Gijón: kustplaats met twee stranden aan Camino del Norte in Asturië

Geniet tijdens een vakantie in de kustplaats Gijón van een prachtig historisch centrum, van winkelen en van lekker eten. En ga er het strand!

Want deze gezellige stad aan de kust van Asturië heeft maar liefst twee zandstranden. Bovendien ligt Gijón onder meer aan de Camino del Norte pelgrimsroute.

Je kunt een bezoek aan Gijón (=Xixón) in de zomer dus perfect combineren met een strandvakantie aan de Costa Verde. Of een wandel-/ fietsvakantie in het niet al te hete Groene Spanje. Lees hier meer over:

En bekijk ook even mijn tips over:

Het historisch centrum van Gijón

Revillagigedo paleis in Cemidavilla wijk in Gijón

De aan de Golf van Biskaje gelegen stad Gijón (in het Asturiaans: Xixón) is tegenwoordig de stad met de meeste inwoners van Asturië. Bovendien is het een van de grootste havensteden van Spanje.

Maar tegelijkertijd heeft de stad een prachtige oude binnenstad die getuigt van een rijke geschiedenis.

Want ook de Romeinen hebben hier bijvoorbeeld al een vestiging gehad. De resten van Romeinse thermen, de zogenaamde Termas Romanas de Campo Valdés, zijn hier nog stille getuigen van.

Het historisch centrum van Gijón bestaat uit de visserswijk Cimadevilla (of Cimavilla) en de Cerro de Santa Catalina heuvel. Beiden liggen in een grote baai, op een in zee uitlopend stukje land tussen twee inhammen.

Op de groene Santa Catalina heuvel kun je smullen van een prachtig uitzicht over de Golf van Biskaje. En van het Elogio del Horizonte standbeeld, dat tegenwoordig het symbool van de stad Gijón is.

Maar vroeger werd de heuvel gebruikt om de stad te beschermen. Wat nog te zien is aan de kanonnen op de heuvel.

De oude visserswijk Cimadevilla is veilig gelegen net achter de Santa Catalina heuvel. Hier kun je genieten van oude paleizen als het Palacio de Revillagigedo.

En van pittoreske pleinen als het Plaza Jovellanos plein.

*Tip*

Een prachtig gebouw buiten het historisch centrum van Gijón vind ik overigens Laboral Universidad de la Cultura.

Dit gebouw is tussen 1946 en 1955 gebouwd om onderwijs te geven aan alle wezen wiens ouders tijdens het werken in de mijnen om het leven kwamen. Het is het grootste gebouw van Spanje. En wordt gezien als Asturië's belangrijkste architectonische gebouw uit de twintigste eeuw.

Tegenwoordig is het een cultureel centrum. En worden er concerten, tentoonstellingen en meer gehouden.

Terug naar boven>>

Strandvakantie in Gijón

Aan weerszijden van de Cimadevilla wijk in Gijón liggen twee beschutte zandstranden:

 • Ten oosten van de visserswijk en de groene Cerro de Santa Catalina heuvel ligt het Playa de San Lorenzo strand, in een vrij grote inham met een lengte van bijna twee kilometer, aan de uitmonding van de Vagones rivier. Dit is hét stadsstrand.
 • En het Playa de Poniente strand ligt in een kleine inham ten westen van de visserswijk, de heuvel en de jachthaven van Gijón.

Op deze stranden kun je in de zomer zonnebaden en zwemmen in zee. 

En de rest van het jaar kun je er heerlijk uitwaaien en korte strandwandelingen maken.

*Tips*

 • Leuk met kinderen: het aquarium van Gijón aan het Playa de Poniente strand.
 • Maak een strandwandeling naar de San Pedro kerk, die ligt aan het San Lorenzo strand.
 • Neem kleine kinderen mee naar de speeltuin en het labyrint in de groene en hoger gelegen botanische tuin van Gijón, de Jardín Botánico Atlántico, aan de buitenkant van de stad.
 • Ga naar het Mirador de la Providencia uitkijkpunt net ten oosten van de stad Gijón.
 • Leuk met kinderen: One Move Xixón is een supergave klimhal in Gijón!!

Terug naar boven>>

Winkelen in Gijón

Winkelen in Spanje met een local

Hou je van winkelen? Dan zul je je in Gijón niet vervelen!

Want in de stad de meeste inwoners van Asturië is er geen gebrek aan winkels. Er zijn veel verschillende soorten winkels, die variëren van bekende kledingwinkels tot winkels met lokale producten.

De meeste van deze winkels vind je in de twee grootste winkelgebieden van Gijón:

 • CCA (Centro Comercial Abierto) El Centro – het winkelgebied in het centrum van de stad. Met meer dan 250 winkels en een grote variatie aan winkels.
 • CCA La Calzada y Natahoyo – het winkelgebied ten westen van het centrum; dat ligt in de wijken La Calzada, Natahoyo en Cerillero.

Ben je van plan om te gaan winkelen tijdens je vakantie in Gijón? Dan raad ik je aan om eerst even bij het toeristenbureau op het Plaza Fermín García Bernardo plein langs te gaan. Zodat zij op een stadskaart precies de winkelstraten kunnen aangeven.

*Tip*

 • Breng een bezoek aan de Mercado del Sur, de overdekte markt van Gijón die dateert uit het einde van de negentiende eeuw en die nog steeds in gebruik is.
 • Ieder tweede weekend van de maand kun je op het Plaza Mayor plein van Gijón struinen over de Mercado ecológico y artesano (=Ecologische en ambachtelijke markt).

Terug naar boven>>

Stedentrip Gijón, Oviedo en Avilés

Heb je al eens overwogen om een stedentrip naar de steden Gijón, Oviedo én Avilés te maken?

Deze drie charmante steden in Asturië liggen op maar een half uur rijden van elkaar. En zijn per vliegtuig én trein goed bereikbaar.

Vanaf België, Duitsland en Nederland kun je tegenwoordig rechtstreeks naar het vliegveld van Asturië vliegen, dat rond de 20 kilometer ten westen van kustplaats Avilés ligt.

Bovendien rijdt er een hogesnelheidstrein vanuit Madrid naar Oviedo, Gijón en Avilés. Dus ook als je een treinvakantie door Spanje maakt, kun je tegenwoordig makkelijk en snel in deze charmante steden in het Groene Spanje komen.

Terug naar boven>>

Fiets-& Wandelroutes rond Gijón

Hou je van wandelen of fietsen?

Combineer een stedentrip naar Gijón dan met een wandel- of fietsvakantie!

Want vanuit deze kustplaats in Asturië kun je talrijke routes volgen.

Bijvoorbeeld de Camino del Norte pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, de Vía Verde La Camocha of een wandel- en fietsroute langs de Ñora rivier.

Op de website van de stad Gijón vind je meer informatie over deze en nog andere routes.

Terug naar boven>>

Naar Gijón met vliegtuig, trein of auto

Met het vliegtuig naar Gijón

Vliegen naar Spanje

De snelste manier om vanuit Nederland of België in Gijón te komen, is per vliegtuig.

Want je kunt tegenwoordig rechtstreeks vliegen naar Aeropuerto de Asturias (OVD), oftewel het vliegveld van Asturië, dat net ten westen van Avilés ligt.

Zo heeft Vueling directe vluchten vanuit Amsterdam. En Ryan Air vanaf Brussel en Düsseldorf.

Vanaf het vliegveld kun je vervolgens makkelijk en snel de bus naar Gijón nemen, die je in 50 minuten naar Gijón brengt.

Terug naar boven>>

Met de hogesnelheidstrein van Madrid naar Gijón

Hogesnelheidstrein op treinstation Chamartín in Madrid

Maar je kunt ook comfortabel en snel met de trein naar Gijón reizen!

Want vanaf eind 2023 rijdt er drie tot vijf keer per dag een hogesnelheidstrein vanuit Madrid naar Gijón. Met als eindbestemming Avilés.

De trein vertrekt vanaf treinstation Madrid Chamartín Clara Campoamor. En stopt onderweg ook in: Segovia, Valladolid, Palencia, en León.

De eerste stop in Asturië is vervolgens in Pola de Lena (na 3 uur). Van hieruit rijdt de trein als normale sneltrein verder naar Mieres en Oviedo. Om 4 uur na vertrek uit Madrid aan te komen in Gijón.

*Tip*

Maak een treinvakantie van Madrid naar Gijón en bezoek onderweg ook de steden Segovia, Valladolid, Palencia, Leon en Oviedo. Wil je de steden op je gemak kunnen beleven, dan zou ik overal een nacht blijven.

Met de auto naar Gijón

Op vakantie in Spanje met een huurauto

Maar je kunt Gijón ook bezoeken als je met je eigen auto een rondreis door Noord-Spanje maakt.

Want vanaf de Spaanse grens bij Irún is het nog maar 4 of 5 uur rijden tot Gijón (afhankelijk of je wel of niet een tolweg neemt).

Of je kunt naar Asturië vliegen en hier vervolgens een auto huren voor een autovakantie door Asturië en Noord-Spanje.

Ik raad je in dat geval aan om een all-inclusive auto te huren. Zodat je tijdens of na je vakantie niet voor onaangename verrassingen komt te staan:

Terug naar boven>>

Verzorgde reizen naar Gijón

De hoogtepunten van Asturië (10 dagen)

Gletsjermeer bij zonsondergang in natuurpark Somiedo (Asturië)

Wil jij tijdens jouw vakantie in Noord-Spanje proeven aan natuur én cultuur in Asturië?

Kijk dan zeker eens naar de rondreis ‘De hoogtepunten van Asturië’ van intoAsturias!

Je verkent de steden Oviedo en Gijón, wandelt over de Ruta del Cares bergroute in nationaal park Picos de Europa, fietst per e-bike langs de ruige kust van Asturië én bezoekt een typisch Asturiaanse cidermakerij.

Je kunt deze rondreis per auto maken, maar ook per openbaar vervoer. En bovendien kan deze verzorgde vakantie, waarbij hotel en excursies voor je geregeld zijn en je een uitgebreid Nederlandstalig informatiepakket meekrijgt met route en tips voor restaurants, excursies en meer, naar wens aangepast worden…

Caminito Primitivo met e-bike (6 dagen)

Camino Primitivo: oudste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje

Steeds meer mensen fietsen tegenwoordig een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. Hou jij meer van fietsen dan van wandelen? Dan kan ik je absoluut aanbevelen om de Camino Primitivo per e-bike te fietsen!

De oudste pelgrimsroute naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord begint in Oviedo (Asturië) en is 324 kilometer lang.

Tijdens deze 6-daagse fietsreis hoef je je alleen te concentreren op het fietsen en op al het moois dat je onderweg tegenkomt. Want de Nederlandstalige reisorganisatie intoAsturias regelt bagagevervoer en verblijf onderweg.

Autorondreis langs Noord-Spanje's wonderen in Baskenland, Cantabrië en Asturië (14 dagen)

Kabelbaan bij Fuente Dé in de Picos de Europa (Noord-Spanje)

Wil je een autovakantie naar Noord-Spanje maken? Dan kom je op weg naar Asturië door de al net zo mooie regio’s Baskenland en Cantabrië.

Het is dus eenvoudig om je vakantie in Asturië te combineren met deze twee andere regio’s in Noord-Spanje.

Lijkt dit je wat? Kijk dan zeker eens naar de individuele rondreis ‘De Wonderen van Noord-Spanje: Baskenland, Cantabrië en Asturië’ die de Nederlandstalige reisorganisatie intoAsturias verzorgt.

