Clunia: voorname Romeinse stad in de provincie Burgos (Castilië en Leon)

Clunia was in het begin van de Romeinse tijd een grote machtige stad in Midden-Spanje die lag op de weg van Tarragona naar Astorga. De ruïnes van een groot theater, verschillende publieke baden, grote Romeinse villa's met prachtige mozaïek vloeren zijn stille getuigen van de voormalige roem van deze oude Romeinse stad in de provincie Burgos (Castilië en Leon).

Overblijfselen van thermen en huizen rond het Forum Romanum van de Romeinse stad Clunia (Spanje)

We zijn er een paar keer geweest en iedere keer is er weer een beetje meer ontbloot van de overblijfselen van Colonia Clunia Sulpicia, de volledige Romeinse naam van deze machtige Romeinse stad die ligt bij de plaats Peñalba de Castro, in het zuiden van de provincie Burgos (Castilië en Leon). Want iedere zomer komen Spaanse en buitenlandse archeologen hiernaartoe om verder op te graven.

Hou je van Romeinse ruïnes, breng dan zeker een bezoek aan deze oude Romeinse stad in het noordoosten van wijnstreek Ribera del Duero als je op vakantie in Castilië en Leon (in het Spaans: Castilla y León) in Midden-Spanje bent!

Hier vertel ik alvast kort meer over de ligging en de geschiedenis van deze oude Romeinse stad in Spanje en over wat je er kunt zien. En geef ik tips over sfeervolle vakantie-adresjes in de omgeving van Clunia:

Een korte geschiedenis van Clunia

In de herfst, winter en lente zijn de mozaïek vloeren van Clunia bedekt met zand

In de eerste en tweede eeuw na Christus is Clunia vanwege zijn strategische ligging tussen de Romeinse steden ‘Tarraco’ (=Tarragona) en ‘Asturica Augusta’ (=Astorga) een van de belangrijkste steden geweest in het noordelijke deel van Hispania, op economisch én politiek gebied, en hoofdstad van een juridische afdeling in de provincie ‘Hispania Citerior Tarraconensis’.

De Romeinse stad bestond toen uit een groot Forum Romanum (=centraal plein) met tempel, winkels en meer en eromheen grote Romeinse villa's, een groot theater, publieke paden, kleinere huizen en een Necropolis (=begraafplaats). En telde in zijn hoogtijdagen 30.000 inwoners.

Toen het Romeinse Rijk in de derde eeuw na Christus in een crisis kwam, verloor Clunia echter zijn machtspositie en verlieten steeds meer mensen de stad. Zeker toen Clunia aan het einde van de derde eeuw na Christus werd aangevallen door barbaren en in brand werd gestoken. Aan het einde van de zevende eeuw was deze eens machtige Romeinse stad in Spanje uiteindelijk helemaal verlaten.

Later hebben de christenen een nieuw dorp naast de verlaten Romeinse stad Clunia gebouwd, gedeeltelijk met stenen van de oude Romeinse stad. Andere stenen van Clunia zijn door de eeuwen heen gebruikt voor de bouw van het kasteel van Coruña del Conde en van huizen in de buurt.

Bezienswaardigheden in Clunia

Het Romeinse theater van Clunia

Het theater van Clunia in de regio Castilië en Leon

Als je de berg naar Clunia oprijdt, kom je als eerste langs het Romeinse theater van Clunia dat iets buiten de oude Romeinse stad heeft gelegen.

Het tegen een helling aangebouwde theater van Clunia, dat dateert uit de eerste eeuw na Christus, had een podium van twee verdiepingen, bood ruimte aan ongeveer 1.000 toeschouwers en was bedoeld als vermaak voor de inwoners van de Romeinse stad Clunia en de inwoners van de omliggende villas (Romeinse dorpen).

Van het podium zijn vooral nog een aantal pilaren bewaard gebleven. En van het toeschouwersgedeelte de zitplekken.

