Een vakantie op El Hierro -
Het kleinste Canarische eiland

Ga op vakantie naar El Hierro op de Canarische eilanden en waan je aan het einde van de wereld! Het meest westelijk gelegen Canarische Eiland is eeuwenlang geïsoleerd geweest, waardoor je er flora en fauna vindt die elders uitgestorven zijn plus onaangetaste eeuwenoude tradities. Massatoerisme is er bovendien geheel afwezig.

Een luchtfoto van het meest westelijk gelegen Canarische eiland

Hou je van plattelandstoerisme, wandelen, bergbeklimmen of fietsen en wil je een authentieke eilandcultuur proeven? Kom dan op vakantie naar het Eiland van de Nulmeridiaan! Het Spaanse eiland richt zich bewust op vakantiegangers die de drukte en hectiek van het leven van alledag even achter zich willen laten.

Je vindt er geen grote hotels of vakantieparken, alleen kleinschalige hotels plus typische Canarische huizen die liggen in authentieke dorpen of stadjes of midden in de natuur. Lees snel verder wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie op El Hierro en kijk ook even naar mijn favoriete:

Verken de ongerepte natuur

Bergbeklimmers, mountainbikers en wandelaars kunnen tijdens een vakantie op El Hierro genieten van een ongerepte, afwisselende natuur! Een groot deel van het kleine eiland bestaat uit de halve-cirkel-vormige El Golfo vallei, een vruchtbaar vlak gebied in het noordwesten van het vulkanische eiland waarin veel landbouw wordt bedreven. De vallei wordt in het noorden, oosten en zuiden ingesloten door vulkaanbergen (met hoogtes tot 1500 meter boven zeespiegel), die aan de westkant bedekt zijn met dennenbomen en aan de oostkant een droog, ruig landschap vormen. Als steile kliffen verdwijnen zij tenslotte in de zee.

Verder vind je op het kleine Canarische eiland lavavelden met bizarre vormen, het laatste Canarische jeneverbesbos (op het El Sabinar plateau in La Dehesa, met struiken in gekke vormen), een reuzenhagedis die alleen nog op El Hierro voorkomt (op de kliffen tegenover de rotsen van Salmor) plus natuurlijke zwembaden als de Charco Azul.

*Tips*

1. Het Canarische eiland heeft prachtige uitkijkpunten als de Mirador de las Playas en de Mirador de la Peña. Het laatste uitkijkpunt is ontworpen door de wereldberoemde Canarische architect César Manrique.

2. Download de gratis wegenkaart en wandelkaart van El Hierro.

Waterplezier tijdens vakantie op El Hierro

Aan de kust van het kleinste Canarische eiland vind je veel steile kliffen. Maar ook kleine inhammen met stranden en natuurlijke zwembaden. Dus je kunt ook lekker zwemmen of zonnebaden als je op vakantie op El Hierro bent.

Wil je naar het strand, ga dan naar bijvoorbeeld Playa el Verodal, Playa Arenas Blancas, Playa de las Playas of Playa Tamaduste.

Of ga naar natuurlijke zwembaden aan de kust als Charco Azul, La Maceta, Charco de los Sargos of Charco Manso. Plassen die ontstaan zijn in het vulkaanlandschap.

En natuurlijk kun je snorkelen of duiken in het kristalheldere water dat het Spaanse eiland omgeeft. Er zijn maar liefst 46 duikplekken om het bijzondere onderwaterleven en waanzinnige waterriffen te ervaren.

Duiktip! Het zee-reservaat van La Restinga in de zuidpunt van het Canarische eiland.

Proef de traditionele eilandcultuur 

Proef ook de ontspannen eilandcultuur als je op vakantie op El Hierro bent! De eilandbewoners leven er nog steeds in harmonie met de natuur. Zij leven van de landbouw plus visserij, beoefenen traditionele ambachten als pottenbakken plus houtsnijden en hebben geen haast. 

Bezoek dorpen als Pozo de las Calcosas, Isora of Tiñor, kustplaats La Restinga en Tamaduste plus hoofdstad Valverde, ga naar de Faro de Barbudo vuurtoren op de Punta de Orchilla, de meest westelijk gelegen vuurtoren van Spanje waar tot 1883 de Nulmeridiaan gestaan heeft (vandaar dat het Spaanse eiland ook het Eiland van de Nulmeridiaan genoemd wordt) of neem een kijkje achter de schermen bij een bakkerij of weverij. En vergeet niet om tijdens je vakantie ook te genieten van de lokale gastronomie: vlees, vis, kaas, wijn en meer.

Beleef de Bajada de la Virgen

Wil je het traditionele Canarische eiland op een bijzondere manier meemaken? Zorg dan dat je op vakantie op El Hierro in Spanje bent tijdens de Bajada de la Virgen (=het Afdalen van de Maagd)! Een van de meest opmerkelijke feesten van de Canarische Eilanden.

De Virgen de los Reyes is de beschermheilige van het Spaanse eiland. Zij verblijft normaal in het Santuario de Nuestra Señora de los Reyes klooster in La Dehesa. Maar om de vier jaar wordt zij in een grote processie naar Valverde gedragen.

Dit gebeurt in de eerste week van juli (de precieze datum is altijd verschillend) De Maagd wordt dan in alle vroegte naar buiten gedragen. In het gezelschap van dansers in traditionele klederdracht. Die dansen en muziek maken met fluiten, trommels en castagnetten (genaamd “chácaras”). Het is een vrolijke traditie, die bestaat sinds 1643.

Beleef het eiland via een marathon

Een heel andere manier om El Hierro te beleven is via een marathon! Hou je van hardlopen en van bergen? En ben je goed getraind? Kom dan in februari op vakantie naar el Hierro. En doe mee aan de Maratón del Meridiano.

Je vertrekt vanuit de plaats Frontera in de El Golfo vallei en verkent al hardlopend de ongeschonden bergachtige omgeving. De marathon vindt ieder jaar in februari plaats. Vind je 42 km te veel? Het is ook mogelijk om 27, 18 of 7km te hardlopen…

Conclusie

Ik vind het kleinste Canarische eiland El Hierro een droom! Massatoerisme wordt er bewust gemeden, waardoor de prachtige natuur er nog ongerept is en mensen er nog leven volgens een traditionele eilandcultuur.

Dus hou je van rust en natuur, ga dan zeker eens op vakantie naar het meest westelijk gelegen Canarische eiland in de Atlantische Oceaan.

Hoe bereik je El Hierro?

Er gaan geen directe vluchten vanuit Nederland of België naar El Hierro. Wil je vliegen naar dit Spaanse eiland, dan maak je een tussenlanding op Tenerife of Gran Canaria (en soms nog een tussenlanding in Madrid).

Je kunt echter ook de veerboot vanuit Tenerife (Los Cristianos) naar El Hierro (Valverde) nemen. Deze boottocht duurt 2 uur en 20 minuten en er zijn 7 afvaarten per week.

*Tips*

1. Via de website Direct Ferries kun je van tevoren al in het Nederlands kaartjes voor de veerboot tussen Tenerife en El Hierro kopen.

2. Combineer een bezoek aan het eiland met een vakantie op Tenerife.

3. Huur een auto die all-risk verzekerd is als je het eiland per auto wilt verkennen.