De crypte van Colònia Güell in Barcelona: een meesterwerk van Gaudí

Heb jij wel eens gehoord van het kerkje dat de Spaanse architect Antoni Gaudí enkele tientallen kilometers ten westen van Barcelona heeft gebouwd? Ik heb het over de crypte van Colònia Guël, een kleine arbeiderswijk rond een textielfabriek in het plaatsje Santa Coloma de Cervelló in Catalonië… 

Gaudí's crypte in Colònia Güell (Barcelona) | Foto: Spanjevoorjou

Met veel plezier vertel ik je meer over dit Werelderfgoed in Catalonië: over hoe het tot stand kwam, wat je er kunt zien en hoe je het kunt bezoeken.

Colònia Güell: woonwijk fabrieksarbeiders

De fabriek met bijbehorende arbeiderswijk zijn aan het begin van de twintigste eeuw aangelegd in opdracht van textielmagnaat Eusebi Güell.

Toen de rijke zakenman aan het einde van de negentiende eeuw een nieuwe textielfabriek wilde bouwen, kwam hij op het idee om deze buiten Barcelona te bouwen en er dan voor de fabrieksarbeiders een woonwijk met sociale en medische voorzieningen bij te bouwen: de Colonia Güell, oftewel de Güell kolonie.

Deze woonwijk zou moeten bestaan uit huizen, winkels, een school, een ziekenhuis, een herberg, theaters, een gemeenschappelijke ruimte én een klein kerkje.

Een paradijsje van Catalaans modernisme

Güell was een grote fan van het Catalaanse modernisme én van de bijzondere bouwstijl van Gaudí. Hij vroeg daarom verschillende modernistische architecten om de Colònia Güell te ontwerpen.

De architecten Joan Rubió, Francesc Berenguer en zoon Berenguer kregen de opdracht om de school, gemeenschappelijke ruimte en andere huizen te bouwen.

En Gaudí kreeg de taak om het kerkje c.q. de crypte te bouwen. Zo werd Colonia Güell een wel heel bijzonder arbeiderswijk met prachtige modernistische gebouwen. 

Gaudí's crypte in Colònia Güell

Binnenkant van crypte van Gaudí in Colònia Güell | Foto: Spanjevoorjou

Bij de bouw van de kerk van Colonia Güell heeft Gaudí al zijn architectonische vernieuwingen samengebracht. Net als bij de Sagrada Familia bootste hij allerlei natuurlijke vormen na en zorgde hij ervoor dat het gebouw aansluit bij de omliggende natuurlijke omgeving. 

Om dit te kunnen doen, gebruikte hij indrukwekkende bouwtechnieken. Het resultaat: een crypte die de uitstraling van een grot heeft. 

Onze kinderen waren erg onder de indruk van de fantasie van Gaudí! En wij ook nog van zijn architectonische kennis!

Werelderfgoed

Detail van Gaudí's crypte van Colònia Güell in Santa Coloma de Cervelló | Foto: Spanjevoorjou

Toen de textielfabriek bij Colònia Güel in 1973 de deuren sloot, werden de fabriek, gebouwen en bijbehorende gronden van de arbeiderswijk verkocht aan bedrijven, particulieren en overheidsinstellingen.

In 1991 werd de arbeidswijk van Güell uitgeroepen tot cultureel erfgoed (in het Spaans: Bien de Interés Cultural) en een aantal jaren verworven de crypte en de rest van de arbeiderswijk van Colònia Güell ook een plaatsje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezoek aan Gaudí’s crypte in Colònia Güell

Buitenkant van Gaudí's crypte in Colònia Güell

Je kunt Gaudí’s crypte in Colònia Güell plus de rest van de arbeiderswijk tegenwoordig bezoeken. Een entreekaartje voor de crypte kost in 2020 €9,50 per persoon. 

Je kunt het kaartje kopen in Colònia Güell, maar je ik raad je aan om het kaartje van tevoren al online te kopen, zodat je zeker ervan bent dat je binnen kunt komen én niet onnodig in de rij hoeft te staan.

Bereikbaarheid per openbaar vervoer

Vanaf de Plaça Espanya in Barcelona vertrekken er zowel treinen (R6, S8 en S33) als bussen (L70, L72 en L94) naar Santa Coloma de Cervelló. Hier aangekomen sta je ongeveer tegenover de toegangspoort van de arbeiderswijk Colonia Güell.

Heb je een al een toegangskaartje, dan kun je meteen naar de crypte lopen. Zo niet, ga dan eerst naar het informatiecentrum (aangegeven met i Colònia Güell). Als je het informatiecentrum uitkomt, ga je twee keer links de hoek om en zie je de crypte in een park liggen. De reistijd bedraagt ongeveer 30 minuten.

Bereikbaarheid per auto 

Komend vanaf C55 en A2 vanuit noordelijke richting: neem afslag 602 en volg de bordjes naar Colònia Güell. Parkeer de auto op de bijbehorende parkeerplaats en volg vervolgens het bordje ‘i Colonia Güell’ naar het informatiecentrum (om een toegangskaartje te kopen). Heb je al een kaartje, dan kun je het paadje verder naar links nemen, het park in. 

Komend vanaf Barcelona: neem de Ronda Litoral en vervolgens de A2 richting wegnummer C245. Ga bij afslag 607 van de A2 af naar de C245, richting Sant Boi de Llobregat en Santa Colomia de Cervelló. Volg de bordjes Colonia Güell, die je leiden naar de bijbehorende parkeerplaats. Parkeer hier de auto en volg dan het bordje ‘i Colonia Güell’ naar het informatiecentrum om een toegangskaartje te kopen. Vanaf het informatiecentrum twee keer links de hoek om en dan zie je aan je rechterhand de crypte van Gaudí.

Openingstijden Colònia Güell

De arbeiderswijk van Güell is van maandag t/m vrijdag geopend tussen 10:00 en 17:00 uur (1 november t/m 30 april) of 10:00 – 19:00 uur (1mei t/m 31 oktober) en op zaterdag plus zondag tussen 10:00 en 15:00 uur. 

Let op: In verband met de Corona pandemie kun je de kolonie momenteel alleen in het weekend bezoeken en alleen als je van tevoren een kaartje hebt gekocht! 

Adres Colònia Güell 

Colònia Güell
Calle Claudi Güell 
08690 Santa Coloma de Cervelló (Barcelona)


Andere werken van Gaudí

De crypte van Colònia Güell is een vrij onbekend werk Gaudí. Een stuk bekender zijn de Sagrada Familia, het Park Güell, het Casa Milà plus het Casa Battló die de inmiddels wereldberoemde architect in Barcelona heeft gebouwd.

Op een andere pagina lees je meer over deze en andere werken van Gaudí in Barcelona én de rest van Spanje.

Lees meer over Catalonië

Sfeervolle accommodaties in CataloniëNieuwe pagina's

 1. Natuurpark Cadí-Moixeró: berggebied met idyllische dorpen in Catalonië

  Oct 13, 21 03:19 PM

  Natuurpark Cadí-Moixeró (Catalonië) is met z’n vele wandel-, fiets- plus klimmogelijkheden en Middeleeuwse plaatsen ideaal voor een actieve én cultuurvakantie!

  Lees meer

 2. Torre Nova – Luxe appartementen bij wijnstreek Penedès (Catalonië)

  Oct 07, 21 08:20 AM

  Zoek je een landelijk appartement in Catalonië dat niet te ver van Barcelona en de zee ligt? Torre Nova heeft 8 luxe appartementen op 15 minuten van Montserrat.

  Lees meer

 3. Smullen van natuur en geschiedenis bij etappe 4 van de Grand Tour

  Oct 04, 21 08:54 AM

  Spanje voor Jou's ervaringen van etappe 4 van de Grand Tour Catalunya: natuurpark Cadí-Moixeró en vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder