Het waaiermuseum van Madrid

Wil jij tijdens je vakantie in Madrid op een bijzondere manier cultuur snuiven? Neem dan eens een kijkje in het waaiermuseum van Madrid!

Een klein museum, met waaiers van over de hele wereld. Waar je meer leert over de Spaanse 'abanicos': de waaiers waar de Spaanse bevolking zo dankbaar gebruik van maakt om zich in de hete zomerse dagen een beetje verkoeling mee toe te wuiven. 

Een klein waaiermuseum in de oudste waaierwinkel van Madrid

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Deel van oudste waaierwinkel Madrid

Midden in het centrum van Madrid ligt Casa de Diego, de oudste waaierwinkel van Madrid. Een klein familiebedrijf, dat sinds het begin van de negentiende eeuw waaiers en paraplu's maakt en repareert. 

In de winkel op de Puerta del Sol 12 worden de waaiers en paraplu's verkocht. In het filiaal om de hoek worden ze gerepareerd. Én is sinds 2011 een klein waaiermuseum gevestigd.

Casa de Diego - de oudste waaierwinkel van Madrid

Ligging waaiermuseum Madrid

Het kleine waaiermuseum van Madrid bevindt zich in de calle Mesonero Romanos 4, een zijstraat van de calle del Carmen.

Vanaf de Puerta del Sol sla je de calle del Carmen in. En vervolgens ga je de derde straat naar rechts. 

Klein maar fijn museum in Madrid

Het kleine waaiermuseum bestaat uit een aantal vitrines in het filiaal van de oudste waaierwinkel van Madrid. Die Europese waaiers vanaf de achttiende eeuw tentoonstellen. Het is niet groot, maar dat maak het niet minder interessant om te zien met wat voor materialen en motieven verschillende waaiers in verschillende periodes en landen zijn gemaakt.

Een waaier over de inname van Granada in het kleine waaiermuseum van Madrid

In de vitrinekasten staat een korte uitleg (in het Spaans) over de gebruikte materialen en de herkomst van iedere waaier. En broer Diego staat klaar om nog verdere uitleg geven. En om nog een aantal bijzondere abanicos van achter de toonbank vandaan te toveren.

Een interessante bezienswaardigheid in Madrid, vind ik zelf.

Geschiedenis van de Spaanse abanico

De waaier komt overigens oorspronkelijk uit China en Japan. En is vanuit Japan via Portugal door heel Europa verspreid. Waar hij aan het hof en door de adel gebruikt werd. En dan alleen door vrouwen.

Langzamerhand is de waaier weer uit Europa verdwenen. Behalve in Spanje. Hier heeft hij zelfs een omgekeerde ontwikkeling doorgemaakt. Want sinds 1900 wordt de Spaanse abanico ook door de normale bevolking gebruikt, door zowel mannen als vrouwen.

In de zomer zie je echt iedereen in Spanje met een waaier wuiven. In de metro, op straat en in restaurants.

De waaier die tegenwoordig door Jan en alleman wordt gebruikt, is ook geen kunstwerk meer, zoals het vroeger was. Maar een massaproduct, dat je vaak al voor €1,- kunt kopen op straat.
Nieuwe pagina's

 1. Paardrijvakantie in Catalonië: in de Pyreneeën en aan de Costa Brava

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste paardrijvakanties in Catalonië: dagtochten en trektochten in de Pyreneeën en aan de Costa Brava en zijn achterland.

  Lees meer

 2. Een ontspannende paardrijvakantie in Andalusië (Zuid-Spanje)

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Inspiratie voor prachtige paardrijvakanties in Andalusië voor kinderen, beginners én ervaren ruiters: korte tochten, dagtochten en trektochten.

  Lees meer

 3. Top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca (Aragón)

  Jul 30, 20 08:02 AM

  De Aragonese Chus deelt haar top 10 van wat je kunt zien en doen in de nog onbekende provincie Huesca in de regio Aragón in het noordoosten van Spanje.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder