Castilliejos Retreat – vakantieparadijs in opgeknapt gehucht in Malaga

Pas geleden kreeg ik een tip over rurale vakantiehuizen in Los Castillejos, in het binnenland van Málaga. Ik ging op onderzoek uit en vond Castillejos Retreat in Los Romanes, aan het Viñuela meer in Andalusië. Een traditioneel Andalusisch gehucht met rustieke vakantiehuizen.

Hier wilde ik meer over weten! Dus zijn we langs geweest bij Castillejos Retreat. En heeft eigenaar Paul ons in geuren en kleuren verteld over deze rustieke vakantiehuizen in een eens verlaten gehucht in Zuid Spanje….

vakantiewoningen complex Castillejos Retreat aan het Viñuela meer in het binnenland van Malaga

Het verhaal achter Castillejos Retreat

Het huidige Castillejos Retreat aan het Viñuela meer in het binnenland van de provincie Malaga was eeuwen lang een klein geïsoleerd gehucht, dat bestond uit 12 huizen en een eigen schooltje.

Totdat men in de jaren 1980 besloot om een dam in de vallei bij het gehucht te bouwen. En de bewoners Castillejos begonnen te verlaten. Toen de dam rond 1990 gereed en het stuwmeer van Viñuela een feit was, was het plaatsje helemaal verlaten.

De hoofdstraat van het traditionele gehucht Castillejos in Andalusië

De voormalige bewoners van het kleine gehucht in Andalusië besloten om gezamenlijk hun huizen te verkopen. Zo kon Engelsman Paul Sluiter, die op zoek was naar een nieuwe uitdaging in zijn leven, in 1992 het gehucht aan het Viñuela meer kopen. En begon de renovatie van de inmiddels behoorlijk vervallen huizen.

Toen Paul in 1994 met zijn gezin naar Castillejos verhuisde, waren 8 huizen (zo veel mogelijk in originele staat) opgeknapt. De overige huizen heeft hij vervolgens stukje bij beetje zelf opgeknapt.

Rustgevende parel aan Viñuela meer

Anno 2018 zijn bijna alle huizen opgeknapt en zijn water en elektriciteit teruggekeerd in het eens verlaten gehucht in Zuid Spanje. Castillejos Retreat is tegenwoordig een kleine rustgevende parel aan het Viñuela meer in Andalusië. Met zeven eenvoudige rustieke vakantiehuizen. Waar je kunt proeven hoe mensen in Zuid Spanje eeuwenlang geleefd hebben. En je je even helemaal kunt terugtrekken uit het drukke leven van alledag.

Een van de rurale vakantiehuizen van Castillejos Retreat in Zuid Spanje
Terras met uitzicht op Viñuela meer
vanuit het zwembad van Castillejos Retreat heb je fantastisch uitzicht op het stuwmeer van Viñuela

Groepsaccommodatie voor 45 personen

Castillejos Retreat vormt een prachtige locatie in Zuid Spanje voor groepsevenementen: huwelijken, schildercursussen, yogaworkshops etc. Waar je onder elkaar bent en omgeven wordt door een rustgevende natuur met bergen, olijfbomen en een groot meer.

In de zeven vakantiehuizen die het gehucht rijk is, biedt het rustieke vakantieparkje in Zuid Spanje onderdak aan in totaal 45 mensen. Daarnaast beschikt Castillejos Retreat over een grote gemeenschappelijke ruimte voor workshops en cursussen. Kan er voor catering gezorgd worden. En vind je er een gemeenschappelijk zwembad en en BBQ-plek.

Vakantiehuizen voor 4 tot 10 personen   

In de periodes dat er geen groepsevenementen plaatsvinden in Castillejos Retreat, kun je de rurale vakantiehuizen in het binnenland van Malaga ook afzonderlijk huren. Van begin juli t/m begin september worden er sowieso geen cursussen gegeven en zijn deze vakantiewoningen in Andalusië los te huur. Wil je op een andere moment een huis huren, informeer dan bij Paul wanneer Castillejos Retreat niet door een groep gehuurd wordt.

Woonkamer in een van de rustieke vakantiehuizen van Castillejos Retreat in Andalusié
Keuken in een van de rustieke vakantiehuizen van Castillejos Retreat in Zuid Spanje
Slaapkamer in een van de rustieke vakantiewoningen van Castillejos Retreat

Er zijn vakantiehuizen met 2 slaapkamers (voor 2 tot 4 personen) en vakantiehuizen met 3 slaapkamers (voor 3 tot 6 personen). En er is een huis met 4 slaapkamers (voor 4 tot 8 personen) en een huis met 5 slaapkamers (voor 5 tot 10 personen).

Meer info over Castillejos Retreat

Wil je meer weten over deze rustieke vakantiehuizen aan het Viñuela meer in Andalusië? Kijk dan op de website van Castillejos Retreat. Of neem contact op met Paul via mail.


Andere accommodaties rond het Viñuela meer

In de buurt van Los Castillejos Retreat heb ik overigens nog meer mooie accommodatie bij het Viñuela meer gevonden:

En hou je van kamperen? Dan is een kampeervakantie op camping rural presa la Viñuela misschien iets voor jou.

Andere opgeknapte verlaten dorpen in Spanje

Castillejos Retreat in Andalusië is niet het enige opgeknapte eens verlaten gehucht in Spanje. Ik heb ook geschreven over:

Informatie en tips voor vakantie Andalusië

Lijkt het je wat om je even terug te trekken in het rustgevende Castillejos Retreat in Zuid Spanje? Lees dan ook even mijn informatie en tips voor een vakantie in Andalusië. Voor als je uitstapje wilt maken vanuit deze oase van rust.


Keer terug van Castillejos Retreat naar Ria's blog
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Een wandelvakantie op natuurparadijs La Palma (Canarische eilanden)

  Jan 27, 20 08:24 AM

  Beleef een enorme diversiteit aan landschappen tijdens een wandelvakantie op Canarisch eiland La Palma! Lees mijn tips over wandelroutes, wandelreizen e.m.

  Lees meer

 2. De camino de Santiago naar Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela

  Jan 24, 20 08:05 AM

  Volg een van de Camino de Santiago naar Spanje’s bekendste bedevaartsoord! Lees over pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela, georganiseerde caminoreizen e.m.

  Lees meer

 3. Trek je wandelschoenen aan en ga op wandelvakantie in Spanje!

  Jan 24, 20 04:33 AM

  Een wandelvakantie in Spanje brengt je naar plekken die met de auto onbereikbaar zijn. Lees meer over wandelroutes en georganiseerde wandelvakanties in Spanje.

  Lees meer