De verrassend mooie natuur op Tenerife

Tenerife is toch een kaal eiland met een grote vulkaan? Ja, dat klopt, maar wist je dat er ook een mooie, groene natuur op Tenerife te ontdekken is?

Uitzicht vanaf Mirador Pico del Inglés in het noordoosten van Tenerife - Foto: Alex Martin Ros

Wanneer je aanvliegt op de luchthaven van (meestal Zuid-) Tenerife, zie je uit de lucht weinig natuur. Een kaal, bergachtig landschap met de vulkaan El Teide in het midden.

Het Zuiden van Tenerife, waar de meeste stranden en hotels zich bevinden, is ook behoorlijk kaal. Maar als je op pad gaat richting het Noorden, dan is er toch heel veel natuurschoon te vinden.

Ik neem je mee op een rondje over het eiland, langs de mooiste plekjes in de natuur van Tenerife.

Nationaal park El Teide

Roques de Garcia met El Teide op de achtergrond

Het bekendste stuk natuur op Tenerife is het Nationaal park El Teide rond de El Teide vulkaan. De vulkaan is eigenlijk een verzameling van vulkanen en rotsformaties. Naast de Pico del Teide is er ook nog de Pico Viejo, waarvan de krater nog indrukwekkender is.

Beiden liggen, evenals de mooie rotsformaties Roques de Garcia, in de oude caldera (=krater) van Las Cañadas. Dat was een nog veel hogere vulkaan die hier ooit stond. Na de ontploffing daarvan, ontstond het huidige landschap met meerdere kleine vulkanen.

Je kunt tal van wandelingen rond de El Teide vulkaan maken. Op eigen houtje of samen met een gids die je uitgebreid kan vertellen over het vulkaanlandschap plus de bijzondere vegetatie die je er vindt. En fietsliefhebbers kunnen het bijzondere natuurpark met prachtige uitzichten (ook over de eilanden La Gomera en La Palma) per fiets verkennen.

Tips: 

  • Neem de kabelbaan Teleférico Teide naar de Pico del Teide. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de andere Canarische eilanden.
  • Bezoek het Observatorio del Teide, ’s werelds grootste zonne-observatorium. 
  • Om de top van de Teide vulkaan te bezoeken, heb je een vergunning nodig die je in ieder geval 3 manden van tevoren dient aan te vragen. Veel mensen boeken daarom een wandelexcursie waarbij de vergunning al geregeld is.
  • Kom meer over het bijzondere vulkaanlandschap te weten in het bezoekerscentrum van Portillo of het centrum in het Parador hotel.

Nederlandstalige wandelexcursie naar top van El Teide

Via de Nederlandse reisorganisatie Club Canary kun je 2 verschillende wandeltochten naar de top van de El Teide vulkaan boeken.

Bij de eerste en makkelijkste wandeltocht wandel je vanaf een hoogte van 2300 meter in twee etappes naar de top van de vulkaan en neem je vervolgens de kabelbaan terug naar beneden.

Bij de tweede wandeltocht wandel je op de terugweg ook nog langs de Roques de Garcia. Bij beide wandelexcursie word je opgehaald en weer afgezet bij je hotel en zijn vergunning, berggids plus kabelbaan inclusief.

Let op: Daar de vergunning voor het beklimmen van de Teide vulkaan op naam gezet dient te worden, moeten beide wandeltochten minstens een week van tevoren geboekt worden.

Vertrek: vanaf hotel in Zuid-Tenerife - Duur: 7 uur/10 uur - Taal: Engels

Nederlandstalige wandelexcursie naar Nationaal Park El Teide

Wil je een mooie wandeltocht met Nederlandse gids door het Nationaal Park van Teide maken waarbij je niet de Teide vulkaan beklimt, dan kan ik deze wandelexcursie aanraden. Je wordt voor deze excursie opgehaald bij je hotel in Zuid-Tenerife en rijdt vervolgens met een kleine bus naar de Roque Cinchado rots. Van hieruit maak je een mooie wandeling van ongeveer 4 kilometer door het vulkanische landschap en vertelt de gids meer over de zichtbare lavagesteenten en andere lavasporen plus over de bijzondere planten die in dit gebied voorkomen.

Let op: Je kunt tijdens de wandeltocht door nationaal park El Teide ook op eigen kosten met de kabelbaan omhoog gaan. Geef deze wens bij het boeken al aan, zodat de gids kaartjes voor je kan bestellen.