Tip! In de zomer worden er verschillende culturele activiteiten in het Romeinse theater van Clunia georganiseerd: het Festival Grecolatino en het Festival de Verano.

Het Forum Romanum van Clunia

Resten van de publieke baden bij het Forum van de Romeinse Stad Clunia in de provincie Burgos

Als je verder omhoog rijdt, kom je uit in de oude Romeinse stad Clunia, die boven op een plateau lag.

De stad had een groot Forum Romanum (=markt) met sociale, religieuze, politieke en economische functies.

Zo bevonden zich er een tempel van Jupiter en een grote, 114 meter lange basiliek, die dienden als juridisch en handelscentrum. En daarnaast lag er een hele rij winkels.

Verder lagen er rond het Forum Romanum grote Romeinse villa's en publieke baden die bestonden uit onder meer warme baden, koude baden en ontspan ruimtes.

Intacte mozaïek vloeren in Clunia

Mozaïek vloer van een Romeinse villa in Clunia (Castilië en Leon, Midden-Spanje)

In de grote, rond een binnenplaats gebouwde Romeinse villa's die zich bevonden in de directe omgeving van het Forum Romanum van Clunia zijn verschillende goed bewaarde mozaïek vloeren teruggevonden.

Zij vormen dan ook een van de hoogtepunten van wat je tegenwoordig nog kunt zien van deze Romeinse stad in Midden-Spanje.

Wil je deze intacte mozaïek vloeren met eigen ogen zien, zorg er dan voor dat je in de zomer naar Clunia komt.

Want om de vloeren te beschermen, worden de mozaïeken van oktober tot en met mei met een laag zand bedekt.

Publieke baden en begraafplaats buiten Clunia

Resten van de publieke baden buiten de machtige Romeinse stad Clunia

In de buurt van het Romeinse theater van Clunia hebben ook de 'Termas Romanas Los Arcos' gelegen, oftewel de Romeinse publieke baden De Bogen.

Deze baden, die ook iets buiten de stad lagen, waren voor het normale 'populus romanus' (= Romeinse volk).

Ze lagen tegen een helling en keken prachtig uit over het glooiende natuurlandschap rond Clunia.

Hetzelfde geldt overigens voor de begraafplaats (=necropolis) van Clunia.

Let op! Boven op een deel van de voormalige Romeinse stad is in de zeventiende eeuw een hermitage (=een kluizenaarswoning van een geestelijke; in het Spaans een 'ermita') gebouwd. Doordat deze nog intact is, valt deze het meeste op als je bij de ruïnes van Clunia aankomt

Het informatiecentrum van Clunia

In het informatiecentrum kun je o.a. aardewerk zien dat in Clunia gevonden is

Ga voordat je de ruïnes van deze belangrijke oude Romeinse stad in Midden-Spanje bezoekt eerst even langs bij het informatiecentrum van Clunia, dat bij de ingang van deze archeologische plaats ligt, nog vóór het Romeinse theater.

In het informatiecentrum kun je potten, sieraden, werktuigen, munten en dergelijke zien die tijdens de opgravingen gevonden zijn.

Verder wordt er een film van 10-15 minuten getoond over het Romeinse Clunia.

De film is in het Spaans, maar kan een Engelse of Franse ondertiteling hebben.

Mooie plaatsen in de omgeving van Clunia

El Burgo de Osma (provincie Soria)

Hou je van charmante oude dorpjes en stadjes/steden? Dan raad ik je aan om je bezoek aan deze oude Romeinse stad in Spanje te combineren met een bezoek aan de Middeleeuwse plaatsjen Peñaranda de Duero, Santo Domingo de Silos, Covarrubias en El Burgo de Osma.

Natuurliefhebbers kunnen heerlijk wandelen in de Cañón del Rio Lobos kloof, waarin overigens ook een prachtige Romaanse kerk verscholen ligt.

En tenslotte kun je in wijnstreek Ribera del Duero, waarin Clunia zich bevindt, ook meerdere wijngaarden bezoeken en heerlijke wijnen proeven. Op aparte pagina's lees je meer over:

Hotels, appartementen en campings in de buurt van Clunia

Kleinschalige hotels in de buurt van Clunia

Appartementen van Hospedería Jaramillo (Peñaranda de Duero)

Kamers en appartementen in Hospedería Jaramillo in het Middeleeuwse plaatsje Peñaranda de Duero

Op maar 15 minuten rijden van de Romeinse stad Clunia ligt de schilderachtige kleine Middeleeuwse plaats Peñaranda del Duero.

In een rustig smal straatje in het historische centrum van deze prachtige plaats kun je overnachten in Hospedería Jaramillo, die gevestigd is in historisch pand met eigen wijnkelder en restaurant.

Je kunt er verblijven in een 2- of 4-persoons kamer of in een 2- of 4-persoons appartement met vrij eenvoudige inrichting.

Ik heb ervoor gekozen om dit vakantie-adresje in de buurt van Clunia te noemen, omdat ik het plaatsje helemaal geweldig vind: het is klein, gezellig  en absoluut niet toeristisch en heeft een typisch Castiliaanse architectuur...

Hotel & Bodega El Lagar de Isilla (La Vid)

booking-hotel-bodega-el-lagar-de-isilla-la-vid-burgos-midden-spanje.jpg

In de buurt van de Middeleeuwse plaats Peñaranda del Duero bevindt zich ook Hotel & Bodega El Lagar de Isilla, in een mini gehucht dat La Vid heet en ligt op ruim 20 minuten rijden van Clunia.

Het fantastische kleinschalige hotel is gevestigd in een oud wijnhuis in wijngebied Ribera del Duero.

Het ligt verstopt midden tussen de wijngaarden en kijkt uit op het Monasterio de Santa María de La Vid klooster. Een klein paradijs, waar honden overigens ook zijn toegestaan.

Hotel & Bodega Torremilanos (Aranda de Duero)

booking-hotel-bodega-Torremilanos-Aranda-de-Duero-castillie-leon.JPG

Een ander wijnhuis waar je niet alleen terecht kunt voor een rondleiding en/of wijnproeverij, maar waar je ook kunt overnachten, is Hotel & Bodega Torremilanos.

Het wijngoed bevindt zich een paar kilometer buiten Aranda de Duero, op 40 minuten rijden van Clunia, en is een groot oud landgoed met uitgestrekte wijngaarden, heerlijke wijnproeverijen en uitstekend restaurant.

Hotel Tres Coronas de Silos (Santo Domingo de Silos)

Hotel Tres Coronas de Silos in de idyllische plaats Santo Domingo de Silos (Burgos, Castilië en Leon)

Op ruim een half uur rijden van de ruïnes van de Romeinse stad Clunia ligt het authentieke dorp Santo Domingo de Silos dat in de verre omgeving bekend staat voor zijn klooster, een benedictijner abdij met Romaanse kloostergang waarin in de missen nog in het Gregoriaans wordt gezongen.

In deze idyllische plaats in de provincie Burgos kun je verblijven in het kleinschalige Hotel Tres Coronas De Silos, dat ligt aan de Plaza Mayor, op slechts enkele meters van het beroemde klooster van Silos, en gevestigd is in een paleis uit de achttiende eeuw.

Het hotel heeft een prachtige klassieke inrichting met veel natuursteen en hout. Verder heeft het een bar en een restaurant dat regionale gerechten serveert (veel uit de houtoven).

Tip! Andere charmante kleine hotels in Santo Domingo de Silos vind ik Hotel Rural Villa de Silos en Hotel Santo Domingo de Silos. Het laatste hotel heeft ook een buitenzwembad...

Spa-Hotel Castilla Termal Burgo de Osma (Burgo de Osma)

Wil je je bezoek aan de oude Romeinse stad Clunia combineren met een verwenvakantie, dan vind ik het Castilla Termal Burgo de Osma hotel in het Middeleeuwse stadje Burgo de Osma een absolute aanrader! 

