Op vakantie naar Spanje tijdens de Corona-pandemie

Update: 8 maart 2021

"Kan en mag ik weer op vakantie naar Spanje?" zullen velen zich afvragen. Op deze pagina probeer ik je zo goed als ik kan op de hoogte te houden van de stand van zaken in Spanje rondom de COVID-19 pandemie en de gevolgen hiervan voor het toerisme naar Spanje.

Momenteel wordt ten strengste aangeraden om alleen noodzakelijke reizen naar Spanje te maken. En wie terugkomt uit Spanje dient in thuisquarantaine te gaan plus een COVID-19 test te ondergaan. Lees meer...

Ik geef zo goed als ik kan antwoord op de volgende vragen:

 1. Waar kan je weer op vakantie in Spanje?
 2. Dien je getest te worden voordat je op vakantie naar Spanje gaat?
 3. Dien je getest te worden aan het einde van je Spanje vakantie?
 4. Waar kun je je laten testen in Spanje?
 5. Wanneer moet je mondkapje dragen in Spanje?
 6. Welke extra maatregelen gelden er op de Canarische eilanden?
 7. Welke rechten heb je als je Spanje vakantie niet doorgaat?
 8. Wat dekt je ziektekostenverzekering in Spanje?
 9. Ontwikkeling in Spanje tijdens Corona pandemie

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt!

Waar kan ik nu op vakantie in Spanje?

Op dit moment geldt een negatief reisadvies voor heel Spanje (d.w.z. het Spaanse vasteland, de Balearen én de Canarische eilanden), aangezien sterk wordt aangeraden om niet naar het buitenland te reizen. Dit negatieve reisadvies naar het buitenland geldt in ieder geval t/m eind maart en wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd naar 15 april.

Verder geven ook de Spaanse autoriteiten aan dat ze nu liever niet willen dat toeristen op vakantie naar Spanje gaan. Sinds 25 oktober 2020 is in Spanje namelijk weer de noodtoestand uitgeroepen, die in principe duurt tot 9 mei 2021. 

Veel regio’s, (deel-)gebieden en steden in Spanje zijn momenteel afgesloten voor niet-noodzakelijk verkeer (in-, uit- én doorreizend verkeer). En toerisme wordt gezien als niet-noodzakelijk verkeer. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete die op kan lopen tot €6.000.

Bovendien is er een landelijke avondklok van kracht, wat inhoudt dat je je tussen 23 uur en 6 uur niet op openbare wegen of in openbare ruimtes mag begeven (dit kan per provincie wat afwijken).

Tips:

1. Controleer altijd eerst het officiële reisadvies voor Spanje!

1.1 Kijk als je inwoner van Nederland bent altijd voordat je op vakantie naar Spanje gaat naar het officiële reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse.

1.2 En als je inwoner van België bent naar het officiële reisadvies van de Belgische autoriteiten plus de informatie van de Belgische ambassade in Spanje.

2. Op de website Nederlandwereldwijd vind je per regio een overzicht van de huidige in-/uitreisverboden plus tijden van avondklok in Spanje.

3. Op de Engelstalige website TravelSafe Spain vind je antwoord op heel veel vragen die betrekking hebben op je Spanje vakantie!

4. Een aantal regio's hebben per 1 maart 2021 weer terrassen, restaurants en winkels (in beperkte mate) geopend. Dit is het geval in de regio Valencia, Madrid en op de Balearen.

5. Op specifieke websites vind je actueel Corona nieuws over:

5.1 de Canarische eilanden

5.2 de regio Valencia

Testen voordat je naar Spanje gaat

Reizigers die per boot of vliegtuig naar Spanje reizen dienen bij aankomst in Spanje het negatieve resultaat van een PCR- of TMA-test te laten zien die uiterlijk 72 uur van tevoren afgenomen is.

Dergelijke verklaring wordt ook wel een non-COVID-19 verklaring genoemd en is verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar

Let op:

 • Het resultaat van een COVID-19 test mag in het Spaans, Engels, Frans of Duits getoond worden.
 • Belangrijk is dat op het testresultaat je naam, nummer van het paspoort of de identiteitskaart waarmee je reist, de contactgegevens van het testinstituut, het type test én het negatieve resultaat vermeld staan.

Vlieg je vanuit Schiphol naar Spanje? Dan kun je bij KLM Health Services op Schiphol Oost een COVID-19 PCR test laten afnemen (wel eerst een afspraak maken). Binnen 30 minuten ontvang je dan per mail het resultaat.

Maar je kunt je ook laten testen via Travel Doctor of Coronalab. De kosten van een coronatest bedragen op alle drie de plekken ongeveer €150. Deze kosten worden door sommige reisorganisaties echter geheel of gedeeltelijk vergoed.

Door TUI worden de kosten bijvoorbeeld in zijn geheel vergoed, maar is een non-COVID-19 verklaring ook verplicht om het vliegtuig in te kunnen. En reizigers van Transavia krijgen bij Coronalab korting op een coronatest.

Reizigers die met auto naar Spanje gaan

Voor mensen die per auto reizen, geldt geen verplichte test om Nederland of Spanje binnen te komen.

De Franse overheid eist echter wél een negatieve PCR-test van autoreizigers. Bovendien dienen mensen die met de auto door Frankrijk reizen aan te kunnen tonen dat hun reis noodzakelijk is.

En hetzelfde geldt voor verreweg de meeste regio's in Spanje. Ook hier geldt nog steeds een in- en uitreisverbod tenzij je aan kunt tonen dat je reis noodzakelijk is (een vakantie wordt niet als noodzakelijk gezien). 

Meer informatie over de huidige Corona maatregelen in Frankrijk>>

Testen aan het einde van Spanje vakantie

Als aankomst in Nederland

Als je aan het einde van je Spanje vakantie terugkeert naar Nederland, dan dien je in Spanje getest te worden als je 13 jaar of ouder bent.

Vanaf 3 maart 2021 kunnen reizigers die per vliegtuig, schip, bus of trein uit een hoog-risicogebied naar Nederland reizen kiezen uit één van de volgende opties:

 1. Een enkele negatieve PCR-test die bij vertrek maximaal 12 uur oud is;
 2. Een dubbele test die bestaat uit een negatieve PCR-test die bij aankomst in Nederland maximaal 72 uur oud is PLUS een negatieve sneltest die bij vertrek uit Spanje maximaal 4 uur oud is.

Bovendien dienen zij 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (of 5 dagen in quarantaine met daarna weer een PCR-test).

De kosten van deze testen zijn in principe voor eigen rekening.

Tip: Lees hier meer over het tonen van negatieve testresultaten; je vindt er ook een lijst van 'veilige landen' (landen met laag risico op besmetting met coronavirus). 

Als aankomst in België

Reis je op dit moment vanuit Spanje naar België, dan dien je bij aankomst in België getest te worden. Want heel Spanje wordt als rode zone gezien.

Uitzondering hierop vormen echter de Canarische eilanden Gran Canaria, Fuerteventura en La Palma. Deze drie eilanden worden als oranje zone gezien, waardoor je alleen bij aankomst in België op corona getest dient te worden als het verplicht ingevulde Passagier Lokalisatie Formulier (zie punt 3. van onderstaande paragraaf over gezondheidsformulieren) uitwijst dat je een hoog risico op corona hebt. In dit geval krijg je per SMS een uitnodiging voor een coronatest.

Waar kun je je laten testen in Spanje?

De Nederlandse ambassade in Spanje heeft een overzicht gemaakt van testlocaties in Spanje dichtbij een vliegveld.

Daarnaast werkt Spanje er aan om testcentra op de belangrijkste vliegvelden in Spanje, op de Balearen en op de Canarische eilanden te installeren die zowel PCR-testen als sneltesten afnemen. Begin maart 2021 zijn deze testcentra op vliegvelden er echter nog niet. 

Gezondheidsformulieren

Voordat je op vakantie naar Spanje gaat, dien je niet alleen aan een coronatest te denken, maar ook aan het invullen van allerlei gezondheidsformulieren:

1. Om te beginnen dient iedereen die met het vliegtuig op vakantie naar Spanje gaat na het inchecken (je dient een stoelnummer in te voeren!) via de website van de Spaanse overheid of via de Spain Health Travel App het zogenaamde FCS-formulier in te vullen. Na het invullen van het formulier ontvang je een QR code die je moet laten zien bij aankomst op bestemming. Heb je het formulier niet ingevuld, dan kan het zijn dat je de toegang tot Spanje geweigerd wordt.

Let op: je hoeft het Spaanse gezondheidsformulier niet in te vullen als je met de auto naar Spanje komt.

2. Daarnaast dienen alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring te downloaden, printen en invullen. Deze verklaring dien je op de heen- én terugvlucht bij je te dragen. Er kan naar gevraagd worden op het vliegveld en bij het instappen. Als je geen verklaring bij je hebt, mag je niet het vliegtuig in.

3. Voor inwoners van België geldt dat zij op zijn vroegst 48 uur vóór aankomst in België het zogenaamde Passagier Lokalisatie Formulier ingevuld en opgestuurd dienen te hebben, ongeacht het reisadvies van het gebied waar ze naartoe zijn geweest. Aan de hand van de antwoorden in het formulier wordt er gekeken of je een hoog risico op corona hebt. Is dit het geval, dan wordt je per SMS uitgenodigd voor een coronatest.

