Canyoning in de Spaanse Pyreneeën: een walhalla voor alle niveaus!

Wist jij dat de Spaanse Pyreneeën een prachtige bestemming zijn om aan canyoning te doen? Ik heb het helaas nog nooit zelf geprobeerd. Maar dat heeft Chus wel. Regelmatig gaat zij samen met haar dochtertje en man, die een ervaren canyoning instructeur is, op avontuur in de Pyreneeën en de Sierra de Guara.

Abseilen tijdens canyoning in de Spaanse Pyreneeën

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Daarom heb ik Chus van outdoor bedrijf Locura de Vida, dat gevestigd is in de provincie Huesca (de noordelijkste provincie van de regio Aragón) gevraagd om wat meer over canyoning te vertellen. Over wat canyoning is, wie aan canyoning kan doen, wat de mooiste canyoning-plekken bij hun in de buurt zijn en meer. 

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt en dat jij ook een keer canyoning in de Spaanse Pyreneeën probeert tijdens je actieve vakantie in Spanje…

Wat is canyoning?

Canyoning in de Formiga ravijn in de Sierra de Guara (Huesca, Aragon, Spanje)

Bij canyoning maak je al lopend, glijdend, springend, abseilend, klimmend en zwemmend een tocht door een kloof (in het Engels een canyon en in het Spaans een barranco).

Er zijn kloven met en zonder water, maar meestal wordt aan canyoning gedaan in een rivierkloof en volg je de loop van een rivier.

Canyoning is dus een sport die in de bergen beoefend wordt. Het is een sport waarbij je de natuur om je heen intens beleeft. En een sport die je een echte adrenaline-kik geeft!

Iedere kloof is anders, waardoor je bij de ene kloof bijvoorbeeld meer moet abseilen of springen dan bij een andere.

Wie kan er aan canyoning doen?

Canyoning in de Pyreneeën voor kinderen vanaf 8 jaar

Er zijn kloven waarvoor je veel canyoning-ervaring dient te hebben, maar er zijn ook heel veel kloven waar iedereen aan canyoning kan doen. Zolang je maar kunt zwemmen én de instructies van de gids goed opvolgt.

Het lokale outdoor bedrijf Locura de Vida organiseert uitdagende doch veilige canyoning tours in de Spaanse Pyreneeën die geschikt zijn voor volwassenen én kinderen. De enige voorwaarde is dat je ouder dan acht jaar bent en kunt zwemmen.

Natuurlijk word je als je een goede lichamelijke conditie hebt minder moe, maar ook als je een minder goede lichamelijke conditie hebt, kun je mee. De ervaren gids van Locura de Vida past het tempo dan gewoon aan en gaat naar plekken met bijvoorbeeld makkelijkere sprongen. En uiteraard zorgt hij ervoor dat er geen groot niveauverschil is in een groep.

Canyoning in Pyreneeën en Sierra de Guara

Canyoning in de Fago ravijn (Huesca, Aragon, Spanje)
Canyoning in de Formiga ravijn (Huesca, Aragon, Spanje)

In de provincie Huesca, de noordelijkste provincie van de regio Aragón, die zich gedeeltelijk in de Spaanse Pyreneeën bevindt, vind je meer dan 500 ravijnen waarin je aan canyoning kunt doen! 

Vooral de Sierra de Guara, een berggebied in de pré-Pyreneeën (ten zuiden van de Pyreneeën), is een paradijs voor canyoning. Maar ook in de Pyreneeën vind je prachtige ravijnen voor ieder niveau.

Iedere ravijn heeft zijn eigen charme. De ene heeft prachtige absejlmogelijkheden, de andere fantastische watervallen en in een derde kun je weer heerlijk door het rivierwater glijden en zwemmen. 

Een paar prachtige canyoning plekken in Huesca zijn bijvoorbeeld de Formiga ravijn en de Peonera ravijn in de Sierra de Guara; plus de Hospital de Siresa ravijn in de Pyreneeën.

Beste canyoning periode in de Pyreneeën

Canyoning in de Doslucas ravijn in de Tena vallei (Huesca, Aragon, Spanje)

Omdat er zo ontzettend veel ravijnen in dit deel van Spanje liggen, is canyoning in de Spaanse Pyreneeën het hele jaar mogelijk.

De fijnste periode is van de lente t/m de herfst, omdat je dan canyoning in een rivierkloof kunt doen. 

In de zomer is canyoning bovendien een perfecte manier om af te koelen en tegelijkertijd lekker actief bezig te zijn. Want ook in de Spaanse Pyreneeën kan het in de zomer behoorlijk warm worden.

In de winter kun je in een droge kloof canyoning in de Spaanse Pyreneeën beoefenen.

Canyoning tours in de Spaanse Pyreneeën

Canyoning tour van Locura de Vida in de Hospital de Siresa ravijn (Spaanse Pyreneeën)

Lijkt het je wat om op canyoning avontuur te gaan als je op vakantie in de Spaanse Pyreneeën bent? Dan kan ik een canyoning-tour van Locura de Vida warm aanbevelen. De instructeurs van dit lokale outdoor bedrijf in Aragón zijn goed opgeleid, hebben veel ervaring en kennen het gebied als geen ander. 

Doordat de instructeurs van Locura de Vida de ravijnen zo goed kennen, weten zij ook wanneer ze het beste met welke groep naar welke ravijn kunnen gaan. Alle routes hebben zij zelf van tevoren uitgeprobeerd. En de canyoning-routes die ook voor kinderen geschikt zijn, hebben Chus en haar man eerst zelf met hun dochtertje getest.

En uiteraard zorgen de instructeurs van Locura de Vida voor goede en veilige uitrusting tijdens je canyoning avontuur (wetsuit, helm, gordel en meer).

Op een aparte pagina lees je meer over het kleinschalige Outdoor bedrijf Locura de Vida. Je kunt meer informatie over een canyoning tour met Locura de Vida aanvragen of een canyoning tour boeken via het contactformulier van Locura de Vida op mjin website:

Andere outdoor activiteiten in de Pyreneeën

Actieve vakanties in de Spaanse Pyreneeën

Sfeervolle accommodaties Spaanse Pyreneeën

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Zaragoza (Aragón) – geschiedenis, kunst en winkelen

  Apr 14, 21 05:34 AM

  Maak een stedentrip naar Zaragoza in Aragón (M-Spanje)! De stad aan de Ebro heeft een prachtige oude binnenstad, mooie kunstmusea, winkels, restaurants e.m.

  Lees meer

 2. Bekende én onbekende steden die leuk zijn voor een stedentrip Spanje

  Apr 09, 21 02:40 AM

  Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia en Sevilla zijn topsteden voor een stedentrip naar Spanje. Maar wist je dat er nog veel meer prachtige steden zijn...?

  Lees meer

 3. Dierenopvangcentrum Basondo in Urdaibai (Baskenland, Noord-Spanje)

  Apr 08, 21 11:12 AM

  Bezoek het dierenopvangcentrum Basondo als je op vakantie in Baskenland (Noord-Spanje) bent! Lees meer over dieren, openingstijden en bereikbaarheid.

  Lees meer