Top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca (Aragón)

Door: Chus Locura de Vida - Vertaling: Ria Poulsen

Een tijd geleden vroeg iemand me of er in de provincie Huesca in het noordoosten van Spanje meer dan alleen sneeuw is. Ik hapte naar adem en moest tot tien tellen voordat ik kon antwoorden en wel duizend dingen noemde die je kunt zien en doen in de noordelijkste provincie van de regio Aragón zonder in de sneeuw te staan. Met mijn ideeën kon de goede man wel drie maanden op vakantie in deze provincie!

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden (naar de rest van Spanje worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden)! Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Later realiseerde ik me dat het niet de schuld van deze meneer was dat hij zo weinig van deze provincie in de Spaanse Pyreneeën afwist en dat de hele regio Aragón bij veel buitenlanders een onbekende regio in Spanje is. Vanaf dat moment word ik niet meer boos als iemand dit mooie stukje Spanje nog niet kent. Wél ben ik nóg gemotiveerder geworden om anderen over de provincie Huesca en de regio Aragón te vertellen. 

Op Spanje voor Jou deel ik mijn top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca. Ik beloof je dat het een vakantie wordt om nooit te vergeten!

1. Het kasteel van Loarre

Kasteel van Loarre (Huesca, Aragón, Spanje)

Een vakantie in de provincie Huesca is in mijn ogen absoluut niet compleet zonder een bezoek aan het kasteel van Loarre. Het Castillo de Loarre is namelijk ’s werelds best bewaarde Romaanse kasteel. 

Het is een indrukwekkend fort uit de elfde eeuw dat je meeneemt naar vervlogen tijden. Niet voor niets zijn er talrijke films opgenomen in dit fantastische gebouw. Bijvoorbeeld de film Kingdom of Heaven van producent Ridley Scott.

2. Puur natuur in nationaal park Ordesa

Herfst in nationaal park Ordesa (Huesca, Aragón)

Het nationale park Ordesa is een van die plekken waarvan je je, ook al heb je duizend foto’s ervan gezien, zijn grootsheid niet voor kunt stellen zolang je er zelf niet bent geweest. Je vindt er bergen, valleien, rivieren en watervallen. 

In de lente is het er bovendien prachtig groen, terwijl je er in de herfst een oneindigheid aan kleuren aantreft.

En tenslotte lopen er routes met zeer verschillende moeilijkheidsgraden door dit prachtig natuurgebied in de provincie Huesca, zodat iedereen er kan genieten.

3. Romaanse architectuur in Huesca

Klooster van San Juan de la Peña (Huesca, Aragón)

Ik weet dat ik ben begonnen met een Romaans kasteel, maar in de provincie Huesca is de Romaanse bouwstijl zo belangrijk dat ik de Romaanse architectuur die je er vindt hier apart wil noemen. 

Want de Romaanse bouwstijl in de provincie Huesca is uniek en heeft een aparte naam: el románico jaqués. Deze typische bouwstijl heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zijn oorsprong heeft in de plaats Jaca, waar de kathedraal van Jaca het eerste bouwwerk is met deze typische Romaanse architectuur.

De Romaanse architectuur uit Jaca kun je verder ook zien in bijvoorbeeld San Juan de la Peña (de wieg van het Koninkrijk van Aragón), San Pedro en Viejo en Loarre.

4. Gebak uit dorpen in Huesca

Refollao gebak uit de provincie Huesca in de regio Aragón

Hou jij van zoetigheden, dan ben je in de provincie Huesca op de goede plek! Want naar welk dorp je ook toegaat, overal vind je een bakkerij of banketbakkerij met typische zoetigheden uit deze streek waarvan het water je in de mond loopt. 

Geloof je me niet? Probeer dan maar eens la trenza de Almudevar (=vlecht van Almudevar), las tortas de anís de Ayerbe (=anijstaartjes van Ayerbe), el pastel Ruso (=Russisch gebak), el empanadico de calabaza (=pompoentaartje) of las castañas de mazapán (=kastanjes van marsepein)… Ik krijg nu al trek!

5. Canyoning en idyllische dorpjes in de Sierra de Guara

Canyoning met Locura de Vida in de Sierra de Guara (Huesca, Aragón)

De Sierra de Guara is een natuurpark dat zich bevindt tussen el Somontano en la Hoya de Huesca. Het is een kleine oase waarin zich honderden kloven en ravijnen bevinden. Plus talloze supergezellige dorpjes waar je op slag verlief op raakt.

In Euorpa wordt dit natuurgebied in de provincie Huesca beschouwd als de ontstaansplek van canyoning (in het Spaans: barranquismo), waarbij je al abseilend, springend, klimmend, wandelend en zwemmend de loop van een rivier door een ravijn volgt.

RIA’S TIP: Lijkt het je wat om een ravijn in de Sierra de Guara op deze avontuurlijke manier te verkennen? Ga dan samen met Locura de Vida op avontuur! Niet alleen volwassenen, maar ook families met kinderen zijn van harte welkom. En ik beloof je dat alles veilig is.

6. Zwemmen in natuurlijke waterbronnen

Een van de vele poza's (=waterbronnen) in de provincie Huesca (Aragón) waarin je kunt zwemmen

Misschien denk je bij het woord waterbron (in het Spaans: poza) aan een donkere en vieze plek, maar ik beloof je dat het tegenovergestelde het geval is. We hebben in de provincie Huesca honderden waterbronnen met kristalhelder water waarin je heerlijk kunt zwemmen.

De natuurzwembaden van bijvoorbeeld Bierge, Belsué, Bergosal en Salina zijn welbekend bij de lokale bevolking, maar er zijn ook waterbronnen die je toevallig dient te vinden…

7. Mooie dorpen in de provincie Huesca

Alquézar in de provincie Huesca (Aragón, Spanje)

Zoals je allicht weet, bestaat er een lijst van mooie dorpen in Spanje (pueblos bonitos de España). 

Maar wist je dat behoorlijk wat van deze dorpen in de provincie Huesca liggen? Bijvoorbeeld Ansó, Hecho, Alquezar, Lanuza, Sallent de Gállego, Aínsa, Bielsa en Torla.

Al deze dorpjes zijn een bezoek meer dan waard als je op vakantie in Huesca bent!

8. Aragonese woorden

Aragonese woorden

Wist je dat we in Aragón een eigen taal hebben? En wel het Aragonees (in het Spaans: aragonés). Nergens in Aragón zal je iemand tegenkomen die niet Spaans met je wilt spreken. Maar je zal merken dat we vaak Aragonese woorden gebruiken als we Spaans spreken, zonder dat we ons hier bewust van zijn.

Als dit gebeurt, vraag ons dan naar de betekenis van een woord. Het zal ons een plezier doen om je woorden uit te leggen als ir de propio, rasmia, ababol, encorrer, esbarizar of siempre fieles, sin reblar.

9. Verticale rotsformaties Mallos de Riglos

Bergbeklimmen bij Mallos de Riglos (Huesca, Aragón)

Als je op vakantie bent in de provincie Huesca dien je verder ook de Mallos de Riglos te zien. Een ‘mallo’ betekent in het Aragonees een verticale rotsformatie.

De Mallos de Riglos zijn verticale rotsformaties die een hoogte van meer dan 300 meter hebben! Ze zijn het leefgebied van de grootste groep vale gieren (in het Spaans: buitre leonado) in Europa. 

Bovendien zijn de rotswanden vol van klimroutes (in het Spaans: vías de escalada). En blijf je liever met twee benen op de grond, dan kun je er ook fantastisch wandelen.

10. Gletsjermeren in de Pyreneeën

Gletsjermeer Acherito (Huesca, Aragón)

En dan zijn er nog de talrijke gletsjermeren die zich in de Spaanse Pyreneeën bevinden (in het Aragonees ibones genoemd). Hou je van natuur, bezoek dan zeker een gletsjermeer als je op vakantie in de provincie Huesca bent! 

Er zijn gletsjermeren die je met de auto kunt bereiken. Anderen bereik je via een korte of lange wandeling. 

Het maakt niet uit naar welk gletsjermeer je gaat, ze zijn allemaal onvoorstelbaar mooi! Op een aparte website lees je waar je deze gletsjermeren in de regio Aragón kun vinden.

Conclusie

De provincie Huesca in de regio Aragón is dus één groot natuurparadijs met talloze mogelijkheden voor een actieve vakantie. Want je kunt er niet alleen wandelen en fietsen, maar je kunt er ook zwemmen in natuurlijke waterbronnen, steile rotswanden beklimmen, de loop van een rivier door een ravijn volgen of grotten verkennen.

Bovendien wordt deze natuurlijke oase in het noordoosten van Spanje gesierd met idyllische dorpjes en prachtige Romaanse architectuur, waardoor ook cultuurliefhebbers ruimschoots aan hun trekken komen tijdens een vakantie in Huesca.

RIA’S TIP: op een aparte pagina lees je meer over de activiteiten van Locura de Vida in de Aragonese Pyreneeën. Hier kun je ook meer informatie aanvragen of boeken.

Sfeervolle accommodaties in de regio Aragón

Georganiseerde reizen naar de regio Aragón

Individuele rondreis Pyreneeën (19dagen)

Een luxe autovakantie van AmbianceTravel langs eeuwenoude dorpjes, groene valleien en indrukwekkende bergen; super om in één reis de Spaanse én Franse cultuur te proeven; in een ongerept berglandschap met talloze mogelijkheden voor wandeltochten etc.!

Paradores rondreis Pyreneeën (15 dagen)

Een luxe autovakantie van AmbianceTravel. Met wandelmogelijkheden door de bergen, valleien en Middeleeuwse plaatsen van de Spaanse Pyreneeën. Die begint in Hondarribia in Baskenland en eindigt in Begúr in Catalonië. Met verblijf in de Parador hotels van o.a. Hondarribia, Sos del Rey Católico en Cardona.

Paradorreis Golf Biskaje - Middellandse Zee 

Een luxe 7-daagse autovakantie van AmbianceTravel door een onbekend stukje Spanje. Waarbij je begint in het Groene Spanje. En via de Spaanse regio’s Aragon en Navarra uitkomt aan de Middellandse zee. En waarbij je overnacht in Middeleeuwse gebouwen, die zijn omgebouwd tot Parador hotel.

Gezinsvakantie Pyreneeën Aragón (8dgn)

Zoek je voor je gezin een actieve zomervakantie in de Spaanse Pyreneeën met verblijf in comfortabel klein hotel en berghut? Kijk dan eens naar de 8-daagse gezinsvakantie in de Benasque vallei in Aragón van SNP Natuurreizen! Waarbij je op afwisselende manieren de natuur verkent. Door te wandelen, kletteren, kajakken en meer.

Gezinsvakantie Pyreneeën Aragón (8dgn)

Een prachtige individuele wandelvakantie in Aragón in de Spaanse Pyreneeën vind ik de 8-daagse wandelvakantie  'Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën' van SNP Natuurreizen. Tijdens deze wandelvakantie in de Sierra de Guara, die start in het oud stadje Alquézar, wandel je o.a. spectaculaire kloven. En slaap je in sfeervolle en rustig gelegen accommodaties.

NB. SNP Natuurreizen organiseert ook een 8-daagse groepswandelvakantie naar de Sierra de Guara in Aragón.

Het lokale familiebedrijfje Locura de Vida organiseert uitdagende, maar ook rustige activiteiten in de Aragonese Pyreneeën, die ook geschikt zijn voor kinderen: klimmen, canyoning, grotverkenning, wandelen met een fotograaf en meer. Super gaaf voor een actieve vakantie in Aragón!
Nieuwe pagina's

 1. Rust, comfort en zwembad in vakantiehuis van La Casita (Andalusië)

  Oct 23, 20 09:07 AM

  Een rustige vakantie in Andalusië? Kik dan eens naar de landelijke vakantiehuizen met zwembad van La Casita op 30-60min rijden van de Costa del Sol stranden.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie naar fietsparadijs Mallorca (Balearen)

  Oct 20, 20 07:40 AM

  Het Spaanse eiland Mallorca is een echt fietsparadijs! Lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en georganiseerde fietsreizen op dit Spaanse eiland!

  Lees meer

 3. Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

  Oct 19, 20 08:03 AM

  De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje en schrijft meeslepende verhalen over zichzelf en haar geliefde Spanje. Lees meer over haar boeken.

  Lees meer