Op vakantie naar Spanje tijdens de Corona-pandemie

Update: 24 november 2020

"Kan en mag ik weer op vakantie naar Spanje?" zullen velen zich afvragen. Op deze pagina probeer ik je zo goed als ik kan op de hoogte te houden van de stand van zaken in Spanje rondom de COVID-19 pandemie en de gevolgen hiervan voor het toerisme naar Spanje.

LET OP: Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden. Naar de rest van Spanje wordt nog ten strengste aangeraden om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en wordt extra waakzaamheid aangeraden als je op vakantie naar de andere Canarische eilanen, de regio Valencia plus delen van Noord-Spanje gaat. Lees meer...

Ik geef antwoord op de volgende vragen:

 1. Waar kan je weer op vakantie in Spanje?
 2. Dien je getest te worden vóór je Spanje vakantie?
 3. Dien je getest te worden aan het einde van je Spanje vakantie?
 4. Wanneer moet je mondkapje dragen in Spanje?
 5. Welke extra maatregelen gelden er op de Spaanse eilanden?
 6. Welke rechten heb je als je Spanje vakantie niet doorgaat?
 7. Wat dekt je ziektekostenverzekering in Spanje?

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt!

Waar kan ik nu op vakantie in Spanje?

Negatief reisadvies Spaanse vasteland en Balearen

Op dit moment geldt nog steeds een negatief reisadvies voor Spanje. Niet-noodzakelijke reizen worden dus ten sterkste afgeraden. En wie terugkomt uit Spanje, dient 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De enige uitzondering hierop vormen de Canarische eilanden (zie de volgende paragraaf).

Ook de Spaanse autoriteiten geven aan dat ze nu liever niet willen dat toeristen op vakantie naar Spanje gaan, met uitzondering van de Canarische eilanden.

Sinds 25 oktober jongstleden is in Spanje namelijk weer de noodtoestand uitgeroepen, die in principe duurt tot 9 mei 2021. Ook al zijn de Spaanse landsgrenzen nog open, veel regio’s, (deel-)gebieden en steden zijn momenteel afgesloten voor niet-noodzakelijk in- en uitreizend verkeer.

Wie toch wilt in-/uit-/doorreizen, dient schriftelijk de noodzaak hiervan aan te kunnen tonen. En toerisme wordt gezien als niet-noodzakelijk in- en uitreizend verkeer. Degenen die deze noodzaak niet aan kunnen tonen, kunnen de toegang tot een gebied worden ontzegd én een mogelijke boete van tussen de €300 en €6.000 opgelegd krijgen.

Bovendien is er een landelijke avondklok van kracht, wat inhoudt dat je je  tussen 23 uur en 6 uur niet op openbare wegen of in openbare ruimtes mag begeven.

Tip: controleer altijd eerst het officiële reisadvies voor Spanje!

Kijk als je inwoner van Nederland bent altijd voordat je op vakantie naar Spanje gaat naar het officiële reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse.

En als je inwoner van België bent naar het officiële reisadvies van de Belgische autoriteiten plus de informatie van de Belgische ambassade in Spanje (zie ook deze tabel en kaart).

Vakantie naar Canarische eilanden toegestaan

Grote uitzondering op het bovenstaande vormen de Canarische eilanden, omdat hier weinig coronabesmettingen zijn. Bovendien wordt er via aanvullende maatregelen werkelijk alles aan gedaan om het aantal besmettingen te minimaliseren, om besmettingen zo snel mogelijk op te sporen en te isoleren en om mensen die tijdens hun vakantie in Spanje tóch besmet zouden raken goed op te vangen.

Aangezien het reisadvies voor de Canarische eilanden voor inwoners van Nederland niet gelijk is aan dat voor inwoners van België, noem ik de adviezen hier apart:

Reisadvies Canarische eilanden voor inwoners van Nederland

Vanaf 27 oktober jongstleden heeft het Nederlandse ministerie code geel gegeven aan de Canarische eilanden, al wordt tegelijkertijd ten strengste aangeraden om tot halverwege januari 2021 niet te reizen.

Je mag dus weer op vakantie naar Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, El Hierro en La Palma. En bij thuiskomst hoef je niet 10 dagen in quarantaine.

Reisadvies Canarische eilanden voor inwoners van België

 • Door de Belgische autoriteiten wordt voor het Canarisch eiland La Palma een groen reisadvies gegeven. Dit betekent dat Belgen zonder beperkingen weer op vakantie mogen naar dit Spaanse eiland. Bij terugkeer in België zijn zij niet verplicht om een COVID-test te doen en hoeven zij ook niet in thuis-quarantaine te gaan.
 • Voor Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera en El Hierro geven de Belgische autoriteiten een oranje reisadvies. Dit houdt in dat reizen mogelijk is, maar dat een verhoogde waakzaamheid wordt geadviseerd. Bij terugkeer in België is het niet verplicht om een COVID-test te doen en hoef je ook niet in quarantaine te gaan.
 • Voor Tenerife geldt tenslotte een rood reisadvies op dit moment, wat inhoudt dat het ten zeerste wordt afgeraden om hier op vakantie te gaan. Reis je toch naar Tenerife, dan kan het zijn dat je bij terugkomst in België gevraagd wordt om een COVID-test te doen en in quarantaine te gaan.