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 2 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: woensdag

Nederlandstalige wandelexcursie naar top van El Teide

Maar je kunt ook meegaan met een georganiseerde Mountainbike downhill fietstour door Nationaal Park El Teide (groepstocht, maar ook te boeken als privé tocht).

Je wordt dan opgehaald en afgeleverd bij je hotel en per busje naar het natuurpark gebracht, om vervolgens vanaf een hoogte van 2.180 meter met de fiets een afdaling 36 kilometer te maken (ongeveer 2,5 uur).

Je hoeft dus niet een ervaren fietser voor deze fietstocht te zijn en kinderen vanaf 8 jaar mogen al meefietsen.

Vertrek: vanaf je hotel - Duur: 4-5 uur

Corona Forestal: Tenerife's bossenkroon

Maanlandschap bij Vilaflor in het Corona Forestal natuurpark in het zuiden van Tenerife - Foto: Saul Santos

De vulkaan Pico del Teide moet je natuurlijk gaan zien als je op Tenerife bent. Maar denk niet dat alles rond de vulkaan kaal en zwart is.

Wanneer je vanuit het zuiden omhoog rijdt richting Vilaflor, valt het op dat het steeds groener wordt. Want rond de vulkaan ligt een hele rand, een soort kroon, van bossen. En dan vooral pijnboombossen. Vandaar dat dit natuurpark op Tenerife het Parque Corona Forestal (=bossenkroon) heet. Met een oppervlakte van meer dan 50.000 hectare is dit het grootste beschermde natuurgebied van de Canarische Eilanden.

Het hooggelegen dorp Vilaflor aan de zuidkant van de El Teide vulkaan vormt een prachtige uitvalsbasis om te voet of per mountainbike het Corona Forestal park te verkennen. Van hieruit kun je wandelingen maken door bossen en ravijnen. Én naar de op een maanlandschap lijkende rotsformaties in de buurt van Vilaflor: het Paisaje Lunar.

Drakenboom in Icod de los Vinos op Tenerife
Lavatunnel in Cueva del Viento in Icod de los Vinos | Foto: Alex Martin Ros

Aan de noordkant van de El Teide vulkaan bevinden zich ook veel bossen, die toegankelijk zijn via veelal onverharde wegen. Richting de kust zijn de wegen meer verhard en is dit natuurgebied op Tenerife meer bewoond. 

Aan de noordwestkust van het Spaanse eiland vind je ook het mooie dorpje Icod de los Vinos met als leuke bezienswaardigheid de Drago Milenario, een drakenboom van 800 jaar oud (nog geen duizend, zoals de naam suggereert). Plus de Cueva del Viento (=grot van de wind), een grot die bestaat uit lavatunnels, die samen misschien het grootste lavatunnel-stelsel in Europa vormen!

Andere mooie plekken in Corona Forestal zijn de vallei van La Orotava en de vallei van Güímar (waar je oude piramides kunt bewonderen). 

Lavastromen bij Garachico

De natuurlijke zwembaden en het dorp Garachico

Wie vulkaan zegt, denk aan lava. En oude lavastromen zijn er genoeg te vinden op Tenerife.

Bijzonder is het oude havenstadje Garachico in het Noord-Westen van het eiland. Dit plaatsje is namelijk in 1706 door lava verwoest en vervolgens weer boven op de lava herbouwd. Sporen van de verwoesting zijn tot op de dag van vandaag nog te zien. Een bijzonder gezicht!

Bijzonder vind ik bovendien ook de natuurlijke zwembaden die in de lavarotsen bij Garachico ontstaan zijn. Via een trapje kun je hier een bad nemen en daarna opdrogen op het lava-plateau. Én je kunt rond het dorp wandelingen maken over de lavastromen.

Tip: Op andere plekken op het eiland zijn soortgelijke rotspartijen en zwemplekken te vinden. Bijvoorbeeld de Roca Negra bij Playa Paraíso in het Zuid-westen van Tenerife.

Natuurpark Anaga

Het bijzondere laurierbos in Natuurpark Anaga

In het uiterste Noorden van Tenerife bevindt zich het natuurpark Anaga. Uiteraard weer een bergachtig gebied, met haarspeldbochten en mooie uitzichten over de zee.

Maar het meest bijzonder aan dit natuurgebied zijn de laurierbossen. Ooit stond het hele Middellandse zeegebied vol met deze bossen, totdat de ijstijden daar een eind aan maakten.

Anaga op Tenerife is één van de weinig plekken waar je de bijzondere bossen nog vindt. En je kijkt je ogen uit als je er in wandelt.

Het zijn vochtige bossen met grillig gevormde bomen, waar veel mos op groeit. Je voelt je er in een andere wereld, ver weg van de drukke toeristische plekken op het eiland.

Tip: Bezoek het bezoekerscentrum en museum bij Cruz del Carmen om meer te weten te komen over dit bijzondere gebied.

Anaga wandelexcursie met Nederlandse gids

Bij deze Anaga wandelexcursie door het noordenoosten van Tenerife maak je eerst een korte stop in Tenerife’s voormalige hoofdstad La Laguna.

Vervolgens maak je een wandeling van ongeveer 5 kilometer door het unieke laurierbos van het Mercedes gebergte.

En op de terugweg rijdt de bus nog door het mooie Anaga gebergte plus langs het populaire Playa de Las Teresitas strand.

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 2 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: maandag

Het ravijn van Masca en Teno Rural Park

De weg naar de Marsca kloof, met het eiland La Gomera op de achtergrond

In het westen van Tenerife bevindt zich een ander bijzonder natuurgebied: het Teno Rural Park. Met als bekendste bezienswaardigheid het ravijn (of de kloof) van Masca.

Masca staat bekend als de schuilplaats van piraten, in wat toen nog een moeilijk bereikbare kloof was. En nog moet je moeite doen om het dorp te bereiken. Vele haarspeldbochten moet je afdalen vanaf Santiago del Teide.

Rond Masca kan je de natuur van het Teno Rural Park ontdekken. Beroemd is de prachtige wandeling vanuit het dorp naar het strand. Die is vanaf 2018 bijna 3 jaar dicht geweest omdat het te gevaarlijk was voor de vele toeristen op slippers... Sinds eind Maart 2021 is hij weer open, met vele aanpassingen voor de veiligheid.

Maar andere wandelingen zijn net zo mooi. Vanaf Santiago del Teide naar Masca bijvoorbeeld.

Tip: In het bezoekerscentrum van Los Pedregales bij het dorp El Palmar kan je informatie krijgen over diverse andere routes.

Camino Real wandelexcursie met Nederlandse gids

Bij de Camino Real wandeltocht wandel je samen met een Nederlandstalige gids vanuit het dorp Santiago del Teide in het zuiden van het Teno natuurgebied door een eeuwenoud bos naar uitkijkpunt "Pico de Gala" met uitzicht op het Teno gebergte plus het eiland La Gomera. Vervolgens wandel je verder over oude geitenpaadjes, om uiteindelijk uit te komen bij piratendorp Masca.

Op de terugweg rijdt de bus langs de indrukwekkende kliffen bij Los Gigantes en maak je nog een korte boottocht naar de verborgen Masca baai waar je nog even kunt zwemmen en hopelijk dolfijnen kunt zien.

Een absolute aanrader ook voor als je met kinderen op vakantie naar Tenerife gaat!

Vertrek: hotel in Zuid-Tenerife – Duur: ca. 8 uur (waarvan 4 uur wandelen) – Taal: Nederlands – Dagen: dinsdag en vrijdag

Barranco del Infierno

Natuurgebied Barranco del Infierno in Zuid-Tenerife | Foto: Visit Tenerife

En dan is er nog de Barranco del Infierno, oftewel de Ravijn van de hel. Dit prachtig stukje natuur ligt in het zuiden van Tenerife, in de Adeje vallei. Hel zou ik het er zeker niet willen noemen, eerder een klein paradijsje... 

De ravijn ligt in het achterland van de Costa Adeje, een van de populairste kustgebieden in het zuiden van Tenerife, en is daarom vrij populair. Maar om de natuur te beschermen en de natuurbeleving bijzonder te houden, mogen er maar maximaal 300 mensen per dag de ravijn in.

Het is daarom belangrijk om je van tevoren aan te melden als je wilt gaan wandelen in dit beschermd natuurgebied. Dit kan op de website van Barranco del Infierno.

Kortom...

Naar Tenerife ga je niet alleen voor zon, zee en luxe resorts. De prachtige natuur op het grootste Canarische eiland heeft voor iedereen wel wat te bieden!

Georganiseerde reizen naar Tenerife

Je kunt je eigen vakantie op Tenerife uitstippelen om de fascinerende natuur te leren kennen, maar je kunt ook een georganiseerde reis boeken. Dit kan een Fly & Drive reis zijn waarbij je per auto het eiland verkent en transport, verblijf plus route voor je geregeld zijn.

Maar het kan ook een groepsreis zijn waarbij je in groepsverband samen met een reisbegeleider per bus het Spaanse eiland leert kennen. Of een individuele of groepswandelreis waarbij je al wandelend op ontdekkingstocht gaat. Dit zijn mijn favoriete reizen naar Tenerife:

Individuele rondreis Tenerife (8 dagen)

Wil je op ontdekkingsreis op het Canarische eiland Tenerife? Kijk dan zeker eens naar de 8-daagse individuele rondreis "Natuur en Strand Tenerife" van TUI (eerst Kras).

Tijdens deze Fly-drive autovakantie verken je onder meer sfeervolle dorpjes, de huidige hoofdstad Santa Cruz de Tenerife, de voormalige hoofdstad La Laguna, plus de El Teide vulkaan.

Bovendien overnacht je in charmante kleine hotels.

Groepsreis Tenerife (8 dagen)

Zoek je een groepsreis naar het Canarische eiland Tenerife? Kijk dan eens naar de Tenerife rondreis van SRC Reizen.

Tijdens deze cultuur- en natuurreis bezoek je de plaatsen Candelaria, Garachico, Icod de los Vinos, La Orotava, La Laguna en Santa Cruz de Tenerife. Bovendien verken je het Parque Nacional del Teide per bus en te voet.

Je verblijft in een hotel in Puerto de la Cruz, op 300 meter van het strand.

Individuele rondreis Tenerife, La Gomera & La Palma (15 dagen)

Een prachtige manier om tijdens één vakantie meerdere Canarische eilanden te ontdekken, is met de individuele rondreis "Eilandhoppen Canarische eilanden" die Riksjatravel heeft samengesteld.

Tijdens deze 15-daagse rondreis, die je overigens naar eigen smaak kunt aanpassen, bezoek je de eilanden Tenerife, La Gomera en La Palma.

Je vliegt direct naar Tenerife, waar je met een huurauto het Spaanse eilanden verkent. Vervolgens neem je de boot naar La Gomera en La Palma, waar er bij aankomst weer een huurauto op je staat te wachten. En aan het einde van je rondreis door de Canarische eilanden neem je op La Palma weer het vliegtuig terug.

Individuele wandelvakantie Tenerife

SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse individuele wandelvakantie naar Canarisch eiland Tenerife.

Om tijdens deze vakantie de mooiste plekken van het hele eiland te kunnen zien, verplaats je je gedeeltelijk in een huurauto en overnacht je op vier verschillende plekken. Onder meer in het Parador hotel dat aan de voet van de Teide vulkaan ligt.

Groepswandelreis Tenerife & La Palma

Wil je niet alleen Tenerife, maar ook het Canarische eiland La Palma leren kennen? Dan kan ik de 10-daagse groepswandelreis Tenerife & La Palma van Sawadee warm aanbevelen.

Tijdens deze wandelreis maak je samen met een deskundige lokale reisbegeleider dagwandelingen vanuit een authentiek hotelletje in San Cristóbal de La Laguna (Tenerife) en Santa Cruz de La Palma (La Palma).

Zo wandel je naar Spanje's hoogste bergtop de Pico del Teide (Tenerife) en s' werelds grootste erosiekrater Caldera de Taburiente (La Palma).

De groepsreis vindt plaats in het voorjaar, najaar plus winter.

Wandelvakantie Tenerife en La Gomera

Of wat zeg je ervan om een wandelvakantie op Tenerife te combineren met een wandelvakantie op het kleine en authentieke eiland La Gomera?

Djoser organiseert een 8-daagse wandelreis met lokale Nederlandssprekende reisbegeleiding naar de Canarische eilanden Tenerife en La Gomera, waar je onder andere wandelt door het Nationaal Park Garajonay.

Wat me aanspreekt aan deze reis is het losse karakter. Zo maak je vanuit twee vaste standplaatsen dagwandelingen van 2 tot maximaal 5 uur. En is er een rustdag ingepland die je kunt gebruiken om te relaxen of om nog meer te wandelen.

Je kunt deze wandelreis in de winter boeken (januari t/m maart en november).

Cruise-reis Canarische eilanden en Madeira

En tenslotte kun je ook kort aan de schoonheid van Tenerife proeven tijdens de 8-daagse Cruise Canarische eilanden en Madeira van Kras.

Bij deze cruise-vakantie vlieg je eerst naar Tenerife, om van hieruit verder te varen naar de Canarische eilanden Gran Canaria, Lanzarote en La Palma plus het eiland Madeira.

Je slaapt en eet aan boord van het cruiseschip en excursies boek je bij terwijl je aan het varen bent.


Vakantietips Tenerife