Natuur en eeuwenoude cultuur tijdens een wandelvakantie op Mallorca 

Wist jij dat het Spaanse eiland Mallorca een paradijs is voor een wandelvakantie?

Wandelen door de Torrent Pareis kloof in de Sierra de Tramuntana

Vooral in het noorden en noordwesten van het grootste eiland van de Balearen kun je eindeloos wandelen langs een prachtige kust met steile kliffen plus talloze baaien in allerlei soorten en maten.

Maar ook door een fascinerend en afwisselend binnenland met bergen, kloven, moerasgebieden en zoutmeren, waarin je sporen terugvindt van eeuwenoude culturen.

Lijkt het je wat om te wandelen op Mallorca? Doe hier dan inspiratie op! Ik kan je absoluut aanbevelen om er te:

En uiteraard kun je ook heerlijk wandelen op andere Balearen eilanden:

Wandelen in de Serra de Tramuntana

Torrent de Pareis kloof in de Serra de Tramuntana  op Mallorca

Een absolute must voor een wandelvakantie op Mallorca vind ik allereerst de Serra de Tramuntana (of Sierra de Tramuntana).

Dit berggebied langs de noordwestkust van het Spaanse eiland staat sinds 2011 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst vanwege zijn unieke eeuwenoude terrassenlandbouw met Moorse irrigatietechnieken.

Je kunt in dit uitgestrekte berggebied wandelen naar onder meer de Puig Major (met 1445 meter de hoogste berg van Mallorca), langs de stuwmeren van Gorg Blau en Cuber aan de voet van de Puig Major berg, door de indrukwekkende Torrent de Pareis kloof of door natuurreservaat Puig de Galatzó (aan de voet van de Puig de Galatzó berg).

Wil je cultuur snuiven tijdens je wandelvakantie op Mallorca? Maak dan zeker een wandeling naar het Middeleeuwse klooster van Lluc, bezoek de idyllische plaatsjes Sóller, Fornalutx, Pollença, Valldemosa en Deià en ga op zoek oude kerken, torens en molens.

Wandelreizen Serra de Tramuntana

GR221 door de Serra de Tramuntana

Wil je graag een georganiseerde wandelreis door het Tramuntana gebergte op Mallorca maken?

Kijk dan eens naar de individuele wandelreizen die SNP Natuurreizen en WAW.travel organiseren naar dit fascinerende berggebied aan de westkust van het eiland met Moorse terrassenlandbouw, charmante oude plaatsjes plus fantastische uitzichten over zee. 

Bij SNP kun je overigens kiezen uit pittige en ontspannen wandelingen.

Wandeltips Serra de Tramuntana

Klooster van Lluc in de Serra de Tramuntana (Mallorca)

1. De GR221 is een 90 kilometer lange wandelroute dwars door de Serra de Tramuntana die loopt van Andratx naar Pollença.

2. Maak een wandeling over de Camí de s’Arxiduc, een circulaire wandelroute van ongeveer 8 kilometer in de omgeving van Valldemossa.

3. Vanuit het klooster van Lluc kun je wandel- of fietstochten naar verschillende prehistorische grotten maken.

4. Neem een goede wandelkaart en wandelgids mee op vakantie naar Mallorca.

Terug naar boven>>

Wandelen in de Serra de Llevant

Watervalletje bij Cap des Freu in de Serra de Llevant op Mallorca

Maar tijdens een wandelvakantie op Mallorca kun je ook prachtig wandelen in het noordoosten van het Spaanse eiland.

En wel in de Serra de Llevant, een berggebied met bergtoppen van rond de 500 meter hoogte. 

Maak er mooie bergwandelingen over de Puig Morei berg, de Puig des Porrassar berg, de Puig de sa Tudossa en de Muntanyes d’Artà (=bergen rond Artà). 

En geniet tijdens kustwandelingen langs onder meer de Cap de Ferrutx en Cap des Freu van steile kliffen en grote en kleine baaien.

*Wandeltip Serra de Llevant*

Vanuit het bergplaatjse Artà kun je een pittige circulaire bergwandeling door de Muntanyes d’Artà maken.

Terug naar boven>>

Wandelen in S’Albufera de Mallorca

Wetland s'Albufera op Mallorca | Foto: Ralf Roletschek

Iets ten oosten van de Serra de Tramuntana ligt natuurpark s’Albufera de Mallorca.

Dit natuurgebied in het noorden van het eiland is het grootste wetland van Mallorca en het belangrijkst wetland op de Balearen. 

Door dit water- en duinrijk natuurlandschap kun je niet alleen prachtige wandelingen maken.

Maar ook genieten van trekvogels en van een grote verscheidenheid aan planten die houden van zoet- en zoutwater.

*Wandelroutes door natuurpark s’Albufera de Mallorca*

Op AllTrail vind je mooie wandelroutes door natuurpark s’Albufera de Mallorca.

Terug naar boven>>

Wandelen op het Sa Dragonera eiland

Beschermde Sa Dragonera eiland voor kust van Mallorca

Een andere aanrader voor een wandelvakantie op Mallorca vind ik tenslotte Sa Dragonera. 

