Een vakantie in Aragon: afwisselende natuur met eeuwenoud verleden

Ga je op vakantie naar Aragon in het noordoosten van Spanje, dan kom je terecht in een van de minst toeristische gebieden van Spanje. Je vindt er ongeschonden en uitermate afwisselende natuur, die varieert van hoge bergen en diepe ravijnen in het noorden tot een woestijngebied in het zuiden. 

Wandelen rond het stuwmeer van Cannelles in Ribagorza (Aragon, Pyreneeën)

Bovendien wordt deze gedeeltelijk in de Spaanse Pyreneeën gelegen regio gesierd door eeuwenoude dorpen en steden.

En kun je er genieten van een unieke Romaanse architectuur plus prachtige Mudéjar kunst.

Op deze pagina vertel ik wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de regio Aragón, die van noord naar zuid bestaat uit de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel.

Bovendien geef ik tips over:

NB. Op een aparte pagina kun je lezen wat je specifiek in de provincie Huesca kunt beleven.

Ongeschonden en afwisselende natuur

Een waterval die uitkomt in een helderblauw bergmeer in nationaal park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën van Aragon in Noord Spanje

Het hoogtepunt voor een vakantie naar Aragón vormt voor mij de ongeschonden natuur, die van noord naar zuid enorm verschillend is en die je op zo veel verschillende manieren kunt beleven.

Het noordelijkste deel van de regio Aragón (de provincie Huesca) maakt deel uit van de Spaanse Pyreneeën. Je vindt hier hoge besneeuwde bergtoppen, bergmeren, hoogvlaktes en valleien. Plus het UNESCO Werelderfgoed nationale park Ordesa y Monte Perdido.

Net ten zuiden van de Pyreneeën wordt het landschap vervolgens gekenmerkt door diepe kloven en ravijnen. Hier bevinden zich ook de gigantische verticale rotsformaties Mallos de Riglos, die het leefgebied zijn van o.a. de vale gier.

Ga je nog wat verder naar het zuiden, dan kom je terecht bij Los Monegros. Dit is een ruw en droog landschap, dat vroeger bedekt was met dennen en donkere jeneverbes struiken, maar nu net als de Bardenas Reales (Navarra) en de Tabernas woestijn in Almería (Andalusië) een woestijngebied is. 

In het zuiden van de regio Aragón (in de provincie Teruel) kom je tenslotte terecht in een groen heuvellandschap. Hier vind je ook de Matarraña streek, die ook wel het Toscane van Spanje genoemd wordt.

Oude steden en traditionele dorpen

De Middeleeuwse plaats Albarracín in de provincie Teruel in Aragon

Wil je cultuur proeven tijdens je vakantie in Aragon? Bezoek in de noordelijke provincie Huesca, die deel uitmaakt van de Spaanse Pyreneeën, traditionele bergdorpen als Ansó, Hecho, Aínsa en Alquézar.

Of dwaal rond door de straten van Jaca, de hoofdstad van het oude Koninkrijk Aragon.

In de provincie Zaragoza vind je de Middeleeuwse plaatsen Tarazona en Calatayud. Alsmede de dorpen Uncastillo, Sos del Rey Católico, Daroca en Gallocanta. En natuurlijk de oude Romeinse stad Zaragoza.

En in de zuidelijke provincie Teruel liggen de mudéjar- en dinosaurusstad Teruel plus idyllische dorpen als Albarracín en Cantavieja.

Mudéjar kunst in Aragón

Mudejar architectuur in het Alfajería paleis in Zaragoza (provincie Zaragoza, Aragon)

Hou je van kunst en architectuur? Bewonder dan de meer dan 150 bouwwerken met Mudéjar architectuur in dit nog nauwelijks ontdekte gebied in Spanje als je op vakantie in Aragón bent!

De Mudejar kunst in Aragon, die sinds 2001 zelfs een UNESCO Werelderfgoed is, vormt het bewijs van het vreedzaam samenleven van Christenen en Moslims in dit gebied na de Christelijke Reconquista van Spanje. 

Een groot deel van de Mudéjar monumenten is te vinden in de stad Teruel.

Maar ook in de steden Zaragoza en Calatayud plus andere plaatsen in de provincies Teruel en Zaragoza vind je talrijke prachtige Mudéjar monumenten. Bijvoorbeeld het paleis van Alfajería in Zaragoza.

Romaanse bouwwerken in Aragon

Romaanse kerk San Juan de Busa op de Ruta de Serrablo in de provincie Huesca in Aragon

Architectuurliefhebbers kunnen als ze op vakantie naar Aragón gaan ook smullen van talrijke Romaanse bouwwerken. Kapellen, kerken, kathedralen, kastelen en kloosters. Want deze onontdekte regio in Noord-Spanje is een van de gebieden in Spanje met de meeste en mooiste Romaanse bouwwerken. 

De bekendste Romaanse gebouwen in Aragón zijn het Loarre kasteel, het klooster van San Juan de la Peña en de kathedraal van Jaca, die allemaal gelegen zijn in de provincie Huesca.

Maar dit zijn verre van de enige Romaanse gebouwen die de moeite waard zijn. In iedere vallei in de Pyreneeën vind je Romaanse bouwwerken. En ook erbuiten.

Volg bijvoorbeeld de Ruta de Serrablo (in de buurt van Sabiñanigo, in de provincie Huesca), die voert langs kleine Romaanse kerken. Of de Las Cinco Villas–route in de provincie Zaragoza, die gaat langs de plaatsen Tauste, Ejea de los Caballeros, Sadaba, Uncastillo en Sos del Rey Católico.

Traditionele feesten in Aragon

De bijzondere Contradanza dans in Cetina in de provincie Zaragoza (Aragon)

Beleef deze interessante streek in de binnenlanden van Spanje op een heel bijzondere manier. En zorg dat jij op vakantie in Aragón bent tijdens een van de vele feesten die er gehouden worden. Feesten waarbij tradities nog een belangrijke rol spelen.

Beleef bijvoorbeeld de Goede week in de steden Teruel of Zaragoza, geniet van de unieke Contradanza dans op Keltische muziek in Cetina (provincie Zaragoza) of kom naar het Folklore Festival in Jaca.

Kortom: paradijs voor natuur- en cultuurliefhebbers

Dus hou je van actieve vakanties, dan ben je in Aragón op de goede plek. Want of je nu wilt wandelen, fietsen, klimmen, abseilen, vissen, vogels kijken of zwemmen in de natuur; het kan er allemaal!

Maar ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken tijdens een vakantie in Aragón! Zij kunnen er genieten van eeuwenoude dorpen en steden, Mudéjar kunst en unieke Romaanse bouwwerken.

*Originele reisgids voor actieve vakantie in Aragon*

Overweeg je een actieve vakantie in Aragon? Dan zul je blij worden van het Nederlandstalige boek "Aragon - No vamos a la playa" met inspirerende reisverhalen over deze dunbevolkte regio in het noorden van Spanje. De verhalen zijn geschreven met humor en zijn tegelijkertijd informatief. Lees meer>>

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Aragón

Je kunt in Aragón overnachten in kleinschalige hotels, sfeervolle vakantiehuizen en appartementen en rustige campings, die liggen in Middeleeuwse plaatsen of in schitterende natuurlijke omgevingen.

Ik heb de mooiste slaapplekken in Aragón voor je op een rijtje gezet en opgesplitst in:

Georganiseerde reizen naar Aragón

Wandelvakantie Sierra de Guara in Aragón (8 dagen)

Prachtige wandelvakanties in Aragón vind ik de twee wandelvakanties die SNP Natuurreizen organiseert in de Sierra de Guara (een individuele wandelvakantie en een groepswandelreis).

Tijdens deze 8-daagse wandelvakantie, die start in het oud stadje Alquézar, wandel je onder andere door spectaculaire kloven en slaap je in sfeervolle en rustig gelegen accommodaties.

Gezinsvakantie Benasque vallei in Aragón (8 dagen)

Zoek je voor je gezin een actieve zomervakantie in de Spaanse Pyreneeën met verblijf in een comfortabel klein hotel en berghut?

Kijk dan eens naar de 8-daagse gezinsvakantie in de Benasque vallei in Aragón van SNP Natuurreizen!

Tijdens deze kindervakantie verken je op afwisselende manieren de natuur door te wandelen, kletteren, kajakken en meer.

Individuele rondreis Pyreneeën (19 dagen)

Tijdens deze luxe autovakantie van AmbianceTravel ontdek je de Franse én Spaanse Pyreneeën, waaronder de Pyreneeën van Aragon!

Ontdek al rijdend én wandelend een ongerept berglandschap met eeuwenoude dorpjes, groene valleien en indrukwekkende bergen.

En proef in één reis de Spaanse én Franse cultuur!

Paradores rondreis Pyreneeën (15 dagen)

Maar je kunt ook een rondreis door alleen de Spaanse Pyreneeën maken.

Deze luxe 15-daagse autovakantie van AmbianceTravel door de Spaanse Pyreneeën met talloze mogelijkheden om te wandelen door bergen, valleien plus middeleeuwse plaatsen begint in Hondarribia in Baskenland en voert via de Pyreneeën van Aragón naar eindbestemming Begúr in Catalonië.

Onderweg verblijf je in de Parador hotels van o.a. Hondarribia, Sos del Rey Católico en Cardona.

Paradorreis Golf Biskaje - Middellandse Zee (7 dagen)

Een andere prachtige rondreis door onder meer Aragón vind ik deze Parador reis door het noordoosten van Spanje.

Deze luxe 7-daagse autovakantie van AmbianceTravel met verblijf in prachtige Parador hotels begint aan de Golf van Biskaje aan de noordkust van Spanje en voert via de regio’s Aragon en Navarra naar de Middellandse zee aan de oostkust van Spanje.

Terug naar boven>>

Mooie activiteiten in Aragón

Canyoning in (pre)Pyreneeën van Aragón

Volg al wandelend, springend, zwemmend en abseilend de loop van een rivier door een kloof in de Aragonese Pyreneeën! 

Canyoning is een super avontuurlijke en afwisselende outdoor activiteit, die voor iedereen vanaf 8 jaar geschikt is. Zolang je maar kunt zwemmen. 

Klimmen op een Via Ferrata

Laat je adrenaline pompen op een Via Ferrata tijdens een actieve vakantie in de Pyreneeën van Aragón! Bij deze uitdagende bergsport, waarbij je vastgehaakt bent aan een staalkabel, volg je een met staalkabels, ijzeren trappen en meer uitgestippelde klimroute langs rotswanden en door kloven.

Er zijn vias ferratas voor alle niveaus, dus iedereen zonder hoogtevrees kan het bergavontuur aangaan, ook kinderen.

Speleologie (=grotverkenning)

Of ga op grotverkenning in de Pyreneeën van Aragón! Bij speleologie verken je al kruipend, klimmend, glijdend en abseilend de smalle gangen en holle ruimtes van een grot en ontdek je stalagmieten, ondergrondse riviertjes en meer.

Er zijn routes voor alle niveaus, dus iedereen zonder claustrofobie kan het spannende grot-avontuur aangaan, ook kinderen.

Terug naar boven>>