Ontdek de zoutmeren van Torrevieja en La Mata aan de Costa Blanca

Duizenden Nederlanders en Belgen strijken ieder jaar neer in de badplaats Torrevieja in het zuidelijke deel van de Costa Blanca, de kust van de provincie Alicante, om er te genieten van  zachte zandstranden en bruisende horeca. Én van de natuurlijke en culturele trekpleisters in de omgeving van deze plaats in Oost-Spanje. 

De meest bijzondere bezienswaardigheid van Torrevieja zijn de zoutmeren van Torrevieja en La Mata. Het zoutmeer van Torrevieja ligt een paar kilometer ten westen van Torrevieja en het zoutmeer van La Mata ligt een paar kilometer ten noorden van de Spaanse badplaats. 

Wij raden je aan om deze meren een keer zelf te aanschouwen als je op vakantie in Spanje bent en vertellen je hier graag meer over hoe je dit doet en wat je kunt verwachten.

De grootste zoutmeren van Europa

Het zoutmeer van Torrevieja in het zuiden van de Costa Blanca

Er zijn twee verschillende zoutmeren die je kunt bezoeken: het ‘Laguna Salada de la Mata’ en het ‘Laguna Salada de Torrevieja’ meer.

Beiden bevinden zich op relatief korte afstand van elkaar en zijn gelegen in het natuurpark Las Salinas. 

Sinds enkele jaren is dit natuurpark open voor publiek. Sindsdien trekt het jaarlijks tienduizenden bezoekers. Niet meer dan logisch, aangezien je hier kunt rekenen op de twee grootste zoutmeren van Europa. 

*Tips*

  • Door de aanwezigheid van de grote zoutmeren is de lucht in de omgeving van de zoutmeren schoon en zuiverend. Volgens de World Health Organisation (WHO) is dit gebied zelfs "het gezondste plekje van Europa". Vooral voor mensen met reuma of COPD is deze lucht erg goed.
  • Vanuit Nederland of België gaan er directe en vrij goedkope vluchten met een duur van ongeveer 2,5 uur naar het vliegveld van Alicante. Van hieruit is het met een huurauto nog 40 minuten rijden naar Torrevieja.
  • Beide zoutmeren zijn te bereiken met een treintje dat langs de boulevard van Torrevieja rijdt. Maar natuurlijk is het ook mogelijk om er met eigen vervoer naar toe te gaan.
  • Ga ook naar de uitkijktoren bij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata. Deze uitkijktoren bestaat uit een 8.000 ton wegende zoutberg...
  • Om de zoutmeren te bezoeken, dien je tegenwoordig entre te betalen (in juni 2022 is dit €6,95 voor volwassene en €5,95 voor kinderen en 65-plussers). 

Unieke kleuren

Rode kleur van zoutmeer van Torrevieja

Eenmaal aangekomen, val je van de ene verbazing in de andere. De zoutmeren beschikken namelijk over bijzondere en unieke kleuren.

Zo heeft het meer van Torrevieja een roze-achtige kleur, terwijl het meer van La Mata juist meer groen kleurt. 

De unieke roze kleur van het zoutmeer van Torrevieja is ontstaan door de aanwezigheid van een speciale bacterie die er in het water leeft. Deze bacterie, die je onder andere ook terugvindt in de Dode Zee, zorgt ervoor dat het water roze kleurt. Al het leven dat in de zoutmeren aanwezig is, kleurt vanwege de aanwezigheid van deze bacterie ook roze.

Faciliteiten in natuurpark Las Salinas

Er zijn in natuurpark Las Salinas verschillende horeca gelegenheden te vinden waar je een hapje kunt eten of drinken. Daarnaast vind je in het natuurpark openbare toiletten, wandelroutes, picknickplekken en parkeerplaatsen. 

Ook kan je verspreid over het natuurpark informatieborden vinden met informatie over onder meer het ontstaan van de zoutmeren van Torrevieja en La Mata.

Georganiseerde reizen naar de zoutmeren Torrevieja en La Mata

Culinaire wandelreis naar zoutmeren van Torrevieja

Culinaire vakantie aan de Costa Blanca Zuid

Hou je van wandelen én van lekker eten en drinken? Dan wordt jij hopelijk net zo blij als ik van de wandelreizen met culinair tintje van de Nederlandse reisorganisatie PePe Travel, die gevestigd is in Torrevieja.

Bij de culinaire wandelvakantie maak je niet alleen wandelingen langs en in de buurt van de zoutmeren van Torrevieja en La Mata, maar word je ook getrakteerd op lokale hapjes en drankjes aan de rand van het zoutmeer.

Bovendien kun je een bezoek brengen aan een wijngoed, een lokale kaasmakerij en een visafslag (=visveiling). Of zien hoe vis bij het zoutmeer traditiegetrouw in zout wordt ingelegd. 

Aan jou de keuze wat je tijdens jouw wandelvakantie bij de zoutmeren van Torrevieja aan de Costa Blanca Zuid wilt proeven en beleven.

Want de reizen van PePe Travel zijn maatreizen die geheel afgestemd worden op jouw wensen.

Een rolstoelvakantie in/rond Torrevieja

Rolstoelvriendelijke stranden in Torrevieja en omgeving (Costa Blanca)

En wist je dat de badplaats Torrevieja ook ideaal is voor een rolstoelvakantie? Want zowel de boulevard als verschillende stranden van Torrevieja zijn rolstoelvriendelijk. En er zijn verschillende hotels en appartementen waar minder validen uitstekend kunnen verblijven. 

Zo zijn er op het strand van Torrevieja aparte kleedruimtes en toiletten voor rolstoelgebruikers, is er een houten vlonder en een overkapping om schaduw te creëren en kan een badmeester je op aanvraag in een speciale waterrolstoel de zee in rijden. En veel restaurants en bars op de boulevard van Torrevieja zijn aangepast op rolstoelgebruikers.

PePe Travel kent de beste plekken en helpt rolstoelgebruikers graag met het samenstellen van een zonvakantie aan de Costa Blanca Zuid. Uiteraard ook met bezoek aan de zoutmeren van Torrevieja en La Mata.

Terug naar boven>>

Hotels bij de zoutmeren Torrevieja en La Mata

Boutique B&B Casa Almendros

Boutique B&B Casa Almendros bij het zoutmeer van La Mata (Costa Blanca)

Zoek je een mooie Bed and Breakfast dichtbij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata?

Dan vind ik vind ik Casa Almendros een absolute aanrader. De Boutique B&B is gevestigd in een prachtige oude villa die gelegen is in het gezellige plaatsje Ciudad Quesada, aan de noordkant van het zoutmeer van La Mata.

Dit rustig gelegen kleinschalige hotel met zwembad plus heerlijke tuin aan de Costa Blanca telt 5 luxe kamers met moderne inrichting en heeft bovendien Nederlandstalige eigenaren.

Terug naar boven>>

Appartementen bij de zoutmeren Torrevieja en La Mata

Casa Georgia: 4-pers. appartement met Nederlandse eigenaar

Appartement Casa Georgio bij zoutmeren van Torrevieja en La Mata (Costa Blanca)

Verblijf je liever in een appartement dat dichtbij de zoutmeren van Torrevieja en La Mata ligt?

Dan vind ik het moderne 4-persoons appartement Casa Georgio van de Nederlandstalige eigenaresse Veroniek, dat gevestigd is in een mooi en modern appartementencomplex met groot gemeenschappelijk zwembad ten noorden van het zoutmeer van La Mata, een aanrader.

Het zwembad heeft overigens ook een afzonderlijk ondiep deel voor kleine kinderen.

4-persoons appartement Río Tajo

Appartement Río Tajo bij zoutmeren Torrevieja en La Mata (Costa Blanca)

Hoeft de eigenaar van het appartement niet Nederlands te spreken, dan kan ik ook dit kleine maar comfortabele 4-persoons appartement aan de Calle Río Tajo in Torrevieja warm aanbevelen.

Het appartement heeft een eigen terras en ligt op een paar minuten lopen van het zoutmeer van Torrevieja, 1,5 kilometer van waterpark Aquapolis Torrevieja en 2 kilometer van het strand van La Mata.

Bovendien heeft ook dit appartement een gemeenschappelijk zwembad, kun je prima Engels spreken met de eigenaren van het appartement en mag je hond mee op vakantie komen.

Zijn deze accommodaties niet vrij zijn in de periode dat jij op vakantie naar Spanje gaat? Op Booking vind je nog veel meer appartementen en hotels rond de zoutmeren van Torrevieja en La Mata:

Meer sfeervolle accommodaties aan de Costa Blanca

Meer over de Costa Blanca

Terug naar boven>>