Bijzonder overnachten in een Parador hotel in Spanje

Parador hotels in Spanje zijn luxe staatshotels die prachtig gelegen zijn in Werelderfgoed plaatsen, idyllische dorpen of indrukwekkende natuurgebieden. Bovendien bevinden deze Paradors in Spanje zich vaak in oude kastelen, paleizen of andere historische gebouwen. Én beschikken zij over uitstekende restaurants waar aan de lokale keuken een moderne twist wordt gegeven.

Paradors in Spanje zijn vaak gevestigd in oude kastelen of paleizen

Deze bijzondere overnachtingen in Spanje vormen daarom een unieke manier om Spanje's rijke geschiedenis, prachtige natuur en heerlijke gastronomie van dichtbij te beleven. 

Tegenwoordig liggen er meer dan 50 Paradors in Spanje! Te veel om hier allemaal op te noemen dus. Daarom beperk ik me tot mijn favoriete Parador hotels in Spanje, die ik van noord naar zuid gerangschikt heb.

Daarnaast deel ik een aantal prachtige Parador rondreizen met je, waarbij je een rondreis langs verschillende Parador hotels maakt:

Tip! Je kunt ook alleen eten in het restaurant van een Parador hotel om deze historische schatten van dichtbij te kunnen bewonderen...

De 10 mooiste Parador hotels van Spanje

1. Parador hotel van Hondarribia (Baskenland)

Parador hotel Hondarribia

Mijn eerste favoriete Parador hotel in Spanje is het Parador hotel van Hondarribia aan de kust van Baskenland in Noord-Spanje.

De bijzondere overnachting is gevestigd in een kasteel uit de tiende eeuw. Als je hier verblijft, is het alsof je terug in de Middeleeuwen bent. Maar dan wél met het behoud van hedendaagse comfort...

Bovendien is het hotel idyllisch gelegen aan de baai van Txingudi bij de grens met Frankrijk, op 2,5 kilometer van het strand van Hondarribia en 20 kilometer van San Sebastian.

De accommodaties beschikt overigens ook over familiekamers.

2. Parador hotel van Santiago de Compostela (Galicië)

Mijn tweede favoriete Parador hotel in Spanje is het Parador hotel van Santiago de Compostela in de regio Galicië.

Het luxe 5-sterren hotel is gevestigd in het Hostal Reis Católicos, een prachtig historisch gebouw uit de vijftiende eeuw, dat vroeger onderdak bood aan pelgrims.

En bevindt zich op het Obradoiro plein, pal naast de beroemde kathedraal van Spanje’s bekendste pelgrimsoord.

3. Parador hotel van Baiona (Galicië)

Een ander prachtig Parador hotel in Spanje vind ik het luxe Parador hotel van Baiona, eveneens in de regio Galicië.

Deze bijzondere overnachting in Noord-Spanje is gevestigd in een Middeleeuws fort in de kustplaats Baiona, die gelegen is aan een baai in het zuidelijke deel van het Rías Baixas gebied.

Het luxe hotel beschikt over een uitstekend restaurant, een buitenzwembad, een sauna en een jacuzzi. En kijkt bovendien prachtig uit op de zee plus de Ciés eilanden.

Een heerlijke plek voor een ontspanvakantie...

4. Parador hotel van Alcañiz (Aragón)

Maar ook het Parador hotel van Alcañiz in de regio Aragón behoort tot mijn favoriete Parador hotels in Spanje!

De accommodatie ligt boven op een berg en is gevestigd in een prachtig historisch gebouw. Namelijk een voormalig kasteel van de Orde van Calatrava.

Het hotel heeft comfortabele kamers plus een sfeervolle bar, heerlijk restaurant, fitnessruimte en sauna.

5. Parador hotel van Cardona (Catalonië)

Het Parador hotel van Cardona, dat gevestigd is in een Middeleeuws kasteel buiten het plaatsje Cardona in het binnenland van Catalonië, is voor mij net een sprookje! 

Niet alleen vanwege het prachtige historische gebouw waarin het hotel gevestigd is. Maar ook vanwege de ligging boven op een bergtop.

Vanuit dit sfeervolle hotel in het oosten van Spanje heb je waanzinnige uitzichten en kun je eindeloos wandelen!

Dit alles maakt dit hotel voor mij tot een van de mooiste Parador hotels in Spanje.

6. Parador hotel van Sigüenza (Castillië la Mancha)

Verder hoort voor mij ook het Parador hotel van Sigüenza in de regio Castillië La Mancha thuis op de lijst van mooiste Parador hotels van Spanje. 

Je waant je helemaal terug in de Middeleeuwen als je door de gangen van het voormalige Moorse fort en later Bisschoppelijke paleis loopt.

En tegelijkertijd geniet je er van modern gemak plus een heerlijke Castiliaanse keuken in het restaurant van deze bijzondere overnachting in Midden-Spanje.

7. Parador hotel van Cuenca (Castillië la Mancha)

Of wat zeg je van het Parador hotel van Cuenca, dat zich bevindt in het voormalige San Pablo klooster, in de Middeleeuwse stad Cuenca in de regio Castillië la Mancha?

Het gebouw ademt een en al geschiedenis uit en is prachtig gelegen aan de rand van een kloof.

Bovendien heb je vanuit dit adembenemend Parador hotel in het midden van Spanje een prachtig uitzicht op de Middeleeuwse stad en de hangende huizen!

8. Parador Hotel van Plasencia (Extremadura)

Het indrukwekkende Parador hotel van Plasencia bevindt zich in het vijftiende eeuwse klooster van San Vicente Ferrer, dat bestond uit een klooster, kerk en paleis. 

Het is gelegen in de Middeleeuwse plaats Plasencia, in de regio Extremadura.

Ook in deze bijzondere overnachting in Midden-Spanje zijn geschiedenis en modern gemak prachtig met elkaar verweven. 

9. Parador hotel van Úbeda (Andalusië)

Een prachtig Parador hotel in het zuiden van Spanje vind ik vervolgens Parador de Úbeda in de provincie Jaén.

Het hotel bevindt zich op misschien wel de mooiste plek van Renaissance stad Úbeda.

Deze bijzondere overnachting in Andalusië is namelijk gevestigd in het vroegere paleis van de kaplaan van de Capilla del Salvator kerk. En ligt naast de kerk.

Een leuk detail: dit historisch gebouw is het eerste Parador hotel van Spanje!

10. Parador hotel van Carmona (Andalusië)

Ik sluit het lijstje van mijn favoriete Parador hotels in Spanje tenslotte af met de Parador de Carmona.

Dit Parador hotel ligt op een half uur rijden in noordoostelijke richting van Sevilla, in het stadje Carmona, en is gevestigd in een voormalige Moorse vesting uit de veertiende eeuw.

De Moorse invloeden en antieke inrichting van het rustieke 4-sterren hotel doen me bijna geloven dat ik terug in de Middeleeuwen ben…

Meer mooie Parador hotels in Spanje

Bovengenoemde hotels zijn lang niet alle Paradors die ik in Spanje aan kan bevelen. Op de hotel pagina's van verschillende gebieden in Spanje noem ik nog meer prachtige Parador hotels:

Terug naar boven>>

De 6 mooiste Parador rondreizen door Spanje

Lijkt het je wat om een rondreis langs verschillende Paradors in Spanje te maken? Je kunt een dergelijke reis zelf samenstellen en ieder hotel los boeken, maar je kunt ook een Parador rondreis boeken waarbij vervoer, route en verblijf voor je geregeld worden.

Dit vind ik de 6 mooiste Parador rondreizen door Spanje:

Parador rondreis Noord-Spanje (12dgn)

Een van mijn absoluut favoriete Parador rondreizen door Spanje is de 12-daagse Paradores rondreis door Noord-Spanje van AmbianceTravel, waarbij je per auto een luxe rondreis langs de adembenemende kust plus het groene binnenland van Noord-Spanje maakt.

