Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

Jaren geleden stuitte ik per toeval op de columns van Kus uit Spanje van de Nederlandse Marion Hoogwegt: anekdotes uit het dagelijkse leven in Spanje die op een speelse wijze Spaanse tradities belichten of cultuurverschillen aangeven.

Ik hield meteen van haar manier van schrijven. Dus toen zij een boek schreef over hoe ze in Spanje is beland, was ik er als een van de eersten bij om dit te lezen. Wat een avonturen heeft zij vanaf kinds af aan beleefd! En wat weet ze die op een leuke manier te verwoorden! 

Sindsdien heb ik alle boeken van Marion Hoogwegt gelezen. Stuk voor stuk zijn het boeken met een persoonlijk karakter. Waarbij je tegelijkertijd meer te weten komt over Spanje.

Op deze pagina vertel ik meer over Marion Hoogwegt en over de boeken die zij geschreven heeft.

Wie is Marion Hoogwegt?

De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje. In eerste instantie woont ze op het Canarische eiland La Gomera, waar ze een aantal casas rurales, een hotel en een eigen reisbureau runt. 

Na een korte tussenstop in de Franse Pyreneeën belandt ze uiteindelijk met haar Spaanse echtgenoot in Andalusië, in een klein dorpje buiten Málaga, waar ze ook weer aan het werk gaat in een klein hotel. Maar daarnaast begint ze te schrijven. 

Eerst schrijft ze in het tijdschrift HUIS & Aanbod iedere week de column Kus uit Spanje. En vervolgens begint ze te bloggen over talloze pareltjes die Spanje rijk is. Én begint ze boeken te schrijven. 

Want schrijven is haar passie. En Spanje is het land waar ze zich thuis voelt, waar ze gelukkig is en dat haar blijft inspireren.

Boeken van Marion Hoogwegt

Kus uit Spanje

Boek "Kus uit Spanje" van Marion Hoogwegt

Het eerste boek van Marion Hoogwegt is een verzameling van de beste verhalen die ze geschreven heeft in haar column Kus uit Spanje.

De luchtig geschreven verhalen zijn anekdotes over het dagelijkse leven in Spanje, die op een speelse wijze Spaanse tradities belichten of cultuurverschillen aangeven. Ze zijn eerlijk, maar niet veroordelend, en met veel humor geschreven.

En wat zijn de anekdotes die Marion Hoogwegt beschrijft herkenbaar voor mij! Toen ik in Spanje woonde, heb ik in veel situaties gestaan waarin mijn bloed soms kookte van frustratie. Bijvoorbeeld tijdens het uren wachten bij de seguridad social of om een nieuw rijbewijs aan te vragen. Toch weet Marion aan iedere situatie weer een positieve draai te geven, zodat ik ieder verhaal beëindig met een glimlach op mijn lippen. 

Wind en Water

Boek "Wind en water" van Marion Hoogwegt

Het eerste echte boek dat Marion Hoogwegt schrijft, is eigenlijk het boek Wind en Water. In deze autobiografie neemt Marion je mee op avontuur in haar eigen leven, dat in 1960 begint op een woonboot in Nederland. Na vele jaren woonachtig te zijn geweest op Canarisch eiland La Gomera vindt Marion uiteindelijk haar rust in Andalusië.

Het boek is op een luchtige, liefdevolle manier geschreven en geeft prachtige beschrijvingen van onder andere het Spaanse eiland La Gomera. 

In alles merk je hoezeer Marion Hoogwegt van de Spaanse bevolking en haar mentaliteit houdt. En hoe de natuur en cultuur haar als magneten aantrekken.

Isabel

Boek "Isabel" van Marion Hoogwegt

Het tweede boek dat Marion Hoogwegt schrijft, gaat niet over haar eigen leven, maar over dat van haar Spaanse schoonmoeder Isabel, een dappere vrouw die als tiener moest vluchten voor de mannen van Franco, omdat haar familie Republikeins was. Wat een fascinerend verhaal is dit! En wat heeft Marion het indrukwekkende leven van Isabel op een prachtige manier weten te verwoorden!

Het verhaal van Isabel laat zien hoe het leven in Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog en tijdens Franco voor ontzettend veel Spanjaarden is geweest. Een verhaal om stil van te worden…

Pilaar van mijn leven

Boek "Pilaar van mijn Leven" van Marion Hoogwegt

Het derde boek van Marion Hoogwegt is de roman Pilaar van mijn leven. Net als Marion’s andere boeken heeft dit boek een behoorlijke persoonlijke lading. In Pilaar van mijn leven schrijft Marion namelijk over hoe zij het plotselinge overlijden van haar Spaanse echtgenoot heeft verwerkt. Alleen heeft zij de personages andere namen gegeven: Maria en Eduardo. 

Ik kon me in dit meeslepend boek volledig inleven in de pijn, woede en twijfel van Maria.  Want iedereen die ooit een geliefde heeft verloren, -of dit nu een echtgenoot, ouder, kind of goede vriend is-, zal veel uit Maria’s rouwproces herkennen. 

Bovendien bevat de roman, die zich afspeelt in Spanje plus de Dominicaanse Republiek, prachtige plaatsbeschrijvingen én interessante informatie over het leven van Columbus.

Ik ben ervan overtuigd dat dit boek velen een hart onder de riem zal steken.


Andere interessante boeken en schrijvers