Kunst van César Manrique – kunst met oog voor natuur

De Spaanse kunstenaar en architect Cesar Manrique van Lanzarote op de Canarische eilanden zal bij velen niet bekend zijn. Het wordt tijd dat dit verandert.

Want Manrique heeft met zijn natuurlijke kunstwerken een belangrijke stempel op het Spaanse eiland gedrukt. Een stempel van duurzaam toerisme, waarbij kunst en natuur met elkaar versmelten.

De cactus tuin op het Canarische eiland Lanzarote van kunstenaar Manrique

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

Cesar Manrique van Lanzarote

Het Canarische eiland Lanzarote is de thuishaven van de Spaanse kunstenaar en architect César Manrique! Manrique wordt in 1919 geboren op Lanzarote, studeert in Madrid en woont jarenlang in New York. Om als veertiger terug te keren naar zijn geboorte eiland in de Atlantische Oceaan.

Hij is schilder, beeldhouwer en architect in één. En weet op een prachtige manier kunst en natuur met elkaar te verbinden. En creëert een schitterende vorm van duurzaam toerisme. Niet voor niets krijgt hij in 1978 de World Prize voor ecologie en toerisme.

De werken van Cesar Manrique op Lanzarote

Het huis van kunstenaar Cesar Manrique op Lanzarote

Een van Marique’s werken op het vulkaan eiland in de Atlantische Oceaan zijn het auditorium, de palm tuin en het kunstmatig meer bij de Jameos del Agua grot. Bouwsels die zo aansluiten bij de natuur op Lanzarote, dat je bijna niet kunt zien dat ze door een menselijke hand gecreëerd zijn.

Andere werken van Cesar Manrique op Lanzarote zijn de cactus tuin, de Mirador del Rio, het Kasteel van San José, het Casa-Museo del Campesino (=huis van de boer) en het El Diablo Restaurant.

En natuurlijk het vroegere woonhuis van Manrique. Het huis, waarin tegenwoordig de Stichting van César Manrique gevestigd is, is open voor publiek.

Andere Canarische eilanden

Mirador de la Peña op het Canarische eiland El Hierro - ontworpen door Spanje's kunstenaar Cesar Manrique

Ook op andere Canarische eilanden zijn bovendien werken van Cesar Manrique uit Lanzarote te zien.

Op Tenerife heeft de Canarische kunstenaar het Maritiem park en het Martiánez meer ontworpen. Op Fuerteventura de Mirador de Morro Velosa. Op La Gomera de Mirador del Palmarejo. En op El Hierro heeft hij tenslotte de Mirador de La Peña ontworpen.

Stuk voor stuk zijn het natuurlijke bouwwerken. Die naadloos aansluiten op het omliggende natuurlijke landschap.

Meer duurzaam toerisme op Lanzarote

Sculpturen van Jason deClaires Taylor in het onderwatermuseum van Lanzarote

Sinds begin 2017 is er op het Spaanse eiland Lanzarote overigens nog een bijzonder duurzaam toerisme project te bewonderen. Ik heb het over het onderwater beeldenpark van de Britse beeldhouwer Jason deClaire Taylor. Die 15 meter onder water honderden hedendaagse sculpturen heeft geplaatst. In Europa’s eerste onderwatermuseum. Je kunt het bijzondere museum al duikend of snorkelend verkennen.

Meer weten over een vakantie op Lanzarote?

Heb je zin gekregen in een vakantie naar dit Canarische eiland. Lees dan snel meer over een vakantie naar Lanzarote!


Foto's: Fundación Cesar Manrique
Nieuwe pagina's

 1. Vakantiehuizen en appartementen in Spanje van Interhome

  Jun 22, 21 07:43 AM

  Wist je dat je op de Nederlandstalige website van Interhome meer dan 3.000 verschillende appartementen en vakantiehuizen in Spanje kunt huren? Lees waar en hoe.

  Lees meer

 2. San Cristóbal de La Laguna op Tenerife: Spanje's eerste koloniale stad

  Jun 17, 21 07:28 AM

  Een vakantie San Cristóbal de la Laguna op Canarisch eiland Tenerife brengt je naar de 1ste niet-ommuurde koloniale stad die model werd voor koloniale steden.

  Lees meer

 3. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder