El Colacho – een duivels Corpus Christi feest in Midden Spanje

Het El Colacho feest in Castrillo de Murcia in Midden Spanje behoort ongetwijfeld tot een de meest bizarre feesten in Spanje. Het is een volksfeest, waarbij als duivel verklede mannen springen over pas geboren baby’s…

De duivel, trommelaar en mannen van de broederschap tijdens het Colacho feest in Castrillo de Murcia (Castillië en Leon)

Wat: El Colacho feest ( of Fiesta del Colacho)
Waar: Castrillo de Murcia ( Burgos, Castillië en Leon, Midden Spanje)
Wanneer: vanaf donderdag van Corpus Christi t/m zondag na Corpus Christi

Een Corpus Christi feest

Op talloze plaatsen in Spanje wordt 60 dagen na Pasen Corpus Christi (in het Nederlands: Sacramentsdag) gevierd.

Een Katholiek feest, waarbij een keer per jaar wordt gevierd dat Jezus Christus zichzelf in de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven. Om op deze manier aanwezig te zijn bij de mensen. Corpus Christi betekent dan ook het Lichaam van Christus.

Een religieus-heidens volksfeest

Voordat in Spanje het Katholieke geloof werd verspreid, bestonden er al tradities. Bij de opkomst van het katholicisme zijn talrijke tradities verstrengeld geraakt in het geloof. Waardoor religieuze-heidense volksfeesten ontstonden.

Een typisch voorbeeld van een religieus-heidens volksfeest is het El Colacho feest in het Middeleeuwse dorpje Castrillo de Murcia in de provincie Burgos (regio Castillië en Leon, Midden Spanje). Dat sinds 1621 ieder jaar weer gehouden wordt.

El Colacho en el Atabalero

Het volksfeest in Midden Spanje kent twee hoofdrolspelers: El Colacho (= de duivel) en El Atabalero (= de trommelaar).

Onder begeleiding in zwart geklede mannen van de Santísimo Sacramento de Minerva broederschap trekt het duo door de straten van het Middeleeuwse dorpje in Castillië en Leon. 

Om de mensen de stuipen op het lijf te jagen. Waarbij de duivel mensen achterna rent en met een paardenstaart-zweep probeert te slaan. En de trommelaar zorgt voor het onheilspellende trommelgeroffel.

Het hoogtepunt: baby springen

Het hoogtepunt van het El Colacho feest in Castrillo de Murcia vindt plaats op de zondag na Corpus Christi. Alle baby’s die het afgelopen jaar geboren zijn worden dan op het plein in groepjes op matrassen neergelegd.

El Cochalero springt over baby's tijdens het Cochalero feest in Castrillo de Murcia (provincie Burgos, Midden Spanje)

En vervolgens springen een aantal duivels over de tere lijfjes heen. Bizar? Ja. De duivel wilt de kleintjes echter geen schrik aanbrengen. Maar juist de zonden wegnemen….

Andere Corpus Christi feesten in Spanje

Het El Colacho feest in de provincie Burgos is niet het enige bijzondere Corpus Christi feest in Spanje.

Ook het Patum feest in de plaats Berga in het binnenland van Catalonië vind ik bijzonder. Evenals het Corpus Christi feest van Valverde de los Arroyos in de provincie Guadalajara (Castillië - La Mancha), 10 dagen na Corpus Christi.

De echte religieuze Corpus Christi feesten in Toledo (Castillië - La Mancha), Granada (Andalusië) en Sitges (Catalonië) vind ik tenslotte mooi vanwege hun prachtige decor.

Bezoek het El Colacho feest

Wil je het El Colacho feest in Midden Spanje van dichtbij meemaken? Zorg dan dat je rond Corpus Christi (60 dagen na Pasen of de tweede donderdag na Pinksteren; de exacte datum verschilt ieder jaar) op vakantie in Midden Spanje bent. Het dorpje Castrillo de Murcia ligt bijvoorbeeld 45 kilometer ten westen van de stad Burgos en 60 kilometer ten noordoosten van de stad Palencia.


Keer terug van El Colacho naar Vakantie Midden Spanje
Keer terug naar Spanje voor Jou


Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie in Almagro – stad met Spanje's oudste theater

  Aug 17, 17 07:29 AM

  Informatie en tips voor een vakantie in Almagro – een wit stadje in Castillië La Mancha in Midden Spanje, dat in de 17e en 18e eeuw een van de meest welvarende steden van Spanje is geweest…

  Lees meer

 2. Een vakantie in Castillië La Mancha – het land van Don Quijote

  Aug 17, 17 04:40 AM

  Een vakantie in Castillië La Mancha in Midden Spanje - naar Middeleeuwse plaatsen en kastelen en het land van Don Quijote. Spanje voor Jou geeft tips voor bezienswaardigheden, accommodaties en meer.

  Lees meer

 3. Paardenraces van Sanlucar – de oudste paardenraces van Spanje

  Aug 11, 17 07:28 AM

  De paardenraces aan het strand van Sanlucar aan de westkust van Andalusië zijn de oudste paardenraces van Spanje. Lees hier meer over deze bijzondere paardenraces in Zuid Spanje.

  Lees meer