Een zonvakantie in Spanje – zo veel meer dan zon

Ga je op zonvakantie naar Spanje, dan kun je niet alleen genieten van het zonnetje en heerlijke stranden, maar ook van idyllische dorpjes, prachtige natuur, lekker eten en veel meer!

Lees hier wanneer, waar en bij wie je terecht kunt voor een zonvakantie in Spanje.

Het hele jaar door zonvakantie

Het Burriana strand in Nerja (Costa del Sol, Andalusië)

Weet je wat ik het mooiste vind van een zonvakantie in Spanje? Dat je er het hele jaar door van een zonvakantie kunt genieten, zelfs in de winter!

In de winter zijn vooral de Canarische Eilanden en Zuid Spanje ideale bestemmingen voor een zonvakantie in Spanje.

In het voor- en najaar is kun je naast deze twee gebieden ook heerlijk vertoeven in de regio’s Catalonië en Valencia aan de oostkust van Spanje. En natuurlijk op de Balearen.

En in de zomer kun je eigenlijk aan de hele Spaanse kust terecht voor een zonvakantie in Spanje: op de Spaanse Eilanden, aan de zuidkust en aan de oostkust van Spanje. Maar zeker ook aan kust van Noord Spanje

TIP! Hou je niet zo van hitte en drukte? Ga dan in de zomer op vakantie naar Galicië, Asturië, Cantabrië of Baskenland in Noord Spanje!

Zonvakantie met cultuur en natuur

Het Güggenheim museum in Bilbao (Baskenland, Noord Spanje)

Wat ik verder heerlijk vind aan een zonvakantie in Spanje, is het feit dat je veelal omgeven wordt door prachtige natuur en een rijke cultuur.

Waar in Spanje je ook op vakantie gaat: op minder dan twee uur rijden van de kust sta je in de bergen of in een natuurgebied. En vind je talloze traditionele dorpjes en historische steden.

Bijvoorbeeld Santander, Bilbao en San Sebastian in Noord Spanje; Barcelona en Valencia aan de oostkust van Spanje; en Cordoba, Sevilla en Granada in Zuid Spanje.

Bovendien kun je tijdens een zonvakantie in Spanje genieten van een heerlijke culinaire cultuur! Proef bijvoorbeeld overheerlijke pintxos in Noord Spanje, paella in Valencia of boquerones in Zuid Spanje. En natuurlijk de fantastische wijnen die door heel Spanje gemaakt worden.

De Spaanse Costas

Je kunt de kust van Spanje opdelen in verschillende Costas (=kusten). De bekendste Costas in Spanje zijn de Costa del Sol in Andalusië en de Costa Brava in Catalonië. En ook de Costa Blanca aan de Oostkust van Spanje is tegenwoordig bij velen bekend.

Minder bekend zijn echter Costas als de Costa de la Luz in Andalusië of de Costa Verde in Noord Spanje.

Om je een beter idee te geven van de mogelijkheden van een zonvakantie in Spanje, vind je hier een kaartje met de verschillende Costas in Spanje.

Kaart van de Costas in Spanje

Wil je een paar weken met je eigen auto op vakantie naar Spanje? Dan zijn de Costa Brava, Costa Dorada en Costa Verde (inclusief Costa Vasca) ideale bestemmingen voor een zonvakantie in Spanje.

Ga je een maand of langer op vakantie in Spanje? Dan kun je natuurlijk ook verder rijden richting Zuidoost en Zuid Spanje.

Dichtbevolkte of bijna verlaten stranden

Het Maro strand ten oosten van Nerja (Costa del Sol oost)

Of je nu houdt van dichtbevolkte stranden of juist bijna verlaten stranden, het kan allemaal tijdens een zonvakantie in Spanje!

De drukste stranden in Spanje vind je aan de noordoostkust van Spanje (de Costa Brava, Costa Dorada en Costa Blanca) en de zuidkust (de Costa del Sol).

Ga je voor rustige stranden in Spanje, dan vind ik de Costa Verde in Noord Spanje, de Costa de la Luz in zuidwest Spanje en de stranden bij natuurgebied Cabo de Gata in zuidoost Spanje echte aanraders.

En ook aan de Costa Brava vind je bijna verlaten stranden in kleine inhammen.

TIP! Hou er rekening mee dat in de maand augustus half Spanje naar het strand trekt.

Voordelige of kleinschalige zonvakanties

Of je nu op zoek bent naar een voordelige zonvakantie of juist een kleinschalige zonvakantie, beiden kan in Spanje. Je vindt er grote en kleine hotels, campings en vakantieparken. Direct aan het strand of een stukje in het binnenland. Maar ook luxe vakantievilla’s, vakantiehuizen (=casas rurales), appartementen en B&B’s. Aan het strand, op het platteland, in een traditioneel dorpje of in een stad.

Ik heb het aanbod van zonvakanties naar Spanje voor je uitgezocht en opgedeeld in drie categorieën:

Let op! Kijk goed naar wát je precies boekt: alleen accommodatie, of ook vlucht / vervoer binnen Spanje / vervoer naar accommodatie / eten.

Let op! Kijk goed naar wát je precies boekt: alleen accommodatie, of ook vlucht vanuit Nederland / vervoer binnen Spanje / vervoer naar accommodatie.

Kleinschalige zonvakantie Spanje

Eliza was Here 
Vakanties weg van de massa in Spanje en Spaanse eilanden

Zomerzin 
Andalusië vakanties met bijzondere accommodaties en activiteiten

Karin’s choice 
Kleinschalige vakanties in Andalusië, Mallorca & Ibiza 

La Casita 
Rustige vakantiehuizen met zwembad in Zuid Spanje

TopicTravel
Vakantiehuizen in Oost+ Zuid Spanje, de Balearen en Gran Canaria

Sunweb 
Kleinschalige hotels & appartementen incl. vlucht Spanje & eilanden

Voordelige zonvakantie Spanje

Pharos Reizen 
Auto-& camping-vakanties in o.a. Catalonië &  Andalusië

TUI 
Hotel / vakantiehuis / appartement incl. vlucht in  Spanje & eilanden

Sunweb 
Hotels & appartementen incl. vlucht in Spanje en Spaanse eilanden

Kras 
Hotels / appartementen incl. vlucht (+huurauto) in Spanje en eilanden

Zonvakantie Spanje voor kampeerliefhebbers

VacanceSelect 
Glamping, campings & vakantieparken in Noord+Oost+Zuid Spanje

Suncamp 
Campings met zwembad aan kust van Catalonië en Valencia

ACSI reizen 
Begeleide kampeerreizen naar de winterzon in Zuid+Oost Spanje

Let op! Ik heb hier niet Booking.com genoemd. Deze website gebruiken we zelf echter veel. Want je hebt er een groot en divers aanbod, kunt vaak gratis annuleren en dient meestal pas bij aankomst te betalen.

Mijn favoriete zonvakanties in Spanje

Zelf houden we niet van al te veel drukte en combineren we een zonvakantie graag met cultuur en natuur. Onze favoriete zonvakanties in Spanje zijn dan ook:

Witte bergdorp Frigiliana in Andalusië

Ieder jaar gaan we op vakantie in bergdorp Frigiliana aan Costa del Sol Oost in Andalusië. Waar we alles vinden wat ons hartje begeert: een Spaans dorpje, prachtige natuur, 10 minuten rijden van strand, restaurants en zwembad. In en in de buurt van het dorp liggen prachtige vakantiehuizen, appartementen en hotelletjes. 

Luxe vakantiehuizen tussen olijfbomen in hart Andalusië

Wat een paradijsjes zijn de landelijke vakantiehuizen van La Mimbre Rural in het Caminos de Pasion gebied. Dat zich bevindt in het hart van Andalusië! Prachtige Spaanse huizen met privé zwembad, te midden van een overweldigend olijfbomenlandschap. Aan de rand van een piepklein dorpje. Of helemaal op het platteland. Hier kom ik tot rust!

Landelijk hotel La Posada del Angel in bergen van Malaga

Een ander heerlijk bergdorpje aan de Costa del Sol in de provincie Malaga vind ik Ojén. Dat ligt op minder dan 10km rijden van Marbella. In dit idyllische dorpje heb ik het landelijke hotel La Posada del Angel gevonden. Een klein, in Andalusische stijl gebouwd hotel midden in het centrum van Ojén. Met 13 kamers, een open patio én een verwarmd buitenzwembad.

Costa Verde in Noord Spanje

Wat vind ik het heerlijk om in de zomer op vakantie naar de Costa Verde in Noord Spanje te gaan! Naar Galicië, Asturië, Cantabrië of Baskenland. Ik geniet er van de oneindige kustlijn met vele zandstranden, het groene achterland en eeuwenoude tradities. Ben dol op de steden Bilbao, San Sebastian en Santander. En smul er van het heerlijke eten.

B&B Masia La Pineda in het binnenland van Catalonië

Wat is het binnenland van Catalonië mooi! Hoef je niet binnen 10 minuten aan zee te zijn, maar ben je voor je zonvakantie Spanje vooral op zoek naar rust? Dan vind ik Masia la Pineda (30 minuten rijden van zee) een topper! Deze accommodatie in het achterland van de Costa Brava is niet alleen een B&B, maar heeft ook appartementen, blokhutten en minicamping.

Valencia!

Ook een zonvakantie in Valencia vind ik heerlijk! Want deze Spaanse kuststad heeft niet alleen een prachtige oude binnenstad en fascinerende moderne gebouwen, maar ook een breed, parelwit, zacht zandstrand.

Ten zuiden van de stad ligt bovendien de Costa Blanca. Waar je eveneens geniet van heerlijk weer, lekkere stranden en mooie kustplaatsen.

De Canarische Eilanden

De grootste verrassing van een vakantie op een van de Canarische Eilanden blijft voor mij nog steeds de afwisselende natuur op deze Spaanse eilanden in de Atlantische Oceaan. En dan vooral op La Palma, El Hierro en La GomeraParadijsjes om een zonvakantie te combineren met een wandel- of fietsvakantie. En even helemaal te ontspannen!

Zonvakanties in Spanje per regio

Voor de duidelijkheid vermeld ik beneden nog een keer de Spaanse regio’s waar je naartoe kunt gaan voor een zonvakantie in Spanje. Bij iedere regio vind je meer informatie over accommodaties en dergelijke.


Keer terug van Zonvakantie Spanje naar Spanje voor Jou


Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie in Almagro – stad met Spanje's oudste theater

  Aug 17, 17 07:29 AM

  Informatie en tips voor een vakantie in Almagro – een wit stadje in Castillië La Mancha in Midden Spanje, dat in de 17e en 18e eeuw een van de meest welvarende steden van Spanje is geweest…

  Lees meer

 2. Een vakantie in Castillië La Mancha – het land van Don Quijote

  Aug 17, 17 04:40 AM

  Een vakantie in Castillië La Mancha in Midden Spanje - naar Middeleeuwse plaatsen en kastelen en het land van Don Quijote. Spanje voor Jou geeft tips voor bezienswaardigheden, accommodaties en meer.

  Lees meer

 3. Paardenraces van Sanlucar – de oudste paardenraces van Spanje

  Aug 11, 17 07:28 AM

  De paardenraces aan het strand van Sanlucar aan de westkust van Andalusië zijn de oudste paardenraces van Spanje. Lees hier meer over deze bijzondere paardenraces in Zuid Spanje.

  Lees meer