Een vakantie Aragon, naar bergen en valleien met eeuwenoud verleden

Ga je op vakantie naar Aragon in Noord Spanje, dan kom je terecht in een van de minst toeristische gebieden van Spanje.

Met ongeschonden en uitermate afwisselende natuur. Die ontelbare mogelijkheden biedt voor een actieve vakantie in Spanje.

En eeuwenoude dorpen en steden. Waar tradities worden hooggehouden. En kunstliefhebbers kunnen genieten van Mudejar en Romaanse kunst.

LET OP: Spanje begint vanaf 1 juli weer toeristen toe te laten. Net als in Nedderland en België gelden er dan nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen. Lees meer>>

Hier lees je wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Aragon. En geef ik tips voor:

Ongeschonden en afwisselende natuur

Het hoogtepunt voor een vakantie naar Aragon is voor mij de ongeschonden en uitermate afwisselende natuur. 

Helemaal in het noorden van dit aan Frankrijk grenzende gebied in Spanje vind je de Pyreneeën van Aragon. Met hoge besneeuwde bergtoppen, bergmeren, hoogvlaktes en valleien. En het UNESCO Werelderfgoed nationale park Ordesa y Monte Perdido.

Een waterval die uitkomt in een helderblauw bergmeer in nationaal park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën van Aragon in Noord Spanje

Ten zuiden van de Pyreneeën wordt het natuurlijke landschap gekenmerkt door diepe kloven en ravijnen. Hier vind je ook de 300 meter hoge rotsformaties Mallos de Riglos. Het woongebied van talrijke roofvogels.

Ga je nog wat verder naar het zuiden, dan kom je terecht bij Los Monegros. Een ruw en droog landschap. Dat vroeger bedekt was met dennen en donkere jeneverbes struiken, maar nu net als de Bardenas Reales (Navarra) een woestijngebied is. 

Weer wat verder naar het zuiden, kom je uit bij een vruchtbaar gebied rond de Ebro rivier, de langste rivier van Spanje. Deze brede rivier in Midden-Spanje is enorm rijk aan vissen, heeft prachtige omliggende wetlands en is een ideale plek voor watersport.

Hou je van actieve vakanties? Ga dan zeker ook eens op vakantie naar Aragon. Ga bijvoorbeeld skiën of wandelen in de Pyreneeën, klimmen of vogels kijken bij de Mallos de Riglos. Of vissen aan de Ebro rivier.

Oude steden en traditionele dorpen

De Middeleeuwse plaats Albarracín in de provincie Teruel in Aragon

Wil je cultuur proeven tijdens je vakantie in Aragon? Bezoek in de noordelijke provincie Huesca, die deel uitmaakt van de Spaanse Pyreneeën, traditionele bergdorpen als Ansó, Hecho, Aínsa en Alquézar.

Of dwaal rond door de straten van Jaca, de hoofdstad van het oude Koninkrijk Aragon.

In de provincie Zaragoza vind je de Middeleeuwse plaatsen Tarazona en Calatayud. Alsmede de dorpen Uncastillo, Sos del Rey Católico, Daroca en Gallocanta. En natuurlijk de oude Romeinse stad Zaragoza.

En in de zuidelijke provincie Teruel liggen de prachtige stad Teruel, met zijn vele Mudejar kunstwerken. En idyllische dorpen als Albarracín en Cantavieja.

Mudejar kunst

Mudejar architectuur in het Alfajería paleis in Zaragoza (provincie Zaragoza, Aragon)

Hou je van kunst en architectuur? Bewonder dan de meer dan 150 bouwwerken met Mudejar architectuur in dit nog nauwelijks ontdekte gebied in Spanje als je op vakantie in Aragon bent! De Mudejar kunst in Aragon, die sinds 2001 zelfs een UNESCO Werelderfgoed is, vormt het bewijs van het vreedzaam samenleven van Christenen en Moslims in dit gebied na de Christelijke Reconquista van Spanje. 

Een groot deel van de Mudejar monumenten is te vinden in de stad Teruel. Maar ook in de steden Zaragoza en Calatayud en andere plaatsen in de provincies Teruel en Zaragoza vind je talrijke prachtige Mudejar monumenten. Bijvoorbeeld het paleis van Alfajería in Zaragoza.

Romaanse bouwwerken

Romaanse kerk San Juan de Busa op de Ruta de Serrablo in de provincie Huesca in Aragon

Architectuurliefhebbers kunnen als ze op vakantie naar Aragon gaan ook smullen van talrijke Romaanse bouwwerken. Kapellen, kerken, kathedralen, kastelen en kloosters. Want deze onontdekte regio in Noord-Spanje is een van de gebieden in Spanje met de meeste en mooiste Romaanse bouwwerken. 

De bekendste Romaanse gebouwen in Aragon zijn het Loarre kasteel, het klooster van San Juan de la Peña en de kathedraal van Jaca. Allemaal gelegen in de provincie Huesca.

Maar dit zijn verre van de enige Romaanse gebouwen die de moeite waard zijn. In iedere vallei in de Pyreneeën vind je wel Romaanse bouwwerken. En ook erbuiten.

Volg bijvoorbeeld de Ruta de Serrablo (in de buurt van Sabiñanigo, in de provincie Huesca), die voert langs kleine Romaanse kerken. Of de Las Cinco Villas–route in de provincie Zaragoza. Langs de plaatsen Tauste, Ejea de los Caballeros, Sadaba, Uncastillo en Sos del Rey Católico.

Traditionele feesten

De bijzondere Contradanza dans in Cetina in de provincie Zaragoza (Aragon)

Beleef deze interessante streek in de binnenlanden van Spanje op een heel bijzondere manier. En zorg dat jij op vakantie in Aragon bent tijdens een van de vele feesten die er gehouden worden. Feesten waarbij tradities nog een belangrijke rol spelen.

Beleef bijvoorbeeld de Goede week in de steden Teruel of Zaragoza. Geniet van de unieke Contradanza dans op Keltische muziek in Cetina (provincie Zaragoza). Of kom naar het Folklore Festival in Jaca.

Sfeervolle accommodaties in Aragon

Als je op vakantie in Aragon bent, kun je overnachten in kleine landelijke hotels en sfeervolle vakantiehuizen en appartementen. Die liggen in prachtige Middeleeuwse plaatsen of in schitterende natuurlijke omgevingen. Ik heb de mooiste slaapplekken in Aragon voor je op een rijtje gezet.

Georganiseerde vakanties

Individuele rondreis Pyreneeën (19dagen)

Een luxe autovakantie van AmbianceTravel langs eeuwenoude dorpjes, groene valleien en indrukwekkende bergen; super om in één reis de Spaanse én Franse cultuur te proeven; in een ongerept berglandschap met talloze mogelijkheden voor wandeltochten etc.!

Paradores rondreis Pyreneeën (15 dagen)

Een luxe autovakantie van AmbianceTravel. Met wandelmogelijkheden door de bergen, valleien en Middeleeuwse plaatsen van de Spaanse Pyreneeën. Die begint in Hondarribia in Baskenland en eindigt in Begúr in Catalonië. Met verblijf in de Parador hotels van o.a. Hondarribia, Sos del Rey Católico en Cardona.

Paradorreis Golf Biskaje - Middellandse Zee 

Een luxe 7-daagse autovakantie van AmbianceTravel door een onbekend stukje Spanje. Waarbij je begint in het Groene Spanje. En via de Spaanse regio’s Aragon en Navarra uitkomt aan de Middellandse zee. En waarbij je overnacht in Middeleeuwse gebouwen, die zijn omgebouwd tot Parador hotel.

Gezinsvakantie Pyreneeën Aragon (8dgn)

Zoek je voor je gezin een actieve zomervakantie in de Spaanse Pyreneeën met verblijf in comfortabel klein hotel en berghut? Kijk dan eens naar de 8-daagse gezinsvakantie in de Benasque vallei in Aragón van SNP Natuurreizen! Waarbij je op afwisselende manieren de natuur verkent. Door te wandelen, kletteren, kajakken en meer.

Gezinsvakantie Pyreneeën Aragon (8dgn)

Een prachtige individuele wandelvakantie in Aragón in de Spaanse Pyreneeën vind ik de 8-daagse wandelvakantie  'Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën' van SNP Natuurreizen. Tijdens deze wandelvakantie in de Sierra de Guara, die start in het oud stadje Alquézar, wandel je o.a. spectaculaire kloven. En slaap je in sfeervolle en rustig gelegen accommodaties.

NB. SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse groepswandelvakantie naar de Sierra de Guara in Aragón.

Leuke natuuractiviteiten in Aragón

Actief in Spaanse Pyreneeën met Locura de Vida

Zin in een actieve vakanties in de Spaanse Pyreneeën? Kijk dan eens naar de activiteiten van Locura de Vida in de Aragonese Pyreneeën! Het lokale familiebedrijfje organiseert uitdagende, maar ook rustige activiteiten in de natuur. Die geschikt zijn voor kinderen en volwassenen. Canyoninggrotverkenningnatuurwandeling met fotograaf en meer...
Nieuwe pagina's

 1. Linda Roosloot: Aragón expert op Spanje voor Jou

  Jun 04, 20 06:07 AM

  Benieuwd naar verborgen plekken in de weinig toeristische regio Aragón in Spanje? Aragón expert Linda Roosloot deelt haar geheimen op Spanje voor Jou...

  Lees meer

 2. Een zonvakantie naar Spanje – zo veel meer dan zon

  Jun 03, 20 06:15 AM

  Een zonvakantie in Spanje is zo veel meer dan zon! Je kunt er het gehele jaar zon en strand combineren met cultuur en natuur. Lees meer over de mogelijkheden...

  Lees meer

 3. Op vakantie naar Asturië: Costa Verde en achterliggend berglandschap

  May 29, 20 05:43 AM

  Kom in de stemming voor een vakantie naar Asturië in Noord-Spanje met mijn tips over bezienswaardigheden, sfeervolle accommodaties en georganiseerde reizen.

  Lees meer