Het hotel ligt op 40 minuten rijden van Clunia en is gevestigd in een prachtig oud Renaissance gebouw dat vroeger de universiteit van het stadje is geweest. 

Bovendien kun je in dit luxe hotel genieten een uitgebreide Spa met thermale baden, hot tub, Turkse baden, sauna en massagemogelijkheden. Zalig!

Tip! Je kunt ook de Spa van Castillo Termal Burgo de Osma gebruiken zonder te overnachten in het hotel...

Hotel II Virrey (Burgo de Osma)

Een ander prachtig hotel in het oude stadje Burgo de Osma vind ik Hotel II Virrey. Het comfortabele en klassiek ingerichte kleine hotel bevindt zich aan de prachtige Plaza Mayor en is gevestigd in de voormalige apotheek en molen van het oude ziekenhuis van het stadje.

Dit kleinschalig hotel in Castilië en Leon is bovendien fietsvriendelijk: er is veilige opslag, gereedschap én een drukwasser voor fietsen.

En wil je de Castiliaanse keuken op zijn best proeven, dan moet je ook hier zijn. Want het Virrey Palafox restaurant van het hotel heeft vele prijzen gewonnen en staat in de verre omgeving bekend voor zijn uitstekende gastronomie...

Posada los Templarios bij Cañon del Río Lobos kloof (Ucero)

Posada los Templarios is een klein romantisch hotel in het gezellige dorpje Ucero bij de zuid-ingang van de Cañón del río Lobos kloof, op 40 minuten rijden van Clunia.

Wat ik vooral bijzonder vind aan dit kleinschalig hotel in Midden-Spanje, dat gevestigd is in een huis uit de zeventiende eeuw, is de Spa van het hotel. Deze is namelijk ingebouwd in een grot!

Vanuit de Spa heb je bovendien een fantastisch uitzicht op het natuurgebied.

Een fantastische vakantiebestemming voor een wandel- of fietsvakantie!

Hotel El Balcón del Cañón bij Cañón del Río Lobos kloof (Ucero)

Een ander charmant hotel in natuurgebied Cañón del río Lobos vind ik Hotel El Balcón del Cañón in Ucero, eveneens op 40 minuten rijden van Clunia.

Het romantische hotel ligt pal aan de Ucero rivier. Aan de ene kant kijkt het uit op de indrukwekkende rotswanden van de kloof en andere kant op het pittoreske dorpje Ucero. 

Zodra je de deur uit stapt, kun je al beginnen te wandelen of mountainbiken, geweldig! Bovendien heeft dit comfortabel klein hotel in Midden-Spanje een erg lekker restaurant

Tip! Dit kleinschalige hotel in Castilië en Leon beschikt overigens ook over een gezellig rustiek vakantiehuis voor 8 personen.

Hotel Rural Princesa Kristina (Covarrubias)

hotel-rural-princesa-kristina-covarrubias-midden-burgos-spanje-booking.jpg

Een gezellig boutique hotel in het Middeleeuwse stadje Covarrubias vind ik Hotel Rural Princesa Kristina, dat ligt op 50 minuten rijden van Clunia en gevestigd is in een prachtig opgeknapt pand in een van de smalle straatjes van de Middeleeuwse plaats. 

Dit kleine hotel in de provincie Burgos (Castilië en Leon) beschikt over zes warm ingerichte kamers en is rustig gelegen.

Het ontbijt wordt geserveerd in het dichtbijgelegen hotel Rey Chindasvinto.

Hotel Spa Convento Las Claras (Peñafiel)

booking-hotel-convento-las-claras-penafiel-ribera-del-duero-castillie-leon-spanje.jpg

Een bijzondere overnachting in het westen van wijngebied Ribera del Duero die ligt op 1 uur rijden van Clunia vind ik ook Hotel Spa Convento Las Claras in Peñafiel. 

