De natuur op Fuerteventura: zandstranden en droge vulkaanlandschappen

De natuur op Fuerteventura op de Canarische eilanden bestaat voor een groot deel uit eindeloze witte zandstranden, die omringd worden door kristalhelder water. Achter deze stranden liggen echter een gigantisch duinen gebied en een droog vulkanisch landschap vol verrassingen.

Kilometers lange fijne zandstranden met op de achtergrond het vulkanisch landschap van Canarische eiland Fuerteventura

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Dit alles maakt het Eiland van de Sterke Wind tot een ideale bestemming voor een actieve vakantie in Spanje. Een surfvakantie, een duikvakantie of een wandelvakantie. Maar vooral ook een fietsvakantie.

Ga je met me mee op verkenning door de verrassende natuur op Fuerteventura?

Duinen en vulkanen in natuurpark Corralejo

Een prachtig en contrasterend stuk natuur op Fuerteventura vind je in het natuurpark van Corralejo, in het noordoosten van het Spaanse eiland.

In het noordelijke deel van het natuurgebied vind je de Dunas de Corralejo, de grootste duinen van de Canarische Eilanden.

En in het zuidelijke deel een woestijnachtig okerkleurig vulkaangebied. Met onder andere de Montaña Roja vulkaan.

TIP! Neem je wandelschoenen mee naar het vulkaangebied in natuurpark Corralejo en beklim de Montaña Roja vulkaan. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Lanzarote en La Graciosa.

Een ruig binnenland

De natuur op Fuerteventura wordt ook gekenmerkt door een aaneenschakeling van okerkleurige ronde heuvels in het binnenland van het Spaanse eiland. Die worden afgewisseld door kronkelige ravijnen en valleien, waarin af en toe een dorpje of gehucht ligt.

Bijvoorbeeld het Barranco de los Encantados ravijn, het Barranco de las Peñitas ravijn, de Gran Valle vallei of de Valle de Ortega vallei.

TIP! Vanuit Mirador del Morro Velosa heb je een waanzinnig uitzicht op het ruige binnenland. Het uitzichtpunt is bovendien ontworpen door kunstenaar César Manrique. En heeft een informatiecentrum dat vertelt over de geologische geschiedenis van het vulkaaneiland.

Ongerepte natuurzwembaden

Een ander bijzonder stukje natuur op Fuerteventura vind ik de ongerepte natuurzwembaden van Aguas Verdes in Betancuria aan de westkust.

Over een afstand van zes kilometer vind je talloze plassen en zee-inhammen. Waar nauwelijks iemand komt. Een prachtig plekje om even helemaal tot rust te komen tijdens je vakantie op Fuerteventura.

Een oase op Fuerteventura

En wist je dat er op het vulkanische eiland ook een groene oase midden in de woestijn ligt?

Daar waar een ondergrondse rivier boven komt in het Las Peñitas ravijn, is een klein meer met er omheen een rand van inheemse planten ontstaan. 

Een erg bijzonder stukje natuur op Fuerteventura, te midden van een droog woestijnlandschap.

TIP! De kleine oase is prachtig te bewonderen vanaf het uitzichtpunt Mirador Las Peñitas in Betancuria. Wil je de oase van dichtbij meemaken? Dat kan te voet of met de mountainbike. Neem dan vanuit het dorpje Vega de Rio Palmas het wandelpad SL-FV-27.

Een heilige berg

En dan is er nog de Montaña Sagrada de Tindaya in het noordwesten van het dunbevolkte Canarische eiland. Een heilige en magische berg volgens de oorspronkelijke bewoners van het Spaanse eiland.

De mysterieuze berg ligt helemaal alleen in een vlak, uitgestrekt stuk woestijnachtige natuur op Fuerteventura. En wordt verrijkt met meer dan 300 rotstekeningen van grote archeologische waarde.

TIP! Je kunt de berg van dichtbij verkennen via een pad op de zuidwestelijke bergkam van de Tindaya berg.


Zin in vakantie Fuerteventura?

Heb je zin gekregen in een vakantie op het Canarische eiland Fuerteventura? Lees dan meer over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie op Fuerteventura. En lees mijn Fuerteventura vakantietips!
Nieuwe pagina's

 1. Vakantiehuizen en appartementen in Spanje van Interhome

  Jun 22, 21 07:43 AM

  Wist je dat je op de Nederlandstalige website van Interhome meer dan 3.000 verschillende appartementen en vakantiehuizen in Spanje kunt huren? Lees waar en hoe.

  Lees meer

 2. San Cristóbal de La Laguna op Tenerife: Spanje's eerste koloniale stad

  Jun 17, 21 07:28 AM

  Een vakantie San Cristóbal de la Laguna op Canarisch eiland Tenerife brengt je naar de 1ste niet-ommuurde koloniale stad die model werd voor koloniale steden.

  Lees meer

 3. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder