Terug naar de Spaanse Gouden Eeuw in de Letras wijk in Madrid

Lange tijd liep ik door de Las Letras wijk in Madrid zonder me bewust te zijn van de betekenis van deze wijk.

Totdat ik op straat een citaat van een bekende Spaanse schrijver lees. En ik me realiseer dat er veel straten in deze wijk in het centrum van Madrid naar Spaanse schrijvers genoemd zijn.

Met hernieuwde interesse loop ik door de straten van Las Letras. En thuis ga ik verder op onderzoek uit.

Citaat van Zorrilla in de Las Letras wijk in Madrid

Ik neem je mee naar de Las Letras wijk in Madrid. Een wijk die vertelt over de Spaanse Gouden Eeuw.

Ligging Letras wijk Madrid

Kaart van de Las Letras wijk in het centrum van Madrid

Voordat je op pad gaat, moet je natuurlijk weten waar de Letras wijk zich bevindt. De wijk ligt in het centrum van Madrid, tussen de straten Carrera de San Jerónimo (noord-grens), Paseo del Prado (oost-grens), Calle de Atocha (zuid-grens) en Calle de las Carretas (west-grens). Met in het hart van de Letteren-wijk de gezellige Plaza Santa Ana.

Schrijvers uit Spaanse Gouden Eeuw

De Letras wijk (=‘Letteren wijk’) heeft zijn naam te danken aan het feit dat talrijke bekende Spaanse schrijvers uit de Spaanse Gouden eeuw (die duurde van het einde van de vijftiende eeuw tot halverwege de zeventiende eeuw) hier gewoond hebben.

Bijvoorbeeld Miguel de CervantesLope de la VegaZorrillaQuevedo en Góngora. Die allen een eigen straatnaam in de Letras wijk hebben gekregen.

De wijk in het centrum van de hoofdstad van Spanje wordt daarom ook wel de Schrijverswijk (=barrio de los Litereatos) of Wijk van de Muzen (=barrio de las Musas) genoemd.

Cervantes in de Letras wijk

Cervantes heeft in verschillende huizen in de Letras wijk van Madrid gewoond. Die gelegen waren in de calle de la Magdalena, calle de León, calle de las Huertas, plazuela de Matute en op de hoek van de calle de León en calle de Cervantes.

Het huis van Cervantes in Letras wijk in Madrid

Hoewel het hoekhuis waar Cervantes oorspronkelijk in heeft gewoond in 1833 afgebroken is, staat er tegenwoordig wel nog op de gevel van het huidige gebouw een bord met de tekst “Hier woonde en stierf Miguel de Cervantes Saavedra, wiens verstand door de gehele wereld wordt bewonderd; hij stierf in 1616”. 

Eerste theaters in Letras wijk van Madrid

Tijdens de Spaanse Gouden Eeuw zijn ook de eerste theaters van Madrid in de Letras wijk ontstaan.

Aanvankelijk waren het komedie theaters (=corrales de comedia). De eerste twee komedie theaters in Madrid waren de Corral de Comedia de La Cruz (uit 1584) en Corral de Comedia del Principe (uit 1583).

Waar eens het Teatro Principe stond, is tegenwoordig het Teatro Español in Madrid gevestigd...

Beide komedie theaters zijn later omgebouwd tot theaters. En bestonden totdat het eerste theater in 1856 gesloopt werd en het tweede in 1802 door een brand verwoest werd. 

De theaters bestaan dus niet meer. Maar twee straatnamen herinneren wel nog aan Madrid's eerste theaters: de Calle de la Cruz en Calle del Principe

Op de plek waar eerst het Teatro del Príncipe stond, is vanaf 1895 bovendien het huidige Teatro Español (=Spaanse Theater) gevestigd.

Citaten in Letras wijk van Madrid

Een wandeling door de Letras wijk in Madrid neemt je dus een beetje mee terug naar de Spaanse Gouden Eeuw.

Via de straatnamen, maar ook via citaten van bekende Spaanse schrijvers en dichters uit de Spaanse Gouden Eeuw. Die te vinden zijn in de trottoirs van de calle de las Huertascalle de Cervantes en calle de León.

Gebouwen uit de Spaanse Gouden eeuw

De meeste gebouwen in de Letras wijk van Madrid dateren uit het eind negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Maar een aantal gebouwen uit de zestiende en zeventiende eeuw zijn nog bewaard gebleven: het huis van Lope de Vega, het klooster van de Ongeschoeide Trinitaria’s en de San Sebastian kerk.

Huis van Lope de Vega

Lope de Vega (1562-1635) is een bekende Madrileense toneelschrijver en dichter. De laatste jaren van zijn leven (van 1610 tot 1635) heeft hij gewoond in het huis in de calle de Cervantes 11.

Sinds 1935 is het huis van Lope de Vega een museum: het Casa-Museo de Lope de Vega.

Het Museum-huis van Lope de Vega in Madrid

Let op: je kunt het museum alleen bezichtigen met een gids en dient van tevoren een afspraak te maken (via mail).

Klooster van de Ongeschoeide Trinitaria’s

Het Klooster van de Ongeschoeide Trinitaria’s (in het Spaans: Convento de las Trinitarias Descalzas de San Ildefonso of Monasterio de San Ildefonso y San Juan de Mata) in de calle Lope de Vega 18 dateert uit het begin van de zeventiende eeuw en is gebouwd in barok stijl.

Klooster van de Ongeschoeide Trinitarias in Madrid

In dit klooster werd Miguel de Cervantes in 1616 begraven (tegenwoordig overigens niet meer; voor uitbreidingswerkzaamheden aan het klooster zijn de resten van Cervantes jaren later weggehaald). 

San Sebastian kerk

In de San Sebastian kerk (=Iglesia de San Sebastián) in de calle de Atocha 39, die dateert uit de zestiende eeuw, zijn talrijke bekende Spaanse schrijvers  uit de Spaanse Gouden Eeuw gedoopt of getrouwd; of heeft de begrafenisplechtigheid in deze kerk plaats gevonden.

De San Sebastian kerk in Madrid

Zo heeft zowel de begrafenis van Miguel de Cervantes als die van Lope de Vega hier plaatsgevonden. Toneelschrijver Lope de Vega is er zelfs een tijd lang begraven geweest.

Meer bezienswaardigheden in Letras wijk

Daarnaast kent de Letras wijk in Madrid nog andere bezienswaardigheden van na de Spaanse Gouden Eeuw.

Ik ga hier niet uitgebreid op in, maar wil de andere bezienswaardigheden in de Letras wijk wel nog even kort aanstippen:

 • De drie bekendste musea van Madrid (Thyssen, Prado en Reina Sofia), die liggen aan de rand van de Letras wijk;
 • Het Atocha station;
 • Het carillon van Plus Ultra Seguros;
 • Het Caixa Forum;
 • Café La Fontana de Oro.Nieuwe pagina's

 1. Campings in Baskenland (Noord-Spanje): aan zee en in groene binnenland

  Jul 15, 22 03:59 AM

  Campings in Baskenland (Noord-Spanje) zijn gelegen aan de rotsachtige Atlantische kust of in een glooiend groen berglandschap. Mijn favorieten>> campings: klein, rustig en prachtig gelegen.

  Lees meer

 2. Sfeervolle hotels in de het centrum van Málaga (Andalusië)

  Jul 14, 22 10:30 AM

  Sfeervolle hotels in het centrum plus bij het vliegveld van Málaga aan de Costa del Sol in Andalusië: boutique hotels, B&B's en luxe hotels.

  Lees meer

 3. Wandelen op Tenerife (Canarische eilanden)

  Jul 13, 22 10:52 AM

  Wandelen op Tenerife kun je niet alleen in nationaal park El Teide. Wandelroutes, -excursies & -reizen voor een wandelvakantie op dit Canarische eiland.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder