Een vakantie in Almagro – stad met Spanje's oudste theater

Laat je verrassen door een vakantie in Almagro, een rustig, witgekalkt plaatsje in Midden Spanje. Dat gesierd wordt door Spanje’s oudste nog functionerend theater, een indrukwekkende Plaza Mayor en kerken en paleizen die stille getuigen zijn van de grote welvaart die de theaterstad in Castillië La Mancha van de dertiende tot en met de achttiende eeuw gekend heeft.

Het Corral de Comedias in Almagro (Castillië la Mancha, Midden Spanje)

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Almagro. Of ga meteen verder naar mijn vakantietips voor Almagro.

Bezoek het oudste nog functionerend theater van Spanje

Theatervoorstelling in Spanje's oudste theater: de Corral de Comedias in Almagro

Als je op vakantie in Almagro bent, kun je er niet omheen om ook even naar de Corral de Comedias te gaan. Spanje’s oudste nog in gebruik zijnde theater. Niets verraadt de schoonheid van het meer dan 400 jaar oude theater als je voor de kale, witte ingang van het theater op de Plaza Mayor staat…

Regelmatig worden er nog theatervoorstellingen in het theater gegeven. Die worden aangekondigd bij de ingang van het theater. En in september vindt er ieder jaar het Festival Internacional de Teatro Clássico (=Internationaal Klassiek Theater Festival) plaats.

Bewonder de Plaza Mayor

Plaza Mayor van Almagro met houten wit-groene zuilengalerij

Bewonder tijdens je vakantie in Almagro ook de bijzondere Plaza Mayor. De langwerpige Plaza Mayor heeft een prachtige houten wit-groene zuilengalerij. En is het centrale ontmoetingspunt van het witte theaterstadje op twee uur rijden ten zuiden van Madrid. Zowel overdag als ’s avonds is het plein een plaatje om te zien.

TIP! Proef in een van de café’s aan de Plaza Mayor een "berenjena de Almagro" (=aubergine van Almagro), een typisch gerecht van deze stad. Het zijn kleine aubergines, die ingelegd zijn in een soort azijn.

Dwaal rond langs oude paleizen

En dwaal tijdens je vakantie in Almagro rond door witte, uitgestorven straatjes. Waarin oude paleizen, herenhuizen, kerken en kloosters verscholen liggen! En stel je voor hoe dit stadje in Midden Spanje in de achttiende eeuw een welvarend internationaal handelscentrum is geweest…

Neem een kijkje in het theatermuseum

Wil je weten wat voor kostuums toneelspelers van het Corral de Comedias door de tijd heen hebben gedragen? Neem dan een kijkje in het Museo Nacional de Teatro (=nationaal theatermuseum) als je op vakantie in Almagro bent.

Originele kostuums in het theatermuseum van Almagro

Het museum is gevestigd in een aantal oude paleizen, de Palacios de los Maestres (=paleizen van de meesters). Die oorspronkelijk gebouwd waren voor de Orde van Calatrava. Een Christelijke ridderorde, die een cruciale rol heeft gespeeld bij het verdrijven van de Moren uit Spanje. 

In het museum zijn onder andere kostuums te zien die toneelspelers vanaf de zestiende eeuw gedragen hebben.

Verken de omgeving van Almagro

Bovendien kun je tijdens je vakantie in Almagro leuke uitstapjes maken. Naar het kasteel van Calatrava Nueva, de stad Ciudad Real en het nationale park Tablas de Daimiel (bijzonder moerasgebied, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat). Allemaal op maximaal 40 minuten rijden van Almagro.

Kasteel van Calatrava la Nueva - een leuk uitstapje tijdens je vakantie in Almagro

Verder kun je van hieruit het land van Don Quijote verkennen. Met onder andere de windmolens in Puerto Lápice, Consuegra en Campo de Críptana. Of wijn proeven in het wijngebied rond Valdepeñas.

Combineer met een vakantie Madrid of Zuid Spanje

Maar je zou je vakantie in Almagro ook kunnen combineren met bijvoorbeeld een vakantie Madrid (200km ten noorden van Almagro) of Toledo (130 km ten noordwesten) in Midden Spanje. Of een vakantie Jaén (160km ten zuiden), Córdoba (200km ten zuidwesten) of Granada (250km ten zuiden) in Zuid Spanje.


Overige tips voor een vakantie in Almagro 

Restaurant La Encomienda in Villanueva de San Carlos

Hou je van goed eten? Dan is restaurant La Encomienda een absolute aanrader! Het mooie en gezellige restaurant is gelegen in het kleine gehucht Villanueva de San Carlos. In de buurt van het kasteel van Calatrava en op een half uur rijden van Almagro. En maakt voortreffelijke lokale gerechten.

Sfeervolle accommodaties in Almagro

B&B Casa Rural Tia Pilar

Ben je voor je vakantie in Almagro op zoek naar een bijzondere accommodatie? In de centraal gelegen bed en breakfast Casa Rural Tia Pilar stap je terug in de tijd!

Vanaf de straat zie je alleen een witte muur. Erachter ligt echter een traditionele 18e- eeuwse woning verstopt. Die ingericht is met antieke meubels. En een klein buitenzwembad heeft.

Hotel Posada los Caballeros

Almagro’s hoogtijdagen herbeleef je ook in hotel Posada los Caballeros. Dat in de zestiende eeuw gebouwd is als herberg. Het familiehotel in het centrum van Almagro is stijlvol ingericht en heeft een klein buitenzwembad.

Een leuke detail: je ontbijt in een oude wijnkelder; en je kunt er op de foto in kostuums uit de Spaanse Gouden Eeuw.

Hotel La Casa del Rector

Ben je op zoek naar een luxer verblijf voor je vakantie in Almagro? Dan vind ik hotel La Casa del Rector een aanrader.

Het boetiekhotel is gevestigd in een huis uit de zeventiende eeuw. Dat omgetoverd is in een modern en lux hotel. Met drie soorten hotelkamers (rustiek, modern en design). En een Spa met klein overdekt zwembad.

Parador de Almagro

Of wat zeg je ervan om tijdens je vakantie in Almagro te verblijven in een kloosterhotel? Dat kan in Parador hotel van Almagro.

Het stijlvol ingerichte hotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerd zestiende eeuws klooster. Met diverse binnenplaatsen en een tuin met ruim buitenzwembad. En ligt op loopafstand van Almagro's historisch centrum. 


Keer terug van Vakantie Almagro naar Vakantie Castillië la Mancha
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Meer vluchten naar Spanje vanaf regionale luchthavens in Nederland

  Feb 15, 18 06:38 AM

  Verschillende vliegtuigmaatschappij hebben voor de zomer van 2018 het aanbod van vluchten naar Spanje vanaf regionale luchthavens in Nederland uitgebreid. Lees welke.

  Lees meer

 2. Een vakantie in de natuur in Ecolodge Cabañeros in Midden Spanje

  Feb 01, 18 07:14 AM

  Op zoek naar een natuurvakantie in Midden Spanje? In het nationaal park Cabañeros kun je overnachten, in vakantiehuisjes of boomhutten die verscholen liggen tussen eeuwenoude Mediterrane bomen…

  Lees meer

 3. Playa Burriana – het populaire strand van Nerja

  Feb 01, 18 04:52 AM

  Playa Burriana is het populaire strand van Nerja. Lees hier waarom dit strand aan de Costa del Sol zo geliefd is bij volwassenen en kinderen.

  Lees meer