Tapas eten in Spanje: traditie of niet?

Tapas eten klinkt zo typisch Spaans en lijkt zo diep geworteld in onze gastronomische cultuur, dat we denken dat in Spanje al eeuwenlang tapas gegeten worden.

Tapas eten in Spanje: in bars en restaurants (Op foto: restaurant Patios de Beata in Malaga)

Maar is dit ook zo: is tapas eten in Spanje inderdaad een traditie al vele honderd jaar oud is?

En wat zijn tapas eigenlijk? Dit en meer lees je hier.

Want op deze pagina vertel ik kort meer over:

Wat betekent het Spaanse woord "tapa"?

Het Spaanse woord 'tapa' betekent letterlijk 'deksel'. Maar als je tapas in Spanje eet, dan zijn dat natuurlijk geen echte deksels. Het zijn kleine hapjes, die je samen met een drankje neemt. 

Wat is de herkomst van tapas eten in Spanje?

Pintxo tapa in restaurant Txapela in Barcelona

Over de herkomst van de tapa als deksel op een drankje bestaan verschillende verhalen, die teruggaan tot de dertiende eeuw.

Zo is er het verhaal over Koning Alfonso X, die van de dokter iedere dag een glaasje wijn moest drinken. Bij dit dagelijkse glas wijn at hij een stukje ham of kaas te eten, zodat hij niet zo snel aangeschoten zou zijn. En dit stuk ham of kaas legde hij op het glas om vliegen of stof uit de wijn te houden.

Volgens een ander verhaal dienden bareigenaren in de tijd van de Katholieke Koningen bij ieder alcoholisch drankje een stuk kaas, ham of worst te serveren, zodat men niet zo snel dronken werd en op straat herrie ging schoppen.

De rode draad van dergelijke verhalen is dat een tapa een klein hapje was, dat voorkwam om te snel aangeschoten te raken. En dat tegelijkertijd viezigheid uit het drinken hield.

Tapas eten in bars/restaurants in Spanje

Zoete tapa in pintxos restaurant Txapela in Barcelona

Deze manier van tapas eten is dus inderdaad al eeuwen oud. Tapas eten in Spaanse bars is echter een vrij nieuwe traditie. Die pas sinds de tweede helft van de twintigste eeuw in heel Spanje verspreid is. En die begonnen is in Andalusië.

In het Spaanse woordenboek heeft het woord 'tapa' in 1927 voor de eerste keer een gastronomische betekenis. En wel die van “schijfjes worst of dunne plakjes eten die in café's (...) boven op een glas bier of wijn worden geserveerd”. Het woord wordt op dat moment echter alleen in Andalusië gebruikt.

Pas in 1970 heeft het culinaire woord 'tapa' in het Spaanse woordenboek de betekenis zoals we die vandaag kennen: “(...) kleine porties lekker eten die naast het drankje worden geserveerd”. En wordt het woord 'tapa' in heel Spanje gebruikt.

Als je nu in Spanje tapas gaat eten, dan ga je naar een bar. Om wat te drinken en hierbij een klein hapje te eten. Dit kan een warm of een koud hapje zijn. En waren tapas oorspronkelijk hartige hapjes, tegenwoordig kun je ook zoete tapas krijgen, die dienen als toetje.

Welke hapjes een bar heeft, kun je zien in de toonbank van de bar. Daarom sta je meestal ook aan de bar, zodat je meteen je tapa kunt kiezen.

Oorspronkelijk werden tapas in bars gratis bij ieder drankje geserveerd.  Tegenwoordig worden ze echter ook in restaurants en zelfs in gespecialiseerde tapasbars geserveerd, waar ze natuurlijk niet meer gratis zijn.

In het begin werden tapas ook alleen als tussendoortje vóór de lunch gegeten. Maar tegenwoordig kunnen we tapas op ieder gewenst tijdstip van de dag eten. Als tussendoortje, voorgerecht of complete maaltijd.

*Tips*

  • In de provincie Granada krijg je nog steeds op veel plaatsen een gratis tapa als je wat te drinken bestelt.
  • Als Spanjaarden met vrienden of familie tapas gaan eten (in het Spaans: ir de tapas), dan gaan ze typisch van de ene naar de andere bar. En nemen in iedere bar een drankje met een hapje.
  • Restaurants in Spanje gaan 's avonds op de meeste plaatsen niet vóór 21 uur open. Dit kan een behoorlijke uitdaging zijn als je op vakantie in Spanje bent en gewend bent om tussen 17 en 19 uur avond te eten. Ik vind tapas eten dan een goede oplossing
  • In Noord-Spanje worden "pintxos" gegeten. Dit zijn ook een soort tapas. Alleen zijn pintxos typisch mooi uitziende hapjes die op een stukje stokbrood geserveerd worden.

Tapas eten in het buitenland

Tapasbord in Eetlokaal Zuiders in Uden

Spaanse tapas zijn niet alleen populair in Spanje, maar ook in het buitenland! Je kunt tegenwoordig bijna overal ter wereld Spaanse tapas eten. In Europa, de Verenigde Staten en zelfs Azië.

De Spaanse tapas worden geserveerd in speciale tapas bars. Maar ook in Spaanse en internationale restaurants. Hier worden ze op de menukaart gepresenteerd als een bijzonder en authentiek Spaans gerecht.

Ook in Nederland kun je tegenwoordig op talloze plaatsen tapas eten. In tapas bars en in restaurants. Een aantal restaurants heb ik zelf uitgeprobeerd en kan ik warm aanbevelen:

  • Restaurant Destino in Rotterdam;
  • Restaurant Roots in Hilvarenbeek;
  • Proeflokaal Zuiders in Uden.

NB. In Latijns-Amerika en de Filipijnen kent men overigens al Spaanse tapas sinds de Spaanse koloniale periode.

Wereld Tapas dag

Om deze Spaanse lekkernijen nog meer onder de aandacht te brengen, wordt er de laatste jaren een Wereld Tapas Dag georganiseerd. Op een aparte pagina lees je meer hierover:

Tapas eten met een local: tapas tours in Spaanse steden

Wil je meer te weten komen over tapas eten? En wil je de lekkerste, meest typische tapas eten als je op vakantie in Spanje bent? Ga dan op avontuur samen met een local!

Want in veel steden in Spanje kun je tegenwoordig een tapas tour boeken waarbij een local jou meeneemt naar zijn/haar favoriete plekken, je vertelt wat populaire tapas zijn, je voordoet hoe Spanjaarden tapas eten en meer.

Dit kan een Nederlander of Belg zijn die al jarenlang in een bepaalde stad woont. Of een Spanjaard die geboren en getogen is in een bepaalde stad en die goed Engels spreekt.:

Tapas tour in Sevilla (Andalusië, Zuid-Spanje)

Zoete tapa in pintxos restaurant Txapela in Barcelona

Lijkt het je wat om een tapas tour in Sevilla te houden? Ga dan mee met de Nederlandstalige Sevillaanse Dolores van Sevilla Sights!

Zij kan je meenemen op tapas tour door het centrum van Sevilla of in de Triana wijk, de zigeunerwijk van Sevilla die tegenwoordig populair staat voor zijn vele tapas-& Flamenco bars. 

In een kleine groep van maximaal 8 personen maak je dan een wandeltour langs echte Spaanse barretjes en proef je de lekkerste tapas van Sevilla.

Of je kunt s' avonds eerst een betoverende stadswandeling met Sevilla Sights maken. En vervolgens afsluiten in een gezellige bar. Waar de Nederlandse gids je trakteert op drie overheerlijke tapas met drankje: Sevilla by night + tapas!

Tapas tour in Cordoba (Andalusië, Zuid-Spanje)

Tapas eten in gastronomische markt Mercado Victoria in Cordoba

Maar je kunt ook een leuke en overheerlijke tapas tour de kleine knusse Moorse stad Cordoba in Zuid-Spanje maken!

En wel met de Nederlands-Spaanse Francisco van Ontdek Cordoba! 

Tijdens deze tapas wandeltour door Córdoba neemt de Nederlandstalige gids Francisco je mee naar authentieke tabernas. Waar je kennis maakt met traditionele en lokale tapas, plus uitleg krijgt over de Spaanse gastronomie. 

Francisco verzorgt overigens ook wijnproeverijen en kookworkshops...

Tapas tour in Valencia (Valencia, Oost-Spanje)

Tapas-wandeltour van Goodfood Valencia

Ben je op zoek naar een tapas tour in Valencia? Dan kan ik de tapas wandeltour van Goodfood Valencia warm aanbevelen!

Hierbij maak je een smakelijke wandeling door het historische centrum van Valencia. Waarbij de Nederlandse gids je 3 uur meeneemt langs allerlei verborgen plekjes.

Met onderweg een tussenstop in de leukste restaurants van Valencia, om er te genieten van traditionele tapas, de typische Valenciaanse cocktail en andere unieke lekkernijen…

Tapas tour in Madrid (Madrid, Midden-Spanje)

Proef Madrid samen met een local

Ook in Spanje's bruisende hoofdstad Madrid kun je samen met een local een tapas tour maken!

Tijdens deze tapas tour neemt een Madrileen (in het Spaans: madrileño) je al wandelend mee langs zijn of haar favoriete bars.

En laat je typische Spaanse hapjes proeven: jamón serrano (=serrano ham), tortilla (=aardappelomelet), croquetas (=kroketten) en meer... Smullen!

Tapas tour in Barcelona (Catalonië, Oost-Spanje)

Tapas-wandeltour van Goodfood Valencia

Of wat zeg je van een tapas tour tijdens een stedentrip naar de stad Barcelona? Want ook in de stad van Gaudi zijn er tegenwoordig talrijke plekken waar je tapas en pintxos kunt eten! 

Wil je meer weten over hoe je tapas bestelt en meegenomen worden naar lekkere tapas plekken? 

Ga dan mee met een tapastour met gids door Barcelona. 

Er zijn wandel- en fietstours. En daarnaast kun je tapas eten ook combineren met een Flamenco show:

Pintxos tour in San Sebastian en Bilbao (Baskenland, Noord-Spanje)

Proef Spanje met een local

Ga je op vakantie naar Noord-Spanje of plan je een stedentrip naar de Baskische steden Bilbao of San Sebastian? Dan kan ik je absoluut aanbevelen om samen met een local pintxos te gaan eten!

Een local neemt je mee naar de beste pintxos plekken in Bilbao of San Sebastian. Naar de favoriete bars van de lokale bevolking.

Bovendien kan een local je helpen met bestellen, uitgebreid vertellen over de tapas cultuur en uitleg geven over de vele pintxos die je in de bar ziet staan.

Via de Nederlandstalige website van Withlocals kun je kiezen uit verschillende locals die je mee kunnen nemen op pintxos tour in Bilbao of San Sebastian.

Terug naar boven>>