Museo Atlantico - Europa’s eerste onderwatermuseum op Lanzarote

Begin februari 2017 is voor de kust van het Canarische Eiland Lanzarote Europa’s eerste onderwatermuseum geopend: het Museo Atlántico! Waarbij je op 15 meter diepte beelden kunt bewonderen van de Britse kunstenaar Jason deCaires. Een absoluut unicum voor duikers. En duik je niet? Dan kun je vanuit een boot met glazen bodem genieten van dit bijzondere schouwspel.

Een onderwaterbeeldengroep van Jason deClaires Taylor in het onderwatermuseum van Lanzarote

Ik vertel je meer over deze bijzondere toeristische attractie op het Spaanse eiland Lanzarote.

Beelden in onderwatermuseum Lanzarote

In het onderwatermuseum van Lanzarote zijn meer dan 500 sculpturen te zien van de Britse kunstenaar Jason deClaires Taylor. De beelden staan symbool voor maatschappelijke kwesties en problemen.

Zo is er het beroemde Vlot van Lampedusa te zien (om te verwijzen naar de huidige vluchtelingencrisis). Een aantal beelden die half cactus en half mens zijn (om de vervlechting van mens en natuur uit te beelden). En twee mensen die een selfie nemen (om te verwijzen naar de moderne samenleving en technologie).

Jason deCaires Taylor

In 2006 creëerde de in 1974 geboren beeldhouwer Jason deCaires Taylor ‘s werelds eerste onderwater beeldenpark bij Granada (Caribisch gebied). Gevolgd door een onderwatermuseum bij de kust van Cancun (Mexico) in 2009.

Met de onderwater beeldenparken wil Taylor een positieve interactie tussen mensen en de onderwaterwereld bewerkstelligen. De beelden zijn namelijk niet alleen mooie hedendaagse kunstobjecten. Maar dragen ook bij tot natuurbehoud. Omdat de beelden zich ontwikkelen tot kunstmatige riffen vol onderwaterleven.

Natuur en toerisme hand in hand

De onderwaterbeelden van Taylor worden kunstmatige riffen voor flora en fauna

Dit is precies waarom ik het onderwatermuseum van Lanzarote zo prachtig vind passen op het oude vulkaan eiland! Want men doet er alles aan op dit Spaanse eiland om duurzaam toerisme te creëren.

De kunstwerken van Taylor ademen ook dezelfde geest uit als de werken van lokaal kunstenaar César Manrique, die op talrijke plaatsen op het Canarische eiland te zien zijn. Namelijk een geest waarbij natuurbehoud en ontwikkeling van toerisme hand in hand gaan.

Duik- en snorkelexcursies

Je kunt het onderwatermuseum bezoeken via de duikexcursies van het bijbehorende duikcentrum Dive College Lanzarote. Zij organiseren iedere dag om 9.30 uur duikexcursies voor duikers met brevet vanaf Playa Blanca, Costa Teguise, Puerto del Carmen en zelfs Fuerteventura.

Heb je geen duikbrevet? Dan kun je op maandag of donderdag mee met een snorkel-excursie (van 13 tot 15 uur; bij deelname van minimaal drie personen).

TIP! Duikers kunnen op Lanzarote ook duiken in het half-gezonken scheepswrak Telamón.

Meer info en boeken

Meer informatie over Europa’s eerste onderwatermuseum vind je op de website van het Museo Atlantico in Lanzarote. Hier kun je je ook opgeven voor een duikexcursie. Wil je meedoen aan een snorkel-excursie? Schrijf dan een mail naar het onderwatermuseum van Lanzarote.

Foto’s: Jason deClaires Taylor y CACT Lanzarote


Keer terug van Onderwatermuseum Lanzarote naar Vakantie Lanzarote
Keer terug naar Spanje voor Jou


Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie in Midden Spanje – ontdek de Spaanse binnenlanden!

  Oct 04, 17 08:26 AM

  Geniet van de rust en uitgestrektheid en proef het echte Spanje in de binnenlanden van Spanje. Doe inspiratie op voor een vakantie Midden Spanje op spanjevoorjou.com.

  Lees meer

 2. Wijnoogstfeesten in Castillië en Leon

  Oct 02, 17 07:13 AM

  Een overzicht van wijnoogstfeesten in Castillië en Leon in Midden Spanje

  Lees meer

 3. Vakantiehuis Vilaformiu - voor kindervakantie of paardrijvakantie Catalonië

  Sep 28, 17 06:05 AM

  het landelijk gelegen vakantiehuis Cobert de Vilaformiu is een droombestemming voor een paardrijvakantie of kindervakantie in Catalonië. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder!

  Lees meer