Een vakantie in Gerona - Kleurrijke huizen en uitmuntende gastronomie 

Kom op vakantie naar Gerona! Een gezellige oude provinciehoofdstad in de binnenlanden van Catalonië. Die ook wel het Venetië van Spanje genoemd wordt. Het winterverblijf is voor veel bekende wielrenners. Én ’s werelds beste restaurant herbergt!

In tegenstelling tot Barcelona wordt deze stad in het achterland van Catalonië nog niet overspoeld door massatoerisme. Bovendien gaan er vanuit Nederland directe en goedkope vluchten naar het vliegveld van Gerona (in het Catalaans: Girona). En is deze gezellige Catalaanse stad een stuk goedkoper dan Barcelona. Dus waarom zou je niet Girona als uitvalsbasis nemen voor een vakantie in Catalonië? En van hieruit Barcelona en andere delen van Catalonië bezoeken?

Ontdek hier wat je kun zien en doen tijdens een vakantie in Gerona. En lees mijn vakantietips voor Gerona.

Struin door de oude binnenstad van Gerona

Struin als je op vakantie in Gerona bent door de prachtig bewaarde oude binnenstad van de gezellige Catalaanse stad aan de Onyar rivier. En waan je honderden jaren terug in de tijd!

Wandel door de voormalige Romeinse nederzetting Força Vella. Bewonder de kathedraal, de kleurrijke huizen aan de Onyar river en de Pont de Ferro of Pont de Eiffel (ijzeren brug of brug van Eiffel) van architect Gustave Bönickhausen. De architect die ook de Eiffeltoren in Parijs en ’s werelds oudste transportbrug bij Bilbao ontworpen heeft.

En verken de Joodse wijk. Die een van Europa’s mooiste en best bewaarde Joodse wijken is.

Beleef Gerona tijdens een van de feesten in Gerona

Je beleeft Spanje’s Venetië op een bijzondere manier als je op vakantie naar Gerona gaat tijdens een van de jaarlijkse feesten in Gerona. Kom in mei bijvoorbeeld naar het Bloemenfestival van Girona (Girona Temps de Flors). Waarbij patio's, straten, pleinen, rivieren en huizen door kunstenaars worden versierd met bloemen. En veel restaurants gerechten met bloemen serveren.

Of kom in oktober naar de Feesten van Sant Narcís (Les Fires de Sant Narcís). De grootste feesten van Gerona. Die gehouden worden ter ere van de beschermheilige van de stad.

Geniet van een uitstekende keuken in Gerona

Hou je van lekker eten, dan moet je ook zeker een keer op vakantie naar Gerona gaan! Want in Gerona bevindt zich ’s werelds beste restaurant: El Celler de Can Roca (met 3 Michelin sterren).

En dit is niet het enige haute cuisine restaurant in Gerona! In de gezellige Catalaanse stad vind je talrijke haute cuisine restaurants. Bijvoorbeeld Massana, Nu, Bubbles Gastrobar, Divinum, Alqueria, La Penyora en Indigo.

Tijdens de Gastronomische Week van Gerona (Setmana Gastronomica Gironina), die ieder jaar in april plaatsvindt, promoten restaurants in Gerona de lokale keuken van Gerona. Wil je Gerona’s traditionele en moderne keuken uitgebreid proeven, dan is dit dé week om op vakantie naar Gerona te gaan!

Hou je van ijs, dan moet je tijdens je vakantie in Gerona overigens absoluut ijs gaan eten bij Rocambolesc. De ijszaak van een van de drie eigenaren van El Celler de Can Roca…

Fiets de populairste Vía Verde van Catalonië

Fietsen in GeronaBron: Gemeente Gerona

Je kunt ook lekker actief zijn tijdens je vakantie in Gerona. Want de oude Catalaanse stad ligt in een prachtige bergachtige omgeving. Aan de populairste wandel- en fietsroute van Catalonië: de Vía Verde del Carrilet. (Ter info: een vía verde is een oude spoorlijn die veranderd is in wandel- en fietspad).

Verspreid over twee dagen kun je deze populaire wandel- en fietsroute fietsen. De eerste dag fiets je vanuit Olot (een bergplaats in het hart van vulkaangebied La Garrotxa) naar Gerona.

En de tweede dag fiets je van Gerona naar kustplaats Sant Feliù de Guixols. Aan de Costa Brava.

De gehele route is ongeveer 100km lang. En beide routes zijn gemakkelijke, bergafwaartsgaande routes. Door vulkaangegbied La Garrotxa, prachtige valleien en een kleine Catalaanse dorpjes.

Verken Catalonië vanuit Gerona stad

Ben je langere tijd op vakantie in Gerona, verken dan ook de omgeving! Want de stad aan de Onyar rivier is een ideale uitvalsbasis om van hieruit Barcelona, de Costa Brava en de binnenlanden van Catalonië te ontdekken.

Denk bijvoorbeeld aan de natuurgebieden La Garrotxa en Cap de Creus. De plaatsen Vic, Ripoll, Olot of Figueres in de binnenlanden van Catalonië. De kustplaatsen Cadaques of Begur.

En natuurlijk de bekend Spaanse stad Barcelona.

Mijn vakantietips Gerona

B&B en appartementen in oude boerderij buiten Gerona

Op een half uurtje rijden van Girona heb ik mijn droomaccommodatie gevonden: Masia la Pineda. Een oude boerderij, die de Nederlanders Harry en Coby hebben omgetoverd tot rustieke B&B en appartementen. Je kunt er overigens ook verblijven in een blokhut. Of in je eigen caravan/camper/tent op de minicamping...


Keer terug van Vakantie Gerona naar Vakantie Catalonië
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Chocolatería San Ginés - de bekendste chocolatería van Madrid

  Dec 11, 18 07:00 AM

  Informatie over Chocolatería San Ginés, de bekendste chocolatería van Madrid. Een bijzondere én lekkere bezienswaardigheid in Madrid...

  Lees meer

 2. Plaza de Toros Las Ventas in Madrid - Spanje's grootste arena

  Dec 11, 18 05:11 AM

  Plaza de Toros Las Ventas in Madrid - Spanje's grootste arena voor stierengevechten

  Lees meer

 3. Het waaiermuseum van Madrid

  Dec 10, 18 03:34 PM

  Een bijzondere bezienswaardigheid voor een vakantie Madrid: een klein waaiermuseum, met waaiers van over de hele wereld. Lees waar je dit bijzondere museum in Spanje kunt vinden. En hoe de waaiers zij…

  Lees meer