Met de trein naar UNESCO stad Toledo (Midden Spanje)

Een half uur geleden zijn we in Madrid op de snelle trein naar Toledo gestapt. Nu staan we op het station van de UNESCO stad in Midden Spanje. En bekijken bewonderend het oude stationsgebouw met prachtige Arabische details. Een veelbelovend begin van onze belevenissen in Toledo…

UNESCO stad Toledo in Midden Spanje; een Middeleeuwse stad die grotendeels omringd wordt door de Tajo rivier

Kaartjes kopen voor de trein naar Toledo

De treinkaartjes voor de trein naar Toledo hebben we een paar dagen van te voren gekocht op station Atocha in Madrid. Dit ging gemakkelijk en vrij snel. En was geen probleem omdat ik Spaans spreek.

Zou ik het nog een keer doen, dan zou ik de kaartjes echter via de website van het Spaanse treinbedrijf Renfe bestellen.

Snelle trein vanuit Madrid naar Toledo

De trein naar Toledo vertrekt op het Atocha Renfe station vanaf de begane grond (in het Spaans: planta baja). Spaanse vrienden vertellen ons dat de bagage gescand wordt voordat we het perron op mogen. En dat dit best lang kan duren.

Dus zorgen we dat we op tijd op het station zijn. Maar gelukkig zijn er nauwelijks mensen voor ons. En kunnen we meteen onze tas op de bagageband leggen.

Op weg naar de snelle trein naar Toledo

Ontspannen in de trein naar Toledo

Als de kaartjes gecontroleerd en de bagage gescand zijn, kunnen we meteen doorlopen naar de trein. De wagonnummers staan duidelijk op de treintoestellen vermeld. En ook de stoelnummers zijn goed te zien.

Dus al snel vleien we ons neer in de comfortabele stoelen. En kunnen we genieten van een korte, 30 minuten durende treinreis. Ideaal! Nu hoeven we niet vast te zitten in het drukke ochtend verkeer in Madrid!

Om 11 uur komen we met de trein aan in Toledo. We hebben de hele dag de tijd om deze Middeleeuwse stad in Midden Spanje te verkennen. Totdat we om 19.30 uur we de trein terug naar Madrid nemen.

Het oude treinstation van Toledo

Nu we met de trein naar Toledo zijn gekomen, zien we bovendien het prachtige oude treinstation van deze Werelderfgoed stad in de buurt van Madrid.

Het station is in Mudéjar stijl gebouwd. Met talrijke Arabische details aan de buiten- en binnenkant. Wat ben ik blij dat we de trein naar Toledo hebben genomen! Anders zouden we dit bijzondere station niet gezien hebben.

Het betoverende treinstation van Toledo, gebouwd in Mudejar stijl

Op het perron kopen we voor €2 een plattegrond van Toledo. Nu kunnen  onze belevenissen in Toledo beginnen...

Te voet naar Toledo's oude binnenstad

Aangegeven wandelroute van station naar oude binnenstad Toledo

Vanaf het treinstation is het ongeveer 10 minuten lopen tot het historische stadscentrum van de Werelderfgoed stad in Castilla la Mancha. Die gebouwd is op een bergtop. En grotendeels omringd wordt door de Tajo rivier.

We komen er achter dat er twee verschillende wandelroutes naar de oude binnenstad zijn. Die ooit duidelijk met een roze streep op de stoep vanaf het station aangegeven zijn geweest. Nu is de streep helaas grotendeels verdwenen.

Op de heenweg steken we de Tajo rivier over via de Alcantara brug (als je station uitkomt zebrapad oversteken). En komen we via trappen en smalle steegjes terecht in de oude binnenstad van UNESCO stad Toledo.

De Alcantara brug - een van de toegangen tot de oude binnenstad van Toledo

Op de terugweg nemen we vanuit het oude stadscentrum de lange, steile roltrap omlaag. Bij het Palacio de Congresos. En gaan vervolgens naar links, richting de Azarquiel brug. De route is natuurlijk niet zo mooi als de eerste. Maar wel lekker snel. Toch wel handig aan het einde van de dag. En zeker ook handig als je bijvoorbeeld met kleine kinderen naar Toledo komt.

