Een vakantie op El Hierro -
Het kleinste Canarische eiland

Ga op vakantie naar El Hierro op de Canarische eilanden en waan je aan het einde van de wereld! Het meest westelijk gelegen Canarische Eiland is eeuwenlang geïsoleerd geweest. Je vindt er flora en fauna die elders uitgestorven zijn en onaangetaste eeuwenoude tradities. Massatoerisme is er geheel afwezig.

Hou je van plattelandstoerisme, wandelen, bergbeklimmen of fietsen? En wil je een authentieke eilandcultuur proeven? Kom dan op vakantie naar het Eiland van de Nulmeridiaan!

Een luchtfoto van het meest westelijk gelegen Canarische eiland

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Lees snel verder wat je kunt zien en doen tijdens een natuur-, cultuur- of actieve vakantie op El Hierro. En lees ook zeker even mijn vakantietips, over sfeervolle hotels en vakantiehuizen op El Hierro.

Verken de ongerepte en gevarieerde natuur

Je gaat vooral op vakantie naar El Hierro om te genieten van een ongerepte, afwisselende natuur. Een groot deel van het kleine eiland bestaat uit de halve-cirkel-vormige vallei El Golfo. Een vruchtbaar, vlak gebied in het noordwesten van het vulkanische eiland, waarin veel landbouw wordt bedreven. De grote vallei wordt in het noorden, oosten en zuiden ingesloten door hoge vulkaanbergen (met hoogtes tot 1500 meter boven zeespiegel). Die aan westkant bedekt zijn met dennenbomen. En aan de oostkant een droog, ruig landschap vormen. Als steile kliffen verdwijnen zij tenslotte in de zee.

Op het kleine Canarische eiland vind je ook lavavelden met bizarre vormen, het laatste Canarische jeneverbesbos (met struiken in gekke vormen, op het plateau El Sabinar in La Dehesa), een reuzenhagedis die alleen nog op El Hierro voorkomt (op kliffen tegenover de rotsen van Salmor) en natuurlijke zwembaden als de Charco Azul.

Bergbeklimmers, mountainbikers en wandelaars die willen genieten van ongerepte landschappen komen dus volledig aan hun trekken tijdens een vakantie op el Hierro.

TIP! Het Canarische eiland heeft prachtige uitkijkpunten. Bijvoorbeeld de Mirador de las Playas en de Mirador de la Peña. Het laatste uitkijkpunt is ontworpen door de wereldberoemde Canarische architect César Manrique.

TIP! Download de gratis wegenkaart en wandelkaart van El Hierro.

Waterplezier tijdens een vakantie El Hierro

Aan de kust van het kleinste Canarische eiland vind je veel steile kliffen. Maar ook kleine inhammen met stranden en natuurlijke zwembaden. Dus je kunt ook lekker zwemmen of zonnebaden als je op vakantie op El Hierro bent.

Wil je naar het strand, ga dan naar bijvoorbeeld Playa el Verodal, Playa Arenas Blancas, Playa de las Playas of Playa Tamaduste.

Of ga naar natuurlijke zwembaden aan de kust als Charco Azul, La Maceta, Charco de los Sargos of Charco Manso. Plassen die ontstaan zijn in het vulkaanlandschap.

En natuurlijk kun je snorkelen of duiken in het kristalheldere water dat het Spaanse eiland omgeeft. Er zijn maar liefst 46 duikplekken om het bijzondere onderwaterleven en waanzinnige waterriffen te ervaren.

DUIKTIP! Het zee-reservaat van La Restinga in de zuidpunt van het Canarische eiland.

Proef de traditionele eilandcultuur 

Ik zei het al: het kleinste Canarische eiland is eeuwenlang geïsoleerd geweest. En werd tot eind 15e eeuw gezien als het einde van de wereld.

De eilandbewoners leven er traditiegetrouw van de landbouw en visserij. Beoefenen traditionele ambachten als pottenbakken en houtsnijden. En hebben geen haast. Zij leven in harmonie met de natuur.

Proef deze ontspannen eilandcultuur als je op vakantie op El Hierro bent! Bezoek gehuchten en dorpjes als Pozo de las Calcosas, Isora en Tiñor; de kustplaatsjes La Restinga en Tamaduste; El Golfo's hoofdstad Frontera; en El Hierro's hoofdstad Valverde.

Ga naar het “einde van de wereld”: de vuurtoren Faro de Barbudo op de Punta de Orchilla, de meest westelijk gelegen vuurtoren van Spanje. Hier heeft tot 1883 overigens ook de Nulmeridiaan gestaan (vandaar dat het Spaanse eiland op de 0-meridiaan ook het Eiland van de Nulmeridiaan genoemd wordt).

Neem een kijkje achter de schermen bij een bakkerij of weverij. En geniet er tenslotte van de lokale gastronomie: vlees, vis, kaas, wijn en meer.

Beleef El Hierro tijdens de Bajada de la Virgen

Wil je het traditionele Canarische eiland op een bijzondere manier meemaken? Zorg dan dat je op vakantie op El Hierro in Spanje bent tijdens de Bajada de la Virgen (=het Afdalen van de Maagd)! Een van de meest opmerkelijke feesten van de Canarische Eilanden.

De Virgen de los Reyes is de beschermheilige van het Spaanse eiland. Zij verblijft normaal in het Santuario de Nuestra Señora de los Reyes klooster in La Dehesa. Maar om de vier jaar wordt zij in een grote processie naar Valverde gedragen.

Dit gebeurt in de eerste week van juli (de precieze datum is altijd verschillend) De Maagd wordt dan in alle vroegte naar buiten gedragen. In het gezelschap van dansers in traditionele klederdracht. Die dansen en muziek maken met fluiten, trommels en castagnetten (genaamd “chácaras”). Het is een vrolijke traditie, die bestaat sinds 1643.

Of beleef het eiland via een marathon

Een heel andere manier om El Hierro te beleven is via een marathon! Hou je van hardlopen en van bergen? En ben je goed getraind? Kom dan in februari op vakantie naar el Hierro. En doe mee aan de Maratón del Meridiano.

Je vertrekt vanuit de plaats Frontera in de El Golfo vallei. En verkent al hardlopend de ongeschonden bergachtige omgeving.

De marathon vindt ieder jaar in februari plaats. Vind je 42 km te veel? Het is ook mogelijk om 27, 18 of 7km te hardlopen…


Mijn El Hierro vakantietips

Het Canarische eiland El Hierro richt zich bewust op vakantiegangers die de drukte en hectiek van het leven van alledag even achter zich willen laten. En die op zoek zijn naar ontspanning en rust. Je vindt op het eiland geen grote hotels of vakantieparken. Alleen maar kleine overnachtingsmogelijkheden: kleine charmante hotels en vakantiehuizen in authentieke dorpjes of stadjes; of midden in de natuur.
Nieuwe pagina's

 1. Een uitdagende óf ontspannen fietsvakantie in Spanje

  Mar 05, 21 06:32 AM

  De mooiste fietsgebieden voor een fietsvakantie in Spanje, mooiste fietsreizen naar Spanje en beste periode om te fietsen in Spanje.

  Lees meer

 2. Casa el Naranjo – Nederlandse B&B in Málaga voor fietsliefhebbers

  Mar 04, 21 06:30 AM

  Zoek je een Nederlandse B&B voor een wandel- of fietsvakantie in het binnenland van Andalusië? Lees dan meer over B&B Casa el Naranjo op Spanje voor Jou.

  Lees meer

 3. Op vakantie in Granada (Andalusië) - Moorse invloeden, bergen en zee

  Mar 04, 21 06:22 AM

  Een vakantie Granada is meer dan het Alhambra zien! Geniet van ongeschonden berglandschappen en witte dorpen. Tips voor cultuur-/ actieve vakantie Zuid-Spanje.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder