Calpe – toeristische badplaats met hemels zandstrand aan Costa Blanca

Onze strandvakantie in Calpe aan de Costa Blanca (provincie Alicante, regio Valencia) zit er weer op. Een gezinsvakantie met heel veel strand, maar waarin we ook Calpe en omgeving hebben verkend. Ben je benieuwd hoe wij deze badplaats aan de Costa Blanca ervaren hebben? Lees dan snel verder!

Kindvriendelijke strandvakantie in Calpe (Costa Blanca, zuidoost Spanje)met zacht zandstrand en helder, ondiep water

Hemels zachte zandstranden

Wat hebben we genoten van het brede en zachte zandstrand van Calpe! En het ondiepe, redelijk warme zeewater! Van Spaanse kennissen mochten we het appartement lenen. Dat direct aan de Playa Arenal-Bol ligt, een van de twee beste zandstranden van Calpe (het andere geweldige zandstrand is Playa La Fossa-Levante). En vanaf het balkon en woonkamer prachtig uitzicht biedt op de Peñon de Ifach en de Middellandse Zee.

Leuke speeltoestellen op het Arenal strand in Calpe

We hoefden de strandboulevard maar over te steken en we stonden al op het strand. Ideaal voor onze kinderen! En hadden we honger? Dan aten we een hapje in een van de strandtentjes. Waar we prima Spaans én internationaal eten als pasta, hamburger en pizza’s konden eten. Bovendien waren er op het strand verschillende speeltoestellen, waar onze jongste van 9 jaar nog gretig van gebruik maakte. En een paar volleybalnetten voor de jeugd en volwassenen. 

Even heerlijk fout pannenkoeken eten in een van de strandtentjes aan het Arenal strand in Calpe (op achtergrond de Peñon de Ifach)

Ik kan niet anders zeggen dan dat het appartement aan het Arenal strand in Calpe een perfecte locatie is voor een strandvakantie in zuidoost Spanje.

Steeds hogere flatgebouwen

Erg jammer vind ik echter de steeds hogere flatgebouwen die langs het strand van Calpe gebouwd worden. Wat voor mij de authentieke Mediterrane sfeer wat verpest. Waren de gebouwen eerst nog 6 verdiepingen hoog, de nieuwste gebouwen tellen al meer dan 20 verdiepingen.

Steeds hogere appartementencomplexen aan het Arenal strand in Calpe

Bovendien zijn zeker de flatgebouwen aan het zuidelijke Arenal strand niet in dezelfde stijl gebouwd. Waardoor het geheel overkomt als een bij elkaar geraapt zooitje. Verder richting de haven en de rots van Calpe ligt weliswaar nog een appartementencomplex met lage witte huisjes (Casas Neptuno). Maar die zien er uit alsof ze ook de beste tijd hebben gehad. 

Appartementencomplexen aan het La Fossa strand in Calpe

Het lijkt erop dat de flatgebouwen aan het La Fossa strand (ten noorden van de Peñon de Ifach rots) later zijn gebouwd. En dat men toen al wat meer heeft nagedacht over hoe het geheel er uit dient te zien. De gebouwen zijn hier in ieder geval allemaal ongeveer even hoog en hebben allemaal een lichte, witachtige kleur.

Calpe’s rots in de branding: de Peñon de Ifach

Calpe’s rots in de branding, de Peñon de Ifach (of Penyal de Ifac, wat Rots van het Noorden betekent), maakt gelukkig heel veel goed. Vanaf zowel het Arenal strand als het La Fossa strand heb je een prachtig uitzicht op de 300 meter hoge rots. En niet allen vanaf deze twee stranden, maar vanuit de verre omgeving kun je de rots van Calpe zien.

Of je nu kort of lang wilt wandelen, een wandeling op de Peñon de Ifach kan ik van harte aanraden. Je vindt er rust en het kwetterend geluid van heel veel meeuwen. Maar ook bijzondere flora en fauna. En natuurlijk kun je er prachtig uitkijken over Calpe en een groot stuk van de Costa Blanca.

Peñon de Ifach, de 300 meter hoge rots van Calpe die van heinde en ver te zien is

Wil je de rots helemaal beklimmen, trek dan zeker stevige schoenen aan. En zorg natuurlijk voor water en eventuele bescherming tegen de zon. Wil je liever een korte wandeling maken? Dan kun je heerlijk wandelen door het lagere, veel minder stijle stuk van de Peñon de Ifach. Over de verschillende paadjes die er zijn aangelegd. 

Er is zelfs een picknickplek. En aan de voet van de rots kun je eventueel je auto parkeren.

Andere verstopte bezienswaardigheden in Calpe

Naast de Peñon de Ifach zijn er zeker ook nog andere interessante bezienswaardigheden in Calpe.

In het centrum van Calpe vindt je bijvoorbeeld nog een stukje Middeleeuwse stadsmuur en een paar kanonnen. Bij de Cala Morelló (tussen het Arenal strand en de haven van Calpe) bevinden zich resten van een oude Romeinse nederzetting. Aan de Avenida Ejercitos Españoles kun je in het zoutmeer flamingo’s spotten. En als je de rots beklimt, zie je vrij aan het begin aan de linkerkant resten van een Middeleeuwse nederzetting.

Deel van oude stadsomwalling in het oude centrum van Calpe

Deze bezienswaardigheden liggen echter verstopt. Tussen flatgebouwen, aan een grote weg, onder onkruid of half in de zee. Waardoor je er, ondanks het toeristische bordje erbij, snel over heen kijkt.

Verstopt in zee de Romeinse Baños de la Reina, met op de achtergrond de rots van Calpe

Bij de vroegere Romeinse nederzetting is echter zo te zien pas geleden nog gegraven. Zou men het Romeinse verleden van Calpe een zichtbaardere plek in deze toeristische badplaats willen geven…? De toekomst zal het uitwijzen.

Leuke uitstapjes vanuit Calpe

Wil je tijdens je strandvakantie in Calpe wat uitstapjes maken? Dat kan! Wij bezoeken het Middeleeuwse plaatsje Guadalest en het witte bergdorpje Altea (poble antic). En gaan zwemmen bij de watervallen van Algar. Alle drie aanraders!

Op weg naar het Kasteel van Guadalest in het binnenland van de Costa Blanca

Helaas hebben we geen tijd om nog meer van de omgeving te zien. Maar ook plaatsjes als VillajoyosaJavea en Denia zijn hele leuke plekken aan de Costa Blanca. Evenals de steden Alicante (op 1 uur rijden vanaf Calpe) en Valencia (1,5 uur rijden).

Een smal straatje in het witte bergdorpje Altea (poble antic)

Wat nog meer leuk is in dit gebied in Spanje, zijn de Moren en Christenen feesten, die in talrijke plaatsen gehouden worden. Het bekendste is dat van Alcoy (op 1 uur en 15 minuten rijden van Calpe).

Conclusie

Wij hebben Calpe ervaren als een behoorlijk toeristische, niet altijd even charmante badplaats met meer en meer hoge flatgebouwen. Een badplaats echter die twee fantastische stranden heeft. Met heerlijk zacht zand dat uitstekend schoon gehouden wordt. Mooie veilige speeltoestellen voor de kleintjes. Een strandboulevard met prima strandtentjes. En ondiep, vrij warm zeewater.

Dus ben je op zoek naar een strandvakantie aan de Costa Blanca in Spanje (met het gezin of met zijn tweetjes), dan kan ik Calpe zeker aanbevelen.

En met zijn heerlijke wintertemperaturen van rond de 20 graden is Calpe ook een prima plek om te overwinteren in Spanje.

Op vakantie naar Calpe?

Ben je van plan om op vakantie naar Calpe te gaan? Doe dan inspiratie op en lees mijn tips op de vakantie pagina over Calpe!


Keer terug van Strandvakantie Calpe naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. De Lecrin vallei in Granada (Andalusië): de Vallei van Geluk

  Apr 01, 20 10:12 AM

  De Lecrin vallei dichtbij Granada, de Sierra Nevada én de Costa Tropical: prachtige uitvalsbasis voor een Andalusië vakantie met cultuur, natuur én strand…

  Lees meer

 2. Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

  Mar 30, 20 10:41 AM

  Een wandelvakantie op de Canarische eilanden? Lees meer over wandelroutes, wandelreizen en mooiste wandelgebieden op Tenerife, La Palma, Lanzarote, La Gomera em

  Lees meer

 3. Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

  Mar 30, 20 09:12 AM

  Op vakantie naar de Costa del Sol in Andalusië (Zuid-Spanje)? Lees meer over de kust van provincie Málaga. O.a. tips over vakantiehuizen en sfeervolle hotels.

  Lees meer