Dit kleinschalige hotel in de regio Castilië en Leon bevindt zich in een voormalig klooster en heeft een prachtig uitzicht op het kasteel van Peñafiel

Het 4-sterren hotel beschikt bovendien over een heerlijke Spa plus een tuin met seizoensgebonden buitenzwembad. En in de kapel van het hotel is een lekker restaurant gevestigd.

Terug naar boven>>

Vakantiehuizen en appartementen in de buurt van Clunia

Appartementen El Balcón de la Catedral (Burgo de Osma)

Verblijf je liever in een appartement, dan vind ik de appartementen El Balcón de la Catedral in het Middeleeuwse stadje Burgo de Osma een absolute topper! 

De comfortabele appartementen voor twee tot vijf personen liggen op 40 minuten rijden van Clunia en hebben een moderne inrichting met veel hout.

Bovendien zijn deze appartementen in Midden-Spanje prachtig gelegen! Zij liggen namelijk pal tegenover de Santa Maria kathedraal van Burgo de Osma, aan het gezellige Plaza de San Pedro plein.

Vakantiehuizen Casas Bodega Marcos (Peñafiel)

vakantiehuis-casa-bodegas-marcos-penafiel-midden-spanje.jpg

Overnacht je tijdens je vakantie in wijngebied Ribera del Duero liever in een vakantiehuis, maar wil je wél op een wijngoed verblijven? Dat kan in de vakantiehuizen van Casas Bodegas Marcos, op 1 uur rijden van Clunia

Op dit wijngoed buiten Peñafiel liggen drie rustieke vakantiehuizen voor 4 tot 6 personen.

De vakantiehuizen hebben ieder een eigen terras, delen een seizoensgebonden buitenzwembad en kijken uit op de wijngaarden plus op het kasteel van Peñafiel. 

Bovendien mag je hond er mee op vakantie komen.

Appartementen van Hospedería Jaramillo (Peñaranda de Duero)

Kamers en appartementen in Hospedería Jaramillo in het Middeleeuwse plaatsje Peñaranda de Duero

Op maar 15 minuten rijden van de Romeinse stad Clunia ligt de schilderachtige kleine Middeleeuwse plaats Peñaranda del Duero.

In een rustig smal straatje in het historische centrum van deze prachtige plaats kun je overnachten in Hospedería Jaramillo, die gevestigd is in historisch pand met eigen wijnkelder en restaurant.

Je kunt er verblijven in een 2- of 4-persoons kamer of in een 2- of 4-persoons appartement met vrij eenvoudige inrichting.

Ik heb ervoor gekozen om dit vakantie-adresje in de buurt van Clunia te noemen, omdat ik het plaatsje helemaal geweldig vind: het is klein, gezellig  en absoluut niet toeristisch en heeft een typisch Castiliaanse architectuur...

Terug naar boven>>

Campings in de buurt van Clunia

Camping Riberduero (Peñafiel)

camping-riberduero-penafiel-castillie_leon-spanje-800.png

Op een uur rijden van de Romeinse stad Clunia ligt de gezellige kleine camping Riberduero.

Deze hond- en kindvriendelijke camping ligt net buiten het wijnstadje Peñafiel, in het westen van wijngebied Ribera del Duero (Castilië en Leon).

De nog geen 50 staanplaatsen tellende camping heeft Nederlandse eigenaren en beschikt over eenvoudige bungalows, een zwembad, peuterzwembad, speeltuin, tennisbaan en een bar/restaurant.

Hier kun je terecht voor een rustige, rustieke vakantie tussen de dennenbomen...

Terug naar boven>>

Praktische informatie over Clunia

Adres: Calle Clunia s/n, 09454 Peñalba de Castro (Burgos)

Openingstijden: 10-14 uur en 16-20 uur (van april t/m september) of 15-17 uur (van oktober t/m maart); op maandag gesloten.

Entree: €5 per persoon, 65-plussers €2.50 en kinderen tot 8 jaar gratis. Bovendien is toegang voor iedereen gratis op dinsdag middag.

Terug naar boven>>