Castilla Termal hotels Spanje: luxe wellness hotels met thermaalbaden

Wat zou je ervan zeggen om je te verwennen in een luxe hotel in Spanje dat een Spa met thermaal water én een restaurant met haute cuisine keuken heeft? Dit kan in de Castilla Termal hotels in Spanje!

Castilla termal hotel van Valbuena: in prachtig opgeknapt klooster uit twaalfde eeuw

Toen we in Spanje woonden, gingen we regelmatig met vrienden naar hun 'tierra' in de provincie Burgos (Castilië en Leon, Midden-Spanje). Van waaruit we uitstapjes maakten naar Middeleeuwse plaatsen en natuurgebieden.

Tijdens één van deze uitstapjes ontdekte ik het Castilla Termal hotel van Burgo de Osma: een luxe hotel met thermale baden, dat gevestigd is in een indrukwekkend gebouw uit de zestiende eeuw.

Toen ik in het boek 'Duurzaam door Spanje' het verhaal las over de oprichter van deze bijzondere overnachtingen in Spanje, dacht ik weer terug aan dit prachtige hotel. En werd ik nieuwsgierig naar welke andere Castilla Termal hotels er in Spanje zijn.

Ik ging dus op onderzoek uit en vond in totaal 5 hotels. Die stuk voor stuk gevestigd zijn in prachtige historische gebouwen en hun eigen thermale baden hebben. Lees hier meer over deze luxe wellness hotels in Spanje. Of ga meteen naar de verschillende Castilla Termal hotels:

Duurzame hotels bij warmwaterbronnen

Eeuwenoude Spa in Mudejar stijl in Castilla Termal hotel van Olmedo

Castilla Termal Hotels is de eerste Spaanse hotelketen van hoogwaardige spahotels. De luxe wellness hotels zijn gevestigd in prachtig opgeknapte historische gebouwen.

Zo bevindt het Castilla Termal hotel van El Burgo de Osma zich in een universiteit uit de zestiende eeuw. En is het Castilla Termal hotel van Olmedo gevestigd in een klooster uit de twaalfde eeuw.

Bovendien bevinden alle Castilla Termal hotels zich bij warmwaterbronnen waaromheen tegenwoordig een ontspannend wellness centrum gebouwd is. Want het mineraalrijke water blijkt ontzettend goed te zijn voor mensen met gewrichtsklachten, spierklachten of huidklachten.

En wat me verder ook erg aanspreekt, is de focus op duurzaamheid bij deze Spaanse hotelketen:

  • oude gebouwen wordt nieuw leven ingeblazen;
  • de hotels zijn gevestigd in rurale omgevingen met mooie natuur en cultuurschatten, waar  mensen lange tijd weg zijn getrokken vanwege gebrek aan werkgelegenheid;
  • er wordt gebruik gemaakt van lokale leveranciers en lokaal personeel;
  • de Castilla Termal hotels maken gebruik van groene energie en water plus textiel worden hergebruikt; 
  • er wordt gekookt met lokale seizoensproducten van goede kwaliteit.

*Tip: ook voor dagje Spa beleving*

De thermale baden van de Castilla Termal hotels zijn niet alleen open voor hotelgasten! Dus je kunt jezelf ook trakteren op een verwendag in de Spa én het restaurant van een Castilla Termal hotel als je op vakantie in Spanje bent. Lees de verschillende mogelijkheden op de website van Castilla Termal>>

Uitstekende restaurants

Haute cuisine gerecht in restaurant Castilla Termal hotel van Burgo de Osma (Midden-Spanje)

De focus op duurzaamheid is verder ook te zien in de restaurants van de Castilla Termal hotels.

Want er wordt gekookt met lokale, seizoensgebonden en bij voorkeur ecologische producten van uitstekende kwaliteit.

Een deel van de ingrediënten komt uit de eigen moestuin en boomgaard. En de rest wordt gekocht bij lokale leveranciers. Wat goed is voor het milieu én voor het inkomen van de lokale bevolking.

Het Castilla Termal hotel van Valbuena heeft zelfs zijn eigen wijngaard en produceert zijn eigen wijnen.

Bovendien zijn de gerechten die er geserveerd worden vaak kleine kunstwerkjes op zich.

De verschillende Castilla Termal hotels in Spanje

Anno 2024 zijn er vijf Castilla Termal hotels in Spanje. Drie van deze hotels bevinden zich in de regio Castilië en Leon, een in Cantabrië en een in Castilië la Mancha:

1. Castilla Termal hotel van Olmedo (Valladolid, Castilië en Leon)

Spa in Arabische stijl in Castilla Termal hotel van Olmedo

Het Castilla Termal hotel van Olmedo is het allereerste hotel van deze hotelketen van hoogwaardige spahotels in Spanje. En is sinds 2005 in bedrijf.

Het 82 kamers tellende 4-sterren hotel is gevestigd in het Sancti Spiritus klooster, een klooster uit de twaalfde eeuw dat gebouwd is in prachtige mudéjar stijl (een architectuur met Moorse invloeden), boven op de Sancti Spiritus bron.

En bevindt zich in de Middeleeuwse plaats Olmedo in de provincie Valladolid (Castilië en Leon).

Dichtbij het hotel ligt het Mudéjar park van Olmedo (een soort Madurodam, maar dan van gebouwen in Mudéjar stijl).

En verder kun je in de omgeving smullen van Middeleeuwse kastelen als het kasteel van Coca of van Medina del Campo, van Middeleeuwse plaatsen als Cuellar of Ávila en van de steden Salamanca en Zamora.

2. Castilla Termal hotel van Burgo de Osma (Soria, Castilië en Leon)

Castilla Termal hotel van Burgo de Osma (Soria, Castilië en Leon)

Het Castilla Termal hotel van Burgo de Osma is het tweede Castilla Termal hotel van Spanje. En het eerste Spa hotel van de provincie Soria.

Het 70 kamers tellende 4-sterren hotel is gevestigd in de Universidad de Santa Catalina, een universiteit uit de zestiende eeuw die ligt aan de rand van de oude binnenstad van het mooie monumentale stadje El Burgo de Osma.

Burgo de Osma heeft niet alleen een prachtig historisch centrum, maar staat in de omgeving overigens ook bekend vanwege zijn uitstekende gastronomie.

En wil je de omgeving verkennen? Ga dan bijvoorbeeld naar de Middeleeuwse plaatsen Peñaranda del Duero, Riaza of Ayllon, naar de stad Soria of naar natuurgebied Cañon del Río Lobos…

3. Castilla Termal hotel van Solares (Cantabrië, Noord-Spanje)

Castilla Termal hotel van Solares (Cantabrië, Noord-Spanje)

Het Castilla Termal hotel van Solares (in de regio Cantabrië) bevindt zich in weer een heel ander soort historisch gebouw. Namelijk in een van de oudste Spa’s (in het Spaans: balnearios) van Spanje, die dateert uit de achttiende eeuw.

Ook deze traditionele Spa is bij de restauratie goed onder handen genomen. En is nu, net als het bijbehorende 4-sterren hotel, voorzien van de modernste gemakken.

Deze bijzondere overnachting in Noord-Spanje ligt dichtbij de stad Santander, de baai van Santander, natuurpark Cabárceno én de zee. En bovendien op een uur rijden van de stad Bilbao.

4. Castilla Termal hotel van Valbuena (Valladolid, Castilië en Leon)

Spa in het Castilla Termal hotel van Valbuena in Midden-Spanje

Castilla Termal hotel Monasterio de Valbuena is het eerste 5-sterren hotel van deze Spaanse hotelketen van luxe hotels in historische gebouwen met thermale baden.

Het luxe wellness hotel bevindt zich in het voormalig Klooster van Valbuena in de provincie Valladolid: het zogenaamde Monasterio de Santa María de Valbuena.

En wordt omgeven door wijngaarden. Want het hotel ligt midden in wijngebied Ribera del Duero. Het maakt zelfs zijn eigen wijnen!

Van hieruit kun je prima het wijngebied verkennen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de steden Salamanca en Palencia bezoeken of op avontuur gaan in berggebied Sierra de Gredos.

5. Castilla Termal hotel van Brihuega (Guadalajara, Castilië la Mancha)

Castilla Termal hotel van Brihuega (omgeving Madrid)

De nieuwste aanwinst van de Castilla Termal hotelgroep in Spanje is tenslotte het Castilla Termal hotel van Brihuega in de provincie Guadalajara (Castilië la Mancha), dat zijn deuren geopend heeft in 2022.

Ook deze bijzondere overnachting in Spanje is een 5-sterren hotel.

Dit luxe hotel op minder dan een uur rijden van hoofdstad Madrid is gevestigd in de oude Real Fábrica de Paños (=Koninklijke Lakenfabriek) in het plaatsje Brihuega.

De fabriek dateert uit de achttiende eeuw en heeft jarenlang leeggestaan. Met het opknappen van dit historische gebouw is er dus weer een stukje geschiedenis bewaard gebleven.

Brihuega ligt overigens dichtbij het Middeleeuwse kasteel van Torija, tussen de plaatsen Guadalajara en Sigüenza. En niet ver van natuurgebied Barranco del Río Dulce (=Kloof van de Dulce rivier).

*Het gezicht achter Castilla Termal hotels*

De Spaanse hotelketen Castilla Termal hotels is opgericht door de Spanjaard Roberto García, die geboren is in Olmedo. In het boek “Duurzaam door Spanje” vertelt Marion Hoogwegt het uitgebreide verhaal over de oprichter van deze bijzondere overnachtingen in Spanje (p.192-199). En van nog 34 andere inspirerende Spanjaarden die duurzaam toerisme in Spanje een warm hart toedragen.

Andere bijzondere overnachtingen in Spanje

Terug naar boven>>