Testen voor je vakantie naar Spanje?

Vanaf 14 november 2020 dien je bij aankomst op de Canarische eilanden in Spanje het negatieve resultaat van een COVID-19 test (of PCR-test) te laten zien die uiterlijk 72 uur van tevoren afgenomen is. Dergelijke verklaring wordt ook wel een non-COVID-19 verklaring genoemd.

Vanaf 23 november is een non-COVID-19 verklaring ook verplicht voor de rest van Spanje. Ongeacht of je per vliegtuig, trein of auto komt.

Vlieg je vanuit Schiphol naar Spanje? Dan kun je bij KLM Health Services op Schiphol Oost een coronatest (COVID-19 PCR test) laten afnemen. Binnen 30 minuten ontvang je dan per mail het resultaat. Denk eraan dat je van tevoren een afspraak voor een sneltest op Schiphol Oost maakt!

Maar je kunt je ook laten testen via Travel Doctor of Coronalab. De kosten van een coronatest bedragen op alle drie de plekken ongeveer €150. Deze kosten worden door sommige reisorganisaties echter geheel of gedeeltelijk vergoed.

Door TUI worden de kostsen bijvoorbeeld in zijn geheel vergoed, maar is een non-COVID-19 verklaring ook verplicht om het vliegtuig in te kunnen. En reizigers van Transavia krijgen bij Coronalab korting op een coronatest.

Testen aan einde van Spanje vakantie

Ga je op vakantie naar een van de Spaanse eilanden? Dan dien je je aan het einde van je vakantie nog een keer te laten testen in speciaal hiervoor ingerichte centra. Het testsen gebeurt dus terwijl je nog op vakantie op de Canarische eilanden of de Balearen bent.

Aan deze test zijn geen kosten verbonden. Zou je positief getest worden, dan mag je niet naar huis vliegen en dien je in quarantaine te gaan in speciaal hiervoor aangewezen accommodaties. De quarantaine kosten zijn voor rekening van de Spaanse autoriteiten.

Voor inwoners van België geldt verder dat het mogelijk is dat je bij thuiskomst uitgenodigd wordt om een coronatest te laten afnemen als je op vakantie bent geweest in een gebied met code rood. In het geval van Spanje zijn dat op dit moment het Spaanse vasteland, de Balearen plus Tenerife.

Gezondheidsformulieren

Voordat je op vakantie naar Spanje gaat, dien je niet alleen aan een coronatest te denken, maar ook aan het invullen van allerlei gezondheidsformulieren:

1. Om te beginnen dient iedereen die met het vliegtuig op vakantie naar Spanje gaat na het inchecken (je dient een stoelnummer in te voeren!) via de website van de Spaanse overheid of via de Spain Health Travel App het zogenaamde FCS-formulier in te vullen. Na het invullen van het formulier ontvang je een QR code die je moet laten zien bij aankomst op bestemming. Heb je het formulier niet ingevuld, dan kan het zijn dat je de toegang tot Spanje geweigerd wordt.

Let op: je hoeft het Spaanse gezondheidsformulier niet in te vullen als je met de auto naar Spanje komt.

2. Daarnaast dienen alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring te downloaden, printen en invullen. Deze verklaring dien je op de heen- én terugvlucht bij je te dragen. Er kan naar gevraagd worden op het vliegveld en bij het instappen. Als je geen verklaring bij je hebt, mag je niet het vliegtuig in.

3. Voor inwoners van België geldt dat zij op zijn vroegst 48 uur vóór aankomst in België het zogenaamde Passagier Lokalisatie Formulier ingevuld en opgestuurd dienen te hebben, ongeacht het reisadvies van het gebied waar ze naartoe zijn geweest.

Let op: Als je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet vliegt, dan vul je de gezondheidsverklaring in als je online incheckt (dit kan vanaf 24 uur voor vertrek). In dit geval hoef je geen formulier te printen.

Mondkapje tijdens Spanje vakantie

Momenteel dien je overal in Spanje in het openbaar een mondkapje te dragen. Dus niet alleen in een restaurant, winkel of museum, maar ook als je op straat loopt of een wandeling in de natuur maakt. Evenals op het vliegveld en in het vliegtuig.

Zodra je zit, hoef je op een terrasje of in een restaurant geen mondkapje te dragen, maar wel als je naar je tafeltje toe loopt.

En hetzelfde geldt op het strand: zodra je zit of ligt, mag het mondkapje af. Maar wanneer je je beweegt, dien je het mondkapje om te hebben.

Uitzondering hierop vormen de Canarische eilanden. Hier hoef je geen mondkapje te dragen in natuurgebieden plus landelijke gebieden. Zolang je maar minimaal 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden.

TIP: Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid overzicht van actuele Corona-maatregelen in Spanje. Ook bijvoorbeeld of en in welke mate winkels, tankstations, hotels, campings, musea etc. weer geopend zijn. En welke reisbeperkingen er gelden.

