Een vakantie Aragon, naar bergen en valleien met eeuwenoud verleden

Ga je op vakantie naar Aragon in Noord Spanje, dan kom je terecht in een van de minst toeristische gebieden van Spanje.

Met ongeschonden en uitermate afwisselende natuur. Die ontelbare mogelijkheden biedt voor een actieve vakantie in Spanje.

En eeuwenoude dorpen en steden. Waar tradities worden hooggehouden. En kunstliefhebbers kunnen genieten van Mudejar en Romaanse kunst.

Doe hier inspiratie op voor een vakantie naar dit nog onbekende gebied in Midden Spanje. Of ga direct naar mijn reistips voor Aragon.

Ongeschonden en afwisselende natuur

Het hoogtepunt voor een vakantie naar Aragon is voor mij de ongeschonden en uitermate afwisselende natuur. 

Helemaal in het noorden van dit aan Frankrijk grenzende gebied in Spanje vind je de Pyreneeën van Aragon. Met hoge besneeuwde bergtoppen, bergmeren, hoogvlaktes en valleien. En het UNESCO Werelderfgoed nationale park Ordesa y Monte Perdido.

Een waterval die uitkomt in een helderblauw bergmeer in nationaal park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën van Aragon in Noord Spanje

Ten zuiden van de Pyreneeën wordt het natuurlijke landschap gekenmerkt door diepe kloven en ravijnen. Hier vind je ook de 300 meter hoge rotsformaties Mallos de Riglos. Het woongebied van talrijke roofvogels.

Ga je nog wat verder naar het zuiden, dan kom je terecht bij Los Monegros. Een ruw en droog landschap. Dat vroeger bedekt was met dennen en donkere jeneverbes struiken, maar nu net als de Bardenas Reales (Navarra) een woestijngebied is. 

Weer wat verder naar het zuiden, kom je uit bij een vruchtbaar gebied rond de Ebro rivier, de langste rivier van Spanje. Deze brede rivier in Midden Spanje is enorm rijk aan vissen, heeft prachtige omliggende wetlands en is een ideale plek voor watersport.

Hou je van actieve vakanties? Ga dan zeker ook eens op vakantie naar Aragon. Ga bijvoorbeeld skiën of wandelen in de Pyreneeën, klimmen of vogels kijken bij de Mallos de Riglos. Of vissen aan de Ebro rivier.

Oude steden en traditionele dorpen

De Middeleeuwse plaats Albarracín in de provincie Teruel in Aragon

Wil je cultuur proeven tijdens je vakantie in Aragon? Bezoek dan in de Pyreneeën traditionele dorpen als Ansó en Hecho. Dwaal rond door de straten van Jaca, de hoofdstad van het oude Koninkrijk Aragon. En ga terug in de tijd in de Middeleeuwse dorpen Aínsa en Alquézar. Allen gelegen in de noordelijke provincie Huesca.

In de provincie Zaragoza vind je de Middeleeuwse plaatsen Tarazona en Calatayud. Alsmede de dorpen Uncastillo, Sos del Rey Católico, Daroca en Gallocanta. En natuurlijk de oude Romeinse stad Zaragoza.

En in de zuidelijke provincie Teruel liggen de prachtige stad Teruel, met zijn vele Mudejar kunstwerken. En idyllische dorpen als Albarracín en Cantavieja.

Mudejar kunst

Mudejar architectuur in het Alfajería paleis in Zaragoza (provincie Zaragoza, Aragon)

Hou je van kunst en architectuur? Bewonder dan de meer dan 150 bouwwerken met Mudejar architectuur in dit nog nauwelijks ontdekte gebied in Spanje als je op vakantie in Aragon bent! De Mudejar kunst in Aragon, die sinds 2001 zelfs een UNESCO Werelderfgoed is, vormt het bewijs van het vreedzaam samenleven van Christenen en Moslims in dit gebied na de Christelijke Reconquista van Spanje. 

Een groot deel van de Mudejar monumenten is te vinden in de stad Teruel. Maar ook in de steden Zaragoza en Calatayud en andere plaatsen in de provincies Teruel en Zaragoza vind je talrijke prachtige Mudejar monumenten. Bijvoorbeeld het paleis van Alfajería in Zaragoza.

Romaanse bouwwerken

Romaanse kerk San Juan de Busa op de Ruta de Serrablo in de provincie Huesca in Aragon

Architectuurliefhebbers kunnen als ze op vakantie naar Aragon gaan ook smullen van talrijke Romaanse bouwwerken. Kapellen, kerken, kathedralen, kastelen en kloosters. Want deze onontdekte regio in Noord Spanje is een van de gebieden in Spanje met de meeste en mooiste Romaanse bouwwerken. 

De bekendste Romaanse gebouwen in Aragon zijn het Loarre kasteel, het klooster van San Juan de la Peña en de kathedraal van Jaca. Allemaal gelegen in de provincie Huesca.

Maar dit zijn verre van de enige Romaanse gebouwen die de moeite waard zijn. In iedere vallei in de Pyreneeën vind je wel Romaanse bouwwerken. En ook erbuiten.

Volg bijvoorbeeld de Ruta de Serrablo (in de buurt van Sabiñanigo, in de provincie Huesca), die voert langs kleine Romaanse kerken. Of de Las Cinco Villas–route in de provincie Zaragoza. Langs de plaatsen Tauste, Ejea de los Caballeros, Sadaba, Uncastillo en Sos del Rey Católico.

Traditionele feesten

De bijzondere Contradanza dans in Cetina in de provincie Zaragoza (Aragon)

Beleef deze interessante streek in de binnenlanden van Spanje op een heel bijzondere manier. En zorg dat jij op vakantie in Aragon bent tijdens een van de vele feesten die er gehouden worden. Feesten waarbij tradities nog een belangrijke rol spelen.

Beleef bijvoorbeeld de Goede week in de steden Teruel of Zaragoza. Geniet van de unieke Contradanza dans op Keltische muziek in Cetina (provincie Zaragoza). Of kom naar het Folklore Festival in Jaca.

Mijn reistips voor Aragon

Als je op vakantie in Aragon bent, kun je overnachten in kleine landelijke hotels en sfeervolle vakantiehuizen en appartementen. Die liggen in prachtige Middeleeuwse plaatsen of in schitterende natuurlijke omgevingen. Ik heb de mooiste slaapplekken in Aragon voor je op een rijtje gezet.

Wil je een rondreis door Aragon of door Midden Spanje maken? Ook dan heb ik een paar tips voor je.

Reizen naar Aragon

Unieke vakanties naar Aragon met YourTripToSpain

Ben je op zoek naar een georganiseerde reis naar Aragon? Of heb je hulp nodig bij het organiseren van je vakantie naar Aragon? Dan kan ik YourTripToSpain van harte aanbevelen.

Deze kleine reisorganisatie uit Aragon kent dit bijzondere gebied in het binnenland van Spanje als geen ander. En met de vele contacten die zij er heeft, maakt zij bijna elk soort vakantie voor je mogelijk.

Maak een rondreis Madrid-Aragon-Barcelona

Aangezien dit gebied in Midden Spanje ligt tussen Madrid en Barcelona, kun je een vakantie naar Aragon prima combineren met een vakantie Madrid of Barcelona. Of je kunt een rondreis door Spanje maken. Waarbij je in de hoofdstad van Spanje begint en eindigt in de stad van Gaudí.

Kleine charmante hotels en B&B's

Landelijk hotel in het nationale park Ordesa

Ik ben meteen verkocht als ik het landelijke hotel Casa de San Martín zie. Dat midden in het nationale park Ordesa in de Pyreneeën van Aragon ligt. Hier kan ik ontspannen. In een klein, prachtig ingericht rustiek hotel met prima restaurant. Dat ligt in een betoverende landelijke omgeving.

Landelijk hotel in Middeleeuwse plaats Alquézar

Een andere parel vind ik in de Middeleeuwse plaats Alquézar in Aragon. Het kleine landelijk hotel Alodia is ontzettend smaakvol ingericht. Met neutrale kleuren en antiek meubilair. Geweldig! Hier zou ik zo willen verblijven als ik op vakantie in Aragon ben…

Landelijk hotel in Middeleeuwse plaats Sos del Rey Catolico

In de hoofdstraat van de Middeleeuwse plaats Sos de Rey Católico in Aragon vind ik het bijzondere hotel El Peiron. Het kleine hotel bevindt zich in een 17e eeuws gebouw. Dat deel uitmaakt van de oude stadsmuren van deze mooie Middeleeuwse plaats in Aragon.

Landelijk hotel in Middeleeuwse plaats Albarracín

Wil je tijdens je vakantie in Aragon verblijven in de Middeleeuwse plaats Albarracín? Dan beveel ik Casa del Tío Americano aan. Het kleine hotel is sfeervol ingericht. De eigenaren zijn zeer behulpzaam. En vanaf het terras kun je genieten van een spectaculair uitzicht op de Middeleeuwse plaats.

Centraal gelegen hotel in Teruel stad

In eerste instantie lijkt het centraal gelegen El Mudayyan hotel in de stad Teruel een gewoon modern hotel. Maar het hotel is gebouwd boven op een Middeleeuwse kerk. En heeft een eeuwenoude tunnel die naar de kerk en toren van San Salvador leidt! Wat het hotel toch wel bijzonder maakt...

Sfeervolle vakantiehuizen en appartementen

4-persoons vakantiehuis in Pyreneeën van Aragon

Wat een gezellig huis vind ik dit 4-persoons vakantiehuis in het prachtige bergdorpje Tramacastilla de Tena, in de Tena vallei in de Pyreneeën van Aragon! Ik voel me meteen thuis in dit warm ingerichte huis…

6-persoons appartement in Pyreneeën van Aragon

In de uitlopers van de Aragonese Pyreneeën vind ik dit knusse en rustieke appartement. In een typisch stenen dorpshuis in het dorpje Castigaleu (provincie Huesca). Een heerlijke uitvalsbasis voor wandelaars…


Keer terug van Vakantie Aragon naar Vakantie Midden Spanje
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Meer vluchten naar Spanje vanaf regionale luchthavens in Nederland

  Feb 15, 18 06:38 AM

  Verschillende vliegtuigmaatschappij hebben voor de zomer van 2018 het aanbod van vluchten naar Spanje vanaf regionale luchthavens in Nederland uitgebreid. Lees welke.

  Lees meer

 2. Een vakantie in de natuur in Ecolodge Cabañeros in Midden Spanje

  Feb 01, 18 07:14 AM

  Op zoek naar een natuurvakantie in Midden Spanje? In het nationaal park Cabañeros kun je overnachten, in vakantiehuisjes of boomhutten die verscholen liggen tussen eeuwenoude Mediterrane bomen…

  Lees meer

 3. Playa Burriana – het populaire strand van Nerja

  Feb 01, 18 04:52 AM

  Playa Burriana is het populaire strand van Nerja. Lees hier waarom dit strand aan de Costa del Sol zo geliefd is bij volwassenen en kinderen.

  Lees meer