Een lange, stijle roltrap brengt je vanaf de voet van de berg direct omhoog naar het historisch centrum van Toledo

Verdwalen in de smalle kronkelende straatjes van Toledo

Een steegje in de oude binnenstad van de Middeleeuwse plaats Toledo (Foto: Spain made for You)

Als we de rivier via de Alcantara brug over zijn gestoken, gaan we onder een typisch Arabische hoefijzervormige boog door en nemen we de trappen omhoog, die langs de binnenkant van de oude stadsomwalling lopen. Om zo terecht te komen in de oude binnenstad.

Zullen we het smalle straatje links ingaan? Of toch rechts de hoek omgaan..? Zo dwalen we de hele dag door de smalle, kronkelende straatjes van Toledo. Die ons voeren langs oude kerken, moskeeën en synagogen. En een immense kathedraal. Niet voor niets wordt Werelderfgoed stad Toledo de Stad van drie Culturen genoemd…

De Joodse wijk van Toledo

We genieten vooral van de oude Joodse wijk (=judería) van Toledo. Hierin liggen overigens niet alleen synagogen, maar ook de kathedraal, het museum huis van El Greco en verschillende kerken en moskeeën.

De Cristo de la Luz moskee in Toledo is naderhand als kerk gebruikt...

Bijvoorbeeld de Iglesia de Santo Tomé (kerk van Heilige Thomas), de Sinagoga del Tránsito (Synagoge van de Overgang), de Mezquita Cristo de la Luz (moskee van Christus van het Licht) en de Sinagoga de la Santa Maria Blanca (synagoge van Heilgie Witte Maria).

Prachtige Arabische hoefijzer-bogen in de Santa Maria Blanca synagoge in Toledo (Foto: Spanje voor Jou)

Ik vind het stuk voor stuk juweeltjes. Die ik aan iedereen warm aan kan bevelen.

Marsepein van nonnen

Op weg naar de Cristo de la Luz moskee komen we langs het Convento de San Antonio (Sint Antonius klooster). Hier verkopen nonnen Toledo's bekende marsepein. Om zo hun kas te spekken.

Wat een leuke plek! Hier kopen we wat marsepein om te snoepen in de trein van Toledo terug naar Madrid…

Nonnen verkopen marsepein in het San Antonio klooster in Toledo (Foto: Ria Poulsen)

De specialiteit van het klooster zijn overigens de Sint Antonius harten: harten van marsepein en suikerpapier.

Terug  naar het station van Toledo

Eén dag is helaas niet genoeg om alles te zien in Toledo. Rond 19 uur is het weer tijd om terug naar het station te gaan. Want om 19.30 uur vertrekt de trein vanuit Toledo terug naar Madrid.

Al snoepend van de marsepein die we bij de nonnen hebben gekocht, genieten we nog even na van onze belevenissen in Toledo… En 30 minuten nadat de trein uit Toledo is vertrokken, staan we alweer op het Atocha station in Madrid…

Meer weten?

Wil je meer weten over bezienswaardigheden in Toledo? Of ben je benieuwd naar mijn tips over bijvoorbeeld goede slaapplekken in Toledo? Kijk dan op mijn pagina over vakantie in Toledo.


Keer terug van Belevenissen Toledo naar Ria's belevenissen
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Ukulandia –creatieve vakanties bij Nederlanders in Sierra de Grazalema

  Mar 14, 19 05:59 AM

  Informatie over en aanbod van creatieve vakanties bij Ukulandia, in de Sierra de Grazalema in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië, Zuid Spanje).

  Lees meer

 2. Rustgevend Nederlands vakantiehuis Casa Lo Es in bergen Valencia

  Feb 26, 19 08:43 AM

  Casa Lo Es - vakantiehuis met Nederlandse eigenaresse in de bergen van Valencia voor rustzoekers en natuurliefhebbers | te huur voor korte en lange periodes | plek voor creatieve en ontspanvakanties i…

  Lees meer

 3. De 10 mooiste nieuwe ontdekkingen in Spanje van Eliza was Here

  Feb 26, 19 07:00 AM

  Kleinschalige hotels en vakantiehuizen weg van het massatoerisme in Andalusië en Catalonië en op de Balearen.

  Lees meer