Laat je adrenaline pompen op een Via Ferrata in de Spaanse Pyreneeën!

Wist jij dat er tegenwoordig een schat aan Vias Ferratas in de Spaanse Pyreneeën ligt en dat deze bergroutes een veilige manier van bergklimmen vormen? Ik ben zelf niet zo een grote waaghals, maar wat lijkt het me gaaf om op deze de natuur van dit uitgestrekte berggebied in het noordoosten van Spanje te beleven!

De Via Ferrata bij Mallos de Riglos in de provincie Huesca (Aragón)

Ik ben alvast op onderzoek uitgegaan naar waar je vias ferratas in de Spaanse Pyreneeën kunt vinden, wanneer je ze het beste kunt beklimmen en voor wie vias ferratas geschikt zijn. 

De resultaten deel ik hier. Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt! En dat jij ook een keer een via ferrata avontuur in de Spaanse Pyreneeën aangaat tijdens een actieve vakantie in Spanje…

Wat is een Via Ferrata?

Klimmen op een Via Ferrata in de Spaanse Pyreneeën

Een via ferrata (letterlijk vertaald: ijzeren weg) is een klimroute waarbij met staalkabels, ijzeren trappen (een soort grote nietjes) en ladders, afdaaltouwen, hangbruggen (of Tibetaanse bruggen) en meer een parcours langs rotswanden en door kloven is uitgestippeld.

Bij deze uitdagende en afwisselende bergsport ben je continue vastgehaakt aan een stalen kabel, die eveneens ertoe dient om je aan vast te houden en aan op te trekken.

Terug naar boven>>

Voor wie zijn vias ferratas geschikt?

Er zijn al veilige Vias Ferratas in de Spaanse Pyreneeën voor kinderen vanaf 8 jaar

Er zijn vias ferratas voor alle niveaus, van beginner tot ervaren bergbeklimmer. Dus iedereen kan het spectaculaire bergavontuur aangaan op een via ferrata, ook kinderen. 

Want het zijn veilige klimroutes waarvoor niet veel techniek vereist is (in ieder geval voor de eenvoudige vias ferratas).

Zolang je maar geen hoogtevrees hebt, want je loopt over heel smalle paadjes en langs diepe kloven… En uiteraard is het belangrijk dat je een goede uitrusting gebruikt, je goed vastmaakt en de instructies van de gids goed opvolgt.

Terug naar boven>>

Vias ferratas in de Spaanse Pyreneeën

Klimmen op de Via Ferrata del Pico de Articalena (Huesca, Aragón)

Ik sta ervan versteld hoeveel vias ferratas voor alle niveaus klimmers er in de Spaanse Pyreneeën zijn aangelegd! En dan vooral in Huesca, de noordelijkste provincie van de regio Aragón. In deze provincie vind je meer dan 500 ravijnen waarin ik weet niet hoeveel vias ferratas aangelegd zijn! 

Zo is er bijvoorbeeld een via ferrata aangelegd op de rotswanden van de Mallos de Riglos, de via ferrata de Cobilillo of via ferrata del Mirador de los Buitres, die je meeneemt door het leefgebied van de vale gier.

Bij het nationaal park Ordesa y Monte Perdido kun je klimmen op bijvoorbeeld de via ferrata de la cascada del Sorrosal. 

In de Tena vallei vind je bij de Santa Elena kerk de eenvoudige via ferrata de Santa Elena, die je zelfs met kleine kinderen kunt beklimmen.

En helemaal in het oosten van Aragonese Pyreneeën kun je in de buurt van het idyllische plaatsje Benasque klimmen over de via ferrata el castellaso.

Tips:

Er liggen ook talrijke vias ferratas in de Sierra de Guara, een berggebied net ten zuiden van de Pyreneeën. Bijvoorbeeld de via ferrata de Peñas Juntas in de gemeente Bierge.

Een mooie via ferrata in de Catalaanse Pyreneeën vind ik de via ferrata de Poi d’Unha, niet ver van het plaatsje Vielha. Verder zijn er in Catalonië ook nog prachtige vias ferratas te vinden in de bergen rond Montserrat, de Priorat wijnstreek, de Mont-Rebei kloof en de Sierra de Montsant.

Wil je klimmen in de Pyreneeën van Navarra, probeer dan de via ferrata de Baztán dichtbij de grens met Portugal of de via ferrata de Larraona dichtbij de grens met Baskenland.

Op Wikiloc vind je talloze via ferratas in AragónNavarra en Catalonië.

Terug naar boven>>

Beste periode voor via ferrata in de Pyreneeën

De zomer is de populairste periode waarin mensen klimmen op de vias ferratas in de Spaanse Pyreneeën. Maar ook gedurende de rest van het jaar kun je er prachtig bergklimmen op een via ferrata.

Zeker de lente (mei en juni) en de herfst (oktober) zijn heerlijke maanden om deze bergsport te beoefenen in het noordoosten van Spanje. 

Wil je in de winter klimmen op een via ferrata, dan vind ik de eenvoudige via ferrata de Peñas Juntas in de Sierra de Guara (Huesca, Aragón) een aanrader, omdat deze zuidwaarts georiënteerd en je er dus heerlijk van het zonnetje kunt genieten als de zon schijnt.

Terug naar boven>>

Multi-avonturen vakantie in de Spaanse Pyreneeën

Lijkt het je wat om een adrenaline-kik op een via ferrata te krijgen tijdens je vakantie in de Spaanse Pyreneeën? Kijk dan eens naar een multi-avonturen vakantie van de Nederlandse reisorganisatie Chill-Outdoor!

Deze in de Aragonese Pyreneeën gevestigde reisorganisatie met Nederlandse eigenaren organiseert in samenwerking met lokale bedrijven zelf samen te stellen actieve vakanties waarbij je kunt kiezen uit talrijke outdoor activiteiten plus overnachtingsmogelijkheden. 

Andere outdoor activiteiten in de Pyreneeën

Actieve vakanties in de Spaanse Pyreneeën

Accommodaties in de Spaanse Pyreneeën

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën