Op vakantie naar Spanje tijdens de Corona-pandemie

Update: 10 februari 2022

"Kan en mag ik weer op vakantie naar Spanje?" zullen velen zich afvragen. Op deze pagina hou ik je zo goed als ik kan op de hoogte van de stand van zaken in Spanje rondom de COVID-19 pandemie en de gevolgen hiervan voor het toerisme naar Spanje.

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt!

Let op: de situatie in België, Nederland en Spanje verandert voortdurend. Ik heb dus misschien niet altijd al de laatste veranderingen toegevoegd.

Waar kan ik nu op vakantie in Spanje?

We mogen weer op vakantie naar Spanje! Al zijn hier wel nog voorwaarden verbonden aan zowel de inreis in Spanje als de terugreis naar Nederland en België.

Voor wie meer over deze inreis- en terugreisregels wilt weten, heb ik hier een kort overzicht gemaakt:

*Tips* 

Inreisregels Spanje

Om Spanje binnen te mogen komen, dient iedereen vanaf 12 jaar via het  Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) of Coronabewijs aan te tonen dat:

 • hij/zij minimaal 14 dagen volledig tegen COVID-19 ingeënt is (vaccinatiebewijs), waarbij de laatste vaccinatie maximaal 270 dagen van tevoren geplaatst is, of; 
 • hij/zij minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen van COVID-19 hersteld is (herstelbewijs), of;
 • hij/zij negatief op corona getest is via een PCR-test (via de mond) die niet ouder is dan 72 uur of een antigeentest (via de neus) die niet ouder is dan 48 uur (testbewijs).

Bovendien dienen reizigers van 12 jaar en ouder die per vliegtuig naar Spanje reizen een aantal gezondheidsformulieren in te vullen:

1. Via de website van de Spaanse overheid of via de Spain Health Travel App dien je het zogenaamde FCS-formulier in te vullen (let op: hiervoor heb je je stoelnummer nodig!).

2. Alle reizigers van 12 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen dienen een gezondheidsverklaring uit te printen plus in te vullen en op de heen- én terugvlucht bij zich te dragen. Zonder verklaring mag je het vliegtuig niet in.

*Tips*

1. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen vul je de gezondheidsverklaring in als je online incheckt. In dit geval hoef je geen formulier te printen.

2. Ga je met je eigen auto op vakantie naar Spanje, lees dan ook de huidige Corona maatregelen in Frankrijk!

3. Vlieg je naar Spanje en wil je ook de omgeving verkennen, dan is het handig om een auto te huren.

Terugreisregels naar Nederland

Reizigers van 12 jaar en ouder die naar Nederland terugreizen dienen:

 1. een coronabewijs (vaccinatiebewijs, testbewijs* of herstelbewijs) te kunnen laten zien;
 2. een gezondheidsverklaring in te vullen en bij zich te dragen (indien ze per vliegtuig reizen).

Daarnaast worden reizigers zónder vaccinatiebewijs of herstelbewijs dringend geadviseerd om zich op dag 2 en 5 na terugkomst in Nederland te testen

Heb je wél een vaccinatiebewijs of herstelbewijs, dan wordt je dringend geadviseerd om een zelftest te doen voordat je weer anderen gaat ontmoeten op je werk, school of anders.

Laat je sowieso testen bij de GGD als je klachten hebt of als een zelftest positief is.

*Het testbewijs kan van een PCR-test zijn die bij vertrek uit Spanje niet ouder dan 48 uur is of een sneltest die bij vertrek niet ouder dan 24 uur is.

*Tips voor inwoners Nederland* 

1. Inwoners van Nederland kunnen op Nederland Wereldwijd het actuele reisadvies voor Spanje controleren.

2. Op Reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl kun je controleren of je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine dient te gaan.

3. Inwoners van Nederland kunnen op CoronaCheck.nl de CoronaCheck-app downloaden.

Terugreisregels naar België

Inwoners van België die vanuit Spanje terug naar België reizen dienen op zijn vroegst 48 uur vóór aankomst in België het zogenaamde Passagier Lokalisatie Formulier ingevuld en opgestuurd te hebben.

Ben je volledig gevaccineerd of ben je eerder met COVID-19 besmet geweest, dan dien je via het EU Digitaal COVID-Certificaat een vaccinatiebewijs of herstelbewijs te tonen.

Ben je nog niet gevaccineerd en heb je nog geen corona gehad, dan dien je bij terugkomst in België een negatieve PCR-test te tonen die maximaal 72 uur oud is OF een PCR-test te doen en in quarantaine te blijven totdat je een negatief testresultaat hebt ontvangen.

Terug naar boven>>

Het Europees Digitaal Corona Certificaat

Vanaf 1 juli 2021 kun je binnen alle lidstaten van de EU reizen met het zogenaamde Europees Digitaal Corona Certificaat of Coronabewijs. Hierin staat vermeld of je:

 • tegen COVID-19 ingeënt bent,
 • COVID-19 hebt gehad en er weer van hersteld bent, 
 • negatief op corona getest bent.

Terug naar boven>>

Testen voordat je naar Spanje gaat

Zolang Nederland en België door Spanje gezien worden als een risicogebied dient iedereen vanaf 12 jaar die komt uit Nederland of België bij aankomst in Spanje het negatieve resultaat van een PCR-test (=test via mond) of een RAT-test (=sneltest via neus) te laten zien die uiterlijk 48 uur eerder afgenomen is.

Het resultaat van een COVID-19 test mag in het Spaans, Engels, Frans of Duits getoond worden en dient je naam, het nummer van je paspoort of identiteitskaart waarmee je reist, de contactgegevens van het testinstituut, het type test plus het negatieve resultaat te vermelden.

Uitzonderingen op testverplichting

Je hoeft géén testresultaat te laten zien als je:

1. Jonger dan 12 jaar bent.

2. Een geldig vaccinatiebewijs kunt laten zien dat aantoont dat je de laatste vaccinatie minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar voor aankomst in Spanje gehad hebt. 

3. Een geldig bewijs van herstel kunt laten zien dat minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen oud is.

Terug naar boven>>

Testen aan einde Spanje vakantie

Als je aan het einde van je Spanje vakantie terugkeert naar Nederland of België, dien je een coronabewijs te laten zien (zie boven).

Ben je niet twee keer gevaccineerd of hersteld van Corona en ben je 12 jaar of ouder, dan dienen inwoners van Nederland bij aankomst in Nederland een negatieve PCR-test (NAAT-test) te laten zien die bij vertrek maximaal 24 uur oud is OF een negatieve PCR-test te tonen die bij aankomst in Nederland maximaal 72 uur oud is PLUS een negatieve sneltest die bij vertrek uit Spanje maximaal 24 uur oud is.

Inwoners van België die nog niet gevaccineerd zijn of nog geen corona hebben gehad, dienen momenteel bij aankomst in België een negatieve PCR-test te tonen die maximaal 72 uur oud is OF een PCR-test te doen en in quarantaine te blijven tot je een negatief testresultaat hebt ontvangen.

Waar kun je je laten testen in Spanje?

Spanje heeft testcentra op de belangrijkste vliegvelden in Spanje, op de Balearen en op de Canarische eilanden geïnstalleerd, die op afspraak zowel PCR-testen als sneltesten afnemen. Je kunt een afspraak voor een test te maken via de volgende twee websites:

Wil je tijdens je vakantie in Spanje kijken of je nog Corona-vrij bent, dan kun je in een apotheek ook een zelftest kopen (antigeentest). De kosten hiervan liggen rond de €6.

In Aragón kun je sinds begin augustus 2021 zelfs in meer dan 100 apotheken een officiële antigeentest laten uitvoeren (kosten €30).

Terug naar boven>>

Huidige Corona-maatregelen in Spanje

Je dient in Spanje nog steeds minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden, een mondkapje te dragen en je handen regelmatig te desinfecteren.

Daarnaast kunnen er in de verschillende regio's in Spanje nog andere maatregelen gelden. Op de Engelstalige website TravelSafe Spain kun je:

 1. Per herkomstgebied lezen wat de vertrek-& terugkeervereisten in het herkomstgebied, de aankomstvereisten in Spanje plus de algemene coronamaatregelen in Spanje zijn (klik in de kaart op "select your origin country" en kies vervolgens Nederland of België).  
 2. Per autonoom gebied in Spanje lezen welke beperkingen er voor o.a. niet-noodzakelijk verkeer, winkels, restaurants, terrasjes en musea, wanneer en waar je een gezichtsmasker dient te dragen, welke afstand je van elkaar dient te houden en meer.

Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid Nederlandstalig overzicht van actuele Corona-maatregelen in Spanje.

Tip! Op specifieke websites vind je actueel Corona nieuws over:

 1. de Canarische eilanden, La Palma
 2. Ibiza
 3. de regio Valencia

Mondkapje tijdens je Spanje vakantie

Vanaf 10 februari 2022 is het in Spanje voor iedereen van 6 jaar en ouder niet meer verplicht om buiten een mondkapje te dragen. Je dient wél nog een mondkapje te dragen:

 • in het openbaar vervoer (trein, bus, vliegveld, vliegtuig);
 • in een openbare binnenruimte (winkels, musea, restaurants ed.);
 • bij grote evenementen in de buitenlucht waar de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden.

Terug naar boven>>

Rechten als vakantie niet doorgaat

Veel mensen vragen zich momenteel af welke rechten ze hebben als hun vakantie niet doorgaat vanwege COVID-19.

Op de website van Consuwijzer vind je uitgebreide informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je Spanje vakantie niet door kan gaan.

Ziektekostenverzekering

Een andere belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is hoe het met hun ziektekostenverzekering zit als ze tijdens hun verblijf in Spanje door het COVID-19 virus getroffen worden.

Hierover kun je meer lezen op de website van Zorgwijzer.

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. Oude schepen op het Pasaia Maritiem Festival in Baskenland (N-Spanje)

  May 25, 22 08:15 AM

  Op het Pasaia Maritiem Festival kun je van 26 t/m 29 mei 2022 o.a. oude zeilschepen bewonderen in de haven van de Baskische kustplaats Pasaia (Spanje). Info>>

  Lees meer

 2. Kleine campings op idyllische plekken in Zuid-Spanje

  May 24, 22 09:53 AM

  Kleine campings in Zuid-Spanje liggen vooral verscholen in het binnenland van Andalusië en Murcia, maar sommigen liggen ook aan de kust. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Gezellige, rustig gelegen kleine campings in Midden-Spanje

  May 24, 22 02:44 AM

  Kleine campings in Midden-Spanje (10-100 staplaatsen) zijn prachtig gelegen natuurcampings. Mijn favorieten in Madrid, Extremadura, Aragon, Navarra & Castilla.

  Lees meer