Edwin Winkels – van Spanje reporter naar Roman schrijver

Regelmatig heb ik Edwin Winkels voorbij horen komen in nieuws over Spanje. De laatste paar jaar verschijnen echter ook regelmatig boeken van hem. Wat mijn nieuwsgierigheid naar deze Spanje expert vergroot heeft.

Wie is die Edwin Winkels nu precies? En welke boeken heeft hij geschreven? Ik ben op onderzoek uitgegaan. Zie hier het resultaat.

Journalist

De Nederlandse journalist Edwin Winkels is in 1962 geboren in Utrecht. Na een journalistieke opleiding aan de School voor de Journalistiek in Utrecht werkt hij als sportverslaggever van Het Vrije Volk in Rotterdam.

Totdat hij in 1988 verhuist naar Barcelona in Spanje. Hier gaat hij als freelance journalist aan de slag gaat voor diverse Nederlandse kranten en tijdschriften, de NOS en de Catalaanse krant El Periódico.

Verder is hij zowel in Nederland als in Spanje regelmatig te gast in TV-programma’s. Bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door, Studio Sport Zomer en De Avondetappe van de Tour de France.

TIP! Edwin Winkels heeft ook het online reisprogramma De Koning van Hispanje gemaakt!

Schrijver

In de bijna dertig jaar dat Edwin Winkels in Spanje woont, heeft hij heel wat voetbalwedstrijden, fietstours etc. van dichtbij meegemaakt. En heeft hij talloze aangrijpende verhalen gehoord van en over Spanjaarden en Nederlanders in Spanje. Waar hij vaak verslag van heeft gedaan op de TV of in een krant.

Deze ervaringen gebruikt hij echter ook om boeken te schrijven. Hij schrijft boeken in het Nederlands en het Spaans. Aanvankelijk zijn dit non-fictie boeken. Die vaak over voetbal gaan. Maar Sinds 2012 legt Edwin zich toe op het schrijven van romans.  Inmiddels heeft Edwin Winkels drie romans gepubliceerd. In mei 2013 verschijnt zijn debuutroman “Welkom thuis”. Die  in oktober 2014 gevolgd wordt door “Haar laatste vlucht”. In mei 2017 is zijn derde roman verschenen: “Het oog van de orkaan”.

Boeken van Edwin Winkels

Ik heb de boeken die Edwin Winkels geschreven heeft opgedeeld in: 

En heb ervoor gekozen om alleen de Nederlandstalige boeken hier te noemen.

Boeken voor sportliefhebbers


De weg naar Covadonga - Een Spaanse wielerbedevaart (2020)

Wil je meer weten over Spaanse wielrenners? Lees dan het boek De weg naar Covadonga!

Edwin Winkels bezocht de geboortedorpjes van bekende Spaanse wielrenners om meer te weten te komen over het verleden en de omgeving van deze fietshelden. In dit boek beschrijft hij als geen ander hoe sport en politiek met elkaar verweven zijn.


Heimwee naar Navarra - Hoe een Spanjaard de Tour de France wint (1995)

Het boek Heimwee naar Navarra bestaat uit een verzameling van verhalen over de Spaanse Tour de France winnaar Miguel Indurain.

De verhalen zijn tijdens de Tour de France van 1995 dagelijks als columns in de Volkskrant verschenen. En geven een beeld van Indurain, van Spanje en vooral ook van de onbekende kant van het wielrennen.


Het Barcelona gevoel (2007)

In het boek Het Barcelona gevoel neemt journalist en schrijver Edwin Winkels je mee op een unieke tocht door Barcelona.

Hij doet dit aan de hand van de boeiende verhalen, rijke anekdotes en verrassende tips van onder meer Johan Cruijff, Frank Rijkaard en Ronald Koeman.

Smullen! En bovendien handig voor als je op vakantie naar Barcelona gaat.


Johan Cruijff in Barcelona – De mythe van DE VERLOSSER (2016)

Het boek Johan Cruijff in Barcelona is een persoonlijke beschouwing van Edwin Winkels over Johan Cruijff. Die in 1988 voetbaltrainer van FC Barcelona werd.

Vanaf begin tot einde is Edwin Winkels bij de wedstrijden geweest. En heeft hij regelmatig officiële interviews én informele gesprekken met Cruijff gehad.


Johan Cruijff: de legende (2017)

In het boek Johan Cruijff: de legende (1947-2016) nemen Edwin Winkels en de sportauteurs Matty Verkamman, Jaap Visser en Johan Derksen je aan de hand van uniek fotomateriaal mee door het veelbewogen leven van Johan Cruijff.

Een uniek fotoboek en prachtig eerbetoon aan de beste voetballer die Nederland tot nu toe heeft gehad!    


FC Barcelona: het ultieme Fanboek (2017) 

Het boek FC Barcelona: het ultieme Fanboek is een mooi fotoboek dat Edwin Winkels heeft gemaakt over FC Barcelona. Met foto's van toen en nu.

Maar ook met verhalen en feiten over voetbalclub Barça, voetbalstadion Camp Nou en voetbalsterren als Cruijff, Romario, Koeman, Laudrup en Messi.

Romans en waargebeurde verhalen


Welkom Thuis (2013) 

Edwin Winkels’ eerste roman Welkom Thuis is een fantasierijke toekomstroman. Die zich afspeelt in Nederland, in het jaar 2024.

Nederland is een onneembare vesting geworden. Waarin complete chaos heerst nadat de blanke opstand tegen de 'buitenlanders' zich van incidenten tot moord en doodslag heeft ontwikkeld.


Haar laatste vlucht – Roman naar een waargebeurd verhaal (2014)

De historische roman Haar laatste vlucht is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Over een vliegtuigongeluk bij Madrid op 4 december 1958, waarbij alle ingezetenen om het leven kwamen.

Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld: door stewardess Maribel Sastre (hoofdpersoon), wachtende familieleden van passagiers en de moeder van Maribel.


Het oog van de orkaan (2016)

De historische roman Het oog van de orkaan vertelt de familiegeschiedenis van een boerenfamilie uit Tenerife, die in 1778 emigreert naar “het laatste eiland in de delta van de Mississippi” in Amerika.

Het verhaal wordt verteld door vier verschillende generaties. En is verweven met historische feiten als oorlogen, rassenrellen en orkanen.


Twaalf jaar onschuldig in de cel (2017)

In het boek Twaalf jaar onschuldig in de cel vertelt Edwin Winkels het waargebeurde verhaal van de Nederlander Romano van der Dussen. Die van 2003 tot 2016 onschuldig in Spanje in de gevangenis heeft gezeten. En die uiteindelijk in februari 2016 is vrijgesproken.

Romano vertelt over zijn leven voor, tijdens en na de gevangenschap in Spanje. Over een zonnig leven, dat veranderde in een nachtmerrie.

Meer weten over Edwin Winkels?

Wil je nog meer weten over de Nederlandse schrijver en journalist Edwin Winkels? Kijk dan op de website van Edwin Winkels.


Keer terug naar Spanje voor Jou