Tijdens deze 14-daagse vakantie ontdek je Noord-Spanje’s rijke geschiedenis, uitmuntende keuken en adembenemende natuur. De vakantie kan naar wens aangepast worden. Aan jou de keuze dus of de nadruk op een actieve vakantie, een cultuurvakantie of juist een culinaire vakantie ligt…

En natuurlijk kun je bij intoAsturias ook een Asturië reis op maat boeken waarbij jullie aan de hand van jullie specifieke wensen, interesses en budget samen een onvergetelijke vakantie in Asturië samenstellen:

Terug naar boven>>

Sfeervol slapen in/rond Gijón

Parador hotel van Gijón

Parador hotel van Gijón (Noord-Spanje)

Hou jij van Spaanse Parador hotels? Dan kun je je geluk op als je op vakantie naar Gijón gaat!

Want ook deze Asturiaanse havenstad in Noord-Spanje heeft een Parador hotel!

De Parador de Gijón is gevestigd in een oude watermolen in het Isabel la Católica park, op 10 minuten wandelen van de oude binnenstad van Gijón en van het strand van San Lorenzo.

En heeft een uitstekend restaurant en heerlijke tuin.

Boutique hotel El Môderne in het centrum van Gijón

El Moderne Boutique hotel in centrum Gijón

Een ander prachtig hotel in een indrukwekkend historisch gebouw in het centrum van Gijón vind ik het El Môderne hotel.

Het bouwwerk is in 1931 ontworpen door de Spaanse architecten Manual en Juan del Busto, in een tijd waarin de opkomende industrialisatie grote rijkdom bracht aan een kleine groep mensen.

En is een van de mooiste voorbeelden van Moderne Art Deco in de stad Gijón.

Dus ga niet te snel naar binnen in dit luxe boutique hotel aan de kust van Asturië…

En als je binnenkomt, geniet er dan van de enorm elegante uitstraling…

Hotel Santa Rosa: charmant klein hotel bij stranden van Gijón

Kleinschalig hotel Santa Rosa bij strand in Gijón

Een wat minder luxe hotel, maar nog steeds erg charmant hotel vind ik Hotel Santa Rosa in het centrum van Gijón.

Het 35 kamers tellende kleinschalige hotel heeft een lichte, strakke moderne inrichting.

En ligt op korte loopafstand van alle twee de stadsstranden.

Ideaal voor als je tijdens je vakantie in Gijón ook wilt genieten van een strandvakantie…

Boutique Hotel Quinta Duro bij Gijón

Hotel Quinta Duro bij Gijón (Asturië)

Verblijf je tijdens een vakantie in Gijón liever in een mooi en gezellig klein hotel buiten de stad?

Dan kan ik Boutique hotel Hotel Quinta Duro warm aanbevelen.

Het hotel is heerlijk rustig gelegen.

En is gevestigd in oude herenhuis dat vijf kilometer buiten Gijón ligt.

Glamping Quintana bij Gijón

Glamping Quintana bij Gijón (Noord-Spanje)

Lijkt het je wat om luxe te kamperen bij de boer tijdens je stedentrip naar Gijóon en Oviedo?

Dan vind ik de twee luxe glampingtenten van Glamping Quintana, op 12 minuten rijden van Gijón en 30 minuten rijden vaan Oviedo, een absolute aanrader voor je!

Op deze glamping met Nederlandstalige eigenaren geniet je van comfort, lekker eten én een onvergetelijk uitzicht op een groen heuvellandschap in het Groene Spanje.

En bovendien mag je hond er mee op vakantie komen…

Glamping Kampaoh Deva bij Gijón

Glamping Kampaoh Deva bij Gijón (Costa Verde, Asturië)

Mocht er geen plek meer zijn bij bovengenoemde glamping? Dan kun je ook luxe kamperen bij Kampaoh Deva Glamping.

Deze wat grotere glamping ligt dicht bij de botanische tuin van Gijón, op 6 kilometer buiten het centrum van de stad.

En beschikt over glampingtenten voor 2, 4 en 6 personen.

Bovendien liggen er maar liefst drie stranden op slechts 4 kilometer van deze glamping in Noord-Spanje.

Terug naar boven>>