Hotel Urune – duurzaam klein hotel in Baskenland

Waakzaam kijkt hotel Urune uit over natuurgebied Urdaibai in Baskenland (Noord Spanje). Eens een traditionele Baskische boerenwoning, is het nu een klein en duurzaam plattelandshotel. Waarin je tot rust komt en het Baskenland van dichtbij beleeft. Een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers en liefhebbers van plattelandstoerisme. En een goede uitvalsbasis voor een vakantie in Baskenland.

Hotel Urune

Boerenwoning uit achttiende eeuw 

Het kleinschalige en duurzame hotel in Baskenland is gevestigd in een boerenwoning die rond 1780 gebouwd is. In een architectuur die typisch is voor het Baskenland in de achttiende eeuw.

Een interessant detail is, dat de boerenwoning is gebouwd door Antonio Etxebarria, de architect die ook het zogenaamde Casa de Juntas de Guernica ontworpen heeft. En dat de woning tijdens de burgeroorlog een schuilplek is geweest voor mensen die vluchtten voor Franco.

Het gebouw bevindt zich boven op de Atxeli Berg en biedt prachtige uitzichten op het nabijgelegen plaatsje Guernica (in het Baskisch: Gernika) en biosfeerreservaat Urdaibai.

Een hotel met geschiedenis

In 2005 is het gebouw gerenoveerd en omgetoverd tot hotel. Het resultaat: een uniek hotel dat aan de wensen van de moderne tijd is aangepast. Maar dat nog steeds een eeuwenlange geschiedenis uitademt via bijvoorbeeld de tralies voor de ramen (uit de tijd van de Karlistische Oorlogen in Spanje begin negentiende eeuw) of de kast die in de twintigste eeuw de toegang verborg naar de mensen die gevlucht waren voor Franco.

Het twaalf kamers tellende hotel in Noord Spanje wordt gerund door het Baskische koppel Alberto en Aurkene. Dat voor het hotel en zijn gasten zorgt als ware het hun eigen kinderen.

Een duurzaam hotel in Baskenland

Het rurale hotel in natuurgebied Urdaibai in Noord Spanje is bovendien een duurzaam hotel. Dat milieu en duurzaamheid er serieus worden genomen, is te zien aan bijvoorbeeld de duurzame matrassen en kussens in het hotel, het (optionele) ontbijt dat bestaat uit lokale producten en het bewust zo min mogelijk gebruiken van water of produceren van afval.

Kamers met elementen uit Baskische mythologie

Wat ik ook mooi vind aan dit duurzaam hotel in Baskenland is, dat alle kamers een eigen naam hebben, die verwijst naar de Baskische mytholo-gie. En dat elementen uit deze mythologie in de kamers verwerkt zijn.

Het resultaat: unieke kamers met een Baskische ziel. Die bovendien zijn ingericht in verschillende stijlen: sommige kamers zijn vrij eenvoudig, anderen juist luxe. Maar alle kamers stralen rust, kwaliteit en warmte uit.

Gratis koffie of thee met iets lekkers erbij

Een leuk detail vind ik bovendien dat er iedere dag tussen 16 uur en 19 uur gratis koffie en thee met koekjes of wat gebak voor je klaarstaan in Hotel Urune.

Ook voor mensen met een beperking

Bovendien is Hotel Urune zo ingericht, dat alle voorzieningen ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.  Ideaal!

En ga je met je gezin op vakantie naar Baskenland? Vraag dan naar de familiekamer van het kleine plattelandshotel in Baskenland.

Omgeving hotel Urune

Het duurzame hotel in Baskenland bevindt zich aan de ingang van natuurgebied Urdaibai, dat in 1984 door UNESCO is uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. Een vredig, groen natuurgebied rond de uitmonding van de Oka rivier in de Golf van Biskaje in Noord Spanje. Met “caserios” (=Baskische boerderijen), wijn- en ciderhuizen, kleine dorpjes en eeuwenoude tradities. Waarin je kunt wandelen, fietsen, vogels kijken, kajakken en surfen.

Een van de dorpjes in natuurgebied Unrdaibai is het vanwege Picasso´s schilderij bekend geworden dorpje Guernica. Dat op 6km van het kleine landelijke hotel Urune ligt.

Op maximaal 30km rijden van het landelijke eco-hotel Urune liggen vervolgens charmante dorpen als Mundaka en Bermeo; de prehistorische Santimamiñe grot; het schiereiland Gaztelugatxe; en de moderne stad Bilbao. Deze vind ik stuk voor stuk toppers om te bezoeken!

Het personeel bij Hotel Urune helpt je graag bij het vinden van routes door Urdaibai of het organiseren van bijvoorbeeld een bezoek aan een bodega!

Conclusie

Kortom: Hotel Urune is een geweldig hotel in een betoverende omgeving! Een parel om in tot rust te komen. En het Baskenland écht te beleven.

Ik beveel het kleine charme hotel warm aan voor natuurliefhebbers, liefhebbers van plattelandstoerisme en mensen met een beperking. Maar ook voor liefhebbers van actieve vakanties en gastronomische liefhebbers.

Meer weten of boeken?

Wil je meer weten over prijzen en beschikbaarheid van dit duurzaam hotel in Baskenland? Kijk dan op de Nederlandse website Booking.com.