De watervallen van Algar in het achterland van de Costa Blanca

Heb jij tijdens jouw vakantie aan de Costa Blanca even genoeg van toeristische plaatsen? Ga dan een dag naar de Fonts de l’Algar, oftewel de watervallen van Algar! Deze watervallen liggen op slechts een half uur rijden van de badplaatsen Benidorm, Altea plus Calpe en vormen een stukje ongerepte natuur in het achterland van de Costa Blanca. Bovendien kun je er heerlijk zwemmen. Ik vertel je graag meer over de watervallen van Algar.

Watervallen in de Algar rivier

Een van de grotere watervallen van Algar (Costa Blanca)

De Watervallen van Algar zijn diverse vrij kleine watervallen in de Algar rivier (die ongeveer 20 kilometer verderop uitmondt in de Middellandse Zee) die vrij kort bij elkaar liggen en vormen tegenwoordig het beschermde natuurgebied Les Fonts de l’Algar. 

Er loopt een goed aangelegd wandelpad van zo een 1,5 kilometer lang langs de verschillende watervallen die het park rijk is, met onderweg meerdere rustplaatsen om bijvoorbeeld te picknicken of van het mooie uitzicht te genieten. 

Let op: De houten trappen op het wandelpad kunnen redelijk glad zijn. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe om goed schoeisel te dragen.

Zwemmen bij de watervallen van Algar

Zwemmen bij een waterval in de Algar rivier

Het bijzondere aan de watervallen van Algar is, dat je in de zomermaanden rond de watervallen kunt zwemmen! Je zult er in de zomer dan ook meer dan genoeg mensen tegenkomen die genieten van een welverdiende verfrissing. En een verfrissing is het, want het water heeft ongeveer het jaar een temperatuur van tussen de 17 en 18 graden. 

Het water is er diep genoeg om vanaf de bovenliggende rotsen het water in te springen.

Callosa d’en Sarrià

Wandelpad met trappen en bruggetjes bij de watervallen van Algar

De Watervallen van Algar zjin gelegen in de buurt van het stadje Callosa d’en Sarrià, dat overigens ook zeker een kort bezoek waard is als je op weg naar de watervallen bent. 

Dit ongeveer 7.000 inwoners tellende historische stadje in de provincie Alicante (Valencia) is rijk aan historische cultuur. Hiernaast is dit ook een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over het traditionele Spaanse leven.

Parkeren bij de watervallen van Algar

Overzicht van watervallen van Algar
Bord vanaf parkeerplaats naar ingang watervallen van Algar

Je kunt ze het beste met de auto bereiken en de auto voor een schappelijke prijs parkeren op de parkeerplaats bij de watervallen.

Je kunt er ook naartoe fietsen, maar hou er dan rekening mee dat je onderweg flink moet klimmen.

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n vijf minuten lopen naar het park, waarbij je langs meerdere horecagelegenheden komt waar je even kunt stoppen voor een hapje of een drankje.

Entree voor watervallen van Algar

Bij de ingang van het park Les Fonts de l’Algar betaal je tegenwoordig een entreeprijs van € 5,- om het beschermde natuurgebied te betreden.


Meer over de Costa Blanca

Sfeervolle accommodaties aan de Costa Blanca