Caminito de Frigiliana (Málaga): wandelen langs Moors irrigatiesysteem

Tijdens onze laatste vakantie in Frigiliana hebben we een wandeling gemaakt over wat de lokale bevolking gekscherend de “Caminito de Frigiliana” noemt, naar voorbeeld van de Caminito del Rey in het westen van de provincie Málaga.

Caminito de Frigiliana - wandelroute langs Moors irrigatiesysteem

Als we aan de wandeling in het berggebied rond Frigiliana beginnen, hebben we nog geen idee ervan hoe lang de wandeling zal zijn.

Het enige dat we weten, is dat de wandelroute begint bij Molino de Lizar (=molen van Lizar) met zijn waterreservoir, net boven dit pittoreske bergdorp in Andalusië.

En dat de wandelroute langs een oude “acequia” (de zogenaamde Acequía de Lizar) loopt: een Arabisch irrigatiesysteem dat dateert uit de tijd dat de Moren in Spanje de dienst uit hebben gemaakt...

Veilig wandelpad van circa 1,5 kilometer

Uitzicht op Frigiliana en Middellandse Zee vanuit Camino de Santiago

Wij hadden begrepen dat de route naar het dal aan de voet van Frigiliana voert, maar dat blijkt niet zo te zijn.

We blijven de hele tijd op ongeveer dezelfde hoogte wandelen langs het irrigatiesysteem en genieten in volle teugen van een prachtig uitzicht over het dal met zijn prachtige kloven plus op de bergen van het Axarquía gebied, het witte bergdorp Frigiliana, badplaats Nerja en de Middellandse Zee!

We lopen over een smal gecementeerd pad met afrastering langs het irrigatiesysteem. “Goed aangelegd!”, denken we nog.

Na ongeveer 1,5 kilometer (20 minuten wandelen) houdt de afrastering echter op. De Acequía de Lizar gaat nog verder, maar aangezien wij niet zonder de veiligheid van de afrastering verder willen wandelen over een smal paadje langs een steile bergwand, keren we om. Om nu vanaf de andere kant te kunnen genieten van de uitzichten op het dal, de bergen, Frigiliana, Nerja en de zee. 

Aangelegd om irrigatiesysteem op te knappen

Hekwerk langs wandelroute acequia Frigiliana

Bij navraag blijkt de afrastering langs de Acequía de Lizar in eerste instantie te zijn opgezet om het nog in gebruik zijnde irrigatiesysteem op te knappen.

Toen men echter zag dat de acequia een populaire wandelroute was geworden, is de afrastering niet weggehaald. 

Op dit moment is er een vergunning in de provincie Málaga aangevraagd om van dit pad een officieel wandelpad te maken. 

Wordt dit goedgekeurd, dan wordt het wandelpad langs dit eeuwenoude irrigatiesysteem bij Frigiliana verlengd tot aan de oorsprong van het water ongeveer 7 kilometer verderop.

Begin- en eindpunt Caminito de Frigiliana

Waterreservoir boven Frigiliana: het begin-& eindpunt van wandelroute Caminito de Frigiliana

De wandeling langs de Acequia de Lizar begint bij Molino de Lizar (=de molen van Lizar) en het waterreservoir buiten Frigiliana (niet het waterreservoir in het dal bij de Higuerón rivier, maar het waterreservoir boven Frigiliana), dat je bereikt via de Calle Chorrera.

Aan het einde van deze straat ga je naar rechts en komt na even wandelen uit bij het waterreservoir.

Links achter het gebouw bij het reservoir gaat vervolgens een pad omhoog en begint de wandeling langs het irrigatiesysteem.

Voor de duidelijkheid staat op de muur ook in het blauw Acequía geschreven…

Conclusie

Op het moment van schrijven (maart 2022) is de Caminito de Frigiliana een veilige lineaire wandelroute van in totaal ongeveer 3 kilometer door de Sierras de Tejeda, Almijaras en Alhama.

In de toekomst wordt deze wandelroute echter mogelijk verlengd tot aan de waterval waar water voor het irrigatiesysteem van Frigiliana vandaan komt en wordt het een lineaire route van in totaal ongeveer 15 kilometer.

Meer wandelroutes vanuit Frigiliana

Meer wandelroutes in de omgeving van Frigiliana vind je overigens op de website van Turismo de Frigiliana. Hier kun je de wandelroutes gratis downloaden. Maar er staan ook links naar de omschrijving van de wandlroutes op Wikiloc, Endomondo en Runtastic.

Lees meer over Frigiliana

Wil je meer te weten komen over het prachtige witte bergdorp Frigiliana in het achterland van de Costa del Sol Oost? Op een aparte pagina geef ik uitgebreide informatie en tips over wat je er kunt zien en doen, waar je kunt slapen, parkeermogelijkheden en meer: