Top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca (Aragón)

Door: Chus Locura de Vida - Vertaling: Ria Poulsen

Een tijd geleden vroeg iemand me of er in de provincie Huesca, de noordelijkste provincie van de regio Aragón, meer dan alleen sneeuw is. Ik moest tot 10 tellen voordat ik kon antwoorden. En toen noemde ik wel duizend dingen die je er kunt zien en doen zonder in de sneeuw te staan als je in deze prachtige provincie in het noordoosten van Spanje op vakantie bent.

Middeleeuwse plaats Torla (natuurpark Ordesa y Monte Perdido, provincie Huesca, Spaanse Pyreneeën)

Later realiseerde ik me dat deze man er niets aan kon doen dat hij zo weinig van deze provincie in de Spaanse Pyreneeën afwist. En dat de hele regio Aragón bij veel buitenlanders een onbekende regio in Spanje is.

Ik word nu dus niet meer boos als iemand dit mooie stukje Spanje nog niet kent. Wél ben ik nóg gemotiveerder geworden om anderen over de provincie Huesca en de regio Aragón te vertellen. 

Op Spanje voor Jou deel ik mijn top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca. Ik beloof je dat het een vakantie wordt om nooit te vergeten!

1. Het kasteel van Loarre

Kasteel van Loarre (Huesca, Aragón, Spanje)

Een vakantie in de provincie Huesca is in mijn ogen absoluut niet compleet zonder een bezoek aan het kasteel van Loarre.

Het Castillo de Loarre is namelijk ’s werelds best bewaarde Romaanse kasteel. 

Het is een indrukwekkend fort uit de elfde eeuw dat je meeneemt naar vervlogen tijden.

Niet voor niets zijn er talrijke films opgenomen in dit fantastische gebouw. Bijvoorbeeld de film Kingdom of Heaven van producent Ridley Scott.

2. Puur natuur in nationaal park Ordesa

herfst-huesca-aragon-locuradevida-900x600.jpg

Het nationale park Ordesa is een van die plekken waarvan je je, ook al heb je duizend foto’s ervan gezien, zijn grootsheid niet voor kunt stellen zolang je er zelf niet bent geweest. Je vindt er bergen, valleien, rivieren en watervallen. 

In de lente is het er bovendien prachtig groen, terwijl je er in de herfst een oneindigheid aan kleuren aantreft.

En tenslotte lopen er routes met zeer verschillende moeilijkheidsgraden door dit prachtig natuurgebied in de provincie Huesca, zodat iedereen er kan genieten.

3. Romaanse architectuur in Huesca

Klooster van San Juan de la Peña (Huesca, Aragón)

Ik weet dat ik ben begonnen met een Romaans kasteel, maar in de provincie Huesca is de Romaanse bouwstijl zo belangrijk dat ik de Romaanse architectuur die je er vindt hier apart wil noemen. 

Want de Romaanse bouwstijl in de provincie Huesca is uniek en heeft een aparte naam: el románico jaqués. Deze typische bouwstijl heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zijn oorsprong heeft in de plaats Jaca, waar de kathedraal van Jaca het eerste bouwwerk is met deze typische Romaanse architectuur.

De Romaanse architectuur uit Jaca kun je verder ook zien in bijvoorbeeld San Juan de la Peña (de wieg van het Koninkrijk van Aragón), San Pedro el Viejo en Loarre.

4. Verticale rotsformaties Mallos de Riglos

Bergbeklimmen bij Mallos de Riglos (Huesca, Aragón)

Als je op vakantie bent in de provincie Huesca dien je verder ook de Mallos de Riglos te zien (een ‘mallo’ betekent in het Aragonees een verticale rotsformatie).

De verticale rotsformaties bij Riglos zijn de bekendste mallos. Zij hebben een hoogte van meer dan 300 meter hebben! En zijn het leefgebied van de grootste groep vale gieren (in het Spaans: buitre leonado) in Europa. 

Bovendien zijn de rotswanden vol van klimroutes (in het Spaans: vías de escalada). En blijf je liever met twee benen op de grond? Dan kun je er ook fantastisch wandelen.

Klimmen op een Via Ferrata

Laat je adrenaline pompen op een Via Ferrata tijdens een actieve vakantie in de Pyreneeën van Aragón! Bij deze uitdagende bergsport, waarbij je vastgehaakt bent aan een staalkabel, volg je een met staalkabels, ijzeren trappen en meer uitgestippelde klimroute langs rotswanden en door kloven.

Er zijn vias ferratas voor alle niveaus, dus iedereen zonder hoogtevrees kan het bergavontuur aangaan, ook kinderen.

5. Sierra de Guara: canyoning en idyllische dorpjes

Canyoning met Locura de Vida in de Sierra de Guara (Huesca, Aragón)

De Sierra de Guara is een natuurpark dat zich bevindt tussen El Somontano en La Hoya de Huesca. 

Het is een kleine oase waarin zich honderden kloven en ravijnen bevinden. Plus talloze supergezellige dorpjes waar je op slag verlief op raakt.

In Euorpa wordt dit natuurgebied in de provincie Huesca beschouwd als de ontstaansplek van canyoning (in het Spaans: barranquismo), waarbij je al abseilend, springend, klimmend, wandelend en zwemmend de loop van een rivier door een ravijn volgt.

Canyoning in de Sierra de Guara

Volg al wandelend, springend, zwemmend en abseilend de loop van een rivier door een kloof in de Aragonese Pyreneeën! 

Canyoning is een super avontuurlijke en afwisselende outdoor activiteit, die voor iedereen vanaf 8 jaar geschikt is.

Zolang je maar kunt zwemmen. 

Wandelvakantie Sierra de Guara in Aragón (8 dagen)

Prachtige wandelvakanties in Aragón vind ik de twee wandelvakanties die SNP Natuurreizen organiseert in de Sierra de Guara (een individuele wandelvakantie en een groepswandelreis).

Tijdens deze 8-daagse wandelvakantie, die start in het oud stadje Alquézar, wandel je onder andere door spectaculaire kloven en slaap je in sfeervolle en rustig gelegen accommodaties.

6. Zwemmen in natuurlijke waterbronnen

Een van de vele poza's (=waterbronnen) in de provincie Huesca (Aragón) waarin je kunt zwemmen

Misschien denk je bij het woord waterbron (in het Spaans: poza) aan een donkere en vieze plek, maar ik beloof je dat het tegenovergestelde het geval is.

We hebben in de provincie Huesca honderden waterbronnen met kristalhelder water waarin je heerlijk kunt zwemmen.

De natuurzwembaden van bijvoorbeeld Bierge, Belsué, Bergosal en Salina zijn welbekend bij de lokale bevolking.

Maar er zijn ook waterbronnen die je toevallig dient te vinden…

7. Mooie dorpen in de provincie Huesca

Alquézar in de provincie Huesca (Aragón, Spanje)

Je weet allicht dat er een lijst van mooie dorpen in Spanje (de zogenaamde Pueblos Bonitos de España) bestaat. 

Maar wist je dat behoorlijk wat van deze dorpen in de provincie Huesca liggen? 

Bijvoorbeeld Ansó, Hecho, Alquezar, Lanuza, Sallent de Gállego, Aínsa, Bielsa en Torla.

Al deze dorpjes zijn een bezoek meer dan waard als je op vakantie in de noordelijkste provincie van Aragón bent!

8. Gletsjermeren in de Pyreneeën

Bergmeer van Estanes in de provincie Huesca (dichtbij de Franse grens)

En dan zijn er nog de talrijke gletsjermeren in de Spaanse Pyreneeën. In het Aragonees noemen we deze bergmeren ibones.

Hou je van natuur, bezoek dan zeker een gletsjermeer als je op vakantie in de provincie Huesca bent! 

Er zijn meren waar je met de auto naartoe kunt rijden. Anderen bereik je via een korte of lange wandeling. Het maakt niet uit naar welk meer je gaat, ze zijn allemaal onvoorstelbaar mooi!

Op een aparte website lees je waar je deze gletsjermeren in de regio Aragón kun vinden.

Gezinsvakantie Benasque vallei in de provincie Huesca (8 dagen)

Zoek je voor je gezin een actieve zomervakantie in de Spaanse Pyreneeën met verblijf in een comfortabel klein hotel en berghut?

Kijk dan eens naar de 8-daagse gezinsvakantie in de Benasque vallei in de provincie Huesca (Aragón) van SNP Natuurreizen!

Tijdens deze kindervakantie verken je op afwisselende manieren de natuur door te wandelen, kletteren, kajakken en meer.

9. Gebak eten uit dorpen in Huesca

Refollao gebak uit de provincie Huesca in de regio Aragón

Hou jij van zoetigheden, dan ben je in de provincie Huesca eveneens op de goede plek!

Want naar welk dorp je ook toegaat, overal vind je een bakkerij of banketbakkerij met typische zoetigheden uit deze streek waarvan het water je in de mond loopt. 

Geloof je me niet? Probeer dan maar eens la trenza de Almudevar (=vlecht van Almudevar), las tortas de anís de Ayerbe (=anijstaartjes van Ayerbe), el pastel Ruso (=Russisch gebak), el empanadico de calabaza (=pompoentaartje) of las castañas de mazapán (=kastanjes van marsepein)…

Ik krijg nu al trek!

10. Aragonese woorden

Aragonese woorden

En wist je tenslotte dat we in Aragón een eigen taal hebben? En wel het Aragonees (in het Spaans: aragonés). Nergens in Aragón zal je iemand tegenkomen die niet Spaans met je wilt spreken. Maar je zal merken dat we vaak Aragonese woorden gebruiken als we Spaans spreken, zonder dat we ons hier bewust van zijn.

Als dit gebeurt, vraag ons dan naar de betekenis van een woord. Het zal ons een plezier doen om je woorden uit te leggen als ir de propio, rasmia, ababol, encorrer, esbarizar of siempre fieles, sin reblar.

Conclusie

De provincie Huesca in de regio Aragón is dus één groot natuurparadijs met talloze mogelijkheden voor een actieve vakantie. Want je kunt er niet alleen wandelen en fietsen, maar je kunt er ook zwemmen in natuurlijke waterbronnen, steile rotswanden beklimmen, de loop van een rivier door een ravijn volgen of grotten verkennen.

Bovendien wordt deze natuurlijke oase in het noordoosten van Spanje gesierd met idyllische dorpjes en prachtige Romaanse architectuur, waardoor ook cultuurliefhebbers ruimschoots aan hun trekken komen tijdens een vakantie in Huesca.

Sfeervolle accommodaties in de regio Aragón

Terug naar boven>>