Een wandelvakantie Midden-Spanje door ongerepte en afwisselende natuur

Heb jij wel eens overwogen om te gaan wandelen in Midden-Spanje? Want je kan prachtige en zeer diverse wandelvakanties maken in het hart van Spanje, zowel korte en lichte wandelingen als lange en zware wandelingen.

Wandel er door ruwe en verrassende berglandschappen met prachtig gevormde rotsformaties, door groene valleien, langs diepe kloven en langs oneindig lange rivieren. En geniet van de vele Middeleeuwse plaatsen die je onderweg tegenkomt.

Op deze pagina kun je inspiratie opdoen voor een wandelvakantie in Midden-Spanje. Ik vertel meer over een aantal mooie wandelgebieden plus geef tips over wandelreizen en wandelroutes: 

Wil je meer inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen in een bepaalde regio in Spanje, kijk dan ook eens op de algemene vakantie pagina’s over iedere regio in Midden-Spanje die ik heb geschreven.

Wandelen in de omgeving van Madrid

Natuurgebied Cuenca Alta del Manzanares in de regio Madrid

Wat heb ik wat afgewandeld in de omgeving van Madrid toen we nog in Spanje woonden! Meteen vanuit ons huis in San Agustin de Guadalix kon ik bijvoorbeeld zo de bergen van de Sierra Norte de Madrid in wandelen. 

En met onze toen nog kleine meiden gingen we vaak een stukje met de auto rijden om vervolgens een korte wandeling te maken. Deze wandelingen combineerden we dan met een picknick, zoeken naar dieren of een ijsje of iets anders eten in een gezellig dorpje onderweg. 

Op deze manier hebben we vooral gewandeld door biosfeerreservaat Cuenca Alta del Manzanares (in de omgeving van o.a. Rascafría, Manzanares el Real en Miraflores de la Sierra). Maar we hebben ook gewandeld in de Sierra Norte de Madrid (rond San Agustín de Guadalix, El Berrueco en Buitrago del Lozoya; met als favoriete plekje Puerto de la Morcuera) plus de Sierra de Guadarrama (rond de Puerto de Navacerrada).

Op ongeveer twee uur rijden van Madrid liggen ook nog de Sierra de Gredos (ten westen van Madrid en zuidwesten van Ávila) en de Serranía de Cuenca (ten oosten van Madrid en noordoosten van Cuenca), die eveneens aanraders zijn voor een wandelvakantie in Midden-Spanje.

Auto-wandelvakantie omgeving Madrid (16 dagen)

Wil jij de natuur én cultuur in de omgeving van Madrid proeven? Dan kan ik de individuele rondreis "Midden-Spanje; cultuur en natuur" van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel warm aanbevelen.

Bij deze 16-daagse auto-& wandelvakantie vakantie die begint in Madrid bezoek je namelijk niet alleen de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo plus het klooster van Guadalupe, maar ga je ook wandelen in de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

En vind je dit te veel cultuur en te weinig wandelen? Dan past Niko van Tejeda Travel de reis met alle plezier voor je aan.

Tip: Op Wikiloc vind je talloze korte, lange, lichte én zware wandelroutes in de regio Madrid.

Wandelen in Extremadura

Iberische varkens op een dehesa in Extremadura (Midden-Spanje)

Een echt wandelparadijs vind ik ook de regio Extremadura ten zuidwesten van Madrid. Als eerste omdat je er het vogelrijke nationaal park Monfragüe vindt.

Maar dit dunbevolkte en ongerepte gebied in het hart van Spanje heeft nog veel meer natuurschoon te bieden: uitgestrekte dehesa’s, vruchtbare valleien als de Jerte vallei, het ongeschonden berggebied Sierra de Gata waarin pittoreske dorpjes verborgen liggen én natuurpark Tajo Internacional (dat zich gedeeltelijk in Portugal bevindt).

Zelfs in de winter zijn de temperaturen aangenaam in Extremadura voor een wandelvakantie. En in het voorjaar kun je ervan getuige zijn hoe alles in bloei staat en hoe trekvogels weer terugkomen. 

In dit rustgevende gebied in Midden-Spanje kom je echt volop aan je trekken als je van natuur, wandelen, fietsen en vogels kijken houdt!

Wandelvakantie in en rond nationaalpark Monfragüe

Mijn absoluut favoriete uitvalsbasis voor een wandelvakantie in nationaalpark Monfragüe is Finca Las Abubillas.

De Nederlandse eigenaren Gertjan en Elly van de aan de rand van het natuurpark gelegen bungalows hebben talrijke Nederlandstalige wandelroutes in en rond het nationale park voor hun gasten uitgestippeld.

Bovendien deelt vogelaar en natuurfotograaf Gertjan graag zijn kennis met gasten. Én heeft Finca las Abubillas twee schuilhutten.

NB. In de winter krijg je een leuke korting bij Finca las Abubillas:).

*Meer wandeltips Extremadura*

Op Wikiloc vind je talloze korte, lange, lichte én zware wandelroutes in de regio Extremadura.

SNP Natuurreizen organiseert een 7-daagse groepsvogelreis naar Extremadura (de nadruk ligt hier op volgels kijken, niet op wandelen).

Wandelen in Aragón

Mallos de Riglos in de regio Aragón (Spanje)

Wat ik zo mooi vind aan een wandelvakantie in Aragón, is de enorme diversiteit die je tegenkomt in deze langgerekte regio in Midden-Spanje. 

Helemaal in het noorden (in de provincie Huesca) kun je wandelen in hoge berggebieden met besneeuwde bergtoppen, bergmeren en geïsoleerde valleien die deel uitmaken van de Spaanse Pyreneeën. Hier bevindt zich bijvoorbeeld nationaal park Ordesa y Monte Perdido.

Net ten zuiden van de Pyreneeën kun je in de Sierra de Guara (het grootste en mooiste klovengebied van Europa) vervolgens wandelen door een landschap dat gekenmerkt wordt door diepe kloven en ravijnen. En kun je bij de Mallos de Riglos gigantische verticale rotsformaties bewonderen.

Weer wat verder naar het zuiden kun je in de provincie Zaragoza wandelen door het woestijngebied van Los Monegros, maar ook door een vruchtbaar gebied rond de brede Ebro rivier, die de langste rivier van Spanje is en prachtige omliggende wetlands heeft.

En helemaal in het zuiden van de regio Aragón kun je in de provincie Teruel tenslotte wandelen door El Maestrazgo, een soms bijna woestijnachtig hoogland met bergen, heuvels, dalen en woeste kloven, waarin pittoreske Middeleeuwse dorpjes verscholen liggen.

Wandelreis Sierra de Guara

SNP Natuurreizen organiseert zowel een 8-daagse individuele wandelreis als een 8-daagse groepswandelreis met Nederlandstalige reisbegeleider door de Sierra de Guara in het zuidwesten van de Spaanse Pyreneeën, waarbij je het grootste en mooiste klovengebied van Europa verkent, wandelt langs verlaten dorpjes plus een bezoek brengt aan een voederplaats voor gieren...

Tips:

Op Wikiloc vind je talloze korte, lange, lichte én zware wandelroutes in de regio Aragón.

De Nederlandse reisorganisatie Chill-Outdoor organiseert voor jong en oud wandelvakanties in de Pyreneeën van Aragón (ook een huttentocht of ezeltocht).

Meer wandelplekken in Midden-Spanje

Maar er zijn nog veel meer prachtige plekken voor een wandelvakantie in Midden-Spanje!

Ga bijvoorbeeld wandelen in het land van Don Quijote in Castillië la Mancha, verken de spectaculaire rivierengebieden Arribes del Duero, Cañón del Río Lobos en Hoces del Río Duratón in Castillië en León, waan je op een maanlandschap in woestijngebied Bardenas Reales in Navarra of maak een wandelvakantie door wijngebied La Rioja, dat naast wijngaarden nog zo veel meer schoons te bieden heeft.

Op aparte pagina’s kun je lezen wat je kunt zien en doen in de verschillende regio’s in Midden-Spanje.

Tips:

Zoek op Wikiloc naar wandelroutes in Castilië en LeónCastilië La ManchaLa Rioja en Navarra.

Op een aparte pagina leg ik uit hoe hoe wandelroutes in Spanje worden aangegeven

Je kunt in Midden-Spanje ook wandelen over caminos naturales die eeuwenlang gebruikt zijn om van A naar B te komen (ook met vee).

Wanneer wandelen in Midden-Spanje

Het voorjaar en najaar zijn prachtige tijden om te wandelen in Midden-Spanje. De temperatuur is er dan aangenaam. In het voorjaar staat bovendien alles in bloei. Plekken als bijvoorbeeld de Jerte vallei in Extremadura zijn dan ware bloemenparadijzen.

In de maanden juli en augustus kunnen de temperaturen in Midden-Spanje oplopen tot ver boven de 30°C, wat eigenlijk te warm is om te wandelen. Plan je in deze maanden een wandelvakantie naar Midden-Spanje, zorg er dan voor dat je vroeg op pad gaat en rond 14 uur op de plaats van bestemming of weer terug bent.

Ten zuiden van Madrid is het tenslotte op veel plekken ook in de winter heerlijk om te wandelen. Bijvoorbeeld in Extremadura.

Sfeervolle accommodaties in Midden-Spanje

Meer wandelvakanties in Spanje

Aanbieders van wandelreizen in Spanje

SNP natuurreizen

Individuele en groepswandel-reizen in heel Spanje inclusief de Spaanse eilanden 

Eigen-Wijze Reizen

Individuele wandelreizen Andalusië, Noord-Spanje, Catalonië, La Palma

WAW.travel

Individuele en groepswandel-reizen naar de Balearen plus Santiago de Compostela

Sawadee

Groepswandel-reizen Midden- en Zuid-Spanje plus Spaanse eilanden Mallorca en Gran Canaria