De belangrijkste culturele bezienswaardigheden op Mallorca   

Naast mooie stranden en idyllische baaien vind je prachtige culturele bezienswaardigheden op Mallorca. Die getuigen zijn van een rijk cultureel verleden.

Je vind er sporen van onder meer Romeinen, Moren en Christenen. In idyllische dorpjes, gezellige stadjes en indrukwekkende bouwwerken als de kathedraal van Palma de Mallorca, de toren van Bellver of het klooster van Lluc.

Ik neem je mee langs de voornaamste culturele bezienswaardigheden op Mallorca.

Kathedraal van Palma de Mallorca

Een van de mooiste bezienswaardigheden op Mallorca is de gigantische 13de eeuwse Levantijns Gotische kathedraal van Palma de Mallorca: La Seu.

Mallorca’s belangrijkste religieuze gebouw is prachtig gelegen aan de oevers van de Baai van Palma. Het is een van Spanje’s mooiste kathedralen. En een van ’s werelds hoogste kathedralen.

Adres: Plaza Almoina s/n, Palma de Mallorca – Openingstijden: dagelijks 10.00-17.00 uur 

Koninklijk Paleis van La Almudaina

Een andere must see is het Koninklijk Paleis van La Almudaina (=Palacio Real de La Almudaina), dat oorspronkelijk een Arabisch fort was.

Totdat het begin 14de eeuw door koning Jaime II verbouwd werd tot paleis. Het grootste koninklijk paleis ter wereld. Vanaf deze tijd is het officieel een koninklijk residentie van de Spaanse koninklijke familie.

Tegenwoordig is het paleis het zomerverblijf van de Spaanse koning en wordt het in de zomermaanden gebruikt voor officiële recepties en ceremonies. Een gedeelte van het paleis is open voor publiek.

Adres: Palau Reial s/n, Palma de Mallorca – Openingstijden: 10.00-18.00 uur; maandag gesloten – Entree: € 7 p.p – Website: Patrimonio Nacional

Klooster van Lluc

Het 13de eeuwse klooster van Lluc (in het Spaans: Monasterio de Lluc of Santuario de Santa María de Lluc en in het Catalaans: Santuari de Santa Maria de Lluc ) bevindt zich in het hart van de Serra de Tramuntana, in de gemeente Escorca.

Het klooster is een pelgrimsoord voor de bewoners van het grootste Canarische eiland. Hier bevindt zich namelijk de beschermheilige van Mallorca: de Virgen de Lluc.

Ieder jaar vindt er een massale pelgrimstocht plaats vanuit Palma de Mallorca naar het klooster van Lluc (de zogenaamde Marcha des Güell a Lluch a peu), waaraan meer dan 50.000 personen deelnemen.

Je kunt een deel van het klooster bezichtigen. En wil je de sfeer écht proeven, dan kun je zelfs een kamer of appartementen in het klooster huren

Tip

Vanuit het klooster van Lluc kun je prachtige wandeltochten of fietstochten naar onder meer verschillende prehistorische grotten in de omgeving maken.

Adres: Plaza Peregrins, 1, Lluc – Openingstijden: dagelijks 10.00-14.00 uur; zaterdag gesloten – Entree: € 4 p.p - Website: Santuari de Lluc

Toren van Verger

Buiten het Middeleeuwse dorp Banyalbufar bevindt zich de Toren van Verger (in het Mallorquín: Torre des Verger of Mirador de Ses Ánimas), één van de meest bezochte bouwwerken op Mallorca.

Het is een wachttoren die uitkijkt over zee en die in de 16de eeuw gebouwd is ter bescherming tegen Moorse piraten.Bij de wachttoren kun je genieten van een indrukwekkend uitzicht op de zuidwestkust van het Spaanse eiland Mallorca, waar rotsen verticaal in de zee duiken.

Adres: carretera d’Estellencs (Ma-10), tussen Estellencs en Banyalbufar

Kasteel van Bellver

Het kasteel van Bellver (= Castell de Bellver) is een oud fort dat ongeveer 3 km buiten de stad Palma de Mallorca ligt.

Het indrukwekkende 14de eeuwse Gotische kasteel is het oudste ronde kasteel in Europa. En ook een van de weinige ronde kastelen in Europa.

Het kasteel ligt boven op een berg, met ongelofelijke uitzichten over de stad, de zee en de Sierra de Tramuntana. De naam van het kasteel betekent dan ook “Mooi uitzicht” (in het oude Catalaans: bell veer).

Tegenwoordig is het Museo de Historia de la ciudad de Palma (d.w.z. het geschiedkundige museum van Palma) in dit fasinerende historische gebouw gevestigd. Dus wil je het kasteel zien, breng dan een bezoek aan het museum.

Adres: Carrer de Camilo José Cela s/n, Palma - Openingstijden: ma 8.30-13.00 uur; di t/m za 8.30-18.00 uur; zo 10.00-18.00 uur - Entree: € 4 p.p.; kinderen t/m 13 jaar gratis - Website: Castell de Bellver

Kasteel van Bendinat

Een heel ander soort kasteel is het Kasteel van Bendinat (= Castillo de Bendinat). Het is een vrij jong kasteel dat dateert uit de 19de eeuw en dat gebouwd is in neogotische stijl.

Het bevindt zich in de gemeenste Calvià, op 12,5 km ten Zuidwesten van de hoofdstad Palma de Mallorca, aan de Ma-1, tussen de plaats Bendinat en de Sierra de Na Burguesa.

Op woensdag- en vrijdagavond kun je een gratis rondleiding door het kasteel krijgen. Hiervoor dien je je van tevoren wel telefonisch aan te melden.

Adres: Calle del Monte del Capitán 11-21, Calvià - Openingstijden: woensdag en vrijdag om 20 uur (echter alleen op afspraak) - Entree: gratis – Telefoon: +34 971 40 27 39 – Email: turisme@calvia.com 

Sant Bartomeu kerk in Sollér

Het oudste deel van de mooie Sant Bartomeu kerk in het centrum van Sollér dateert uit de 13de eeuw. In de loop der tijd is de kerk herhaaldelijk uitgebreid en gerenoveerd, waardoor er verschillende bouwstijlen in de kerk terug te vinden zijn.

De voorgevel van de kerk is in 1904 ontworpen door de Catalaanse architect Joan Rubió i Bellver, een leerling van Gaudí. Hij heeft overigens niet alleen de voorgevel van de kerk ontworpen, maar ook de Banco de Sollér, op hetzelfde plein.

Adres: Plaza de la Constitución 22, Sollér 

Andere bezienswaardigheden op Mallorca

Andere bezienswaardigheden op Mallorca zijn bijvoorbeeld de fascinerende natuur op Mallorca, de levendige hoofdstad Palma de Mallorca en de idyllische dorpen in de binnenlanden van Mallorca.

Een vakantie op Mallorca

Ben je in de stemming gekomen voor een vakantie op Mallorca? Lees dan mijn informatie en tips voor een vakantie op Mallorca!
Nieuwe pagina's

 1. Met de trein van Madrid naar León in minder dan 2,5 uur

  Sep 23, 22 08:19 AM

  Met de trein van Madrid naar León in Midden-Spanje? Ik heb het gedaan! Lees mijn info over de reisduur, kosten, treinstations, kaartje kopen en meer.

  Lees meer

 2. Leon: gezellige stad in Midden-Spanje op de Camino Francés

  Sep 22, 22 09:20 AM

  De aan de Camino Francés gelegen stad León in Midden-Spanje heeft een gezellige oude binnenstad met bars, restaurants, winkels en historische gebouwen. Info>>

  Lees meer

 3. De mooiste Parador hotels in Castilië en Leon (Midden-Spanje)

  Aug 26, 22 06:22 AM

  De Parador hotels in de regio Castilië en Leon (Midden-Spanje): mijn favorieten én een totaaloverzicht

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder