Een huttentocht door de Spaanse Pyreneeën: avontuurlijk en ontspannend

Een huttentocht door de Spaanse Pyreneeën, dát zou ik graag nog eens willen doen! Heerlijk wandelen in de bergen. Van berghut naar berghut…. En wist je dat je ook met vrij jonge kinderen al een trektocht met overnachting in een ‘refugio’ (het Spaanse woord voor berghut) door dit berggebied op de grens van Frankrijk en Spanje kunt maken?

Berghut tijdens huttentocht rond Pico de Posets in Spaanse Pyreneeën

Ik ben alvast op onderzoek uitgegaan naar wanneer en hoe je een huttentocht in deze bergketen in het noordoosten van Spanje kunt maken.

En of het mogelijk is om een Nederlandstalige contactpersoon te hebben tijdens deze bijzondere wandelvakantie in de Spaanse Pyreneeën. Want ook al spreek ik Spaans, toch lijkt het me fijn om onderweg terug te kunnen vallen op iemand die Nederlands spreekt.

Hier deel ik met je wat ik gevonden heb over:

Wanneer kun je een huttentocht in de Spaanse Pyreneeën maken?

Je kunt in ieder geval van juni tot en met half oktober een huttentocht door de Spaanse Pyreneeën maken.

Er zijn weliswaar wandelroutes waar je al eerder kunt lopen, maar het is moeilijk te zeggen vanaf wanneer dat dan precies is. Dit is onder meer afhankelijk van hoeveel sneeuw er is gevallen. Want de paden moeten goed begaanbaar zijn als je een bergwandelvakantie met verblijf in berghutten gaat maken.

Wie kan een huttentocht in de Spaanse Pyreneeën maken?

Korte huttentocht met kinderen rond Pico de Posets in de Spaanse Pyreneeën

Je hoeft niet persé een geoefende bergwandelaar te zijn om in de Spaanse Pyreneeën een huttentocht te kunnen maken.  Want er zijn korte, lange, lichte én zware huttentochten.

Je kunt er zelfs met kinderen vanaf ongeveer 6 of 7 jaar al een korte trektocht met overnachting in een berghut maken!

Maar natuurlijk kun je er ook zware tochten maken.

Wil je een lange, pittige trektocht maken, dan kun je bijvoorbeeld een deel van de zogenaamde Ruta Transpirenaica (=GR11) lopen: een ruim 800 kilometer lange route die dwars door de Spaanse Pyreneeën gaat.

Hoe kun je een huttentocht in de Spaanse Pyreneeën maken?

Borden tijdens de huttentocht rond de Salvaguardia bergtop (Spaanse Pyreneeën)

Als je een huttentocht door de Spaanse Pyreneeën wilt maken, dan dien je, voor zover ik het begrepen heb, van tevoren zelf al de berghutten waarin je wilt slapen te reserveren.

Dit kun je tegenwoordig veelal online doen. Met wat speurwerk op internet kun je zeker routes én hutten vinden. Zeker als je Spaans begrijpt.

Spreek je geen Spaans of wil/kun je niet zelf op onderzoek uitgaan, dan kun je ook een verzorgde wandelreis boeken.

Je kunt tegenwoordig ook bij een paar Nederlandstalige reisorganisaties huttentochten in de Spaanse Pyreneeën boeken.

Dit kunnen trektochten mét of zonder begeleidende berggids zijn. Als je kiest voor een trektocht zonder gids, dan krijg je van tevoren uitgebreid uitleg over de wandelroute en word je ook tijdens je wandelvakantie op afstand ondersteund.

Bovendien worden bij een verzorgde bergwandelvakantie ontbijt en avondeten en soms ook lunch voor je geregeld. En bij sommige wandelreizen wordt ook de bagage voor je vervoerd.

Verzorgde huttentochten in de Spaanse Pyreneeën

Ik heb twee Nederlandstalige reisorganisaties gevonden die mooie huttentochten in de Spaanse Pyreneeën verzorgen, die zowel in lengte als in zwaarte van elkaar verschillen:

  • Chill-Outdoor Pyrenees - biedt zware én lichte huttentochten aan in natuurpark Posets – Maladeta. Deze bergwandelreizen zónder bagagevervoer variëren in lengte van 2 tot 4 dagen;
  • SNP Natuurreizen - verzorgt twee pittige, 8-daagse huttentochten mét bagagevervoer over de Ruta Transpirenaica (=GR11).

Huttentochten rond de Pico de Posets (2 tot 4 dagen)

Korte huttentocht met kinderen rond Pico de Posets in de Spaanse Pyreneeën

Via de in de Pyreneeën van Aragon gevestigde Nederlandstalige reisorganisatie Chill-Outdoor kun je een huttentocht rond de Pico de Posets, de op-één-na-hoogste berg in de Spaanse Pyreneeën, maken.

Je kunt hierbij kiezen uit 3 varianten:

  1. De standaard Posets huttentocht - een pittige, 4-daagse trektocht voor de beoefende bergwandelaar;
  2. De lichte Posets huttentocht – een 4-daagse trektocht waarbij de pittigste klimmen naar de top van de Posets berg weg zijn gelaten;
  3. De korte Posets huttentocht - een lichte 2-daagse trektocht die je al kunt wandelen met kinderen vanaf 6 jaar.

NB. De wandelreizen beginnen en eindigen bij je auto. Bovendien neem je je eigen bagage mee, zijn eten en drinken inclusief en begint/eindigt je vakantie in een comfortabel hotel met zwembad. Verder zijn het trektochten zonder gids. Maar als je wilt, kán er een lokale berggids meelopen.

Huttentochten rond de Pico Tuca Salvaguardia (2 tot 3 dagen)

Een bergwandeling naar de top van de Pico Tuca Salvaguardia in de Pyreneeën

Je kunt via Chill-Outdoor ook een huttentocht rond de Pico Salvaguardia maken.

Deze bergtop ligt op de grens van Spanje en Frankrijk, waardoor je door de Spaanse én de Franse Pyreneeën kunt wandelen.

Bij deze wandelvakantie in Spanje maak je een trektocht door twee of drie valleien en regio’s: de regio Aragon (Spanje), Catalonië (Spanje) en Occitanië (Frankrijk), of andersom.

  • De wandelreizen “Salvaguardia – Drie valleien” en “Salvaguardia – Catalunië” zijn redelijk zware bergwandelingen van 3 dagen. Alleen begint en eindigt de eerste wandelreis in de regio Aragon en de tweede wandelreis in de regio Catalonië.
  • De derde wandelreis “Salvaguardia – Twee valleien” is een lichte, 2-daagse variant die je al kunt wandelen met kinderen vanaf 7 of 8 jaar.

NB. Ook deze wandelreizen beginnen en eindigen bij je auto. Verder neem je je eigen bagage mee, wordt er voor eten en drinken gezorgd en begint of eindigt je vakantie in een berghotel. Verder zijn het trektochten zonder gids. Maar als je wilt, kán er een lokale berggids meelopen.

Huttentochten over de Senda Transpirencaica / GR-11 (8 dagen)

Huttentocht over de Senda Transpirenaica in de Spaanse Pyreneeën

Via SNP Natuurreizen kun je een wandelreis over een deel van de Senda Transpirenaica (=GR 11) route maken, een pad dwars door Spaanse Pyreneeën.

Deze bergwandelvakantie in Spanje is opgesplitst in twee etappes van 8 dagen.

  • Bij de eerste etappe wandel je van Jaca naar Torla in nationaal park Ordesa.
  • En bij de tweede etappe van Torla naar Cap de Llauset. Via de Pico de Aneto, de hoogste bergtop in de Spaanse Pyreneeën.

De wandelreizen gaan in elkaar over. Dus als je wilt, kun je beide etappes aan elkaar vastknopen.

Onderweg krijg je ondersteuning van een Engelssprekende lokale gids. Deze gids bespreekt iedere avond de weersverwachting en eventuele alternatieve routes met je, vervoert je bagage en kan je eventueel met zijn terreinwagen een stukje op weg helpen.

Lees meer over de Spaanse Pyreneeën

Terug naar boven>>