Autovakantie Spanje - Informatie en tips op Spanje voor Jou

Een autovakantie in Spanje geeft je de vrijheid om onderweg te stoppen waar je wilt, om op je eigen tempo te reizen, om grote afstanden af te leggen en om te komen op plekken waar je met het openbare vervoer niet kunt komen.

Met de auto op vakantie in Spanje

Je kunt met je eigen auto op vakantie naar Spanje, maar je kunt ook naar Spanje vliegen en er dan een auto huren om mee rond te reizen. 

Bovendien kun je kiezen of je je autovakantie in Spanje helemaal zelf regelen wilt of liever een individuele rondreis boekt waarbij transport, route en accommodatie voor je geregeld worden. Vaak is dit een Fly Drive vakantie, waarbij je naar Spanje vliegt en vervolgens per huurauto op avontuur gaat.

Op deze pagina heb ik alle mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Regel je eigen autovakantie in Spanje

Wil je je autovakantie in Spanje zelf regelen? Op Spanje voor Jou vind je talloze tips over wat je kunt zien en doen en waar je sfeervol kunt overnachten tijdens een vakantie in Spanje!

Aangezien dit Mediterrane land oneindig groot is en al net zo veel verblijfsmogelijkheden biedt, is het belangrijk dat je goed weet wat je wilt. Wil je bijvoorbeeld met je eigen auto op vakantie naar Spanje of wil je naar Spanje vliegen? In wat voor soort accommodatie wil je slapen? En wat wil je zien en doen tijdens je vakantie?

Om het wat makkelijker te maken, kun je onderstaande stappen volgen:

1. Autovakantie met eigen auto of huurauto?

Als allereerste dien je je bij het plannen van een autovakantie naar Spanje te bedenken of je met je eigen auto naar Spanje wilt rijden of dat je naar Spanje vliegt en vervolgens een auto huurt. Hier wat voor- en nadelen van beide mogelijkheden:

Met je eigen auto op vakantie naar Spanje gaan

Ga je langere tijd naar Spanje, wil je niet vliegen naar Spanje of plan je een autovakantie in Catalonië, de Spaanse PyreneeënNoord-Spanje, Aragón, Navarra of La Rioja? Dan kun je vanuit Nederland met je eigen auto op vakantie naar Spanje. De meeste mensen rijden dan in twee dagen naar Spanje.

Het grote voordeel hiervan vind ik, dat je dan meer mee kunt nemen dan als je met het vliegtuig op vakantie gaat. Je spaart in dit geval natuurlijk ook de kosten van een huurauto. Maar hou er rekening mee dat je best wat geld kwijt bent aan benzine, tolwegen en extra overnachting(en) als je met je eigen auto naar Spanje rijdt.

*Tips*

Een autovakantie in Spanje met huurauto

Vind je het te ver of te lang duren om vanuit Nederland met je eigen auto naar Spanje te rijden? Dan kun je natuurlijk ook naar Spanje vliegen en er vervolgens een auto huren

Het grote voordeel hiervan vind ik, dat je veel sneller in Spanje bent en dus langer van je vakantie in Spanje kunt genieten. Een nadeel is echter dat je op het gewicht moet letten en niet te veel mee op vakantie kunt nemen.

Tip! Via Sunny Cars kun je een all-inclusive auto huren waarbij je:

  • compleet verzekerd bent
  • eigen risico bij schade of ongeveer terugkrijgt
  • zoveel kunt rijden als je wilt zonder bij te hoeven betalen
  • 24 uur per dag verzekerd bent van Nederlandstalige hulp

2. Waar wil je naartoe en wat wil je er zien en doen?

Vervolgens kun je verder gaan kijken naar waar in Spanje je op vakantie wilt en wat tijdens je vakantie wilt doen.

Belangrijk hierbij zijn ook je interesses: hou je van grote steden, kleine Middeleeuwse plaatsen, goede wijnen, lekker actief bezig zijn of anders?

Op de vakantie pagina's van de afzonderlijke gebieden in Spanje kun je inspiratie opdoen over wat je kunt zien en doen tijdens een autovakantie in Spanje.

Klik in het kaartje hiernaast op het gebied van je interesse en de voorpret voor je Spanje vakantie kan beginnen...

3. In wat voor soort accommodatie wil je verblijven?

Daarnaast is het belangrijk om te weten in wat voor soort accommodatie je wilt slapen tijdens je autovakantie in Spanje: in een B&B of hotel, een appartement of vakantiehuis, een kleinschalig vakantiepark, een glamping-accommodatie of juist je eigen tent, camper of caravan?

En hoe lang je op één plek wilt overnachten: wil je meteen verder rijden zodra je een bepaalde plaats of natuurgebied gezien hebt of wil je ook nog de omgeving verkennen?

Ik heb inmiddels heel wat leuke slaapplekken voor je verzameld op Spanje voor Jou, die sfeervol, mooi gelegen en veelal kleinschalig zijn. Ik heb ze opgesplitst per soort accommodatie en hierbinnen weer per gebied:

4. Route uitstippelen en accommodaties boeken

Weet je eenmaal in welk gebied je een autovakantie in Spanje wilt maken en in welke accommodaties je zou willen verblijven, dan is het tijd om de route uit de stippelen en de accommodaties te boeken.

En dan ben je klaar voor je autovakantie in Spanje!

Let op: Na Madrid en Barcelona krijgen alle Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners vanaf 2023 milieuzones! Dit betekent dat jouw auto een milieusticker dient te hebben om een stad in te mogen. Heb je dat niet en word je betrapt, dan kost dit €200 (in 2023). Alternatief is dat je je auto buiten de stad laat staan en met het openbaar vervoer naar het centrum gaat. Op de website van de ANWB vind je uitgebreidere informatie over milieuzones in Spanje>>.

Terug naar boven>>

Een verzorgde autovakantie naar Spanje

Boek je liever een verzorgde autovakantie naar Spanje, waarbij route, vervoer, accommodatie en eventueel extra activiteiten voor je geregeld worden? Lees dan verder op mijn pagina over rondreizen door Spanje. Hier lees je ook wat mijn favoriete verzorgde autovakanties door de verschillende gebieden in Spanje zijn:

Misschien ook interessant

Terug naar boven>>