Op vakantie naar Spanje na de Corona-lockdown

Update: 18 juni 2020

Op 23 mei jongstleden deed Spanje’s premier Sanchez voor het eerst een voorzichtige uitspraak over Spanje’s heropening voor toeristen na de Coronalockdown: rond 1 juli zou Spanje klaar zijn om zijn grenzen weer voor buitenlandse toeristen te openen.

Uiteindelijk heeft Spanje zijn deuren al op 21 juni voor buitenlandse toeristen geopend. Je kunt dus weer op vakantie naar Spanje!

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Net als in Nederland en België blijven echter nog extra maatregelen gelden zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is.

En zou er ergens een corona-uitbraak zijn, dan gaat een gebied lokaal tijdelijk op slot.

Op deze pagina geef ik antwoord op de volgende vragen:

 1. Waar kan je weer op vakantie in Spanje?
 2. Wat houdt het nieuwe normaal in Spanje in?
 3. Wat betekent het nieuwe normaal voor je Spanje vakantie?
 4. Gaan alle hotels en campings in Spanje weer open?
 5. Welke rechten heb je als je Spanje vakantie niet doorgaat?

Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt!

Waar kan ik weer op vakantie in Spanje?

Vanaf 21 juni is in principe heel Spanje weer open voor toeristen.

ECHTER: mocht er ergens weer een COVID-19 uitbraak zijn, dan gaat een gebied weer tijdelijk dicht. Dit gebeurt dan wel lokaal. Er wordt dus niet meteen een hele provincie dichtgegooid.

Het blijft daarom belangrijk om voordat je naar Spanje op vakantie gaat te controleren of het gebied waar je naartoe gaat veilig en open is. Dit doe je op de volgende websites:

Wat is het nieuwe normaal in Spanje?

Zodra het nieuwe normaal ingaat, is de noodtoestand in Spanje opgeheven en heeft iedere provincie weer de macht in eigen handen.

Zolang er nog geen vaccinatie tegen het COVID-19 virus bestaat, blijven er in Spanje echter de volgende basisregels voor het nieuwe normaal gelden:

 • 1,5 meter afstand van elkaar houden (anders riskeer je een boete van €100);
 • Extra vaak handen desinfecteren;
 • Elkaar geen hand of knuffel geven;
 • Thuis blijven als je koorts hebt, verkouden bent en dergelijke;
 • In Asturië, La Rioja, Aragón, Catalonië, Extremadura, Andalusië, Murcia en op de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) dient iedereen vanaf 6 jaar momenteel altijd een mondkapje in het openbaar te dragen. 
 • In Galicië en Baskenland dient iedereen vanaf 6 jaar momenteel een mondkapje in het openbaar te dragen in zones waar er een COVID-19 uitbraak is. 
 • In de overige regio's dient iedereen vanaf 6 jaar een mondkapje te dragen als de 1,5 meter afstand niet te handhaven valt.

TIP: Op de website van RTVE kun je controleren welke mondkapjeplicht er in een bepaalde regio geldt. In het geval dat een regio paars gekleurd is, dien je altijd (in het Spaans: siempre) een mondkapje in het openbaar te dragen.

Wat betekent dit voor je Spanje vakantie?

Als je naar Spanje op vakantie gaat, zul je het nieuwe normaal overal om je heen merken. De meest voorkomende situaties probeer ik hier te beschrijven:

 • Als je naar Spanje vliegt, dien je op het vliegveld en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Bovendien wordt bij aankomst in Spanje op het vliegveld je temperatuur gemeten (m.b.v. thermografische camera's) én wordt de verblijfplaats in Spanje geregistreerd om mensen snel op te kunnen sporen in het geval van een corona-besmetting. 
 • Op terrasjes en in restaurants staan tafels verder van elkaar af; zodra je zit, hoef je geen mondkapje te dragen, maar wel als je naar je tafeltje toe loopt.
 • In openbare zwembaden wordt een beperkt aantal mensen toegelaten, staan stoelen verder van elkaar af en wordt drie keer per dag gedesinfecteerd; bij ieder zwembad is er verder verplicht toezicht (niet alleen om te helpen als er iemand in nood is in het zwembad, maar ook om er voor te zorgen dat deze regels nageleefd worden); en om ervoor te zorgen dat er niet meer mensen dan toegestaan in het zwembad zijn, kan het zijn, dat je je van tevoren voor een bepaalde dag en tijd moet inschrijven.
 • Op het strand geldt eigenlijk hetzelfde als in het zwembad: een maximaal aantal mensen om er voor te zorgen dat de 1,5 meter afstand gegarandeerd wordt, strandstoelen ver genoeg van elkaar af en die gedesinfecteerd worden voordat iemand anders er op komt liggen, plus iemand die toezicht op naleving houdt.
 • Musea, pretparken en dergelijke zijn open, maar ook hier zijn maatregelen genomen om 1,5 meter afstand te kunnen houden; hou er rekening mee dat je (gedeeltelijk) een mondkapje dient te dragen.

TIP: Op de website van de ANWB vind je een uitgebreider overzicht van actuele Coronamaatregelen in Spanje.

Naast algemene richtlijnen kun je er bijvoorbeeld ook lezen of en in welke maten winkels, tankstations, hotels, campings, musea etc. weer geopend zijn; en welke reisbeperkingen er gelden.

Gaan alle hotels en campings weer open?

Vanaf 21 juni 2020 MOGEN hotels, vakantiehuizen en campings in Spanje weer buitenlandse toeristen toelaten.

Zij dienen er echter wel voor te zorgen dat zij voldoen aan alle hygiëne- en afstandseisen.

De vraag is of alle vakantie-accommodaties in Spanje de moeite waard is om hun accommodatie 'coronaproof' te krijgen en een lagere capaciteit op de koop toe te nemen. Of dat er accommodaties zijn die hun deuren deze zomer dan liever gesloten houden.

Ik raad je daarom aan om voordat je op reis gaat of een accommodatie boekt contact op te nemen met het hotel, het vakantiehuis of de camping in Spanje. Zodat je er zeker van kunt zijn dat de accommodatie deze zomer ook daadwerkelijk weer zijn deuren geopend heeft.

Welke rechten heb je als je vakantie niet doorgaat?

Op de website van Consuwijzer vind je uitgebreide informatie over welke rechten je bijvoorbeeld hebt als je Spanje vakantie niet door kan gaan.
Nieuwe pagina's

 1. Liébana: berggebied aan de voet van de Picos de Europa in Cantabrië

  Jul 14, 20 11:01 AM

  Inspiratie voor een actieve of cultuurvakantie in Liébana (Cantabrië, Noord-Spanje): ligging, bezienswaardigheden, activiteiten en sfeervolle accommodaties.

  Lees meer

 2. Wandeling langs de mooiste plekjes van Potes in Liébana (Cantabrië)

  Jul 14, 20 08:34 AM

  Een leuke wandeling van een local door het charmante Potes, hoofdstad van het Liébana gebied in Cantabrië, aan de voet van de Picos de Europa!

  Lees meer

 3. Parkeren in Madrid: alle mogelijkheden gratis en betaald

  Jul 13, 20 08:07 AM

  Ik heb voor je uitgezocht waar je gratis en betaald kunt parkeren in Madrid.

  Lees meer