Extra maatregelen Spaanse eilanden

Naast de algemene maatregelen die gelden om verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan (1,5m afstand houden, desinfecteren, iedereen vanaf 6 jaar mondkapje op in het openbaar en binnen blijven bij symptomen), hebben de Canarische eilanden en de Balearen nog extra maatregelen opgesteld om mensen die besmet zijn met het virus te kunnen traceren en te voorkomen dat deze mensen gaan reizen:

1. Corona-test bij vertrek

Aan het einde van je vakantie op een van de Spaanse eilanden dien je 48 uur voor vertrek in aparte centra een corona-test af te laten nemen. Aan deze test zijn geen kosten verbonden.

2. In quarantaine als positief getest

Is het testresultaat positief, dan mag je niet aan boord van een vliegtuig gaan en dien je op vakantiebestemming in quarantaine te gaan. 

Toeristen die positief getest zijn op het corona-virus zullen in hiervoor aangewezen accommodaties ondergebracht worden.

3. Vergoeding quarantaine kosten

De autoriteiten van de Balearen en de Canarische eilanden nemen de aan de quarantaine verbonden kosten inclusief eventuele medische kosten plus ziekenhuiskosten voor hun rekening.

Rechten als vakantie niet doorgaat

Veel mensen vragen zich momenteel af welke rechten ze hebben als hun vakantie niet doorgaat vanwege COVID-19. Op de website van Consuwijzer vind je uitgebreide informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je Spanje vakantie niet door kan gaan.

Ziektekostenverzekering als in Spanje

Een andere belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is hoe het met hun ziektekostenverzekering zit als ze tijdens hun verblijf in Spanje door het COVID-19 virus getroffen worden. Hierover kun je meer lezen op de website van Zorgwijzer.

Ontwikkeling Spanje na Corona lockdown

Toen de COVID-19 pandemie begin 2020 uitbrak in Europa, ging Spanje geheel op slot en was de Corona-lockdown een feit.

Gedurende ongeveer twee maanden mochten mensen letterlijk hun huizen niet verlaten. En een vakantie naar Spanje was onmogelijk.

Daarna ging Spanje stapje voor stapje weer open: eerst mochten mensen in leeftijdsgroepen korte tijd weer de straat op, toen mochten ze zich binnen hun eigen provincie begeven en uiteindelijk mochten ze ook de provinciegrenzen weer overschrijden.

Op 21 juni jongstleden ging heel Spanje weer open voor toeristen. Alleen daar waar er een COVID-19 uitbraak plaatsvindt, zou een gebied lokaal tijdelijk dichtgaan.

Het reisadvies was toen voor heel Spanje geel, wat inhoudt dat je er mag reizen, maar dat er wel extra maatregelen gelden. Onder andere het dragen van een mondkapje in het openbaar als een afstand 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden.

Toen het aantal Corona besmettingen in de regio Catalonië weer op begon te lopen, besloot men er al snel dat het dragen van een mondkapje altijd verplicht is in het openbaar, niet alleen als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden.

Steeds meer regio's volgden Catalonië's mondkapjes-beleid. En al snel was het overal in Spanje verplicht om altijd een mondkapje te dragen in het openbaar.

Ook deze toch rigoureuze maatregel mocht echter niet baten: het aantal COVID-19 uitbraken en-besmettingen begon steeds meer toe te nemen en zich weer over het hele land te verspreiden. 

Dit had als resultaat dat voor steeds meer gebieden in Spanje een negatief reisadvies kwam (code oranje). Totdat op 25 augustus voor heel Spanje weer een negatief reisadvies geldt.

Om het wintertoerisme naar de Spaanse eilanden weer op gang te brengen, hebben de Spaanse autoriteiten op 12 oktober extra maatregelen aangekondigd voor EU-ingezetenen die op vakantie naar een van de Balearen of Canarische eilanden gaan.

Vanaf 14 november is iedereen die op vakantie naar de Canarische eilanden gaat verplicht om bij aankomst een non-COVID-19 verklaring te laten zien. En vanaf 23 november geldt dit voor heel Spanje.
Nieuwe pagina's

 1. Kleine rustgevende glampings op de Canarische eilanden

  Nov 30, 20 07:44 AM

  Wist jij dat er op de Canarische eilanden leuke glampings liggen? Op Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura heb ik een paar rustgevende kleine glampings gevonden.

  Lees meer

 2. Casas Benalí: ecologisch vakantiepark op bergtop in Valencia

  Nov 26, 20 04:53 AM

  Vakantiepark Casas Benalí met zijn boutique hotel, huizen, glamping en camping is een opgeknapt berggehucht in het groene Valencia. Ontspan-& actieve vakantie!

  Lees meer

 3. Costa Adeje op Tenerife, luxe badplaats of complete kust?

  Nov 24, 20 05:08 AM

  Ten Noorden van Los Cristianos en Playa de las Americas, de eerste badplaatsen van Tenerife, is Costa Adeje ontwikkeld. Een nieuwe luxe badplaats, of meer...

  Lees meer