Het San Isidro feest in Madrid

Wil je tijdens je vakantie in Madrid een écht Spaans feest meemaken? Zorg dan dat je rond 15 mei in Madrid bent voor het San Isidro feest. Een paar dagen lang staat de hoofdstad van Spanje op zijn kop. Met activiteiten voor jong en oud en een korte bedevaartstocht ter ere van de beschermheilige van Madrid. En kun je genieten van mensen in Madrileense klederdracht.

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Chotis dansen tijdens de Fiestas de San Isidro in Madrid

Wat: San Isidro
Waar: Madrid (Parque de San Isidro en meer)
Wanneer: rond 15 mei
Entree: gratis

Wie was San Isidro?

Waarom wordt het San Isidro feest in Madrid gevierd? Wie is San Isidro? San Isidro is de beschermheilige van Madrid. En van de boeren.

Isidro wordt in 1070 als zoon van een landarbeider geboren in de omgeving van Madrid. En trouwt met Maria de la Cabeza. Als een van hun kinderen overlijdt, starten hij en zijn vrouw een vrome levenswijze. Waarbij zij veel bidden en alles wat zij kunnen missen weggeven aan de armen.

Als andere landarbeiders klagen bij hun grootgrondbezitter, gaat de laatste op onderzoek uit. En komt erachter dat de vrome landarbeider geholpen wordt door engelen. Die zijn akker ploegen terwijl hij bidt. En vruchtbare waterbronnen voor hem vinden.

Als een lopend vuurtje verspreidt dit wonderbaarlijke nieuws zich onder de bevolking. En al snel beginnen boeren in heel Spanje de vrome landarbeider te vereren. En deze verering gaat door als Isidro op 15 mei 1130. Vijf eeuwen later wordt hij door de kerk ook Heilig verklaard. 

San Isidro in Madrid het hele jaar door

In de hoofdstad van Spanje zijn verschillende plekken en gebouwen naar naar de beschermheilige van Madrid genoemd: een wijk (Barrio de San Isidro, in het zuidwesten van Madrid), een kerk (Iglesia de San Isidro, in calle de Toledo) en een park (Parque de San Isidro).

San Isidro park tijdens de San Isidro feesten in Madrid

Het park ligt tegenover het voetbalstadion van Atlético Madrid (het Estadio Vicente Caldarón), aan de Manzanares rivier. En wordt ook wel La Pradera de San Isidro genoemd. Wat zoiets betekent als “De Weide van San Isidro”. In het park bevinden zich tenslotte nog een kapel (Ermita de San Isidro) en begraafplaats (Cementerio de San Isidro).

TIP! Wil je tijdens je vakantie in Madrid meer te weten komen over de beschermheilige van Madrid? De Nederlandstalige MadWay to Madrid neemt je mee naar het kerkhof van San Isidro en vertelt in geuren en kleuren over het leven van San Isidro.

TIP! Of bezoek het museum van San Isidro aan Plaza de San Andrés.

Het San Isidro feest in Madrid

Rond de sterfdag van de beschermheilige van Madrid worden er een paar dagen lang feesten georganiseerd in de stad Madrid en de omliggende dorpen.

Op 15 mei wordt er ’s morgens in de San Isidro kerk een mis voor de Heilige gehouden. Vervolgens vindt er een bedevaartstocht plaats naar de Ermita de San Isidro. En doen mensen een wens bij de Fuente de la Ermita (=bron van de kapel).

Chulapos en chulapas tijdens het San Isidro feest in Madrid

De religieuze activiteit wordt afgesloten met een picknick in het San Isidro park. Waarbij er niet alleen gegeten, maar ook vrolijk gedanst wordt (chotis madrileños). En Madrilenen gekleed gaan in typische Madrileense klederdracht: chulapos of chulapas, de traditionele klederdracht voor de “normale” mensen; en goyescos of goyescas, de klederdracht voor de edelen.

Andere activiteiten San Isidro feest Madrid

Daarnaast worden er nog andere activiteiten georganiseerd tijdens de Fiestas de San Isidro (=Feesten van San Isidro). Dat plaatsvindt van ongeveer 12 t/m 15 mei. In het San Isidro park, de Plaza Mayor, Plaza de la Villa, Plaza Oriente (bij het Koninklijk Paleis), de Las Vistillas tuin, het Retiro park en nog talrijke andere plekken in de stad.

Folklore dansen in goyesco en goyesca klederdracht tijdens San Isidro in Madrid

Je kunt er genieten van folklore dansenoptochten (=pasacalles) en talrijke muzikale optredens voor jong en oud; van vuurwerk (in het Retiro park); en een grote kermis (in het San Isidro park). En voor de liefhebbers stierengevechten (in Madrid’s stierengevechten arena Las Ventas).

TIP! Download het programma van het San Isidro feest in Madrid (links boven klikken op “descargar programa”).

Programma over San Isidro feest Madrid

Wil je meer weten over San Isidro en het San Isidro feest in Madrid? Begrijp je Spaans? En heb je even de tijd? Kijk dan naar het onderstaande programma "Lo más chulapo de Madrid", van Mi cámara y yo

San Isidro Feest meemaken?

Wil jij het San Isidro Feest in Madrid een keer meemaken? Zorg dan dat je op tijd een accommodatie in Madrid boekt! Madrid beschikt over een uitstekend Metro netwerk. Dus in principe maakt het niet zo veel uit waar in Madrid je overnacht.

Bezoek dan ook meteen een paar andere bezienswaardigheden in Madrid. Meer tips en inspiratie vind je op de pagina Vakantie Madrid.
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Zaragoza (Aragón) – geschiedenis, kunst en winkelen

  Apr 14, 21 05:34 AM

  Maak een stedentrip naar Zaragoza in Aragón (M-Spanje)! De stad aan de Ebro heeft een prachtige oude binnenstad, mooie kunstmusea, winkels, restaurants e.m.

  Lees meer

 2. Bekende én onbekende steden die leuk zijn voor een stedentrip Spanje

  Apr 09, 21 02:40 AM

  Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia en Sevilla zijn topsteden voor een stedentrip naar Spanje. Maar wist je dat er nog veel meer prachtige steden zijn...?

  Lees meer

 3. Dierenopvangcentrum Basondo in Urdaibai (Baskenland, Noord-Spanje)

  Apr 08, 21 11:12 AM

  Bezoek het dierenopvangcentrum Basondo als je op vakantie in Baskenland (Noord-Spanje) bent! Lees meer over dieren, openingstijden en bereikbaarheid.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder