De mooiste Spanje vakanties voor in het naseizoen

Overweeg jij om in september, oktober, november of december op vakantie naar Spanje te gaan? Kom dan in de stemming met deze prachtige vakanties die je in het naseizoen naar Spanje kunt maken! Dit kunnen auto-, fiets- en wandelvakanties, maar ook yogavakanties en zonvakanties.

LET OP: Per 25 augustus 2020 zijn weer alleen noodzakelijke reizen naar Spanje toegestaan en mogen we dus weer niet op vakantie naar Spanje. Lees meer>>

Want ook na de zomer kun je in Spanje nog genieten van heerlijke temperaturen en zonneschijn. Bovendien is het massatoerisme dan zelfs op de drukste plekken in Spanje voorbij, waardoor je op je gemak pittoreske dorpen en steden, musea, kerken en meer kunt bekijken.

Er zijn zó veel prachtige reizen naar Spanje die je in het najaar kunt maken! Ik vind de ene reis nog heerlijker dan de andere. Maar ja, ik kan natuurlijk niet alle reizen noemen. Daarom deel ik hier alleen mijn favoriete Spanje reizen met jou, die ik heb opgedeeld in:

Maar voordat je van mijn favoriete Spanje vakanties voor het naseizoen kunt genieten, vertel ik nog kort iets over het weer dat je dan in de verschillende gebieden in Spanje kunt verwachten.

Weer in Spanje in september - december

In Noord-Spanje kan het in september en oktober regelmatig regenen, al zijn de temperaturen dan zeker nog rond de 20°C. In november en december regent het er vervolgens behoorlijk veel. Bovendien is het dan nog maar rond de 10°C. 

Ook in Oost-Spanje kan het in september en oktober af en toe regenen, maar niet zo veel als in Noord-Spanje. De temperatuur ligt er in september nog op bijna 30°C en gaat in oktober omlaag naar rond de 25°C. Om verder te dalen tot rond de 15 graden.

In Midden-Spanje is het in september nog bijna 30°C met nauwelijks regen. Vanaf oktober daalt de temperatuur langzaam van ruim 20°C tot rond de 10°C in december. Oktober en november zijn de maanden waar normaal gesproken de meeste neerslag valt in Midden-Spanje. In de jaren dat wij in Madrid woonden, regende het echter zelden een hele dag.

In Zuid-Spanje en op de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) is het in september rond de 30°C, in oktober ruim 20°C en in november en december tussen de 15 en 20°C. In oktober, november en december kun je als je pech hebt behoorlijk wat regen krijgen. Maar het kan ook net zo goed zo zijn dat je geen spatje regen krijgt.

De Canarische eilanden bevinden zich voor de kust van Marokko, in de Atlantische Oceaan. Ze liggen dus nog zuidelijker dan Spanje, maar hebben tegelijkertijd altijd een verkoelende zeewind. In september liggen de temperaturen er op ruim 25°C. En van oktober t/m december kun je er temperaturen van ruim 20°C verwachten. Plus niet of nauwelijks regen.

Mooiste rondreizen voor in het naseizoen

In september en oktober kun je door heel Spanje nog prachtige rondreizen maken. Ook door Noord-Spanje, als een buitje jou tenminste niet uitmaakt.

In november en december zou ik geen rondreis door Noord-Spanje, de Spaanse Pyreneeën of andere berggebieden met sneeuw maken, maar de rest van Spanje kun je ook dan nog prima verkennen.

Rondreis Madrid en omgeving (16 dagen)

Wil jij dit najaar Madrid en omgeving leren kennen? Dan vind ik de individuele rondreis "Midden-Spanje; cultuur en natuur" van Tejeda Travel een topper.

De 16-daagse autovakantie begint in Madrid. En gaat van daaruit verder naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo; het klooster van Guadalupe; en de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Tip: Reis je graag met de trein? Kijk dan ook eens naar de 12-daagse treinreis van Tejeda Travel langs Werelderfgoederen en Koninklijke residenties rond Madrid.

Rondreis Murcia & País Valenciano (8 dagen)

Een andere mooie rondreis in Spanje voor in het naseizoen vind ik de 8-daagse autovakantie "Murcia & País Valenciano" van SNP Natuurreizen. 

Tijdens deze gevarieerde individuele rondreis door de regio’s Murcia en Valencia, waarbij je o.a. pelgrimsplaats Caravaca de la Cruz, de gezellige stad Murcia plus het bergachtige achterland van Valencia leert kennen, kun je ook heerlijk veel fietsen en/of wandelen.

Cultuur, natuur en strand in Andalusië (21-dagen)

Wil je in september, oktober, november of december een gevarieerde rondreis door Andalusië maken? Kijk dan eens naar de Fly Drive "Andalusië Compleet" van Tejeda Travel.

Deze combi van cultuur-, strand- en actieve vakantie brengt je niet alleen naar de hoogtepunten Cordoba, Sevilla en Granada, maar ook naar witte bergdorpjes en rustige natuurgebieden als Doñana, Alpujarras en Cabo de Gata. Zodat je dit prachtig stukje Spanje in zijn volle glorie kunt beleven!

TIP: Tejeda Travel biedt ook een prachtige 15-daagse rondreis door Andalusië aan, die eveneens cultuur, natuur en strand combineert.

Culinaire rondreis Andalusië (9 dagen)

Hou je van cultuur, natuur en gastronomie en wil je graag een centje meer betalen voor meer diepgang en het verblijf in bijzondere accommodaties? Een van mijn favoriete reizen naar Zuid-Spanje voor in het voorjaar, najaar én de winter vind ik de luxe culinaire en cultuurrondreis door Andalusië van AmbianceTravel.

Tijdens deze bijzondere Spanje vakantie geniet je van natuurlandschappen, Andalusische steden en witte bergdorpjes.

Bovendien bezoek je een sherrybodega, olijfolieboerderij en hamdrogerij en verblijf je in kleine karakteristieke hotels.

Rondreis La Palma (8 dagen)

Zoek je een individuele rondreis om in het naseizoen het Canarische eiland La Palma te verkennen? Kijk dan eens naar de 8-daagse rondreis Slapende Vulkanen van TUI.

Tijdens deze autovakantie maak je kennis met de afwisselende natuur van dit Spaanse eiland in de Atlantische oceaan (o.a. de grootste erosiekrater ter wereld in het nationale park Caldera de Taburiente).

Verder bezoek je plaatsen als Santa Cruz en Puerto de Tazacorte. Je verblijft tijdens deze reis in 3-/4-sterren hotels.

Vlieg-busreis Andalusië en Extremadura (15 dagen)

Een prachtige groepsreis door Zuid-Spanje vind ik de 15-daagse vlieg-busreis "Andalusië en Extremadura" van SRC reizen.

Deze cultuurreis met Nederlandstalige reisbegeleider neemt je niet alleen mee naar Córdoba, Sevilla en Granada, maar ook naar de Renaissance steden Úbeda en Baeza, de natuurgebieden Doñana en Las Alpujarras, mijngebouw RíoTinto, Europa's oudste havenstad Cádiz en meer.

Bovendien laat de groepsreis je proeven aan een stukje Extremadura (Zafra en Mérida).

Vieg- en busreis Midden- en Oost-Spanje (9 dagen)

Wil je dit najaar Midden- en Oost-Spanje leren kennen? Kijk dan eens naar de 9-daagse vlieg-busreis "Midden en Oost Spanje" van SRC reizen. 

Bij deze groepsrondreis vlieg je op Madrid. En maak je na een kort verblijf in Madrid een busreis naar o.a. Cuenca, Valencia, Teruel, Zaragoza en Calatayud. 

Deze reis door een minder bekend stuk Spanje voert langs dorpen en steden die zo verschillend van elkaar zijn; plus prachtige natuurlandschappen.

Busreis Klassiek Spanje (12 dagen)

Zoek je een Spanje busreis die in september of november vanuit Nederland vertrekt en waarin je veel van Spanje te zien krijgt?

Dan vind ik de 12-daagse busreis "Klassiek Spanje" van Kras een aanrader. Het is een behoorlijk intensieve groepsreis door Midden- én Oost-Spanje.

Tijdens deze groepsreis bezoek je de steden San Sebastián, Burgos, Salamanca, Ávila, Madrid, Toledo, Valencia, Tarragona en Barcelona.

Terug naar boven>>

Mooiste actieve vakanties voor naseizoen

Wandelvakantie in Extremadura

Een heerlijke wandelvakantie in Spanje voor in onder andere de nazomer vind ik een wandelvakantie in Extremadura, waarbij je verblijft in een van comfortabel vakantiehuis van Finca las Abubillas.

De Nederlanders Gertjan en Elly hebben talrijke Nederlandstalige wandelroutes in de omgeving van hun klein vakantieparkje en in natuurpark Monfragüe uitgestippeld, die voor je klaarliggen in het vakantiehuis.

Bovendien is Gertjan een fervent vogelaar en natuurfotograaf. Daarom bevinden zich op het terrein van het vakantieparkje ook twee schuilhutten om vogels te fotograferen...

Wandelen in Alpujarras en Sierra Nevada (Andalusië)

Maar je kunt in het najaar ook prachtige wandelingen maken door de Lecrin vallei, Alpujarras en Sierra Nevada in Zuid-Spanje! In dit gebied hebben de Nederlanders Eduard en Sandra van B&B Casa del Patio talloze wandelroutes uitgestippeld/ in het Nederlands vertaald. Deze wandelroutes kun je zelf wandelen, maar je kunt ook op stap samen met Sandra en/of Eduard.

NB. SNP Natuurreizen organiseert eveneens een 8-daagse groepswandelvakantie door de Alpujarras.

Wandelvakantie in Cabo de Gata (Andalusië)

De 8-daagse wandelvakantie ‘Ongerepte kust en woestijnachtig binnenland van Almería’ van SNP Natuurreizen vind ik al net zo prachtig om in het naseizoen te maken.

Tijdens deze individuele wandelvakantie ga je op avontuur in natuurgebied Cabo de Gata, het grootste ongerepte kustgebied van Andalusië. Fantastisch!

Fietsvakantie door de regio Valencia (7 dagen)

Een prachtige fietsvakantie in Spanje voor in september, oktober, november of december vind ik de 7-daagse fietsvakantie ‘País Valenciano’ van SNP Natuurreizen. 

Tijdens deze individuele fietsvakantie maak je een fietstocht vanaf het achterland van de Costa Blanca naar Valencia stad. 

Hierbij geniet je de eerste dagen van een berglandschap met kalkmassieven, Moorse kastelen en prachtige witte stadjes en dorpen. En voordat je aankomt in de stad Valencia verken je nog de rijstvelden in natuurgebied La Albufera.

NB. Eigen-Wijze Reizen organiseert in het najaar de fietsvakantie “Alicante Vías Verdes” naar de Costa Blanca en zijn achterland.

Fietsvakantie langs witte dorpen in Andalusië (8 dagen)

Maar ook de 8-daagse fietsvakantie ‘Andalusië, de witte dorpen’ van Eigen-Wijze Reizen vind ik een absolute aanrader voor onder meer de nazomer.

Deze individuele fietsvakantie door het binnenland van Andalusië neemt je mee naar o.a. Ronda, witte dorpen als Grazalema, Setenil en Zahara plus het prachtige berglandschap van de Sierra de Grazalema en de Sierra de Cádiz.

Fietsvakantie door olijfbomenlandschap (6 dagen)

Een andere prachtige fietsvakantie voor in het naseizoen vind ik de 6-daagse fietsvakantie ‘Fietstocht Vía Verde del Aceite’ in Andalusië van de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel. Deze georganiseerde fietsvakantie over de Vía Verde del Aceite begint in Jaén (in de gelijknamige provincie Jaén) en eindigt in Puente Genil (in de provincie Córdoba).

Het is een prachtige fietsreis door de Sierra Subbética, het Camminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap, die als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt kan worden.

Yogavakantie in het binnenland van Murcia

Zoek je in september, oktober, november of december een vakantiebestemming in Spanje waar je heerlijk tot rust kunt komen en tijd hebt voor jezelf? Dan vind ik een yogavakantie bij Casa la Suerte in het binnenland van Murcia een absolute topper!

Twee keer per dag krijg je er verkwikkende én ontspannende yogales van de Nederlandse Lilian.

En voor de rest kun je zelf ingeving aan de dag geven: je kunt met een boek langs het heerlijke zwembad gaan liggen en wandelen of fietsen in de omgeving.

Maar je kunt er ook schilderen, darten en jeu de boules spelen; of cultuur proeven in de omgeving…

Wandel- en yogavakantie op Menorca (8 dagen)

Hou je van wandelen én yoga? Dan vind ik de 8-daagse Wandel- en Yogavakantie Menorca van WAW.travel een topper! Deze kleinschalige Nederlandstalige groepsreis vindt in september plaats.

Tijdens deze wandel- en yogavakantie op Menorca, die begeleid wordt door Zen Shiatsu en Ryoho yogatherapeut Eline Klaassens, start je ’s ochtends met een verfrissende yogales die je voorbereid op een dag wandelen op Menorca.

Na het wandelen sluit je tenslotte af met ontspannende yoga en meditatie die je voorbereiden op een goede nachtrust.

Vogelreis najaarstrek Straat van Gibraltar 

Een heel bijzondere Spanje vakantie die in september plaatsvindt, vind ik ook deze vogelreis van SNP Reizen, waarbij je samen met een vogelkenner gaat kijken naar de najaarstrek van vogels boven de Straat van Gibraltar. 

Je verblijft tijdens deze kleinschalige bijzondere groepsreis in een sfeervol hotel dat een paar kilometer ten noorden van surfparadijsje Tarifa in de provincie Cádiz ligt.

Terug naar boven>>

Mooiste zonvakanties voor in het najaar

Wil je in het najaar vooral lekker van de zon in Spanje genieten? In september en oktober kun je dan eigenlijk nog in heel Spanje terecht, met uitzondering van Noord-Spanje (Galicië, Cantabrië, Asturië en Baskenland).

In november en december kun je voor een zonvakantie in Spanje het beste naar Zuid-Spanje (Andalusië, Murcia en de Costa Blanca in Alicante), de Balearen en de Canarische eilanden gaan.

Zelf houden wij van rustige landelijke plekken. Onze favoriete zonvakanties in Spanje voor in het najaar zijn daarom:

Terug naar boven>>

Meer Spanje vakanties voor het naseizoen

Maar er zijn nog veel meer prachtige vakanties die je in september, oktober, november of december naar Spanje kunt maken! Je vindt nog meer auto-, wandel-, fiets- en yogavakanties op de volgende pagina's:
Nieuwe pagina's

 1. Patones de Arriba: opgeknapt verlaten bergdorpje in de regio Madrid

  Sep 10, 20 02:36 AM

  Kom meer te weten over het bijzondere bergdorpje Patones de Arriba in het noorden van de regio Madrid: bouwstijl, ligging, wandel- en overnachtingsmogelijkheden

  Lees meer

 2. Een wandelvakantie Midden-Spanje door ongerepte en afwisselende natuur

  Sep 03, 20 06:52 AM

  Inspiratie voor rustgevende wandelvakanties in Midden-Spanje, met tips over wandelreizen en wandelroutes door Midden-Spanje

  Lees meer

 3. Autorondreis langs de Zwarte dorpen van Madrid en Guadalajara (3dagen)

  Sep 01, 20 02:59 AM

  Beschrijving van de gratis en zelf te organiseren 3-daagse autorondreis langs de Zwarte dorpen van Madrid en Guadalajara in Midden-Spanje van Spanje voor Jou.

  Lees meer