De betoverende binnenlanden van Catalonië   

De binnenlanden van Catalonië bestaan uit een prachtig afwisselend natuurlijk landschap van bergen, vulkaangebieden, hoogvlaktes en valleien. Met temidden van dit indrukwekkende natuurlijke plaatje idyllische dorpen, romaanse kerken, indrukwekkende klossters en prachtige oude steden.

Ik neem je mee op avontuur door de betoverende binnenlanden van Catalonië.

De Spaanse Pyreneeën

We beginnen ons avontuur door de betoverende binnenlanden van Catalonië in de Spaanse Pyreneeën. Helemaal in Noord-Spanje. In het grensgebied tussen Frankrijk en Spanje.

De Pyreneeën zijn gecentreerd rond de berg Mont Perdu. Je kunt er genieten van een prachtige natuurlijke omgeving. Met ruige bergen, lieflijke groene dalen en diepe ravijnen.

Daarnaast liggen er in de Pyreneeën kleine oude dorpjes, waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De agrarische levenswijze die je er tegenkomt was vroeger de algemene levenswijze in de Europese berggebieden. Tegenwoordig komt deze manier van leven echter alleen nog maar voor in de Pyreneeën.

Romaanse kerken in de Boí vallei

Een Romaanse kerk in de Boí vallei in Catalonië

In het Alta Ribagorca gebied in de hoge Pyreneeën vind je de Vall de Boí, oftewel de Boí vallei.

Het is een smalle vallei met een vrijwel ongerepte landelijke omgeving. Die omringd wordt door steile bergen. En waarin zich een aantal authentieke dorpjes bevinden. Met kerkjes die gebouwd zijn in zuiver Romaanse stijl.

Vulkanen in vulkaangebied La Garrotxa

Vulkaangebied La Garrotxa in het binnenland van Catalonië

In de binnenlanden van de provincie Girona ligt een uniek vulkaangebied met maar liefst 40 vulkanen, in het natuurreservaat Zona Volcánica de la Garrotxa. De vulkanen zijn vele duizenden jaren. Ze zijn inmiddels begroeid met gras en zorgen voor een uniek groen, glooiend landschap.

In de omgeving van het vulkaangebied bevinden zich ook eeuwenoude dorpen en stadjes. Voornamelijk in de valleien langs de rivieren.

Ga je naar La Garrotxa, bezoek dan zeker ook de plaatsen Olot, Castellfollit de la Roca, Santa Pau en Besalú. 

Tips voor wandel- en fietsliefhebers

In Olot begint de Vía Verde del Carrilet, de populairste Vía Verde van Catalonië. Die via de stad Gerona voert naar de kustplaats Sant Feliù de Guixols.

Voormalige kolenmijnen

In de binnenlanden van Catalonië liggen ook voormalige kolenmijnen.

De Ruta del Ferro i Carbó (=de Ijzer- en Kolenroute) begint in het mooie bergstadje Ripoll (met een 9de eeuws benedictijnenklooster) en voert via het charmante Sant Joan de las Abadesses (met een 13de eeuws klooster en een Romaanse brug) naar de voormalige kolenmijnen van bergdoprp Ogassa.

Het is een korte route van in totaal 12 km, die je meevoert naar drie prachtige plaatsen en een stukje geschiedenis van de provincie Gerona.

Tip voor wandel- en fietsliefhebers

Van het oude spoor op de Ijzer- en Kolenroute is een Vía Verde gemaakt: de Vía Verde del Ferro i del Carbó.

Rupit y Pruit

De Middeleeuwse plaats Rupit y Pruit in het binnenland van Catalonië

Rijd je door de binnenlanden van Catalonië, ga dan zeker ook langs het middeleeuwse dorpje Rupit y Pruit (op de weg van Olot naar Vic, in de provincie Barcelona).

Tot 1977 waren Rupit en Pruit twee onafhankelijke gehuchten. Nu is het één dorpje, met in totaal ongeveer 300 inwoners.

In het middeleeuwse dorp met stenen straten bevinden zich verschillende Romaanse kerken, het kasteel van Rupit en een oude houten hangbrug (in het Catalaans Pont penjant).

Middeleeuwse stad Vich

Het centrale plein van de Middeleeuwse stad Vich in Catalonië

30km ten zuiden van Rupit I Pruit ligt de Middeleeuwse stad Vich (in het Catalaans: Vic), nog steeds in de provincie Barcelona.

Als je door het oude stadscentrum loopt, proef je hoe voornaam dit stadje in de Middeleeuwen is geweest. Zeker op de sfeervolle, kleurrijke Plaza Mayor is dit goed te merken.

Vich heeft een van de mooiste Middeleeuwse oude stadskernen van Catalonië.

Montserrat

De bijzondere Montserrat berg in het binnenland van Catalonië

Ongeveer 50km ten noordwesten van de stad Barcelona ligt de unieke berg van Montserrat ( in het Catalaans: Muntanya de Montserrat).

De ietwat roze, zaagvormige berg is van heinde en ver te zien. En torent hoog uit boven het plaatsje Minostrol de Montserrat. 

Op deze bijzondere berg ligt een klooster, dat al eeuwenlang een belangrijk pelgrimsoord is.

Tegenwoordig is het klooster een enorme toeristische trekpleister en maken veel toeristen tijdens hun stedenreis Barcelona een dagexcursie naar het klooster van Montserrat.  

Door de massa's toeristen bij het klooster waren wij zelf veel meer onder de indruk van de berg van Montserrat dan van het klooster. 

Het Cisterciënzer klooster van Poblet

Het Cisterciënzer klooster van Poblet

Verder naar het zuiden bevindt zich tenslotte nog het Cisterciënzer klooster van Poblet (in het Catalaans: Monestir de Poblet; gelegen in de gemeente Vimbodí, in de provincie Tarragona).

Het 12de eeuwse klooster is een van de grootste en meest complete Cisterciënzer kloosters in Spanje, dat een veelvoud aan gebruiksdoelen heeft gehad. Zo heeft het gediend als militair complex, koninklijk paleis, residentie en pantheon (van de koningen van Catalonië en Aragon).

Tegenwoordig wordt het klooster nog bewoond door circa 50 monniken.

Ondermeer vanwege zijn grote diversiteit aan funties staat het klooster van Poblet op UNESCO’s werelderfgoedlijst.

Meer parels in de binnenlanden van Catalonië

En er zijn nog meer parels in de binnenlanden van Catalonië. Denk bijvoorbeeld aan de steden Gerona en Lérida. De bergen van Pradés. Of het Dalí-museum in Figueres.


Keer terug van Binnenlanden Catalonië naar Vakantie Catalonië
Keer terug naar Spanje voor Jou

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>Nieuwe pagina's

 1. Leuke, spannende, interessante én lekkere activiteiten in Andalusië

  Jan 22, 21 09:13 AM

  Activiteiten in Andalusië voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie en kindervakantie in de zuidelijkste regio van Spanje

  Lees meer

 2. Een kindervakantie in Andalusië met zon, zee en massa’s avontuur

  Jan 21, 21 03:36 AM

  Overweeg je een kindervakantie in Andalusië? Doe hier ideeën op over kinderpret aan zee, in de bergen, in pretparken, in een vakantiehuis met zwembad e.m.

  Lees meer

 3. Vakantie in Andalusië: Genieten van zon, natuur en cultuur

  Jan 18, 21 09:04 AM

  Op zoek naar onbekende parels voor je vakantie in Andalusië? Ga met me mee en ontdek idyllische dorpjes, bizarre rotsformaties of het enige woestijngebied in Europa.

  Lees meer