Op vakantie naar Spanje tijdens de Corona-pandemie

Update: 7 juni 2021

"Kan en mag ik weer op vakantie naar Spanje?" zullen velen zich afvragen. Het antwoord hierop is: ja! Alleen wel met de nodige extra veiligheidsmaatregelen om Corona besmettingen zo veel mogelijk te beperken en direct op te kunnen sporen.

Op deze pagina probeer ik je zo goed als ik kan op de hoogte te houden van de stand van zaken in Spanje rondom de COVID-19 pandemie en de gevolgen hiervan voor het toerisme naar Spanje.

Ik geef zo goed als ik kan antwoord op de volgende vragen:

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt!

Waar kan ik nu op vakantie in Spanje?

Inwoners van Nederland mogen weer op vakantie naar de Balearen én de Canarische eilanden, want de Spaanse eilanden hebben nu code geel! Er gelden dus wel nog extra Coronamaatregelen om te reizen naar en verblijven op deze eilanden, maar voor terugkeer naar Nederland hoef je niet meer getest hoeft te worden of in quarantaine te gaan.

Het Spaanse vasteland heeft echter nog steeds code oranje, omdat het nog steeds gezien wordt als hoog risico gebied. Niet-noodzakelijke reizen ernaartoe worden dus nog steeds afgeraden.

Let op: Inwoners van Nederland kunnen op de websites wijsopreis.nl en nederlandwereldwijd het reisadvies voor Spanje controleren. Bovendien kun je op de website reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl controleren of je in thuisquarantaine dient te gaan bij terugkeer in Nederland. 

Tip: Wil je niet in het openbaar vervoer of met je eigen auto naar het vliegveld toe, dan kun je ook een taxi naar het vliegveld bestellen.

Ook voor inwoners van België zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland niet meer verboden, maar worden ze wel nog steeds afgeraden.

Testen voordat je naar Spanje gaat

Zolang Nederland en België door Spanje gezien worden als een risicogebied dient iedereen vanaf 6 jaar die komt uit Nederland of België bij aankomst in Spanje het negatieve resultaat van een PCR-test (=test via mond) of een RAT-test (=sneltest via neus) te laten zien die uiterlijk 48 uur eerder afgenomen is.

Het resultaat van een COVID-19 test mag in het Spaans, Engels, Frans of Duits getoond worden en dient te vermelden:

 • je naam, 
 • nummer van je paspoort of identiteitskaart waarmee je reist, 
 • de contactgegevens van het testinstituut, 
 • het type test 
 • het negatieve resultaat.

Uitzonderingen op testverplichting

Je hoeft géén testresultaat te laten zien als je:

1. Jonger dan 6 jaar bent.

2. Een geldig vaccinatiebewijs kunt laten zien als je gevaccineerd bent (waarbij de laatste vaccinatie minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar voor aankomst in Spanje gehad dient te hebben). 

3. Een geldig bewijs van herstel als je van Corona hersteld bent.

Op het vaccinatiebewijs dienen in het Spaans, Engels, Frans of Duits de naam en achternaam, datum van beide vaccinaties (tenzij Janssen vaccin), het type vaccin, het batchnummer, het land waarin het vaccin is afgegeven plus de contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven vermeld te staan.

De "Registratiekaart Coronavirus" van het RIVM in Nederland voldoet níet aan deze eisen. Zolang er nog geen EU Digitiaal Corona Certificaat is, is voor Nederlanders daarom het gele vaccinatieboekje een geldig corona-vaccinatiebewijs om Spanje binnen te kunnen.

Het bewijs van herstel dient minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test te zijn afgegeven. Verder dient het bewijs door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener te zijn afgegeven en dient het naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, het type NAAT-test dat is afgenomen plus het land van afgifte te vermelden.

Let op: Controles op de testuitslag vinden steekproefsgewijs plaats op het vliegveld (of in de haven) in Spanje. Wordt je gecontroleerd en je voldoet niet aan de testverplichting, dan riskeer je een boete van €3.000.

Ga je op vakantie naar een van de Canarische eilanden en heb je er een toeristische accommodatie geboekt, dan wordt op het vliegveld om je boekingsbewijs gevraagd en dien je de negatieve testuitslag bij aankomst in de toeristische accommodatie te laten zien. 

