Speleologie in de Spaanse Pyreneeën: een spannend grot-avontuur!

Het uitgestrekte berggebied op de grens tussen Frankrijk en Spanje is een waar paradijs voor een actieve vakantie, óók als je met kinderen op vakantie gaat! Je kunt er eindeloos wandelen, fietsen of klimmen en zwemmen in meertjes of rivieren. Maar je kunt in de Spaanse Pyreneeën ook aan speleologie doen en spannende grotavonturen beleven!

Op deze pagina vertel ik meer over:

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt en dat jij ook een keer op speleologie avontuur gaat als je op vakantie in de Pyreneeën bent…

Wat is speleologie?

Speleologie is een wetenschap die grotten onderzoekt. Maar het is ook een spannende bergsport waarbij je gewapend met helm plus hoofdlampje op grotverkenning gaat. 

Je kruipt door onverlichte nauwe gangen, klimt, glijdt en maakt afdalingen. En komt langs stalagmieten en stalactieten, langs ondergrondse waterplussen en ondergrondse rivieren en meer.

Terug naar boven>>

Voor wie is speleologie geschikt?

Wil jij aan speleologie doen? Dan is het belangrijk dat je geen claustrofobie hebt. Word je niet bang van kleine ruimtes en nauwe gangen en ben je gezond, dan kun jij prima op grotverkenning gaan! Ook kinderen!

Er grotten met eenvoudige en grotten met moeilijke routes, dus informeer van tevoren wel altijd voor welk niveau een bepaalde grot is en of er verschillende routes voor verschillende niveaus zijn.

Terug naar boven>>

Speleologie in de Spaanse Pyreneeën

Prachtige gebieden voor speleologie in de Spaanse Pyreneeën zijn de Valle del Aragón (vallei van Aragon) plus de gemeente Sobrarbe, beiden in het noorden van de provincie Huesca. 

De Valle del Aragón bevindt zich rond het prachtige plaatsje Jaca. En de gemeente Sobrarbe bevindt zich ten noorden van de pittoreske plaats Aínsa plus ten zuiden van nationaalpark Ordesa y Monte Perdido. Dit gebied is door UNESCO overigens ook uitgeroepen tot Geopark en Werelderfgoed.

Terug naar boven>>

Beste periode voor speleologie in de Pyreneeën

Speleologie voor kinderen en volwassenen in de provincie Huesca (Aragón)

Aangezien je bij speleologie op ondergronds avontuur gaat, is de buitentemperatuur niet relevant. Wat wel belangrijk voor deze bergsport is, is hoeveel het geregend en/of gesneeuwd heeft, omdat het water in een grot bij regen-/sneeuwval behoorlijk kan stijgen waardoor gangen plus ruimtes geheel onder water kunnen komen te staan.

Bij een natte herfst of winter is de kans dus groot dat je geen speleologie in de Spaanse Pyreneeën kunt beoefenen. Maar er zijn genoeg jaren geweest waarin je ook in deze twee jaargetijden de grotten in kon gaan.

Speleologie en meer in de Cerdanya vallei

Canyoning tijdens een multi-actieve autovakantie in de Spaanse Pyreneeën

Via de ANWB kun je de fantastische multi-actieve vakantie Natuur en Avontuur in de Spaanse Pyreneeën boeken, die geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Bij deze actieve (gezin-)vakantie verblijf je in een duurzaam en kindvriendelijk hotel met zwembad, speeltuin, animatie en Spa in het dorpje Prullans in de Cerdanya vallei, ten noorden van natuurpark Cadí-Moixerò en dichtbij de grens met Frankrijk.

Van hieruit ga je op avontuur in het berggebied in het noordoosten van Spanje en kun je je adrenaline laten pompen tijdens het raften, als je aan canyoning doen én als je al klimmend en glijdend een grot verkend (=speleologie)...

Terug naar boven>>

Andere outdoor activiteiten in de Pyreneeën

Overnachten in de Spaanse Pyreneeën

Actieve vakanties in de Spaanse Pyreneeën

*Tips voor een actieve gezinsvakantie in de Pyreneeën*

1. SNP biedt een 8-daagse actieve gezinsvakantie in de Spaanse Pyreneeën aan waarbij je vanuit een kindvriendelijk hotel in de Benasque vallei (op ruim een uur rijden van nationaal park Aigüestortes i Estany) gaat wandelen, klimmen en meer.

2. De kindvriendelijke Camping Boltaña (bij het idyllische Aínsa in Aragón) organiseert outdoor activiteiten als speleologie en via ferrata klimmen.

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën

Met dank aan Locura de Vida voor de prachtige foto's!