Cultuur, natuur en zee in de omgeving van Girona (Catalonië)

Wist je dat de stad Girona een ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Catalonië is? In de bergen in de omgeving van Girona vind je prachtige natuurgebieden en Middeleeuwse plaatsen. En de stranden van Costa Brava liggen op slechts een half uur rijden van deze gezellige oude stad in Noordoost Spanje.

Op deze pagina geef ik je ideeën voor wat je kunt zien en doen in de omgeving van Girona.

Natuur en Middeleeuwse plaatsen

Ontdek de vele Middeleeuwse plaatsen in de omgeving van Girona! Die liggen in de prachtige natuurgebieden La Garrotxa (ten noordwesten van Girona) en nationaal park El Montseny (ten zuiden van Girona). En proef het echte plattelandsleven in de bergen van Spanje!

Vanuit Girona kun je per auto drie prachtige dagtochten maken, naar:

 1. Middeleeuwse plaatsen in vulkaangebied La Garrotxa
 2. Middeleeuwse plaatsen in achterland Costa Brava
 3. Middeleeuwse plaatsen in nationaal park Montseny

1. Middeleeuwse plaatsen vulkaangebied La Garrotxa

Ligging vulkaangebied La Garrotxa in Catalonië
Dorpen in vulkaangebied La Garrotxa (Girona, Catalonië)
Santa Pau - Middeleeuwse plaats in vulkaangebied La Garrotxa

Een leuke autoroute door de omgeving Girona vind ik die door vulkaangebied La Garrotxa, ten noordwesten van de Catalaanse stad. In het fascinerende en uitgestrekte natuurgebied van bergen, dalen en oude vulkanen liggen talrijke eeuwenoude dorpen en stadjes. Bijvoorbeeld Olot, de hoofdstad van het vulkaangebied, en Castellfollit de la Roca, een dorpje dat gebouwd is aan de rand van een ravijn.

Route: Banyoles - Besalú - Castellfollit de la Roca - Olot - Santa Pau - Girona.
Aantal kilometer: 134 kilometer

Duur: 2 uur 45 minuten (met tussenstops 6-8 uur)

TIP 1. Vanuit Olot zijn er divers korte en lange wandelroutes door vulkaangebied La Garrotxa.

TIP 2. Vanaf Parc Nou de Olot rijdt er een toeristentreintje naar vulkaangebied La Garrotxa (tot voet Montsacopa vulkaan). Zeker als je met kinderen op vakantie in Spanje bent of als je niet zo ver kunt lopen, is dit een uitstekende manier om meer van het vulkaangebied in Catalonië te zien. De rit duurt ongeveer 3 kwartier.

TIP 3. Er rijden ook toeristentreintjes door de Middeleeuwse plaatsen Banyoles, Bessalù en Santa Pau. 

2. Middeleeuwse plaatsen in achterland Costa Brava

Begur aan de Costa Brava in Catalonië

Een andere prachtige autoroute door de omgeving van Girona vind ik de dagtocht naar Middeleeuwse plaatsen ten oosten van de gezellige stad in Noordoost Spanje. Zowel in het achterland als aan de kust van de Costa Brava liggen een aantal prachtige Middeleeuwse plaatsen. Te weten:

 • Púbol (30 min rijden van Girona)
 • Ullastret (40min rijden van Girona)
 • Palau-Sator (45min rijden van Girona)
 • Peratallada (50min rijden van Girona) 
 • Pals (55min rijden van Girona)
 • Regencós (60min rijden van Girona)
 • Begúr (65min rijden van Girona) 
 • Calella de Palafrugell (55min rijden van Girona) 
 • Palamós (45min rijden van Girona)

TIP 1. Even buiten Ullastret bevindt zich een van Spanje's belangrijkste archeologische opgravingen uit de Iberische tijd: Ciutat Ibérica d’ullastret (ca. 9-6v.Chr). 

TIP 2. In Regencós bevindt zich restaurant La calendula (bij hotel Del Teatre), dat voor bijna alle gerechten bloemen en kruiden gebruikt!

3. Middeleeuwse plaatsen in nationaal park Montseny

Tenslotte vind je in de omgeving van Girona nog de Middeleeuwse dorpjes in nationaal park Montseny, ten zuiden van Girona. In dit berggebied tussen Girona en Barcelona kun je o.a. de volgende plaatsen verkennen:

 • El Brull
 • Espinelves
 • Hostalric
 • Montseny
 • Sant Celoni
 • Sant Feliu de Buixalleu
 • Sant Antoni de Vilamajor
 • Viladrau 

Stranden in omgeving Girona

Maar je kunt ook naar zee als je op vakantie in Girona bent! De dichtstbijzijnde stranden in de omgeving van Girona liggen op ruim 30 minuten rijden in zuidoostelijke richting van de Catalaanse stad. Dit zijn de stranden van: 

 • Playa de Aro (35min)
 • S’Agaró (35min)
 • San Antonio de Calonge (40min)
 • Sant Feliu de Guixols (40min)

Op ongeveer een uur rijden ben je bovendien op de stranden bij Begur of La Escala, ten oosten en noordoosten van Girona.

Barcelona

Zelfs Barcelona ligt in de omgeving van Girona! Met de auto is het ongeveer 1,5 uur rijden. En met de trein is het zelfs maar 40 minuten.

Het treinstation van Girona ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de oude binnenstad. En in Barcelona kom je aan op Barcelona Sants, van waaruit de metro je in 20 minuten naar de Sagrada Familia of Las Ramblas brengt.

Het is dus sneller om met de trein van Girona naar Barcelona te gaan. Bovendien hoef je dan geen parkeerplek voor je auto te zoeken en betalen. 

TIP 1. Lees voordat je naar Barcelona gaat mijn tips voor een stedentrip Barcelona. En wat minder bekende bezienswaardigheden in Barcelona zijn.

TIP 2. Op de Nederlandse website Omio.nl vind je de treintijden en kun je eenvoudig treinkaartjes voor de trein van Girona naar Barcelona kopen.

Dalí driehoek

In de omgeving van Girona liggen verder ook de plaatsen Figueres en Port Lligat. Die samen met Púbol de zogenaamde Dalí driehoek vormen.

Het stadje Figueres is de geboorteplaats van Dalí. Hier bevindt zich ook het Dalí museum. Waarin je de levensweg van de Spaanse surrealistische kunstenaar ziet. Het museum bevindt zich in het voormalige theater van Figueres. Dat wordt gezien als het laatste grote werk van Dalí. 

Portlligat is een piepklein vissersdorpje aan een baai van schiereiland Cap de Creus. Waar Salvador Dalí op jonge leeftijd veel inspiratie heeft opgedaan. En later lange tijd gewoond heeft.

In Púbol bevindt zich het Castell Gala Dalí de Púbol; een kasteel uit de vertiende eeuw, dat Dalí in 1969 voor zijn geliefde Gala heeft gekocht en opgeknapt. 

De autoroute Girona – Portlligat – Púbol – Girona duurt zonder tussenstops ruim 3 uur. Met tussenstops ben je een hele dag onderweg.

TIP1. In de buurt van Figueres ligt het Middeleeuwse gehucht Cistella.

TIP 2. In de buurt van Port Lligat ligt het idyllische vissersdorpje Cadaqués. Ook hier heeft Dalí veel inspiratie opgedaan en een poos gewoond.

TIP! Op weg van Portlligat naar Púbol kom je langs de oude Romeinse nederzetting Empuriés.

Actieve vakantie in omgeving Girona

Hou je van actieve vakanties? Dan kan ik een actieve vakantie in de omgeving van Girona warm aanbevelen! In de bergen rond deze gezellige oude stad in Noordoost Spanje kun je wandelen, wielrennen, mountainbiken, paardrijden, klimmen, rivieren afdalen en meer. En op minder dan een uur rijden ben je aan de stranden van de Costa Brava. Waar je o.a. kunt zwemmen, kajakken en rotsklimmen.

Op een aparte pagina kun je lezen wat je allemaal kunt doen tijdens een actieve vakantie in de omgeving van Girona.

Conclusie

Dus of je nu houdt van cultuur, natuur of strand. En zin hebt in een autovakantie of actieve vakantie. Girona is een perfecte uitvalsbasis voor een vakantie in Catalonië!

Ook interessant
Nieuwe pagina's

 1. De Lecrin vallei in Granada (Andalusië): de Vallei van Geluk

  Apr 01, 20 10:12 AM

  De Lecrin vallei dichtbij Granada, de Sierra Nevada én de Costa Tropical: prachtige uitvalsbasis voor een Andalusië vakantie met cultuur, natuur én strand…

  Lees meer

 2. Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

  Mar 30, 20 10:41 AM

  Een wandelvakantie op de Canarische eilanden? Lees meer over wandelroutes, wandelreizen en mooiste wandelgebieden op Tenerife, La Palma, Lanzarote, La Gomera em

  Lees meer

 3. Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

  Mar 30, 20 09:12 AM

  Op vakantie naar de Costa del Sol in Andalusië (Zuid-Spanje)? Lees meer over de kust van provincie Málaga. O.a. tips over vakantiehuizen en sfeervolle hotels.

  Lees meer