Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

Door: Tatjana Jacobs

Van een vriendin die in Denia woont had ik begrepen dat de watervallen van Anna, die liggen op 20 minuten rijden van de idyllische plaats Xátiva en 1 uur rijden van de stad Valencia, echt prachtig zijn. Het zijn drie verschillende watervallen rond het plaatsje Anna en overal kun je zwemmen.

Zwemmen bij de watervallen van Anna (Valencia, Oost-Spanje)

Dat klink ons als muziek in de oren! Dus toen we in de zomervakantie in Spanje waren, zijn we naar de watervallen van Anna gegaan.

Helaas is er als wij in augustus de watervallen van Anna willen bezoeken een noodverordening van kracht vanwege de hittegolf, waardoor de natuurgebieden rond Anna vanwege extreem bosbrandgevaar gesloten zijn. Maar een van de watervallen, de Gorgo de la Escalera, is gelukkig wel nog open. Het is er wel heel druk, maar de ervaring is nog steeds leuk.

Wij blijven er zo een anderhalf uur om te zwemmen in het ijskoude water en dan houden we het wel voor gezien. Maar veel Spanjaarden hebben stoelen en koelboxen mee de kloof in gesleept.

Als de rest van de omgeving van Anna niet afgesloten was geweest, zouden we nog door zijn gegaan naar de andere watervallen, meren en bronnen rond Anna…

De watervallen van Anna

De kleine watervallen van Gorgo de la Escalera in Anna (Spanje)

Het dorpje in het binnenland van Valencia wordt omgeven door water (de plaatsnaam Anna is dan ook afgeleid van het Arabische woord yanna, wat water betekent)!

Rondom het dorpje bevinden zich drie watervallen: de Gorgo de la Escalera, Gorgo Catalán (met in de omgeving de Fuente Negra) en Gorgo Gaspar

Je kunt de auto in het dorp parkeren en van daaruit naar de watervallen wandelen door de zogenaamde zogenaamde ruta de las tres cáscadas (=route van de drie watervallen) te volgen. Het is een lichte wandelroute langs de Sellent rivier, die ook met kleinere kinderen prima te doen is (wel zonder kinderwagen).

De Gorgo de la Escalera is de enige waterval waar je entree voor moet betalen (€ 2 per persoon). Je moet om een oud boerderijtje heen lopen waar een man klaar zit om het geld te innen. Vervolgens een lange trap af en dan zit je midden in de mooie natuur. Er is een ondiep riviertje met wat kleine hoogteverschillen en behoorlijk koud, soms best snelstromend, water. En aan het einde een kleine waterval.

Albufera de Anna en Fuente de Marzo

Waterpret in de Sellent rivier bij Anna (Valencia)

Iets ten zuiden van het dorpje Anna ligt er trouwens ook een prachtig meer waarin je eveneens een verkoelende duik kunt nemen tijdens de hete zomer. Dit is het zogenaamde Albufera de Anna of Lago de Anna.

En nog wat verder naar het zuiden kun je bij de Fuente de Marzo in een kloof vanaf allemaal grillige rotsformaties zo in het ijskoude water springen.


Sfeervolle accommodaties in de buurt van Anna

Hotel Mont Sant (Xátiva)

Hotel Mont Sant is een comfortabel en sfeervol ingericht hotel met zwembad en heerlijk restaurant aan de rand van de historische stad Xátiva, dat ligt op minder dan een half uur rijden van de watervallen van Anna.

Het kleine, kindvriendelijke hotel in het binnenland van Valencia bevindt zich in een oude boerderij dichtbij het kasteel van Xátiva. 

Bovendien ligt het aan de Romeinse Vía Augustina, wat het eveneens een leuke bestemming voor een wandelvakantie maakt. Én mag je je hond er mee op vakantie nemen.

Een leuk detail: Hotel Mont Sant beschikt ook over een familiekamer voor 4 personen met eigen zwembad!

Kleinschalig vakantiepark Casas Benalí

Een andere parel van een accommodatie op een half uur rijden van de watervallen van Anna vind ik Casas Benalí in het piepkleine dorpje Benalí, dat ligt op een bergtop in de Sierra de Enguera

Het kleine ecologische vakantiepark met Nederlandse eigenaren beschikt een Eco Boutique hotel met 2-, 3- en 4-persoons kamers, een paar vakantiehuizen, een aantal glampingtenten plus een rustieke mini-camping.

Samen met de andere gasten deel je er een zwembad, restaurant, speeltuin en speelkamer.

Een fantastische plek voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een actieve vakantie, ontspanvakantie of kindervakantie in Spanje!

Sfeervolle accommodaties in Valencia stad en regio

Dit zijn zeker niet de enige sfeervolle accommodaties in de regio Valencia! Op aparte pagina's deel ik mijn favoriete:

Lees meer over Valencia