De verrassend mooie natuur op Tenerife

Tenerife is toch een kaal eiland met een grote vulkaan? Ja, dat klopt, maar wist je dat er ook een mooie, groene natuur op Tenerife te ontdekken is?

Uitzicht vanaf Mirador Pico del Inglés in het noordoosten van Tenerife - Foto: Alex Martin Ros

Wanneer je aanvliegt op de luchthaven van (meestal Zuid-) Tenerife, zie je uit de lucht weinig natuur. Een kaal, bergachtig landschap met de vulkaan El Teide in het midden.

Het Zuiden van Tenerife, waar de meeste stranden en hotels zich bevinden, is ook behoorlijk kaal. Maar als je op pad gaat richting het Noorden, dan is er toch heel veel natuurschoon te vinden.

Ik neem je mee op een rondje over het eiland, langs de mooiste plekjes in de natuur van Tenerife.

Nationaal park El Teide

Roques de Garcia met El Teide op de achtergrond

Het bekendste stuk natuur op Tenerife is het Nationaal park El Teide rond de El Teide vulkaan.

De vulkaan El Teide zelf is eigenlijk een verzameling van vulkanen en rotsformaties. Naast de Pico del Teide is er ook nog de Pico Veijo, waarvan de krater nog indrukwekkender is.

Beiden liggen, evenals de mooie rotsformaties Roques de Garcia, in de oude caldera van Las Cañadas. Dat was een nog veel hogere vulkaan die hier ooit stond. Na de ontploffing daarvan, ontstond het huidige landschap met meerdere kleine vulkanen.

Er zijn tal van wandelingen rond de El Teide vulkaan te maken. Naarmate je wandelingen wat verder van de vulkaan maakt, wordt het landschap groener.

Vooral de afwisseling met het vulkaanlandschap, de bijzondere vegetatie en de uitzichten (ook over de eilanden La Gomera en La Palma) maken dit natuurpark op Tenerife heel bijzonder.

Tips: 

 • Neem de kabelbaan Teleférico Teide naar de Pico del Teide. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de andere Canarische eilanden.
 • Bezoek het Observatorio del Teide, ’s werelds grootste zonne-observatorium. 
 • Kom meer over het bijzondere vulkaanlandschap te weten in het bezoekerscentrum van Portillo of het centrum in het Parador hotel.

Corona Forestal, bossenkroon van Tenerife

Maanlandschap bij Vilaflor in het Corona Forestal natuurpark in het zuiden van Tenerife - Foto: Saul Santos

De vulkaan Pico del Teide moet je natuurlijk gaan zien als je op Tenerife bent. Maar denk niet dat alles rond de vulkaan kaal en zwart is.

Wanneer je vanuit het Zuiden omhoog rijdt richting Vilaflor, valt het op dat het steeds groener wordt. Want rond de vulkaan ligt een hele rand, een soort kroon, van bossen. En dan vooral pijnboombossen. Vandaar dat dit natuurpark op Tenerife het Parque Corona Forestal (=bossenkroon) heet. Met een oppervlakte van meer dan 50.000 hectare is dit het grootste beschermde natuurgebied van de Canarische Eilanden.

Het hooggelegen dorp Vilaflor aan de zuidkant van de El Teide vulkaan vormt een prachtige uitvalsbasis om te voet of per mountainbike het Corona Forestal park te verkennen. Van hieruit kun je wandelingen maken door bossen en ravijnen. Én naar de op een maanlandschap lijkende rotsformaties in de buurt van Vilaflor: het Paisaje Lunar.

Drakenboom in Icod de los Vinos op Tenerife
Lavatunnel in Cueva del Viento in Icod de los Vinos | Foto: Alex Martin Ros

Aan de noordkant van de El Teide vulkaan bevinden zich ook veel bossen, die toegankelijk zijn via veelal onverharde wegen. Richting de kust zijn de wegen meer verhard en is dit natuurgebied op Tenerife meer bewoond. 

Aan de noordwestkust van het Spaanse eiland vind je ook het mooie dorpje Icod de los Vinos met als leuke bezienswaardigheid de Drago Milenario, een drakenboom van 800 jaar oud (nog geen duizend, zoals de naam suggereert). Plus de Cueva del Viento (=grot van de wind), een grot die bestaat uit lavatunnels, die samen misschien het grootste lavatunnel-stelsel in Europa vormen!

Andere mooie plekken in Corona Forestal zijn de vallei van La Orotava en de vallei van Güímar (waar je oude piramides kunt bewonderen). 

Lavastromen bij Garachico

De natuurlijke zwembaden en het dorp Garachico

Wie vulkaan zegt, denk aan lava. En oude lavastromen zijn er genoeg te vinden op Tenerife.

Bijzonder is het oude havenstadje Garachico in het Noord-Westen van het eiland. Dit plaatsje is namelijk in 1706 door lava verwoest en vervolgens weer boven op de lava herbouwd. Sporen van de verwoesting zijn tot op de dag van vandaag nog te zien. Een bijzonder gezicht!

Bijzonder vind ik bovendien ook de natuurlijke zwembaden die in de lavarotsen bij Garachico ontstaan zijn. Via een trapje kun je hier een bad nemen en daarna opdrogen op het lava-plateau. Én je kunt rond het dorp wandelingen maken over de lavastromen.

Tip: Op andere plekken op het eiland zijn soortgelijke rotspartijen en zwemplekken te vinden. Bijvoorbeeld de Roca Negra bij Playa Paraíso in het Zuid-westen van Tenerife.

Natuurpark Anaga

Het bijzondere laurierbos in Natuurpark Anaga

In het uiterste Noorden van Tenerife bevindt zich het natuurpark Anaga. Uiteraard weer een bergachtig gebied, met haarspeldbochten en mooie uitzichten over de zee.

Maar het meest bijzonder aan dit natuurgebied zijn de laurierbossen. Ooit stond het hele Middellandse zeegebied vol met deze bossen, totdat de ijstijden daar een eind aan maakten.

Anaga op Tenerife is één van de weinig plekken waar je de bijzondere bossen nog vindt. En je kijkt je ogen uit als je er in wandelt.

Het zijn vochtige bossen met grillig gevormde bomen, waar veel mos op groeit. Je voelt je er in een andere wereld, ver weg van de drukke toeristische plekken op het eiland.

Tip: Bezoek het bezoekerscentrum en museum bij Cruz del Carmen om meer te weten te komen over dit bijzondere gebied.

Het ravijn van Masca en Teno Rural Park

De weg naar de Marsca kloof, met het eiland La Gomera op de achtergrond

In het westen van Tenerife bevindt zich een ander bijzonder natuurgebied: het Teno Rural Park. Met als bekendste bezienswaardigheid het ravijn (of de kloof) van Masca.

Masca staat bekend als de schuilplaats van piraten, in wat toen nog een moeilijk bereikbare kloof was. En nog moet je moeite doen om het dorp te bereiken. Vele haarspeldbochten moet je afdalen vanaf Santiago del Teide.

Rond Masca kan je de natuur van het Teno Rural Park ontdekken. Beroemd is de prachtige wandeling vanuit het dorp naar het strand. Die is vanaf 2018 bijna 3 jaar dicht geweest omdat het te gevaarlijk was voor de vele toeristen op slippers... Sinds eind Maart 2021 is hij weer open, met vele aanpassingen voor de veiligheid.

Maar andere wandelingen zijn net zo mooi. Vanaf Santiago del Teide naar Masca bijvoorbeeld.

Tip: In het bezoekerscentrum van Los Pedregales bij het dorp El Palmar kan je informatie krijgen over diverse andere routes.

Barranco del Infierno

Natuurgebied Barranco del Infierno in Zuid-Tenerife | Foto: Visit Tenerife

En dan is er nog de Barranco del Infierno, oftewel de Ravijn van de hel. Dit prachtig stukje natuur ligt in het zuiden van Tenerife, in de Adeje vallei. Hel zou ik het er zeker niet willen noemen, eerder een klein paradijsje... 

De ravijn ligt in het achterland van de Costa Adeje, een van de populairste kustgebieden in het zuiden van Tenerife, en is daarom vrij populair. Maar om de natuur te beschermen en de natuurbeleving bijzonder te houden, mogen er maar maximaal 300 mensen per dag de ravijn in.

Het is daarom belangrijk om je van tevoren aan te melden als je wilt gaan wandelen in dit beschermd natuurgebied. Dit kan op de website van Barranco del Infierno.

Kortom...

Naar Tenerife ga je niet alleen voor zon, zee en luxe resorts. De prachtige natuur op het grootste Canarische eiland heeft voor iedereen wel wat te bieden!


Vakantietips Tenerife
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder