Een vakantie in Aragon: afwisselende natuur met eeuwenoud verleden

Ga je op vakantie naar Aragon in het noordoosten van Spanje, dan kom je terecht in een van de minst toeristische gebieden van Spanje.

Je vindt er ongeschonden en uitermate afwisselende natuur, die varieert van hoge bergen en diepe ravijnen in het noorden tot een woestijngebied in het zuiden. 

Bovendien wordt deze gedeeltelijk in de Spaanse Pyreneeën gelegen regio gesierd door eeuwenoude dorpen en steden. En kun je er genieten van een unieke Romaanse architectuur plus prachtige Mudéjar kunst.

Op deze pagina vertel ik wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de regio Aragón, die van noord naar zuid bestaat uit de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel. Bovendien geef ik tips over:

Op een aparte pagina kun je lezen wat je specifiek in de provincie Huesca kunt beleven.

Ongeschonden en afwisselende natuur

Een waterval die uitkomt in een helderblauw bergmeer in nationaal park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën van Aragon in Noord Spanje

Het hoogtepunt voor een vakantie naar Aragón vormt voor mij de ongeschonden natuur, die van noord naar zuid enorm verschillend is en die je op zo veel verschillende manieren kunt beleven.

Het noordelijkste deel van de regio Aragón (de provincie Huesca) maakt deel uit van de Spaanse Pyreneeën. Je vindt hier hoge besneeuwde bergtoppen, bergmeren, hoogvlaktes en valleien. Plus het UNESCO Werelderfgoed nationale park Ordesa y Monte Perdido.

Net ten zuiden van de Pyreneeën wordt het landschap vervolgens gekenmerkt door diepe kloven en ravijnen. Hier bevinden zich ook de gigantische verticale rotsformaties Mallos de Riglos, die het leefgebied zijn van o.a. de vale gier.

Ga je nog wat verder naar het zuiden, dan kom je terecht bij Los Monegros. Dit is een ruw en droog landschap, dat vroeger bedekt was met dennen en donkere jeneverbes struiken, maar nu net als de Bardenas Reales (Navarra) en de Tabernas woestijn in Almería (Andalusië) een woestijngebied is. 

In het zuiden van de regio Aragón (in de provincie Teruel) kom je tenslotte uit bij een vruchtbaar gebied rond de Ebro rivier. Deze brede rivier in Midden-Spanje is de langste rivier van Spanje. De rivier is enorm rijk aan vissen, heeft prachtige omliggende wetlands en is ideaal voor watersport.

Oude steden en traditionele dorpen

De Middeleeuwse plaats Albarracín in de provincie Teruel in Aragon

Wil je cultuur proeven tijdens je vakantie in Aragon? Bezoek in de noordelijke provincie Huesca, die deel uitmaakt van de Spaanse Pyreneeën, traditionele bergdorpen als Ansó, Hecho, Aínsa en Alquézar.

Of dwaal rond door de straten van Jaca, de hoofdstad van het oude Koninkrijk Aragon.

In de provincie Zaragoza vind je de Middeleeuwse plaatsen Tarazona en Calatayud. Alsmede de dorpen Uncastillo, Sos del Rey Católico, Daroca en Gallocanta. En natuurlijk de oude Romeinse stad Zaragoza.

En in de zuidelijke provincie Teruel liggen de prachtige stad Teruel, met zijn vele Mudejar kunstwerken. En idyllische dorpen als Albarracín en Cantavieja.

Mudéjar kunst

Mudejar architectuur in het Alfajería paleis in Zaragoza (provincie Zaragoza, Aragon)

Hou je van kunst en architectuur? Bewonder dan de meer dan 150 bouwwerken met Mudéjar architectuur in dit nog nauwelijks ontdekte gebied in Spanje als je op vakantie in Aragón bent! De Mudejar kunst in Aragon, die sinds 2001 zelfs een UNESCO Werelderfgoed is, vormt het bewijs van het vreedzaam samenleven van Christenen en Moslims in dit gebied na de Christelijke Reconquista van Spanje. 

Een groot deel van de Mudéjar monumenten is te vinden in de stad Teruel. Maar ook in de steden Zaragoza en Calatayud en andere plaatsen in de provincies Teruel en Zaragoza vind je talrijke prachtige Mudéjar monumenten. Bijvoorbeeld het paleis van Alfajería in Zaragoza.

Romaanse bouwwerken

Romaanse kerk San Juan de Busa op de Ruta de Serrablo in de provincie Huesca in Aragon

Architectuurliefhebbers kunnen als ze op vakantie naar Aragon gaan ook smullen van talrijke Romaanse bouwwerken. Kapellen, kerken, kathedralen, kastelen en kloosters. Want deze onontdekte regio in Noord-Spanje is een van de gebieden in Spanje met de meeste en mooiste Romaanse bouwwerken. 

De bekendste Romaanse gebouwen in Aragon zijn het Loarre kasteel, het klooster van San Juan de la Peña en de kathedraal van Jaca, die allemaal gelegen zijn in de provincie Huesca.

Maar dit zijn verre van de enige Romaanse gebouwen die de moeite waard zijn. In iedere vallei in de Pyreneeën vind je Romaanse bouwwerken. En ook erbuiten.

Volg bijvoorbeeld de Ruta de Serrablo (in de buurt van Sabiñanigo, in de provincie Huesca), die voert langs kleine Romaanse kerken. Of de Las Cinco Villas–route in de provincie Zaragoza, die gaat langs de plaatsen Tauste, Ejea de los Caballeros, Sadaba, Uncastillo en Sos del Rey Católico.

Traditionele feesten

De bijzondere Contradanza dans in Cetina in de provincie Zaragoza (Aragon)

Beleef deze interessante streek in de binnenlanden van Spanje op een heel bijzondere manier. En zorg dat jij op vakantie in Aragón bent tijdens een van de vele feesten die er gehouden worden. Feesten waarbij tradities nog een belangrijke rol spelen.

Beleef bijvoorbeeld de Goede week in de steden Teruel of Zaragoza. Geniet van de unieke Contradanza dans op Keltische muziek in Cetina (provincie Zaragoza). Of kom naar het Folklore Festival in Jaca.

Conclusie

Dus hou je van actieve vakanties, dan ben je in Aragón op de goede plek. Want of je nu wilt wandelen, fietsen, klimmen, abseilen, vissen, vogels kijken of zwemmen in de natuur; het kan er allemaal!

Maar ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken tijdens een vakantie in Aragón! Zij kunnen er genieten van eeuwenoude dorpen en steden, Mudéjar kunst en unieke Romaanse bouwwerken.

Sfeervolle accommodaties in Aragón

Je kunt in Aragón overnachten in kleinschalige hotels, sfeervolle vakantiehuizen en appartementen en rustige campings, die liggen in Middeleeuwse plaatsen of in schitterende natuurlijke omgevingen.

Ik heb de mooiste slaapplekken in Aragón voor je op een rijtje gezet en opgesplitst in:

Georganiseerde reizen naar Aragón

Individuele rondreis Pyreneeën (19dagen)

Een luxe autovakantie van AmbianceTravel langs eeuwenoude dorpjes, groene valleien en indrukwekkende bergen; super om in één reis de Spaanse én Franse cultuur te proeven; in een ongerept berglandschap met talloze mogelijkheden voor wandeltochten etc.!

Paradores rondreis Pyreneeën (15 dagen)

Een luxe autovakantie van AmbianceTravel. Met wandelmogelijkheden door de bergen, valleien en Middeleeuwse plaatsen van de Spaanse Pyreneeën. Die begint in Hondarribia in Baskenland en eindigt in Begúr in Catalonië. Met verblijf in de Parador hotels van o.a. Hondarribia, Sos del Rey Católico en Cardona.

Paradorreis Golf Biskaje - Middellandse Zee 

Een luxe 7-daagse autovakantie van AmbianceTravel door een onbekend stukje Spanje. Waarbij je begint in het Groene Spanje. En via de Spaanse regio’s Aragon en Navarra uitkomt aan de Middellandse zee. En waarbij je overnacht in Middeleeuwse gebouwen, die zijn omgebouwd tot Parador hotel.

Gezinsvakantie Pyreneeën Aragón (8dgn)

Zoek je voor je gezin een actieve zomervakantie in de Spaanse Pyreneeën met verblijf in comfortabel klein hotel en berghut? Kijk dan eens naar de 8-daagse gezinsvakantie in de Benasque vallei in Aragón van SNP Natuurreizen! Waarbij je op afwisselende manieren de natuur verkent. Door te wandelen, kletteren, kajakken en meer.

Gezinsvakantie Pyreneeën Aragón (8dgn)

Een prachtige individuele wandelvakantie in Aragón in de Spaanse Pyreneeën vind ik de 8-daagse wandelvakantie  'Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën' van SNP Natuurreizen. Tijdens deze wandelvakantie in de Sierra de Guara, die start in het oud stadje Alquézar, wandel je o.a. spectaculaire kloven. En slaap je in sfeervolle en rustig gelegen accommodaties.

NB. SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse groepswandelvakantie naar de Sierra de Guara in Aragón.

Mooie activiteiten in Aragón

Outdoor activiteiten in de Aragonese Pyreneeën

Het lokale familiebedrijfje Locura de Vida organiseert uitdagende, maar ook rustige activiteiten in de Aragonese Pyreneeën, die ook geschikt zijn voor kinderen: klimmen, canyoning, grotverkenning, wandelen met een fotograaf en meer. Super gaaf voor een actieve vakantie in Aragón!
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer