De Peñón de Ifach rots in Calpe (Costa Blanca) beklimmen

Iedereen die weleens in Calpe, een badplaats aan de Costa Blanca, is geweest, zal het aanzicht van de Peñón de Ifach niet snel vergeten. Deze enorme rots van zo’n 325 meter hoog staat symbool voor Calpe en is in de loop der jaren een toeristische trekpleister geworden. 

Hoewel het natuurlijk al bijzonder is om de berg van een afstand te bewonderen, is het ook mogelijk om deze rots te beklimmen. In dit blogartikel vertel ik je wat je hiervan kan verwachten.

Eerste stuk voor iedereen toegankelijk

Peñón de Ifach rots in Calpe (Costa Blanca)

Het aanzicht van de Peñón de Ifach kan intimiderend zijn en het beklimmen van deze rots komt misschien dan ook niet direct in je op. Toch kan ik je vertellen dat dit mogelijk is en een groot gedeelte van deze beklimming is zelfs voor iedereen toegankelijk. Het eerste deel van de tocht naar boven bestaat namelijk uit goed aangelegde wandelpaden waar meer dan genoeg ondersteuning te vinden is. Je kunt dan al direct genieten van een adembenemend uitzicht over de haven van Calpe plus het welbekende zoutmeer.

De tunnel

Vanaf hier is het klimmen geblazen naar de top van de Peñon de Ifach

Op een gegeven moment kom je aan bij een tunnel. Vanaf de tunnel wordt de tocht wat pittiger en is er niet overal meer sprake van wandelpaden. Mensen die slecht ter been of al flink op leeftijd zijn, kunnen hier beter omdraaien. 

Vanaf dit moment loop je namelijk via een rotspad naar boven. Op weg naar boven zijn er langs de rotswand kettingen en touwen gespannen voor extra houvast.

De splitsing

Op een gegeven moment kom je uit bij een splitsing. Hier heb je twee keuzes. Je kunt er namelijk voor kiezen om direct naar de top van de Peñón de Ifach te klimmen óf richting de zee te lopen. 

Wanneer je kiest voor deze laatste mogelijkheid geniet je van een ongeëvenaard uitzicht op zee. Kies je voor de weg naar boven? Houdt er dan rekening mee dat vanaf hier het klimmen en klauteren écht gaat beginnen. Het pad loopt op meerdere momenten namelijk steil omhoog en je zal meer dan eens over de rotsen heen moeten stappen. De aangeraden wandelroute wordt aangegeven met rode verf op de rotsen.

De top van de Peñón de Ifach

Uitzicht op de haven van Calpe vanaf de Peñon de Ifach

Heb je de top van deze rots bereikt? Geniet dan van een werkelijk geweldig uitzicht over Calpe, Moreira, Albir en Benidorm in de verte. Tijdens helder weer kun je zelfs Ibiza zien liggen! 

Naast genieten van het uitzicht is het ook belangrijk om hier even rust te pakken. Je moet namelijk ook weer 325 meter naar beneden wandelen. Let ook tijdens de afdaling goed op je stappen en overhaast dit vooral niet.

Praktische tips

Nog een paar praktische tips voor het beklimmen van de Peñón de Ifach rots:

  • Trek stevige wandelschoenen aan, zodat je goede grip hebt. Dus niet met slippers naar boven klimmen, ook al is het nog zo warm. 
  • Neem voldoende eten en drinken mee, want tijdens het beklimmen van de Piñon de Ifach kun je nergens eten of drinken kopen.
  • Smeer jezelf goed in met zonnebrandcrème als de zon schijnt.
  • In de winter is het verstandig om een trui mee te nemen. 
  • Draag een rugzak, zodat je altijd je handen vrij hebt. 
  • Ga bij het bezoekerscentrum eventueel nog even naar de wc, want hierna zijn er geen toiletten meer. 

Meer over de Costa Blanca

Sfeervolle accommodaties aan de Costa Blanca