke zwembaden bij Garachico aan de noordkust van Tenerife

Wie vulkaan zegt, denk aan lava. En oude lavastromen zijn er genoeg te vinden op Tenerife.

Bijzonder is het oude havenstadje Garachico in het Noord-Westen van het eiland. Dit plaatsje is namelijk in 1706 door lava verwoest en vervolgens weer boven op de lava herbouwd. Sporen van de verwoesting zijn tot op de dag van vandaag nog te zien. Een bijzonder gezicht!

Bijzonder vind ik bovendien ook de natuurlijke zwembaden (in het Spaans: piscinas naturales) die in de lavarotsen bij Garachico ontstaan zijn.

Via een trapje kun je hier een bad nemen en daarna opdrogen op het lava-plateau. Én je kunt rond het dorp wandelingen maken over de lavastromen.

*Tips*

  • Soortgelijke rotspartijen en zwemplekken zijn op vele andere plekken aan de kust van Tenerife te vinden. Bijvoorbeeld bij de plaatsen Los Silos en El Pris aan de noordkust. Of bij Alcalá en Los Gigantes aan de westkust.
  • In de buurt van Garachico ligt de Cueva del Viento (=grot van de wind). Een grot die bestaat uit lavatunnels, die samen misschien het grootste lavatunnel-stelsel in Europa vormen!

Terug naar boven>>

Barranco del Infierno (Costa Adeje, Zuid-Tenerife)

Natuurgebied Barranco del Infierno in Zuid-Tenerife | Foto: Visit Tenerife

En dan is er nog de Barranco del Infierno, oftewel de Ravijn van de hel. Dit prachtig stukje natuur ligt in het zuiden van Tenerife, in de Adeje vallei.

Hel zou ik het er zeker niet willen noemen, eerder een klein paradijsje... 

De ravijn ligt in het achterland van de Costa Adeje, een van de populairste kustgebieden in het zuiden van Tenerife, en is daarom vrij populair.

Om de natuur te beschermen en de natuurbeleving bijzonder te houden, mogen er maar maximaal 300 mensen per dag de ravijn in.

Het is daarom belangrijk om je van tevoren aan te melden als je wilt gaan wandelen in dit beschermd natuurgebied. Dit kan op de website van Barranco del Infierno.

Kortom...

Naar Tenerife ga je niet alleen voor zon, zee en luxe resorts. De prachtige natuur op het grootste Canarische eiland heeft voor iedereen wel wat te bieden!

Georganiseerde reizen naar Tenerife

Je kunt je eigen vakantie op Tenerife uitstippelen om de fascinerende natuur te leren kennen, maar je kunt ook een georganiseerde rondreis of wandelreis boeken.

Dit kan een Fly & Drive reis zijn waarbij je per auto het eiland verkent en transport, verblijf plus route voor je geregeld zijn.

Maar het kan ook een groepsreis zijn waarbij je samen met een reisleider per bus het Spaanse eiland leert kennen. Of een individuele of groepswandelreis waarbij je al wandelend op ontdekkingstocht gaat. Dit zijn mijn favoriete reizen naar Tenerife:

Individuele rondreis Tenerife (8 dagen)

Wil je op ontdekkingsreis op het Canarische eiland Tenerife? Kijk dan zeker eens naar de 8-daagse individuele rondreis "Natuur en Strand Tenerife" van TUI (eerst Kras).

Tijdens deze Fly-drive autovakantie verken je onder meer sfeervolle dorpjes, de huidige hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, de voormalige hoofdstad La Laguna, plus de El Teide vulkaan.

Bovendien overnacht je in charmante kleine hotels.

Individuele wandelreis Tenerife

SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse individuele wandelvakantie naar het Canarische eiland Tenerife.

Om tijdens deze vakantie de mooiste plekken van het hele eiland te kunnen zien, verplaats je je gedeeltelijk in een huurauto en overnacht je op vier verschillende plekken.

Onder meer in het Parador hotel Cañadas del Teide, dat midden in nationaal  park El Teide ligt, dichtbij de de Teide vulkaan en het fascinerende vulkaanlandschap rond Roques de García.

Groepswandelreis Tenerife

Wandelen in nationaal park El Teide op Tenerife

Een prachtige groepswandelreis voor singles naar Tenerife vind ik de 8-daagse singlereis "Wandelen op Tenerife" van Natuurlijk Reizen. Je hoeft natuurlijk niet persé single te zijn. Maar de prijs voor deze reis is in ieder geval berekend op basis van een 1-persoons kamer.

Tijdens deze wandelvakantie in groepsverband verblijf je in een gezellig klein hotel in Puerto de la Cruz. 

Vanuit het rustige groene noorden maak je vervolgens samen met een Nederlandssprekende reisleider wandelexcursies naar nationaal park El Teide in het hart, het Anaga natuurpark in het noordoosten en het Teno natuurpark in het noordwesten van het Canarische eiland.

Bovendien maak je een dag een boottocht van Puerto de la Cruz naar Los Llanos (westkust) om walvissen en dolfijnen te spotten, leer je meer over de geschiedenis van Tenerife in het Ecomuseum, bezoek je een kleine meelfabriek en ga je eten in een traditionele guachinche, oftewel een boerderij die samen met lokale gerechten zijn eigen wijn serveert...

Je proeft tijdens deze vakantie dus niet alleen aan de natuur, maar ook aan de cultuur en tradities van Tenerife!

Groepswandelreis Tenerife

Een zorgeloze groepswandelvakantie op Tenerife

Geef je de voorkeur aan een groepswandelvakantie naar Tenerife? Dan kan ik de 8-daagse wandelreis van ANWB Vakanties warm aanbevelen. Tijdens deze wandelvakantie in groepsverband verblijf je in een heerlijk hotel aan zee in Puerto de la Cruz in het rustige groene noorden van het Canarische eiland.

Van hieruit maak je samen met een Nederlandssprekende reisleider die houdt van wandelen en natuur wandelexcursies naar onder meer het fascinerende vulkaangebied in nationaalpark El Teide, de laurierbossen in het Anaga natuurpark (helemaal in het noordoosten van het eiland) en de botanische tuin in Puerto de la Cruz.

De kleinschalige groepswandelvakantie biedt ruimte voor 8 tot 20 deelnemers (alleen volwassenen) en wordt aangeboden in de lente, herfst en winter. Een topper!

Individuele rondreis Tenerife, La Gomera & La Palma (15 dagen)

Een prachtige manier om tijdens één vakantie meerdere Canarische eilanden te ontdekken, is met de individuele rondreis "Eilandhoppen Canarische eilanden" van Riksjatravel.

Tijdens deze 15-daagse rondreis, die je naar eigen smaak kunt aanpassen, bezoek je de eilanden Tenerife, La Gomera en La Palma.

Je vliegt direct naar Tenerife en neemt van hieruit de boot naar La Gomera en La Palma. Op alle drie de Spaanse eilanden staat er bij aankomst een huurauto voor je klaar om de eilanden te verkennen.

Aan het einde van je rondreis door de Canarische eilanden vlieg je terug vanaf La Palma.

Wandelvakantie Tenerife en La Gomera

Of wat zeg je ervan om een wandelvakantie op Tenerife te combineren met een wandelvakantie op het kleine en authentieke eiland La Gomera?

Djoser organiseert een 8-daagse wandelreis met lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding naar de Canarische eilanden Tenerife en La Gomera, waar je onder andere wandelt door het Nationaal Park Garajonay.

Wat me aanspreekt aan deze reis is het losse karakter. Zo maak je vanuit twee vaste standplaatsen dagwandelingen van 2 tot maximaal 5 uur. En is er een rustdag ingepland die je kunt gebruiken om te relaxen of om nog meer te wandelen.

Je kunt deze wandelreis in de winter boeken (januari t/m maart en november).

Cruise-reis Canarische eilanden en Madeira

En tenslotte kun je ook kort aan de schoonheid van Tenerife proeven tijdens de 8-daagse Cruise Canarische eilanden en Madeira van Kras.

Bij deze cruise-vakantie vlieg je eerst naar Tenerife, om van hieruit verder te varen naar de Canarische eilanden Gran Canaria, Lanzarote en La Palma plus het eiland Madeira.

Je slaapt en eet aan boord van het cruiseschip en excursies boek je bij terwijl je aan het varen bent.

Meer inspiratie voor een vakantie op Tenerife

Terug naar boven>>