Je verblijft tijdens deze individuele reis in zes prachtige Parador hotels, onder andere in de Parador van Santo Domingo de la Calzada en de Parador van Hondarribia.

Parador rondreis Galicië (8dgn)

Een andere mooie Parador rondreis in Spanje vind ik de 8-daagse Paradores rondreis door Galicië van AmbianceTravel, door het ruige Galicië plus een stukje van Castilië en Leon in noordwest Spanje.

Tijdens deze autovakantie overnacht je in onder meer in de Parador van León, de Parador van Santiago de Compostela en de Parador van Tui.

Parador rondreis Spaanse Pyreneeën (15dgn)

In de 15-daagse Paradores rondreis door de Spaanse Pyreneeën van AmbianceTravel verken je per auto én te voet het bergachtige grensgebied tussen Spanje en Frankrijk.

De vakantie begint in Hondarribia (Baskenland) en eindigt in Begur (Catalonië). Onderweg verblijf je in onder andere in de Parador van Hondarribia plus de Parador van Cardona (zie foto).

Parador rondreis UNESCO steden rond Madrid (10dgn)

Een prachtige Parador rondreis door Midden-Spanje vind ik de 10-daagse Paradores rondreis Werelderfgoed steden rond Madrid van AmbianceTravel, die je meeneemt naar prachtige plaatsen in de omgeving van Madrid!

Zo bezoek je tijdens deze luxe individuele rondreis onder meer de Middeleeuwse plaatsen Ávila plus Segovia en overnacht je in de Parador van Toledo, de Parador van Trujillo, de Parador van Salamanca, de Parador van Ávila plus de Parador van Segovia.

Parador rondreis klassiek Andalusië (8dgn)

Een mooie Parador rondreis door Zuid-Spanje vind ik de 8-daagse Paradores rondreis Klassiek Andalusië van AmbianceTravel, waarbij je onder meer een ontdekkingstocht maakt langs Andalusië's hoogtepunten Granada, Córdoba en Sevilla.

Bij deze Fly & Drive vakantie verblijft je in onder andere de Parador van Granada, de Parador van Córdoba en de Parador van Carmona. 

Parador rondreis Canarische eilanden (8dgn)

En wist je dat je ook een Parador rondreis op de Canarische eilanden kunt maken? Tijdens de 8-daagse Paradores rondreis Canarische eilanden van AmbianceTravel verblijf je in de Parador van Cruz de Tejeda op Gran Canaria én het Parador hotel van Breña Baja op La Palma.

Vanuit hier uit kun je te voet de twee Spaanse eilanden verkennen. Deze Paradores reis is dus een wandelvakantie en géén autovakantie!

Parador rondreizen op maat in Spanje

Maar je kunt nog veel meer prachtige rondreizen door Spanje maken waarbij je verblijft in Parador hotels!

Wil je een rondreis door Galicië maken, dan kan ik je warm aanbevelen om contact op te nemen met Ontdek Galicië. Deze Nederlandstalige reisorganisatie is gevestigd in Galicië en biedt Parador rondreizen op maat door Galicië aan waarin in overleg met jou vervoer, route, accommodatie én activiteiten als boottochten of wijnproeverijen verzorgd worden.

Overweeg je een Paradores rondreis door alle regio's in Noord-Spanje? Dan vind ik Spain is More ook een uitstekende partij, die gevestigd is in Asturië. Ook deze reisorganisatie is Nederlandstalig, ook al heeft zij Deense eigenaren.

En de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel kan tenslotte prachtige maatreizen met verblijf in Parador hotels door heel Spanje verzorgen. Zowel op het Spaanse vasteland als op de Spaanse eilanden.

Andere bijzondere overnachtingen in Spanje

Terug naar boven>>