Hammam al Andalus – ontspannen in een bijzondere Spa in Spanje

Wil je tijdens je vakantie in Spanje even kunnen ontspannen in een bijzondere Spa? Ga dan eens naar de Hammam al Andalus van Córdoba, Granada, Madrid of Málaga! Een comfortabel, sfeervol en rustgevend Arabisch bad. Dat een kopie is van de Middeleeuwse Arabische baden die in Spanje teruggevonden zijn. Maar dan wel met modern gemak. Een bijzondere ervaring!

bIk vertel hier meer over deze moderne Arabische baden in Spanje! Over wat je er kunt verwachten, wat je er kunt doen, waar je ze kunt vinden en hoe je ze kunt boeken.

2 uur nergens aan denken en ontspannen

Van buiten ziet een Hammam al Andalus er heel gewoon uit. Als je de entreehal binnenstapt, proef je echter al een beetje de Arabische sfeer. Met kleurrijke en metalen lampen, houten tafeltjes en zoete thee in kleine glaasjes.

Buitenkant Hammam al Andalus Madrid
Welkomsthal Hammam al Andalus Madrid
Welkomstthee bij Hammam al Andalus Madrid

Hier begint je bijzondere ervaring. Want vanaf het moment dat je binnenkomt, hoef je 2 uur lang nergens aan te denken en alleen maar te ontspannen. Je wordt door een vriendelijke dame begeleid naar de kleedkamer. En als de 90 minuten in de Hammam voorbij zijn, slaat dezelfde dame op een gong om je te vertellen dat het tijd om je weer naar de kleedruimte te begeven. 

Heb je ook een massage geboekt, dan krijg je bij de ingang een polsbandje om. Het personeel kan dan zien wat voor massage je wenst. En komt je in de Spa halen wanneer jij aan de beurt bent. Zodat je ook hiervoor geen tijd in de gaten hoeft te houden.

Terug naar vervlogen tijden

Zodra je richting kleedkamer loopt, is er alleen nog kaarslicht in de Hammam al Andalus. Wat het geheel een wat mysterieuze, ontspannende sfeer geeft.

In de ruimte van de Arabische baden, wordt deze sfeer nog intenser door de damp en de eucalyptus geur die er overal om je heen is. Behalve in de ontspanruimte en massage ruimte.  

Koudwaterbad van Hammam al Andalus in Madrid
Lauw- en warmwaterbad Hammam al Andalus Madrid

De Hammas Al Andalus ziet er van binnen net zo uit als de Arabische baden van de Moren die in Spanje teruggevonden zijn! Met gewelven, koepels en bogen. En hier en daar lichtgaten in de koepels.

En natuurlijk met een koud-, lauw- en warmwaterbad, stoomruimte, ontspanruimte en massageruimte. In de ontspanruimte staat overigens een “fuente de te” (=theebron), met zoete thee. En kun je alvast een geur voor je massage uitkiezen (als je ook een massage hebt geboekt). Prachtig!

Ik ben zelf niet in de Hammam al Andalus van Córdoba, Granada en Málaga geweest. Maar in de Hammam al Andalus van Madrid kon ik de trapjes in het Turks bad en het lauw- en warmbad nauwelijks zien door de stoom en donkere ruimte. Ga dus voorzichtig de baden in.

Gemengd, maar badkleding verplicht

De Hammam al Andalús is een Spa waarbij mannen en vrouwen samen baden. Daarom is het dragen van badkleding verplicht.

Arrangementen met en zonder massage

Als je tijdens je stedentrip in Córdoba, Granada, Madrid of Málaga een Hammam al Andalus bezoekt, kun je er natuurlijk voor kiezen om 90 minuten lang te genieten in het Turkse bad (=stoomruimte), de verschillende baden en de ontspanruimte.

Je kunt er echter ook voor kiezen om in die tijd nog massage te krijgen. Een normale ontspanmassage of een traditionele Kessa massages op een bed van warme stenen. 

Ik heb de verschillende mogelijkheden hier voor je op een rijtje gezet:

 • Emerge – 90 minuten Arabische baden
 • Mimma – Arabische baden & 15/30/45/60 min. ontspanningsmassage
 • Midra – Arabische baden, 15/30min. relax massage & 15min. traditionele Kessa massage op bed van warme stenen.

Meer informatie over de verschillende arrangementen vind je op de website van Hammam al Andalus. Dit is de website van de Hammam in Madrid, maar de andere Arabische baden hebben dezelfde arrangementen.

Van tevoren boeken

Het is belangrijk dat je van tevoren al boekt. Om er zeker van te zijn dat je een rustgevende ervaring beleeft, mogen er namelijk maar een bepaald aantal mensen tegelijkertijd in de Spa zijn. 

Je kunt het kaartje voor de Hammam al Andalus online boeken. Bij het maken van een boeking, kies je meteen al datum, tijdstip en soort arrangement.

Wil je je niet al zo lang van tevoren vastleggen, bel dan even op of ga even langs als je in respectievelijk Córdoba, Granada, Madrid of Málaga bent.

Ligging Hammam al Andalus Madrid

De Hammam al Andalus van Madrid ligt midden in het centrum van Madrid. Tussen Plaza Pluerta del Sol en Plaza Mayor. Naast het Teatro Calderón en tegenover het Ministerio de Justicia.

Als je met de metro komt, neem je de metro tot Sol. Hier neem je uitgang c/Carretas. Je loopt de calle Carretas (links van de klok en de 0-km-steen) omhoog en komt na een paar minuten lopen uit op de Calle Atocha. Hier naar rechts. En na enkele tientallen meters zie je de Hammam aan de linkerkant liggen. 

Adres: calle Atocha 14, Madrid | Telefoon: +34 914 299 020

Andere adressen

Hammam al Andalus Córdoba: Calle Corregidor Luis de la Cerda 51, Córdoba | Teleeon: +34 957 484 746

Hammam al Andalus Granada: Calle Santa Ana 16, Granada | Telefoon: +34 958 229 978

Hammam al Andalus Málaga: Calle Plaza de los Mártires 5, Málaga | Telefoon: +34 952 215 018

Conclusie

Een bezoek aan een Hammam al Andalus is dus een bijzondere en ontspannen belevenis in een modern Arabisch bad. Die je een beetje mee terug neemt naar Moors Spanje. Een absolute aanrader voor je stedentrip Córdoba, Granada, Madrid of Málaga als je van Spa’s houdt.

Foto’s: alle foto’s op deze pagina zijn van de Hammam al Andalus in Madrid.
Nieuwe pagina's

 1. Fietsen op de Spaanse vias verdes: voor- en nadelen

  Jan 22, 20 08:01 AM

  Via vías verdes kun je Spanje al wandelend of fietsen leren kennen. Niet alle paden zijn echter even goed. Lees de voor- en nadelen van vías verdes.

  Lees meer

 2. Hotel Ikos Andalusia – Spanje’s eerste all-inclusive 5-sterren hotel

  Jan 22, 20 05:53 AM

  Verwen jezelf in Hotel Ikos Andalusia aan de Costa del Sol, het eerste all-inclusive 5-sterren hotel in Spanje! Voor een ontspan-, strand- én kindervakantie.

  Lees meer

 3. Extremadura: het Afrika van Europa

  Jan 15, 20 06:27 AM

  Lees meer over ‘the big 5’ van Extremadura (Midden Spanje), die leven in de op Afrikaanse savannes lijkende dehesas en vlaktes met eeuwenoude steeneiken.

  Lees meer