Europees Digitaal Corona Certificaat

Vanaf 1 juli 2021 kun je binnen alle lidstaten van de EU reizen met het zogenaamde Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) waarin vermeld staat of je:

 • tegen COVID-19 ingeënt bent,
 • COVID-19 hebt gehad en er weer van hersteld bent, 
 • negatief op corona getest bent.

Het certificaat is inmiddels al getest en klaar om in gebruik genomen te worden in Nederland en België, maar moet alleen nog aangesloten worden op het EU-netwerk.

Waar kun je je laten testen?

Vlieg je vanuit Schiphol naar Spanje? Dan kun je bij KLM Health Services op Schiphol Oost een COVID-19 PCR test laten afnemen (wel eerst een afspraak maken). Binnen 30 minuten ontvang je dan per mail het resultaat.

Maar je kunt je ook laten testen via Travel Doctor of Coronalab. De kosten van een coronatest bedragen op alle drie de plekken ongeveer €150.

Deze kosten worden door sommige reisorganisaties echter geheel of gedeeltelijk vergoed. Vraag dit dus goed na!

Tip! Ga je met de auto op vakantie naar Spanje, lees dan ook de huidige Corona maatregelen in Frankrijk!

Testen aan het einde van Spanje vakantie

Als aankomst in Nederland

Als je aan het einde van je Spanje vakantie terugkeert naar Nederland, dan dien je in Spanje getest te worden als je 13 jaar of ouder bent.

Let op: Na een vakantie op de Balearen op de Canarische eilanden hoef je NIET getest te worden voordat je terug naar Nederland gaat.

Vanaf 16 maart 2021 dienen reizigers die per vliegtuig, schip, bus of trein uit een hoog-risicogebied naar Nederland reizen:

 1. een negatieve PCR-test (NAAT-test) te laten zien die bij vertrek maximaal 24 uur oud is.
 2. OF een negatieve PCR-test te tonen die bij aankomst in Nederland maximaal 72 uur oud is PLUS een negatieve sneltest die bij vertrek uit Spanje maximaal 24 uur oud is.

Bovendien dienen zij 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (of 5 dagen in quarantaine met daarna weer een PCR-test; wanneer deze test negatief is, hoef je niet meer in quarantaine).

De kosten van deze testen zijn in principe voor eigen rekening.

Tip: Lees hier meer over het tonen van negatieve testresultaten; je vindt er ook een lijst van 'veilige landen' (landen met laag risico op besmetting met coronavirus). 

Let op: Per 8 mei hoeven reizigers die na een verblijf op de Balearen (d.w.z. Mallorca, Ibiza, Formentera, Menorca en Cabrera) naar Nederland reizen niet meer in quarantaine in Nederland én niet meer getest te worden voor terugkeur. Deze maatregelen gelden nog wél voor reizigers uit andere delen van Spanje. 

Als aankomst in België

Als je vanuit Spanje met het vliegtuig of de boot terugkeert naar België, dien je alleen getest te worden indien het ingevulde ingevulde Passagier Lokalisatie Formulier (zie punt 3. van onderstaande paragraaf over gezondheidsformulieren) uitwijst dat je een hoog risico op corona hebt.

In dit geval krijg je per SMS een uitnodiging voor twee coronatesten (de tweede coronatest 7 dagen na de eerste) én dient in thuisquarantaine te gaan totdat het resultaat van de tweede test uitwijst dat je geen corona hebt.

Waar kun je je laten testen in Spanje?

De Nederlandse ambassade in Spanje heeft een overzicht gemaakt van testlocaties in Spanje dichtbij een vliegveld.

Daarnaast zijn er testcentra op de belangrijkste vliegvelden in Spanje, op de Balearen en op de Canarische eilanden, die zowel PCR-testen als sneltesten afnemen. Je dient van tevoren een afspraak voor een test te maken via de volgende twee websites:

Waar moet je nog meer aan denken?

Voordat je op vakantie naar Spanje gaat, dien je niet alleen aan een coronatest te denken, maar ook aan het invullen van allerlei gezondheidsformulieren.

Verder dien je tijdens je vakantie in Spanje een mondkapje te dragen, genoeg afstand te houden en afhankelijk van waar je in Spanje verblijft vóór een bepaalde tijd binnen te zijn.

En tenslotte dien je als je terugkeert naar Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (tenzij je op vakantie op de Balearen of de Canarische eilanden bent geweest).

Tip: Wil je in Spanje geen gebruik van openbaar vervoer hoeven te maken, dan is het handig om een auto te huren.

Gezondheidsformulieren

1. Om te beginnen dient iedereen die met het vliegtuig op vakantie naar Spanje gaat na het inchecken (je dient een stoelnummer in te voeren!) via de website van de Spaanse overheid of via de Spain Health Travel App het zogenaamde FCS-formulier in te vullen. Na het invullen van het formulier ontvang je een QR code die je moet laten zien bij aankomst op bestemming.

Let op: je hoeft het Spaanse gezondheidsformulier niet in te vullen als je met de auto naar Spanje komt.

2. Daarnaast dienen alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen een gezondheidsverklaring te downloaden, printen en invullen. Deze verklaring dien je op de heen- én terugvlucht bij je te dragen. Er kan naar gevraagd worden op het vliegveld en bij het instappen. Als je geen verklaring bij je hebt, mag je het vliegtuig niet in.

3. Voor inwoners van België die per vliegtuig of boot vanuit Spanje terug naar België reizen geldt dat zij op zijn vroegst 48 uur vóór aankomst in België het zogenaamde Passagier Lokalisatie Formulier ingevuld en opgestuurd dienen te hebben. Aan de hand van de antwoorden in het formulier wordt er gekeken of je een hoog risico op corona hebt. Is dit het geval, dan wordt je per SMS uitgenodigd voor een coronatest op dag 1 en dag 7 van je terugkomst in België én dien je in thuisquarantaine te gaan totdat je weet dat de tweede coronatest negatief is.

Let op: Als je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet vliegt, dan vul je de gezondheidsverklaring in als je online incheckt (dit kan vanaf 24 uur voor vertrek). In dit geval hoef je geen formulier te printen.

Mondkapje tijdens je Spanje vakantie

Momenteel dien je overal in Spanje in het openbaar een mondkapje te dragen. Dus niet alleen in een restaurant, winkel of museum, maar ook als je op straat loopt of een wandeling in de natuur maakt. Evenals op het vliegveld en in het vliegtuig.

Zodra je zit, hoef je op een terrasje of in een restaurant geen mondkapje te dragen, maar wel als je naar je tafeltje toe loopt.

En hetzelfde geldt op het strand: zodra je zit of ligt, mag het mondkapje af. Maar wanneer je je beweegt, dien je het mondkapje om te hebben.

TIP: Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid overzicht van actuele Corona-maatregelen in Spanje. Ook bijvoorbeeld of en in welke mate winkels, tankstations, hotels, campings, musea etc. weer geopend zijn. En welke reisbeperkingen er gelden.

Tips voor inwoners van Nederland én België

 1. Per herkomstgebied lezen wat de vertrekvereisten plus de terugkeervereisten in het herkomstgebied, de aankomstvereisten in Spanje en de algemene coronamaatrdegelen in Spanje zijn (klik in de kaart op "select your origin country en kies vervolgens Nederland of België).  
 2. Per autonoom gebied in Spanje lezen welke beperkingen er voor o.a. niet-noodzakelijk verkeer, winkels, restaurants, terrasjes en musea, wanneer en waar je een gezichtsmasker dient te dragen, welke afstand je van elkaar dient te houden en meer.
 • Op specifieke websites vind je actueel Corona nieuws over:
 1. de Canarische eilanden, La Palma
 2. Ibiza
 3. de regio Valencia

Rechten als vakantie niet doorgaat

Veel mensen vragen zich momenteel af welke rechten ze hebben als hun vakantie niet doorgaat vanwege COVID-19. Op de website van Consuwijzer vind je uitgebreide informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je Spanje vakantie niet door kan gaan.

Ziektekostenverzekering

Een andere belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is hoe het met hun ziektekostenverzekering zit als ze tijdens hun verblijf in Spanje door het COVID-19 virus getroffen worden. Hierover kun je meer lezen op de website van Zorgwijzer.
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

 2. Rustige en kleinschalige Spanje vakanties met Eliza was Here

  Jun 08, 21 02:41 AM

  Eliza was Here staat voor sfeervolle hotels en vakantiehuizen in o.a. Spanje die weg van het massatoerisme liggen; maar ook voor service van A tot Z. Lees meer.

  Lees meer

 3. Nomad Xperience - Nederlandstalige glamping in de bergen bij Granada

  May 26, 21 02:26 PM

  Zin in een actieve vakantie in Andalusië? De Nederlandstalige glamping Nomad Xperience in de bergen bij Granada organiseert vele outdoor activiteiten.

  Lees meer