Met de nachttrein op vakantie naar Spanje

Lijkt het je wat om vanuit Nederland en België met de nachttrein op vakantie naar Spanje te gaan? Zoals het er nu naar uit ziet, is dit in 2025 weer mogelijk!

Couchette in EuropeanSleeper nachttrein

Door verschillende partijen wordt er namelijk hard aan gewerkt om nachttreinen in Europa weer nieuw leven in te blazen.

Zodat er een duurzaam, betaalbaar en comfortabel alternatief komt voor het vliegen of met de auto op vakantie gaan. Want met de trein reizen is minder belastend voor het milieu.

Als voorstander van duurzaam toerisme kijk ik daarom regelmatig of er hogesnelheidstreinen, nachttreinen of autotreinen naar Spanje bij zijn gekomen.

Op deze pagina deel ik met je wat ik gevonden heb over een nachttrein naar Spanje.

De Good night train van Amsterdam naar Barcelona

De oprichters van European Sleeper bij de nachttrein naar Berlijn

Een van de partijen die hard werkt aan een nachttrein naar Spanje is het Nederlandse bedrijf European Sleeper. In 2021 is het bedrijf gestart en in mei 2023 heeft het de eerste "Good Night Train" geïntroduceerd.

Deze nachttrein rijdt momenteel drie keer per week (op maandag, woensdag en vrijdag) naar Berlijn.

De trein vertrekt in de vroege avond vanuit Brussel en stopt nog in Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Deventer en Bad Bentheim om mensen op te laten stappen. Daarna rijdt de trein in een stuk door naar Berlijn. En vanaf 25 maart 2024 rijdt deze nachttrein vanuit Berlijn nog verder naar Dresden en Praag.

Bovendien is European Sleeper druk bezig met de voorbereidingen voor nachttreinen naar zowel Scandinavië als Zuid-Europa. Het plan is dat er vanaf 2025 een nachttrein naar Barcelona rijdt. Begin 2023 is dit plan door de Europese Commissie goedgekeurd als een van de 10 proefprojecten om meer internationaal treinverkeer in Europa te krijgen.

Tip! Vanaf 1 juli 2023 kun je ook de Interrail Global Pass gebruiken om met een nachttrein van European Sleeper door Europa te reizen.

De Nightjet trein naar Barcelona

Slapen terwijl je de nachttrein door Europa neemt

European Sleeper is niet het enige bedrijf dat werkt aan nachttreinen in Europa. Zo hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS), Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) en Zwitserse Spoorwegen (SBB) er samen voor gezorgd dat er sinds eind 2021 een nachttrein vanuit Amsterdam naar Zürich in Zwitserland rijdt.

Bovendien werken de Zwitserse Spoorwegen er momenteel hard aan om deze treinroute vanuit Zürich te verlengen tot Barcelona.

Vanaf december 2024 zou er dus ook een nachttrein moeten rijden vanaf Amsterdam naar Barcelona via Zürich.

Nachttreinen van Frankrijk naar Spanje

En de Franse overheid heeft allerlei plannen voor nachttreinen vanuit Frankrijk naar Spanje. Interessante routes voor wie vanuit Nederland of België met de trein op vakantie naar Spanje wil gaan, vind ik:

  • Brussel - Lille - Dijon - Avignon - Barcelona (Catalonië)
  • Parijs - Tours - Bordeaux - San Sebastian (Baskenland, Noord-Spanje)
  • Parijs - Toulouse - Puigcerdà (in de Catalaanse Pyreneeën)

Meer nachttreinen naar Spanje

Ik probeer de informatie op deze pagina regelmatig bij te werken. Merk je dat ik toch nieuwe informatie op het gebied van nachttreinen naar Spanje over het hoofd gezien heb, dan stel ik het erg op prijs als je even contact met me opneemt.

Hogesnelheidstrein naar Spanje

Een treinvakantie met een snelle eurostar trein

Vanaf december 2022 kunnen we vanuit Nederland en België met de hogesnelheidstrein naar Barcelonamet een overstap in Parijs

Vanuit Nederland neem je vanuit Amsterdam of Rotterdam de Eurostar (voorheen Thalys) naar Parijs en vervolgens de TGV naar Barcelona. Deze treinreis duurt ongeveer 11 uur. En vanuit België kun je in Antwerpen, Luik of Brussel de Eurostar trein naar Parijs nemen en van hieruit de TGV trein verder naar Barcelona.

Treinkaartjes voor de hogesnelheidstrein naar Barcelona kun je kopen via de website van NS International:

Misschien ook interessant

Terug naar boven>>