Schapen door het centrum van Madrid tijdens Fiesta de la Trashumancia

Een keer per jaar wordt het centrum van Madrid gevuld met een paar duizend schapen, die de stad doorkruisen tijdens het zogenaamde “Fiesta de la Trashumancia” feest in Madrid. Een bijzonder evenement in de hoofdstad van Spanje, dat ieder jaar veel bezoekers trekt.

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Wil je weten:

Dat kun je allemaal lezen op deze pagina. Veel plezier!

Een traditie uit de vijftiende eeuw

Tijdens de zogenaamde “trashumancia” drijven herders hun schapen, geiten en koeien van hun zomerverblijf naar hun winterverblijf en andersom. Hiervoor worden vaste routes gebruikt, die in Spanje “cañadas” heten.

De schapentocht door Madrid heeft plaats gevonden sinds het begin van de vijftiende eeuw, toen Madrid niet meer dan een dorpje was. Naarmate Madrid groeide, werd het steeds onhandiger om een grote hoeveelheid veel door de stad te drijven. Waardoor de route op een gegeven moment om Madrid heen is gelegd.

Sinds 1994 is deze eeuwenoude traditie in Madrid echter weer in ere hersteld. Tijdens het Fiesta de la Transhumancia worden dan een paar duizend schapen door het centrum van de stad gedreven. 

De schapentocht door Madrid is eveneens een vorm van eerbetuiging aan de huidige herders. Want al is de schapentocht door Madrid tegenwoordig alleen nog symbolisch, op veel plaatsen in Spanje vindt deze migratie van zomer- naar winterverblijf en andersom nog daadwerkelijk plaats. 

Bijvoorbeeld in de Spaanse Pyreneeën. Waarbij het vee in de zomer in koele bergen en dalen staat en in de winter in halfwoestijn Bardenas Reales.

Wanneer lopen er schapen door Madrid?

Het Fiesta de la Trashumancia van Madrid wordt ieder jaar op de derde of vierde zondag van oktober gehouden.

Rond 11 uur ’s ochtends komen de schaapherders met hun schapen aan in het centrum. Waar ze vervolgens een paar uur rondlopen door de bekendste straten van de hoofdstad van Spanje.

Door welke straten lopen de schapen?

Op zaterdag worden de schapen naar Casa de Campo, een natuurgebied ten westen van Spanje’s hoofdstad, gebracht. 

Op zondag komen de schapen rond 11 uur ’s ochtends aan op de Calle Mayor. Van hieruit leiden de schaapsherders hun schapen verder naar de Plaza Puerta del Sol, Calle Alcalá, Plaza de Cibeles en Paseo del Prado. 

En vervolgens weer terug richting Casa de Campo via de Plaza de Cibeles, Puerta del Sol en Calle Mayor.

Een leuk detail

Een leuk detail van dit bijzonder feest in Madrid vind ik overigens, dat de schaapsherders als deel van de traditie 50 maravedis (de muntsoort waarmee in de vijftiende eeuw betaald werd) betalen aan de burgemeester van Madrid om met hun schapen door Madrid te mogen lopen.

De originele munten worden speciaal voor deze gelegenheid geleend uit het stadsmuseum van Madrid.

Ook interessant

Sfeervolle accommodaties in Madrid
Nieuwe pagina's

 1. Paardrijvakantie in Catalonië: in de Pyreneeën en aan de Costa Brava

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste paardrijvakanties in Catalonië: dagtochten en trektochten in de Pyreneeën en aan de Costa Brava en zijn achterland.

  Lees meer

 2. Een ontspannende paardrijvakantie in Andalusië (Zuid-Spanje)

  Jul 31, 20 08:12 AM

  Inspiratie voor prachtige paardrijvakanties in Andalusië voor kinderen, beginners én ervaren ruiters: korte tochten, dagtochten en trektochten.

  Lees meer

 3. Top 10 voor een vakantie in de provincie Huesca (Aragón)

  Jul 30, 20 08:02 AM

  De Aragonese Chus deelt haar top 10 van wat je kunt zien en doen in de nog onbekende provincie Huesca in de regio Aragón in het noordoosten van Spanje.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder