Ontdek de zoutmeren van Torrevieja en La Mata aan de Costa Blanca

De badplaats Torrevieja in het zuidelijke deel van de Costa Blanca, de kust van de provincie Alicante, heeft voor iedereen wat te bieden. Duizenden Nederlanders en Belgen strijken er ieder jaar neer om te genieten van de zachte zandstranden en bruisende horeca, maar ook van de natuurlijke en culturele trekpleisters in de omgeving van deze plaats in Oost-Spanje. 

De meest bijzondere omgeving vind je terug bij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata. Wij raden je aan om deze meren een keer zelf te aanschouwen als je op vakantie in Spanje bent. Hoe je dit doet en wat je kunt verwachten? Daar vertellen we hier meer over. 

De grootste zoutmeren van Europa

Het zoutmeer van Torrevieja in het zuiden van de Costa Blanca

Er zijn twee verschillende zoutmeren die je kunt bezoeken: ‘Laguna Salada de la Mata’ en ‘Laguna Salada de Torrevieja’.

Beiden bevinden zich op relatief korte afstand van elkaar en zijn gelegen in het natuurpark Las Salinas. 

Sinds enkele jaren is dit natuurpark open voor publiek. Sindsdien trekt het jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Niet meer dan logisch, aangezien je hier kunt rekenen op de twee grootste zoutmeren van Europa. 

Unieke kleuren

Rode kleur van zoutmeer van Torrevieja

Eenmaal aangekomen, val je van de ene verbazing in de andere. De zoutmeren beschikken namelijk over bijzondere en unieke kleuren.

Zo heeft het ene meer een roze-achtige kleur, terwijl het ander meer juist meer groen kleurt. 

De unieke roze kleur van het zoutmeer van Torrevieja is ontstaan door de aanwezigheid van een speciale bacterie in het water leeft.

Deze bacterie, die je onder andere ook terugvindt in de Dode Zee, zorgt ervoor dat het water roze kleurt.

Al het leven dat in de zoutmeren aanwezig is, kleurt vanwege de aanwezigheid van deze bacterie ook roze.

Uitkijktoren bij de zoutmeren

Als je bij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata bent, ga dan ook naar de aanwezige uitkijktoren. Een leuk feitje: deze uitkijktoren bestaat uit een 8.000 ton wegende zoutberg.

Faciliteiten in natuurpark Las Salinas

Er zijn in natuurpark Las Salinas verschillende horecagelegenheden te vinden waar je een hapje kunt eten of drinken. Daarnaast vind je in het natuurpark openbare toiletten, wandelroutes, picknickplekken en parkeerplaatsen. 

Ook kan je verspreid over het natuurpark informatieborden vinden met informatie over onder meer het ontstaan van de zoutmeren van Torrevieja en La Mata.

Ligging en bereikbaarheid

Het zoutmeer van Torrevieja ligt een paar kilometer ten westen van Torrevieja en het zoutmeer van La Mata ligt een paar kilometer ten noorden van de Spaanse badplaats. 

Beide zoutmeren zijn te bereiken met een treintje dat langs de boulevard van Torrevieja rijdt. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om er met eigen vervoer naar toe te gaan.

Entree betalen

Om de zoutmeren te bezoeken, dien je tegenwoordig een entreeprijs te betalen. Volwassenen betalen op het moment van schrijven (juni 2022) een entreeprijs van €6,95. Voor kinderen en 65-plussers geldt een entreeprijs van €5,95. 

Hotels en appartementen bij zoutmeren Torrevieja en La Mata

Boutique B&B Casa Almendros

Boutique B&B Casa Almendros bij het zoutmeer van La Mata (Costa Blanca)

Zoek je een mooie Bed and Breakfast dichtbij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata?

Dan vind ik vind ik Casa Almendros een absolute aanrader. De Boutique B&B is gevestigd in een prachtige oude villa die gelegen is in het gezellige plaatsje Ciudad Quesada, aan de noordkant van het zoutmeer van La Mata.

Dit rustig gelegen kleinschalige hotel met zwembad plus heerlijke tuin aan de Costa Blanca telt 5 luxe kamers met moderne inrichting en heeft bovendien Nederlandstalige eigenaren.

Casa Georgia: 4-pers. appartement met Nederlandse eigenaar

Appartement Casa Georgio bij zoutmeren van Torrevieja en La Mata (Costa Blanca)

Verblijf je liever in een appartement dat dichtbij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata ligt?

Dan vind ik het moderne 4-persoons appartement Casa Georgio van de Nederlandstalige eigenaresse Veroniek, dat gevestigd is in een mooi en modern appartementencomplex met groot gemeenschappelijk zwembad ten noorden van het zoutmeer van La Mata, een aanrader.

Het zwembad heeft overigens ook een afzonderlijk ondiep deel voor kleine kinderen.

4-persoons appartement Río Tajo

Appartement Río Tajo bij zoutmeren Torrevieja en La Mata (Costa Blanca)

Hoeft de eigenaar van het appartement niet Nederlands te spreken, dan kan ik ook dit kleine maar comfortabele 4-persoons appartement aan de Calle Río Tajo in Torrevieja warm aanbevelen.

Het appartement heeft een eigen terras en ligt op een paar minuten lopen van het zoutmeer van Torrevieja, 1,5 kilometer van waterpark Aquapolis Torrevieja en 2 kilometer van het strand van La Mata.

Bovendien heeft ook dit appartement een gemeenschappelijk zwembad, kun je prima Engels spreken met de eigenaren van het appartement en mag je hond mee op vakantie komen.

Mochten deze appartementen / kamers niet vrij zijn in de periode dat jij op vakantie naar Spanje wilt gaan, dan kun je op Booking nog veel meer appartementen plus hotels rond de zoutmeren van Torrevieja en La Mata vinden:

Meer sfeervolle accommodaties aan de Costa Blanca

Meer over de Costa Blanca