Bijzonder overnachten in een Parador hotel in Spanje

Ken jij de Parador hotels in Spanje? In deze luxe staatshotels, die gelegen zijn op unieke locaties en gevestigd zijn in oude kastelen of paleizen, kun je absoluut bijzonder overnachten!

Op deze pagina vind je mijn favoriete:

Paradores: luxe staatshotels in Spanje

Parador hotels zijn luxe staatshotels in Spanje. Die gelegen zijn op unieke locaties. Bijvoorbeeld in plaatsen die op de Werelderfgoedlijst staan, in prachtige bergachtige gebieden of idyllische dorpjes. 

Bovendien bevinden deze bijzondere overnachtingen in Spanje zich vaak in historische gebouwen als voormalige kastelen, kloosters en paleizen. En beschikken zij over uitstekende restaurants. Waar aan de lokale keuken een moderne twist wordt gegeven.

Daarom vormen deze bijzondere hotels in Spanje een unieke manier om Spanje's rijke geschiedenis, prachtige natuur en heerlijke gastronomie van dichtbij te beleven.

TIP! Verblijf je tijdens je vakantie in Spanje niet in een Parador hotel? Neem dan bijvoorbeeld een kop koffie in de bar. Zo kun je deze historische schatten toch van dichtbij bewonderen.

Mooiste Parador hotels van Spanje

Smaken verschillen natuurlijk, maar mijn favoriete Parador hotels in Spanje zijn van noord naar zuid:

1. Parador hotel van Hondarribia (Baskenland)

Parador hotel Hondarribia

Mijn eerste favoriete Parador hotel in Spanje is het Parador hotel van Hondarribia aan de kust van Baskenland in Noord-Spanje.

De bijzondere overnachting is gevestigd in een kasteel uit de tiende eeuw. Als je hier verblijft, is het alsof je terug in de Middeleeuwen bent. Maar dan wél met het behoud van hedendaagse comfort...

Bovendien is het hotel idyllisch gelegen aan de baai van Txingudi bij de grens met Frankrijk, op 2,5 kilometer van het strand van Hondarribia en 20 kilometer van San Sebastian.

De accommodaties beschikt overigens ook over familiekamers.

2. Parador hotel van Santiago de Compostela (Galicië)

Mijn tweede favoriete Parador hotel in Spanje is het Parador hotel van Santiago de Compostela in de regio Galicië.

Het luxe 5-sterren hotel is gevestigd in het Hostal Reis Católicos, een prachtig historisch gebouw uit de vijftiende eeuw, dat vroeger onderdak bood aan pelgrims.

En bevindt zich op het Obradoiro plein, pal naast de beroemde kathedraal van Spanje’s bekendste pelgrimsoord.

3. Parador hotel van Baiona

Een ander prachtig Parador hotel in Spanje vind ik het luxe Parador hotel van Baiona, eveneens in de regio Galicië.

Deze bijzondere overnachting in Noord-Spanje is gevestigd in een Middeleeuws fort in de kustplaats Baiona, die gelegen is aan een baai in het zuidelijke deel van het Rías Baixas gebied.

Het luxe hotel beschikt over een uitstekend restaurant, een buitenzwembad, een sauna en een jacuzzi. En kijkt bovendien prachtig uit op de zee plus de Ciés eilanden.

Een heerlijke plek voor een ontspanvakantie...

4. Parador hotel van Alcañiz (Aragón)

Maar ook het Parador hotel van Alcañiz in de regio Aragón behoort tot mijn favoriete Parador hotels in Spanje!

De accommodatie ligt boven op een berg en is gevestigd in een prachtig historisch gebouw. Namelijk een voormalig kasteel van de Orde van Calatrava.

Het hotel heeft comfortabele kamers plus een sfeervolle bar, heerlijk restaurant, fitnessruimte en sauna.

5. Parador hotel van Cardona (Catalonië)

Het Parador hotel van Cardona, dat gevestigd is in een Middeleeuws kasteel buiten het plaatsje Cardona in het binnenland van Catalonië, is voor mij net een sprookje! 

Niet alleen vanwege het prachtige historische gebouw waarin het hotel gevestigd is. Maar ook vanwege de ligging boven op een bergtop.

Vanuit dit sfeervolle hotel in het oosten van Spanje heb je waanzinnige uitzichten en kun je eindeloos wandelen!

Dit alles maakt dit hotel voor mij tot een van de mooiste Parador hotels in Spanje.

6. Parador hotel van Sigüenza (Castillië la Mancha)

Verder hoort voor mij ook het Parador hotel van Sigüenza in de regio Castillië La Mancha thuis op de lijst van mooiste Parador hotels van Spanje. 

Je waant je helemaal terug in de Middeleeuwen als je door de gangen van het voormalige Moorse fort en later Bisschoppelijke paleis loopt.

En tegelijkertijd geniet je er van modern gemak plus een heerlijke Castiliaanse keuken in het restaurant van deze bijzondere overnachting in Midden-Spanje.

7. Parador hotel van Cuenca (Castillië la Mancha)

Of wat zeg je van het Parador hotel van Cuenca, dat zich bevindt in het voormalige San Pablo klooster, in de Middeleeuwse stad Cuenca in de regio Castillië la Mancha?

Het gebouw ademt een en al geschiedenis uit en is prachtig gelegen aan de rand van een kloof.

Bovendien heb je vanuit dit adembenemend Parador hotel in het midden van Spanje een prachtig uitzicht op de Middeleeuwse stad en de hangende huizen!

8. Parador Hotel van Plasencia (Extremadura)

Het indrukwekkende Parador hotel van Plasencia bevindt zich in het vijftiende eeuwse klooster van San Vicente Ferrer, dat bestond uit een klooster, kerk en paleis. 

Het is gelegen in de Middeleeuwse plaats Plasencia, in de regio Extremadura.

Ook in deze bijzondere overnachting in Midden-Spanje zijn geschiedenis en modern gemak prachtig met elkaar verweven. 

9. Parador hotel van Úbeda (Andalusië)

Een prachtig Parador hotel in het zuiden van Spanje vind ik vervolgens Parador de Úbeda in de provincie Jaén.

Het hotel bevindt zich op misschien wel de mooiste plek van Renaissance stad Úbeda.

Deze bijzondere overnachting in Andalusië is namelijk gevestigd in het vroegere paleis van de kaplaan van de Capilla del Salvator kerk. En ligt naast de kerk.

Een leuk detail: dit historisch gebouw is het eerste Parador hotel van Spanje!

10. Parador hotel van Carmona (Andalusië)

Ik sluit het lijstje van mijn favoriete Parador hotels in Spanje tenslotte af met de Parador de Carmona.

Dit Parador hotel ligt op een half uur rijden in noordoostelijke richting van Sevilla, in het stadje Carmona, en is gevestigd in een voormalige Moorse vesting uit de veertiende eeuw.

De Moorse invloeden en antieke inrichting van het rustieke 4-sterren hotel doen me bijna geloven dat ik terug in de Middeleeuwen ben…

Meer Parador hotels in Spanje

Maar er zijn nog veel meer prachtige Parador hotels waarin je bijzonder kunt overnachten in Spanje.

Op Booking.com vind je een overzicht van alle Parador hotels in Spanje. Hoe? Door bij bestemming Spanje in te vullen. En vervolgens bij Hotelketens te filteren op ‘Paradores de Turismo’ (in de linker balk, flink naar beneden scrollen).

Maak een Paradores reis door Spanje

Maak eens een Paradores rondreis als je op vakantie in Spanje bent! Je kunt de rondreis natuurlijk zelf samenstellen en ieder hotel los boeken (bijvoorbeeld via Booking.com - zie hierboven).

Maar je kunt ook hulp krijgen bij het organiseren van deze bijzondere vakantie in Spanje. Bijvoorbeeld van AmbianceTravel.

Deze Nederlandse reisorganisatie biedt onderstaande Paradores rondreizen in Spanje aan, maar kan ook een Paradores reis op maat voor je maken (neem hiervoor contact op met AmbianceTravel - via knop rechtsboven op hun website).

Dit zijn mijn favoriete Paradores rondreizen in Spanje:

Paradores rondreis Noord Spanje (12dgn)

De Paradores rondreis door Noord Spanje van AmbianceTravel is een 12-daagse luxe rondreis per auto. Langs de adembenemende kust en het groene binnenland van Noord Spanje. Waarbij je  verblijft in 6 prachtige Paradores. O.a. in de Parador hotels van Santo Domingo de la Calzada en Hondarribia.

Paradores rondreis Galicië (8dgn)

De Paradores rondreis door Galicië van AmbianceTravel is een 8-daagse luxe rondreis per auto door het ruige Galicië in noordwest Spanje en een stukje Castillië en Leon. Waarbij je bijzonder overnacht in onder meer de Paradore hotels van León, Santiago de Compostela en Tui.

Paradores rondreis Spaanse Pyreneeën (15dgn)

In de 15-daagse Paradores rondreis door de Spaanse Pyreneeën van AmbianceTravel maak je een reis per auto door het bergachtige grensgebied tussen Spanje en Frankrijk. De vakantie begint in Hondarribia (Baskenland) en eindigt in Begur (Catalonië).

Onderweg verblijf je in o.a. in de Parador van Hondarribia en Cardona. En kun je heerlijke wandelingen maken.

Paradores rondreis UNESCO steden rond Madrid (10dgn)

Wil je tijdens je rondreis langs de Werelderfgoedsteden rond Madrid verblijven in luxe Parador hotels? Dan is deze 10-daagse Paradores rondreis van AmbianceTravel precies wat je zoekt.

Tijdens deze luxe rondreis per auto langs o.a. de Middeleeuwse plaatsen Ávila en Segovia overnacht je in de Parador van Toledo, Trujillo, Salamanca, Ávila en Segovia.

Paradores rondreis klassiek Andalusië (8dgn)

Wil je tijdens je ontdekkingstocht langs onder meer Andalusië's hoogtepunten Granada, Córdoba en Sevilla bijzonder overnachten in Parador hotels?

Dan is de 8-daagse luxe Paradores rondreis Klassiek Andalusië van AmbianceTravel iets voor jou.

Je verblijft dan in o.a. het Parador hotel van Granada, Córdoba en Carmona. 

Paradores rondreis Canarische eilanden

Tijdens de 8-daagse Paradores rondreis Canarische eilanden van AmbianceTravel verblijf je in de Parador van Cruz de Tejeda op Gran Canaria én het Parador hotel van Breña Baja op La Palma.

Vanuit hier uit kun je te voet de twee Spaanse eilanden verkennen. Deze Paradores reis is dus een wandelvakantie en géén autovakantie!

Andere bijzondere overnachtingen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Grote én kleine campings aan de Costa Blanca in de provincie Alicante

  Jan 21, 22 12:04 PM

  Zoek je een grote camping aan de Costa Blanca met massa's waterpret en ander vertier voor kinderen of juist een rustige kleine camping? Bekijk mijn favorieten!

  Lees meer

 2. Campings aan de Costa Dorada: waterpret, brede stranden en rustige zee

  Jan 20, 22 02:49 AM

  Op zoek naar een gezellige camping aan de Costa Dorada in het zuiden van Catalonië? Dit zijn mijn favorieten! Kindercampings met waterpret, campings aan zee,...

  Lees meer

 3. Nederlandstalige B&B Lasnavillasmm in Andalusië voor wandel-&fietsfans

  Jan 14, 22 11:24 AM

  Zoek je een B&B in Andalusië om te wandelen of fietsen? B&B Lasnavillasmm heeft Nederlandse fiets-/wandelroutes, wandelreizen & fietsreizen in provincie Granada

  Lees meer