Let op: Als je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet vliegt, dan vul je de gezondheidsverklaring in als je online incheckt (dit kan vanaf 24 uur voor vertrek). In dit geval hoef je geen formulier te printen.

Mondkapje tijdens je Spanje vakantie

Momenteel dien je overal in Spanje in het openbaar een mondkapje te dragen. Dus niet alleen in een restaurant, winkel of museum, maar ook als je op straat loopt of een wandeling in de natuur maakt. Evenals op het vliegveld en in het vliegtuig.

Zodra je zit, hoef je op een terrasje of in een restaurant geen mondkapje te dragen, maar wel als je naar je tafeltje toe loopt.

En hetzelfde geldt op het strand: zodra je zit of ligt, mag het mondkapje af. Maar wanneer je je beweegt, dien je het mondkapje om te hebben.

TIP: Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid overzicht van actuele Corona-maatregelen in Spanje. Ook bijvoorbeeld of en in welke mate winkels, tankstations, hotels, campings, musea etc. weer geopend zijn. En welke reisbeperkingen er gelden.

Rechten als vakantie niet doorgaat

Veel mensen vragen zich momenteel af welke rechten ze hebben als hun vakantie niet doorgaat vanwege COVID-19. Op de website van Consuwijzer vind je uitgebreide informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je Spanje vakantie niet door kan gaan.

Ziektekostenverzekering

Een andere belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is hoe het met hun ziektekostenverzekering zit als ze tijdens hun verblijf in Spanje door het COVID-19 virus getroffen worden. Hierover kun je meer lezen op de website van Zorgwijzer.

Ontwikkeling Spanje na Corona lockdown

Toen de COVID-19 pandemie begin 2020 uitbrak in Europa, ging Spanje geheel op slot en was de Corona-lockdown een feit. Gedurende ongeveer twee maanden mochten mensen letterlijk hun huizen niet verlaten en was een vakantie naar Spanje onmogelijk.

Daarna ging Spanje stapje voor stapje weer open voor de Spanjaarden. En op 21 juni 2020 ging Spanje ook weer open voor toeristen. Alleen daar waar er een COVID-19 uitbraak plaatsvindt, zou een gebied lokaal tijdelijk dichtgaan.

Net als in Nederland en België bleef ook in Spanje het nieuwe normaal gelden. Zo diende je onder andere een mondkapje in het openbaar te dragen als een afstand 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden.

Toen het aantal Corona besmettingen in de regio Catalonië weer op begon te lopen, besloot men er al snel dat het dragen van een mondkapje altijd verplicht is in het openbaar. Steeds meer regio's volgden Catalonië's mondkapjes-beleid en al snel was het overal in Spanje verplicht om altijd een mondkapje te dragen in het openbaar.

Het aantal COVID-19 uitbraken en-besmettingen begon echter toch steeds meer toe te nemen en zich weer over het hele land te verspreiden, waardoor steeds meer gebieden in Spanje weer een negatief reisadvies kregen. Totdat op 25 augustus voor heel Spanje weer een negatief reisadvies gold.

Op 25 oktober 2020 werd op het Spaanse vasteland ook weer de noodtoestand uitgeroepen, die in principe duurt tot 9 mei 2021.

Vanaf half oktober mochten we wél weer even op vakantie naar de Canarische eilanden, omdat het aantal Corona besmettingen er heel laag was én de eilandengroep extra maatregelen genomen had om mensen die besmet zijn met Corona nog sneller op te sporen en te isoleren. 

Zo is iedereen die op vakantie naar de Canarische eilanden gaat vanaf 14 november 2020 verplicht om bij aankomst een non-COVID-19 verklaring te laten zien. Vanaf 23 november geldt dit voor heel Spanje.

Sinds Nederland en België in december 2020 weer in lockdown zijn gegaan, worden ook reizen naar de Canarische eilanden weer ten strengste afgeraden.
Nieuwe pagina's

 1. Een uitdagende óf ontspannen fietsvakantie in Spanje

  Mar 05, 21 06:32 AM

  De mooiste fietsgebieden voor een fietsvakantie in Spanje, mooiste fietsreizen naar Spanje en beste periode om te fietsen in Spanje.

  Lees meer

 2. Casa el Naranjo – Nederlandse B&B in Málaga voor fietsliefhebbers

  Mar 04, 21 06:30 AM

  Zoek je een Nederlandse B&B voor een wandel- of fietsvakantie in het binnenland van Andalusië? Lees dan meer over B&B Casa el Naranjo op Spanje voor Jou.

  Lees meer

 3. Op vakantie in Granada (Andalusië) - Moorse invloeden, bergen en zee

  Mar 04, 21 06:22 AM

  Een vakantie Granada is meer dan het Alhambra zien! Geniet van ongeschonden berglandschappen en witte dorpen. Tips voor cultuur-/ actieve vakantie Zuid-Spanje.

  Lees meer