De fascinerende vulkaanlandschappen van Lanzarote

Hou je van bijzondere natuurlandschappen? Dan moet je beslist de fascinerende vulkaanlandschappen van Lanzarote zien! Op het meer dan 180 miljoen jaar oude Canarische eiland vind je oude kraters, de grootste lava tunnels ter wereld en vruchtbare wijnvelden te midden van lavasteen.

Ik neem je mee naar de bijna onwerkelijke vulkaanlandschappen van het meest noordoostelijke Spaanse eiland in de Atlantische Oceaan.

De vuurbergen van Lanzarote

Het nationale park Timanfaya in het westen van Lanzarote

Wil je vulkanen zien? Ga dan naar het nationale park Timanfaya in het westen van het vulkaan eiland. In dit natuurgebied is in 1824 de laatste grote vulkaanuitbarsting geweest. Wat geresulteerd heeft in een landschap met tientallen vulkanen: De vuurbergen van Lanzarote. Met gestolde lavatongen en kraters. Die alle begroeiing hebben weggevaagd. 

Dit bijzondere vulkaanlandschap op Lanzarote is zo bijzonder, dat het door UNESCO is uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

TIP! Bezoek het moderne bezoekers- en informatie centrum Mancha Blanca, net buiten het Timanfaya park, aan de weg van Mancha Blanca naar Yaiza (gratis entree).

Vruchtbaar wijngebied La Geria

Wijngebied La Geria op het Canarische eiland Lanzarote

Het tweede en heel andere vulkaanlandschap van Lanzarote is het beschermde landschap van La Geria. Dat ligt ten oosten van van de vuurbergen van Lanzarote.

Het is een uniek vulkanisch landschap van lange rijen kuilen (in het Spaans: gerias), die gegraven zijn in de lavastenen. Met in het midden van iedere kuil een wijnrank. En aan de rand ervan een rij stenen in de vorm van een halve maan. Om de wijnrank tegen wind te bescherming.

Het is een vruchtbaar landschap, dat internationaal bekroonde wijnen als de Malvasia wijn produceert. 

TIP! Bezoek een aantal wijnhuizen in La Geria. Bijvoorbeeld Bodegas La Geria, Bodegas Rubicón of Bodega el Chupadero.

De grootste lava tunnel ter wereld

Cueva de los Verdes op Spaanse eiland Lanzarote, deel van de grootste lava tunnel ter wereld

Wil je nog meer lava zien tijdens je vakantie Lanzarote? Ga dan naar de Cueva de los Verdes en de Jameos del Agua grot, in het noorden van het Spaanse eiland in de Atlantische Oceaan.

Je komt dan terecht in weer een heel ander soort vulkaanlandschap op Lanzarote. Namelijk in een lava tunnel!

Beide grotten maken deel uit van de grootste lava tunnel ter wereld. Die gecreëerd is door de vulkaan La Corona. Tegenwoordig worden er regelmatig concerten in deze twee fascinerende grotten gegeven.

TIP! Neem een drankje in het cafeetje dat zich bevindt in de Jameos del Agua grot; en ontworpen is door kunstenaar Cécar Manrique.

TIP! Hou je van muziek? Laat je dan betoveren tijdens een concert in een van de grotten. Schrijf een mail naar info@centrosturisticos.com om te vragen of er een concert wordt gegeven tijdens jouw vakantie op Lanzarote.

Een meer in de krater van een vulkaan

Charco de los Clicos op Lanzarote - een meer in de krater van een vulkaan

Tenslotte heeft er zich in de krater van een oude vulkaan een meer ontwikkeld. Wat zorgt voor nog een bijzonder vulkaanlandschap op Lanzarote.

Je vindt het meer aan de westkust van Lanzarote, dichtbij het charmante dorpje Yaiza. Hier ligt een krater van een oude vulkaan weggezonken in de Atlantische Oceaan. In deze krater heeft zich een meer gevormd: het Charco de los Clicos meer.

De groene kleur van het water in het vulkaanmeer contrasteert prachtig met het zwarte zand van het dichtbijgelegen El Golfo strand. En met het blauw van de zee.

TIP! Parkeer je auto bij het uitzichtpunt van El Golfo en wandel van daaruit het pad naar beneden. Het is erg bijzonder om bij het vulkaanmeer de zonsondergang te zien.


Meer weten over een vakantie Lanzarote?

Krijg je na het lezen van deze informatie over de vulkaanlandschappen op Lanzarote zin in een vakantie op het Canarische eiland Lanzarote? Lees dan snel mijn informatie en tips over een vakantie op Lanzarote.