Dit kleine eiland voor de westkust van Mallorca is sinds halverwege de jaren 1980 een beschermd natuurgebied waar niet gebouwd mag worden.

Sindsdien zijn alleen wandelaars er welkom om te genieten van de rijke flora en fauna op dit onbekende eiland van de Balearen.

Op een paar oude vuurtorens na die gebouwd zijn om piraten op te sporen is het 4 kilometer lange eiland praktisch ongeschonden.

Bovendien heb je vanaf het eilandje een prachtig uitzicht op de Serra de Tramuntana.

Je bereikt het eilandje vanuit het plaatsje Sant Elm, van waaruit je een paar keer per dag een boot kunt nemen (de oversteek duurt circa 15 minuten). 

*Wandelroutes op Sa Dragonera*

Je kunt kiezen uit vier wandelroutes op Sa Dragonera, die allemaal vertrekken vanuit Es Llado.

Terug naar boven>>

Wandelen op andere Balearen eilanden

Lijkt het je wat op een van de andere eilanden van de Balearen te wandelen? Lees dan ook even mijn tips voor:

Wandelen op Menorca

Cala Macarelleta op Menorca | Foto: Waw.Travel

Mallorca is overigens niet het enige eiland van de Balearen waar je mooi kunt wandelen!

Ook Menorca is een klein wandelparadijs dat doorkruist wordt door vele eeuwenoude paden.

Het door UNESCO tot biosfeerreservaat uitgeroepen eiland heeft een kust met witte zandstranden, steile kliffen en geïsoleerde inhammen. Plus een glooiend binnenland met ravijnen, grotten, kloven en wetlands.

Een wandelroute op Menorca die ik absoluut kan aanraden, is het 180 kilometer lange Camí de Cavalls pad (GR 223) langs de kust van het Spaanse eiland: een afwisselende wandelroute die geulen, rotsachtige gebieden, groene bossen en valleien doorkruist en voert langs charmante dorpjes, idyllische baaitjes en parelwitte zandstranden met helderblauw water.

In het binnenland kun je bijvoorbeeld wandelen naar het kasteel van Santa Àgueda, het belangrijkste Moorse fort op Menorca. Of je kunt over de Camí Reial (=koninklijk pad) wandelen van Ferreries naar Ciutadella, door de Algendar kloof.

*Wandeltips Menorca*

Wandelen op Ibiza

Kliffen bij Benirrás op het Spaanse eiland Ibiza

Verder kun je ook heerlijk rustig wandelen op Ibiza!

Zodra je de toeristische plekken van dit Spaanse eiland verlaat, kom je terecht in een rustig en afwisselende natuurlandschap waarin authentieke dorpjes verstopt liggen.

Plus een prachtig kust met kleine, verstopte inhammen als de Cala Ses Balandres en indrukwekkende kliffen als Las Puertas del Cielo bij Santa Ines.

Maak bijvoorbeeld een wandeling naar Sa Talaia, het hoogste punt op Ibiza. Of wandel langs de kust van San Antonio naar Cala Salada baai.

Dit is een van de mooiste wandelroutes op Ibiza, die eveneens langs de Cala Gracio en Cala Gracioneta inhammen voert.

8-daagse wandelreis langs de kust van Ibiza

Wandelvakantie langs de kust van Ibiza

Lijkt het je wat om de mooiste plekjes van Ibiza al wandelend te ontdekken? Dan is de 8-daagse wandelreis die WAW.travel op Ibiza heeft uitgestippeld allicht iets voor jou.

Tijdens deze individuele wandelvakantie maak je 6 dagen wandelingen van 15 tot 20 kilometer langs talloze baaien, stranden en idyllische dorpjes aan de prachtige kust van dit Balearen eiland. En komt onder meer langs Es Cubells, Cala Tarida en San Antoni.

Je bagage hoef je niet mee te slepen, want die wordt voor je vervoerd. En uiteraard word je ook op het vliegveld opgehaald en aan het einde van de vakantie weer teruggebracht.

Tip: Op charterenibiza.com staan verschillende mooie wandelroutes op Ibiza beschreven (in het Spaans). En ook op Wikiloc vind je vele wandelroutes op Ibiza.

Wandelen op Formentera

Zoutvlakte op Balearen eiland Formentera

En ook Formentera vind ik tenslotte een heerlijke bestemming voor een wandelvakantie op de Balearen.

Je kunt op Formentera wandelen over een netwerk van meer dan 100 kilometer aan paden die je meenemen langs de kust én door het binnenland van dit rustige en authentieke Spaanse eiland. 

Afgezien van de Cap de Barbaria en het La Mola plateau bestaat het eiland uit een vlak, maar vaak ruig natuurlandschap met mediterrane bossen, zoutwatermeren en kalkstenen klippen aan de kust.

Waarin zich pittoreske dorpjes plus een eeuwenoud cultureel erfgoed als de prehistorische graftombe in Ca Na Costa en de opgravingen in Cap de Barbaria bevinden.

Tip: Download de gratis folder over wandelroutes op Formentera; en brochures over paardrijden, kajakken, kindervaakanties en meer op dit Spaanse eiland.

Sfeervolle accommodaties op Mallorca

Lees meer over Mallorca

Terug naar boven>>