Het San Isidro feest in Madrid

Ieder jaar wordt rond 15 mei het San Isidro feest in Madrid gevierd ter ere van de beschermheilige van de stad. Een paar dagen lang staat de hoofdstad van Spanje dan op zijn kop met activiteiten voor jong en oud en een korte bedevaartstocht voor de patroon van de stad. En kun je genieten van Madrilenen in traditionele klederdracht.

Wat: San Isidro feest
Waar: Madrid (Parque de San Isidro en meer)
Wanneer: 15 mei (en de dagen voorafgaand, vanaf 6 mei)
Entree: gratis

Chotis dansen in traditionele klederdracht voor edelen tijdens de San Isidro feesten van Madrid

Dus wil je tijdens je vakantie in Madrid een écht Spaans feest meemaken?

Zorg dan dat je rond 15 mei in Madrid bent voor het San Isidro feest! Denk er dan aan om tijdig een hotelkamer of appartement in Madrid te boeken.

Op deze pagina lees je meer over de beschermheilige van Madrid en uiteraard over Madrid's grootste feest van het jaar.

Op aparte pagina's vind je mijn favoriete hotels en appartementen in het centrum van Madrid:

Wie was San Isidro?

Waarom wordt het San Isidro feest in Madrid gevierd? Wie is San Isidro? San Isidro is de beschermheilige van Madrid. En van de boeren.

Isidro wordt in 1070 als zoon van een landarbeider geboren in de omgeving van Madrid. En trouwt met Maria de la Cabeza. Als een van hun kinderen overlijdt, starten hij en zijn vrouw een vrome levenswijze. Waarbij zij veel bidden en alles wat zij kunnen missen weggeven aan de armen.

Als andere landarbeiders klagen bij hun grootgrondbezitter, gaat de laatste op onderzoek uit. En komt erachter dat de vrome landarbeider geholpen wordt door engelen. Die zijn akker ploegen terwijl hij bidt. En vruchtbare waterbronnen voor hem vinden.

Als een lopend vuurtje verspreidt dit wonderbaarlijke nieuws zich onder de bevolking. En al snel beginnen boeren in heel Spanje de vrome landarbeider te vereren. En deze verering gaat door als Isidro op 15 mei 1130. Vijf eeuwen later wordt hij door de kerk ook Heilig verklaard. 

Het San Isidro feest in Madrid

Madrilenen in chulapos/chulapas, de traditionele klederdracht voor  het gewone volk, tijdens het San Isidro feest in Madrid

Rond de sterfdag van de beschermheilige van Madrid worden er ruim een week feesten georganiseerd in de stad Madrid en de omliggende dorpen.

Op 15 mei wordt er ’s morgens in de San Isidro kerk een mis voor de heilige gehouden, die wordt afgesloten door een bedevaartstocht naar de Ermita de San Isidro, waar mensen een wens doen bij de Fuente de la Ermita (=bron van de kapel).

Na afloop trekt iedereen naar het San Isidro park om te eten en chotis madrileños, een Madrileense folklore dans, te dansen.

Veel Madrilenen gaan op 15 mei gekleed in traditionele klederdracht: de traditionele klederdracht voor het gewone volk, die in het Spaans chulapos/chulapas genoemd wordt, of de traditionele klederdracht voor edelen, die in het Spaans goyescos/goyescas heet.

Andere activiteiten tijdens het San Isidro feest Madrid

Kermis tijdens de San Isidro feesten in Madrid

Daarnaast worden er in onder meer het San Isidro park, het Retiro park en op de Plaza Mayor, de Plaza de la Villa (het oudste plein van Madrid) en de Plaza Oriente (bij het Koninklijk Paleis) nog andere activiteiten georganiseerd tijdens de Fiestas de San Isidro (=Feesten van San Isidro). 

Zo kun je er genieten van folklore dansenoptochten (=pasacalles), muzikale optredens voor jong en oud en vuurwerk.

Bovendien is er tijdens de San Isidro feesten een grote kermis in het San Isidro park.

Tip! Op 5 mei wordt het exacte programma voor de San Isidro feesten bekend gemaakt, dat je vervolgens gratis kunt downloaden (“descargar programa”).

San Isidro in Madrid het hele jaar door

De San Isidro kapel (Ermita de San Isidro) in Madrid

In de hoofdstad van Spanje zijn verschillende plekken en gebouwen naar naar de beschermheilige van Madrid genoemd: een wijk (Barrio de San Isidro, in het zuidwesten van Madrid), een kerk (Iglesia de San Isidro, in calle de Toledo) en een park (Parque de San Isidro).

Het park ligt tegenover het voetbalstadion van Atlético Madrid (het Estadio Vicente Caldarón), aan de Manzanares rivier, en wordt ook wel La Pradera de San Isidro genoemd. Wat zoiets betekent als “De Weide van San Isidro”.

In het park bevinden zich tenslotte nog een kapel (Ermita de San Isidro) en een begraafplaats (Cementerio de San Isidro).

Tip! Wil je meer te weten komen over Madrid's beschermheilige als je op vakantie in Madrid bent? Bezoek dan het museum van San Isidro op de Plaza de San Andrés.

Het San Isidro Feest meemaken?

Op veel plekken in Madrid wordt er vrolijk gedanst tijdens het San Isidro feest

Wil jij het San Isidro Feest in Madrid een keer meemaken?

Zorg dan dat je op tijd een accommodatie in Madrid boekt! 

Madrid beschikt over een uitstekend Metro netwerk, dus in principe maakt het niet veel uit waar je precies in Madrid overnacht.

En wil je ook nog wat van de stad zien, lees dan ook even mijn tips over wat je kunt zien en doen in de stad Madrid.

Op aparte pagina's lees je meer over:

Terug naar boven>>