Op vakantie naar Spanje tijdens de Corona-pandemie

Update: 17 augustus 2021

"Kan en mag ik weer op vakantie naar Spanje?" zullen velen zich afvragen. Op deze pagina hou ik je zo goed als ik kan op de hoogte van de stand van zaken in Spanje rondom de COVID-19 pandemie en de gevolgen hiervan voor het toerisme naar Spanje.

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt!

Let op: de situatie in België, Nederland en Spanje verandert voortdurend. Ik heb dus misschien niet altijd al de laatste veranderingen toegevoegd.

Waar kan ik nu op vakantie in Spanje?

We mogen weer op vakantie naar Spanje! Al zijn hier wel nog voorwaarden verbonden aan zowel de inreis in Spanje als de terugreis naar Nederland en België.

Voor wie meer over deze inreis- en terugreisregels wilt weten, heb ik hier een kort overzicht gemaakt:

Inreisregels Spanje

Om Spanje binnen te mogen komen, dient iedereen vanaf 12 jaar via het  Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) of Coronabewijs aan te tonen dat:

 • hij/zij minimaal 14 dagen volledig tegen COVID-19 ingeënt is (vaccinatiebewijs), of; 
 • hij/zij minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen van COVID-19 hersteld is (herstelbewijs), of;
 • hij/zij negatief op corona getest is via een PCR-test (via de mond) die niet ouder is dan 72 uur of een antigeentest (via de neus) die niet ouder is dan 48 uur (testbewijs).

Bovendien dienen reizigers van 12 jaar en ouder die per vliegtuig naar Spanje reizen een aantal gezondheidsformulieren in te vullen:

1. Via de website van de Spaanse overheid of via de Spain Health Travel App dien je het zogenaamde FCS-formulier in te vullen (let op: hiervoor heb je je stoelnummer nodig!).

2. Alle reizigers van 12 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen dienen een gezondheidsverklaring uit te printen plus in te vullen en op de heen- én terugvlucht bij zich te dragen. Zonder verklaring mag je het vliegtuig niet in.

*Tips*

1. Als je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet vliegt, dan vul je de gezondheidsverklaring in als je online incheckt (dit kan vanaf 24 uur voor vertrek). In dit geval hoef je geen formulier te printen.

2. Wil je niet in het openbaar vervoer of met je eigen auto naar het vliegveld toe, dan kun je ook een taxi bestellen naar bijvoorbeeld Schiphol, Rotterdam Airport of Eindhoven Airport.

3. Ga je met de auto op vakantie naar Spanje, lees dan ook de huidige Corona maatregelen in Frankrijk!

4. Wil je in Spanje geen gebruik van openbaar vervoer hoeven te maken, dan is het handig om een auto te huren.

Terugreisregels naar Nederland

Reizigers van 12 jaar en ouder die naar Nederland terugreizen dienen:

 1. een coronabewijs (vaccinatiebewijs, testbewijs* of herstelbewijs) te kunnen laten zien;
 2. een gezondheidsverklaring in te vullen en bij zich te dragen (indien ze per vliegtuig reizen).

Daarnaast worden reizigers zónder vaccinatiebewijs of herstelbewijs dringend geadviseerd om zich op dag 2 en 5 na terugkomst in Nederland te testen. Dit kan via een gratis test bij de GGD of via een zelftest. 

Heb je wel een vaccinatiebewijs of herstelbewijs, dan wordt je dringend geadviseerd om een zelftest te doen voordat je weer anderen gaat ontmoeten op je werk, school of anders.

Laat je sowieso testen bij de GGD als je klachten hebt of als een zelftest positief is.

*Het testbewijs kan van een PCR-test zijn die bij vertrek uit Spanje niet ouder dan 48 uur is of en sneltest die bij vertrek niet ouder dan 24 uur is.

*Tips voor inwoners Nederland* 

1. Inwoners van Nederland kunnen op Nederland Wereldwijd het actuele reisadvies voor Spanje controleren.

2. Op Reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl kun je controleren of je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine dient te gaan.

3. Inwoners van Nederland kunnen op CoronaCheck.nl de CoronaCheck-app downloaden.

Terugreisregels naar België

Inwoners van België die vanuit Spanje terug naar België reizen dienen op zijn vroegst 48 uur vóór aankomst in België het zogenaamde Passagier Lokalisatie Formulier ingevuld en opgestuurd te hebben.

Ben je volledig gevaccineerd of ben je eerder met COVID-19 besmet geweest, dan dien je via het EU Digitaal COVID-Certificaat een vaccinatiebewijs of herstelbewijs te tonen.

Ben je nog niet gevaccineerd en heb je nog geen corona gehad, dan dien je momenteel bij terugkomst in België:

 • een negatieve PCR-test te tonen die maximaal 72 uur oud is, of;
 • een PCR-test te doen en in quarantaine te blijven totdat je een negatief testresultaat hebt ontvangen.

Terug naar boven>>

Het Europees Digitaal Corona Certificaat

Vanaf 1 juli 2021 kun je binnen alle lidstaten van de EU reizen met het zogenaamde Europees Digitaal Corona Certificaat of Coronabewijs. Hierin staat vermeld of je:

 • tegen COVID-19 ingeënt bent,
 • COVID-19 hebt gehad en er weer van hersteld bent, 
 • negatief op corona getest bent.

Terug naar boven>>

Testen voordat je naar Spanje gaat

Zolang Nederland en België door Spanje gezien worden als een risicogebied dient iedereen vanaf 12 jaar die komt uit Nederland of België bij aankomst in Spanje het negatieve resultaat van een PCR-test (=test via mond) of een RAT-test (=sneltest via neus) te laten zien die uiterlijk 48 uur eerder afgenomen is.

Het resultaat van een COVID-19 test mag in het Spaans, Engels, Frans of Duits getoond worden en dient je naam, het nummer van je paspoort of identiteitskaart waarmee je reist, de contactgegevens van het testinstituut, het type test plus het negatieve resultaat te vermelden.

Uitzonderingen op testverplichting

Je hoeft géén testresultaat te laten zien als je:

1. Jonger dan 12 jaar bent.

2. Een geldig vaccinatiebewijs kunt laten zien dat aantoont dat je de laatste vaccinatie minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar voor aankomst in Spanje gehad hebt. 

3. Een geldig bewijs van herstel kunt laten zien dat minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen oud is.

Waar kun je je in Nederland laten testen?

Tot 1 oktober 2021 kunnen inwoners van Nederland bij talrijke GGD's een gratis coronatest laten doen voordat je op reis gaat (zowel een CPR-test als een sneltest). Je moet hiervoor wel 5 dagen voor vertrek online een testafspraak maken.

Vlieg je vanuit Schiphol naar Spanje? Dan kun je bij KLM Health Services op Schiphol Oost een COVID-19 PCR test laten afnemen (wel eerst een afspraak maken). Binnen 30 minuten ontvang je dan per mail het resultaat.

Maar je kunt je ook laten testen via bijvoorbeeld Travel Doctor of Coronalab.

De kosten van een coronatest bedragen op alle drie de plekken ongeveer €150. Deze kosten worden door sommige reisorganisaties echter geheel of gedeeltelijk vergoed. Vraag dit dus goed na!

Terug naar boven>>

Testen aan einde Spanje vakantie

Als je aan het einde van je Spanje vakantie terugkeert naar Nederland of België, dien je een coronabewijs te laten zien (zie boven).

Ben je niet twee keer gevaccineerd of hersteld van Corona en ben je 12 jaar of ouder, dan dienen inwoners van Nederland bij aankomst in Nederland:

 • een negatieve PCR-test (NAAT-test) te laten zien die bij vertrek maximaal 24 uur oud is, of;
 • een negatieve PCR-test te tonen die bij aankomst in Nederland maximaal 72 uur oud is PLUS een negatieve sneltest die bij vertrek uit Spanje maximaal 24 uur oud is.

Inwoners van België die nog niet gevaccineerd zijn of nog geen corona hebben gehad, dienen momenteel bij aankomst in België:

 • een negatieve PCR-test te tonen die maximaal 72 uur oud is, of;
 • een PCR-test te doen en in quarantaine te blijven totdat je een negatief testresultaat hebt ontvangen.

dien je alleen getest te worden als het Passagier Lokalisatie Formulier uitwijst dat je een hoog risico op corona hebt. Je krijgt dan per SMS een uitnodiging voor een corona-test en dient in thuisquarantaine te gaan totdat het resultaat van de test uitwijst dat je geen corona hebt.

Waar kun je je laten testen in Spanje?

De Nederlandse ambassade in Spanje heeft een overzicht gemaakt van testlocaties in Spanje dichtbij een vliegveld.

Daarnaast zijn er testcentra op de belangrijkste vliegvelden in Spanje, op de Balearen en op de Canarische eilanden, die zowel PCR-testen als sneltesten afnemen. Je dient van tevoren een afspraak voor een test te maken via de volgende twee websites:

Wil je tijdens je vakantie in Spanje kijken of je nog Corona-vrij bent, dan kun je in een apotheek ook een zelftest kopen (antigeentest). De kosten van dergelijke test liggen rond de €6.

In Aragón kun je sinds begin augustus zelfs in meer dan 100 apotheken een officiële antigeentest laten uitvoeren (kosten €30). Op dit moment is het certificaat dat je ontvangt alleen nog in het Spaans, waardoor je het nog niet als officieel resultaat kunt gebruiken als je terug naar Nederland of België vliegt. Maar er wordt hard aan gewerkt om het certificaat in meerdere talen uit te geven. 

Terug naar boven>>

Mondkapje tijdens je Spanje vakantie

Vanaf zaterdag 26 juni hoef je in Spanje geen mondkapje meer te dragen als je buiten bent en de 1,5 meter afstand kunt waarborgen. Dus als je op straat loopt of een wandeling in de natuur maakt.

Kan deze minimum afstand niet gehouden worden, dan is het mondkapje nog steeds verplicht.

Ga je samen met je gezin of partner (beter gezegd: iemand waar je mee samenwoont) op een terrasje zitten, aan het zwembad liggen of op het strand liggen, dan mag het mondkapje ook af zodra je zit/ligt.

In alle gesloten openbare ruimtes dien je het mondkapje nog te blijven dragen: in een restaurant, winkel of museum, op het vliegveld, in het vliegtuig, in de trein en in de bus.

Huidige Corona-maatregelen in Spanje

Naast de minimale afstand van 1,5 meter plus het dragen van een mondkapje kunnen er in de verschillende regio's in Spanje nog andere maatregelen als bijvoorbeeld een avondklok gelden.

Op de website van de ANWB vind je een Nederlandstalig overzicht van actuele Corona-maatregelen in Spanje. Verder kun je op de Engelstalige website TravelSafe Spain:

 1. Per herkomstgebied lezen wat de vertrekvereisten plus de terugkeervereisten in het herkomstgebied, de aankomstvereisten in Spanje en de algemene coronamaatrdegelen in Spanje zijn (klik in de kaart op "select your origin country en kies vervolgens Nederland of België).  
 2. Per autonoom gebied in Spanje lezen welke beperkingen er voor o.a. niet-noodzakelijk verkeer, winkels, restaurants, terrasjes en musea, wanneer en waar je een gezichtsmasker dient te dragen, welke afstand je van elkaar dient te houden en meer.

Tip! Op specifieke websites vind je actueel Corona nieuws over:

 1. de Canarische eilanden, La Palma
 2. Ibiza
 3. de regio Valencia

Terug naar boven>>

Rechten als vakantie niet doorgaat

Veel mensen vragen zich momenteel af welke rechten ze hebben als hun vakantie niet doorgaat vanwege COVID-19. Op de website van Consuwijzer vind je uitgebreide informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je Spanje vakantie niet door kan gaan.

Ziektekostenverzekering

Een andere belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is hoe het met hun ziektekostenverzekering zit als ze tijdens hun verblijf in Spanje door het COVID-19 virus getroffen worden. Hierover kun je meer lezen op de website van Zorgwijzer.

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. Vulkanen en middeleeuwse plaatsen in La Garrotxa (Catalonië)

  Nov 23, 21 04:27 PM

  In La Garrotxa in het binnenland van Catalonië vind je een uniek vulkaangebied, idyllische middeleeuwse plaatsen en indrukwekkende Romaanse bouwwerken. Meer>>

  Lees meer

 2. Teruel: mudéjar- en dinosaurusstad in het zuiden van Aragón

  Nov 22, 21 04:44 AM

  Tips over de stad Teruel in het zuiden van de regio Aragón, die bekend staat om zijn prachtige mudéjar bouwwerken plus overblijfselen van dinosaurussen.

  Lees meer

 3. Ribera del Duero: prachtige wijnstreek in Castillië en Leon

  Nov 18, 21 07:14 AM

  Ontdek Ribera del Duero, het bekendste wijngebied in Castillië en Leon, met zijn talloze wijnhuizen, middeleeuwse plaatsen en Michelin restaurants.

  Lees meer