Op vakantie naar Spanje na de Corona-lockdown

Update: 25 augustus 2020

"Kan en mag ik weer op vakantie naar Spanje?" zullen velen zich afvragen. Op deze pagina probeer ik je zo goed als ik kan op de hoogte te houden van de stand van zaken in Spanje rondom de COVID-19 pandemie en de gevolgen hiervan voor het toerisme naar Spanje.

LET OP: Per 25 augustus 2020 zijn weer alleen noodzakelijke reizen naar Spanje toegestaan en mogen we dus weer niet op vakantie naar Spanje.

Ik geef antwoord op de volgende vragen:

 1. Waar kan je weer op vakantie in Spanje?
 2. Wat houdt het nieuwe normaal in Spanje in?
 3. Wat betekent het nieuwe normaal voor je Spanje vakantie?
 4. Welke rechten heb je als je Spanje vakantie niet doorgaat?

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt!

Korte ontwikkeling van situatie in Spanje na Corona lockdown

Toen de COVID-19 pandemie begin 2020 uitbrak in Europa, ging Spanje geheel op slot en was de Corona-lockdown een feit.

Gedurende ongeveer twee maanden mochten mensen letterlijk hun huizen niet verlaten. En een vakantie naar Spanje was onmogelijk.

Daarna ging Spanje stapje voor stapje weer open: eerst mochten mensen in leeftijdsgroepen korte tijd weer de straat op, toen mochten ze zich binnen hun eigen provincie begeven en uiteindelijk mochten ze ook de provinciegrenzen weer overschrijden.

Op 21 juni jongstleden ging heel Spanje weer open voor toeristen. Alleen daar waar er een COVID-19 uitbraak plaatsvindt, zou een gebied lokaal tijdelijk dichtgaan.

Het reisadvies was toen voor heel Spanje geel, wat inhoudt dat je er mag reizen, maar dat er wel extra maatregelen gelden. Onder andere het dragen van een mondkapje in het openbaar als een afstand 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden.

Toen het aantal Corona besmettingen in de regio Catalonië weer op begon te lopen, besloot men er al snel dat het dragen van een mondkapje altijd verplicht is in het openbaar, niet alleen als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden.

Steeds meer regio's volgden Catalonië's mondkapjes-beleid. En al snel was het overal in Spanje verplicht om altijd een mondkapje te dragen in het openbaar.

Ook deze toch rigoureuze maatregel mocht echter niet baten: het aantal COVID-19 uitbraken en-besmettingen begon steeds meer toe te nemen en zich weer over het hele land te verspreiden. 

Dit had als resultaat dat voor steeds meer gebieden in Spanje een negatief reisadvies kwam (code oranje). Totdat op 25 augustus voor heel Spanje weer een negatief reisadvies geldt.

Waar kan ik weer op vakantie in Spanje?

Op dit moment mag je dus niet op vakantie naar Spanje. Alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. En kom je terug uit Spanje, dan dien je bij terugkeer in Nederland of België 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

LET OP: De situatie verandert voortdurend. Het is daarom belangrijk om voordat je naar Spanje op vakantie gaat te controleren of het gebied waar je naartoe gaat veilig en open is:

Wat is het nieuwe normaal in Spanje?

Zolang er nog geen vaccinatie tegen het COVID-19 virus bestaat, blijven er in Spanje de volgende basisregels voor het nieuwe normaal gelden:

 • 1,5 meter afstand van elkaar houden (anders riskeer je een boete van €100);
 • Iedereen vanaf 6 jaar moet een mondkapje in het openbaar dragen;
 • Extra vaak handen desinfecteren;
 • Elkaar geen hand of knuffel geven;
 • Thuis blijven als je koorts hebt, verkouden bent en dergelijke.

TIP: Op de website van RTVE kun je zien welke mondkapjeplicht er in een bepaalde regio geldt. Is een regio paars, dan dien je altijd (in het Spaans: siempre) een mondkapje in het openbaar te dragen.

Wat betekent dit voor je Spanje vakantie?

Als je naar Spanje op vakantie gaat, zul je het nieuwe normaal overal om je heen merken. De meest voorkomende situaties probeer ik hier te beschrijven:

 • Als je naar Spanje vliegt, dien je op het vliegveld en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Bovendien wordt bij aankomst in Spanje op het vliegveld je temperatuur gemeten (m.b.v. thermografische camera's) én wordt de verblijfplaats in Spanje geregistreerd om mensen snel op te kunnen sporen in het geval van een corona-besmetting. 
 • Op terrasjes en in restaurants staan tafels verder van elkaar af; zodra je zit, hoef je geen mondkapje te dragen, maar wel als je naar je tafeltje toe loopt.
 • In openbare zwembaden wordt een beperkt aantal mensen toegelaten, staan stoelen verder van elkaar af en wordt drie keer per dag gedesinfecteerd; bij ieder zwembad is er verder verplicht toezicht (niet alleen om te helpen als er iemand in nood is in het zwembad, maar ook om er voor te zorgen dat deze regels nageleefd worden); en om ervoor te zorgen dat er niet meer mensen dan toegestaan in het zwembad zijn, kan het zijn, dat je je van tevoren voor een bepaalde dag en tijd moet inschrijven.
 • Op het strand geldt eigenlijk hetzelfde als in het zwembad: een maximaal aantal mensen om er voor te zorgen dat de 1,5 meter afstand gegarandeerd wordt, strandstoelen ver genoeg van elkaar af en die gedesinfecteerd worden voordat iemand anders er op komt liggen, plus iemand die toezicht op naleving houdt.
 • Musea, pretparken en dergelijke zijn open, maar ook hier zijn maatregelen genomen om 1,5 meter afstand te kunnen houden; hou er rekening mee dat je (gedeeltelijk) een mondkapje dient te dragen.

TIP: Op de website van de ANWB vind je een uitgebreid overzicht van actuele Corona-maatregelen in Spanje. Ook bijvoorbeeld of en in welke mate winkels, tankstations, hotels, campings, musea etc. weer geopend zijn. En welke reisbeperkingen er gelden.

Welke rechten heb je als je vakantie niet doorgaat?

Op de website van Consuwijzer vind je uitgebreide informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je Spanje vakantie niet door kan gaan.
Nieuwe pagina's

 1. Aankomst van kraanvogels in Extremadura: het begin van de winter!

  Sep 29, 20 08:58 AM

  Van november t/m februari kun je in de regio Extremadura in Midden-Spanje genieten van vele duizenden kraanvogels…

  Lees meer

 2. Het ontstaan van toerisme aan de Costa Blanca: Benidorm en bikini’s

  Sep 25, 20 03:31 AM

  Sinds wanneer en waarom zijn de Costa Blanca en Spanje een populaire vakantiebestemming voor Noord-Europeanen? Vind hier het antwoord!

  Lees meer

 3. Patones de Arriba: opgeknapt verlaten bergdorpje in de regio Madrid

  Sep 10, 20 02:36 AM

  Kom meer te weten over het bijzondere bergdorpje Patones de Arriba in het noorden van de regio Madrid: bouwstijl, ligging, wandel- en overnachtingsmogelijkheden

  Lees meer