Museo Atlantico - Europa’s eerste onderwatermuseum op Lanzarote

Begin februari 2017 is voor de kust van het Canarische Eiland Lanzarote Europa’s eerste onderwatermuseum geopend: het Museo Atlántico! Waarbij je op 15 meter diepte beelden kunt bewonderen van de Britse kunstenaar Jason deCaires. Een absoluut unicum voor duikers. En duik je niet? Dan kun je vanuit een boot met glazen bodem genieten van dit bijzondere schouwspel.

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Een onderwaterbeeldengroep van Jason deClaires Taylor in het onderwatermuseum van Lanzarote

Ik vertel je meer over deze bijzondere toeristische attractie op het Spaanse eiland Lanzarote.

Beelden in onderwatermuseum Lanzarote

In het onderwatermuseum van Lanzarote zijn meer dan 500 sculpturen te zien van de Britse kunstenaar Jason deClaires Taylor. De beelden staan symbool voor maatschappelijke kwesties en problemen.

Zo is er het beroemde Vlot van Lampedusa te zien (om te verwijzen naar de huidige vluchtelingencrisis). Een aantal beelden die half cactus en half mens zijn (om de vervlechting van mens en natuur uit te beelden). En twee mensen die een selfie nemen (om te verwijzen naar de moderne samenleving en technologie).

Jason deCaires Taylor

In 2006 creëerde de in 1974 geboren beeldhouwer Jason deCaires Taylor ‘s werelds eerste onderwater beeldenpark bij Granada (Caribisch gebied). Gevolgd door een onderwatermuseum bij de kust van Cancun (Mexico) in 2009.

Met de onderwater beeldenparken wil Taylor een positieve interactie tussen mensen en de onderwaterwereld bewerkstelligen. De beelden zijn namelijk niet alleen mooie hedendaagse kunstobjecten. Maar dragen ook bij tot natuurbehoud. Omdat de beelden zich ontwikkelen tot kunstmatige riffen vol onderwaterleven.

Natuur en toerisme hand in hand

De onderwaterbeelden van Taylor worden kunstmatige riffen voor flora en fauna

Dit is precies waarom ik het onderwatermuseum van Lanzarote zo prachtig vind passen op het oude vulkaan eiland! Want men doet er alles aan op dit Spaanse eiland om duurzaam toerisme te creëren.

De kunstwerken van Taylor ademen ook dezelfde geest uit als de werken van lokaal kunstenaar César Manrique, die op talrijke plaatsen op het Canarische eiland te zien zijn. Namelijk een geest waarbij natuurbehoud en ontwikkeling van toerisme hand in hand gaan.

Duik- en snorkelexcursies

Je kunt het onderwatermuseum bezoeken via de duikexcursies van het bijbehorende duikcentrum Dive College Lanzarote. Zij organiseren iedere dag om 9.30 uur duikexcursies voor duikers met brevet vanaf Playa Blanca, Costa Teguise, Puerto del Carmen en zelfs Fuerteventura.

Heb je geen duikbrevet? Dan kun je op maandag of donderdag mee met een snorkel-excursie (van 13 tot 15 uur; bij deelname van minimaal drie personen).

TIP! Duikers kunnen op Lanzarote ook duiken in het half-gezonken scheepswrak Telamón.

Meer info en boeken

Meer informatie over Europa’s eerste onderwatermuseum vind je op de website van het Museo Atlantico in Lanzarote. Hier kun je je ook opgeven voor een duikexcursie. Wil je meedoen aan een snorkel-excursie? Schrijf dan een mail naar het onderwatermuseum van Lanzarote.

Foto’s: Jason deClaires Taylor y CACT Lanzarote


Keer terug van Onderwatermuseum Lanzarote naar Vakantie Lanzarote
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Fietsroutes in Spanje: voor ieder wat wils

  Jul 01, 20 11:53 AM

  Informatie en tips over fietsroutes in Spanje: lichte én zware fietsroutes over geasfalteerde wegen of hobbelige natuurpaden.

  Lees meer

 2. Bekende én onbekende steden die leuk zijn voor een stedentrip Spanje

  Jul 01, 20 04:19 AM

  Zin in een stedentrip Spanje? Lees welke prachtige bekende én onbekende steden je kunt ontdekken! Barcelona, Madrid, Valencia en meer

  Lees meer

 3. Wandelroutes in Spanje: eeuwenoude veepaden en omgebouwde spoorlijnen

  Jun 30, 20 09:32 AM

  Informatie en tips over wandelroutes in Spanje: welke soorten zijn er, hoe worden ze aangegeven en hoe vind je ze?

  Lees meer